Klaara.cz Klaara.cz komentáře u knih

☰ menu

Magie mrtvých Magie mrtvých Ilona Andrews

Docela dobrý začátek fantasy série. Uvidíme, co bude dál.

26.11.2023 4 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Patrik Hartl patří právem mezi naší současnou špičku beletristů a svou poslední knihou to opět jen a jen potvrdil. 15 roků lásky je skvěle vystavěný příběh, který graduje ve správných místech, pobaví, napne, občas dovede čtenáře k zamyšlení nad vlastním životem, ale zase ne moc, aby si to řádně neužil. Za mě skvěle napsaný️ příběh. Jasně, že jsou některé scény už neuvěřitelné, ale všichni od začátku víme, že to je vyfantazírovaný příběh a ta fantazie je skvělá a promyšlená. Určitě doporučuji.

01.03.2022 5 z 5


Coura Coura Jana Bernášková

Před rokem jsem chválila prvotinu této autorky a letos jsem zde s pochvalou její druhé knihy. A že je, co chválit. V příběhu již známých postav jde vidět posun autorky. Příběh je ještě čtivější, vnitřní monology ještě jednodušší na vcítění se do hrdinů. Za mě výborně napsané. Mám jedinou drobnou výtku a to nadmíra příliš detailně popsaných erotických scén. Je to trend dnešní doby, nejsem žádná puritánka, ale osobně dávám přednost popisu těchto scén méně otevřeně, spíš v náznacích, aby autor dal čtenáři příležitost zapojit svou fantazii. Ale kniha výborně napsaná a odpovídá současným trendům i mému vkusu.

01.03.2022 5 z 5


Děj se co děj, nemáte se čeho bát Děj se co děj, nemáte se čeho bát Dana Němcová

Velmi čtivě napsaná vzpomínková kniha chartistky.

01.03.2022 4 z 5


Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Další z historických detektivek od skvělého autora. Vraždy v rudolfínské Praze, napínavý děj, precizně a historicky přesně zachycené období. Některé scény byly na mě trošku víc krvavé, ale ustála jsem je. Doporučuji.

05.08.2021 4 z 5


Vítěz je sám Vítěz je sám Paulo Coelho

Knihy, které ani nepotřebují komentáře. Coelho nepotřebuje komentáře. Tohle je jedna z jeho knih, která není ani moc náboženská, ale je o tom, v co kdo znáš věří, o našich cílech a snech a představách vysněného, dokonalého života. Že je vše jinak jistě tušíte.

05.08.2021 5 z 5


Království Království Jo Nesbø

Vlastně moc nechápu, jak může někdo (a opravdu autora nepodezřívám, že by byl sám vrah) popsat tak reálně myšlenky a rozhodovací procesy v situacích pro mě tak dalekých vlastní realitě. Opět Nesbo ukázal, co umí. Ukazuje zde, že je opravdu pánem pera, protože kniha je tak rozdílná od série HH, že jsem ani nechtěla věřit, že ji napsal stejný autor.

05.08.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Opět čtivá knížka, která vtáhne do děje a chytne za srdce. Vlastně tohle už je standard, který se dá od Aleny Mornštajnové očekávat. Určitě knížku doporučuji přečíst. Mně osobně jen vadilo (ale je to opravdu můj subjektivní problém) číst něco odehrávající se v alternativní přítomnosti. Je spousta míst a časů, do kterých se dá zasadit podobný děj, tak proč pro všeobecně platné složitosti lidských vztahů vytvářet svět s pozměněnou historickou linkou?

05.08.2021 4 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Trošku jiná knížka. Jiné téma, jiný styl psaní. Ze začátku jsem se musela hodně obtížně vypořádat se sledováním děje. Čtyři příběhy přeskakující jeden přes druhý v krátkých pasážích. Zvykla jsem si až za polovinou, kdy se začaly potkávat.
K příběhu. Je zvláštní vědět předem, co bude na konci a vědět, že oni (hrdinové) to neví. Byl to pro mě dobrý motor k dočtení.

13.01.2021 3 z 5


Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Dle očekávání skvělé. Robert Bryndza opět nezklamal. Poutavý detektivní příběh s gradujícím dějem. Vzor toho, jak má současná detektivka podle mého názoru vypadat.

