Děj se co děj, nemáte se čeho bát

Děj se co děj, nemáte se čeho bát https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483586/bmid_dej-se-co-dej-nemate-se-ceho-bat-gAZ-483586.jpg 4 21 6

Psycholožka Dana Němcová (* 1934) patří k významným osobnostem poválečné české společnosti. Svými myšlenkami, postoji a charakterem ovlivnila velké množství významných osobností - jako přední osobnost českého disentu let sedmdesátých a osmdesátých a členka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, po roce 1989 pak jako poslankyně a charitativní pracovnice, věnující se pomoci druhým zejména ve Výboru dobré vůle - Nadaci Olgy Havlové. Během posledních třiceti let poskytla řadu rozhovorů, včetně vzpomínek rozhlasových. Její memoáry jsou cennou součástí české národní paměti. Kniha vychází z dochovaných rozhovorů, výpovědi z nich pečlivě spojuje a vytváří z nich tak souvislé svědectví o ní i o více než šedesáti letech českého kulturního, společenského a veřejného života. Cennou součástí knihy je její bohatý fotografický doprovod. Editorem textu svazku, vycházejícího v koedici s Ústavem pro studium totalitních režimů, je Jan Horník.... celý text

Přidat komentář

Jana283
17.01.2024 3 z 5

Paní Dany Němcové si velmi vážím. Skvělá, a přitom skromná a nenápadná žena. A taková je i kniha o ní. Uvítala trochu více otevřenosti, osobního pohledu, pocitů. Tohle byla taková hodně suchá učebnice dějepisu.

Juagustin
08.02.2023 3 z 5

Přestože se mi kniha četla dobře, připadla mi nakonec jaksi neživotná, neosobní. Buď za to může fakt, že zdrojem jsou rozhovory, a kniha sama je monologem; anebo že jde o slepenec z tolika různých zdrojů. Oceňuju pasáže z dětství a dospívání, z nedávné doby, kdy se věnovala otázce uprchlíků. A velmi osobní jsou dopisy z vězení. Jinak kniha spíš než o Daně