10.01.2021 5 z 5


Schovej mě v dešti Schovej mě v dešti Jojo Moyes

Pěkný příběh tří generací žen popisuje rodinné radosti i starosti. Knížka ukazuje, že ne všechno je tak jak vypadá a vztahy se vytváří tak nějak samy.
Nesmíme soudit, neznáme nikdy všechny okolnosti, které člověka vedou k jeho činům.

14.11.2020 4 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Poezie v próze. Velmi originálně zvolený vypravěč - smrt. V některých okamžicích mi to přišlo úplně geniální, v několika detailech nedotažené, ale určitě to neubralo na příběhu. Ten rozhodně není stěžejní, hlavní jsou v knize emoce, vztahy a složitosti lidských životů. Za sebe určitě doporučuji přečíst.

16.09.2020 4 z 5


Nečíst Nečíst Miroslav Krobot

Čekala jsem hodně, protože jméno autora to hodně slibuje. Dostala jsem mnohem více. Všechny vtipy a narážky nemohou být pochopeny, ale s tím jistě počítal, když to psal. Kdo by mohl a chtěl být absolutně pochopen, ten píše prvoplánové vtipy, ale s tímto cílem nebyla kniha napsána. Čemu jsem měla tu čest porozumět, to mě strašně pobavilo. Sled kapitol. Jednotlivé příběhy. Za mě jedno z nejemotivnějších popsání Havla takového jaký byl nebo alespoň, jak si jej jako řadový občan pamatuji, jen v několika větách. Přechod od možná reálných zážitků do ještě reálnějších absurdit. Skvělé. Koupili jsme v e-knize a určitě dokoupíme i tištěnou podobu.

30.07.2020 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Protože pocházím z tohoto kraje, nebylo pro mě těžké vžít se do chytlavého příběhu. Od dětství poslouchám o Larischovi, znám místní výrazy i většinu popisovaných míst. Pro mě osobně krásný příběh o těžkých dobách. Určitě doporučuji přečíst i těm, kteří historii východu naší vlasti neznají.

27.07.2020 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Vlastně ani nevím, jak jsem se k této knize dostala, ale jsem za to moc ráda. Poutavý příběh malé holčičky vykresluje život z pohledu dítěte, které musí umět nějakým způsobem pobrat postoje dospělých v těžkých situacích, které nejdou pochopit často ani dospělým samotným natož osmiletému dítěti. Knížka patří mezi klasiky, které určitě doporučuji.

07.07.2020 5 z 5


Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Kniha rozhovorů není úplně můj oblíbený žánr, ale na tuto jsem se těšila a rozhodně nezklamala. Sice jsem se ve středních pasážích trošku nudila, ale knížka je plná důležitých myšlenek ????, které je dobré si občas připomenout. Nakonec i ta slza ukápla ????, takže doporučuji.

09.06.2020 4 z 5


O bílých slonech O bílých slonech Irena Dousková

Knížka velmi poetická. Knížka o tom, jak každý dělá, co umí, ale nikdo není šťastný. Knížka o létě, kde se nikdo neraduje z tepla a slunce. Pro mě asi taková literatura není, ale přečetla jsem ji a jazykově je napsaná skvěle, jen já příště raději zůstanu u klasického kýčovitého léta na rozkvetlé louce.

12.05.2020 4 z 5


Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

Nemůžu tvrdit, že jsem ji přečetla jedním dechem, protože jsem si dělala poznámky a některé body se snažila hned uvést do praxe. Ale všem doporučuji. Nebo alespoň těm, kteří chtějí být vidět v online světě se určitě bude pro začátek hodit, stejně jako mně. Velké díky autorkám za její napsání.
.

05.05.2020 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Měla jsem teď nějakou dobu pauzu od Nesba, protože mi jeho poslední knihy připadaly už příliš drastické. Nůž je jiný. Tedy stále dramaticky perfektní detektivka, vypravěčsky skvělé, ale temnota předchozích dílů není tak hluboká. Jedna z nejlepších knih tohoto autora (i knih obecně) kterou jsem četla.
.

17.04.2020 5 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Výborná kniha, jen jsem čekala, že se více dozvím o dalším osudu vypravěčky, ale tohle je už příběh o něčem jiném. Humor zde však rozhodně nechybí.

25.03.2020 5 z 5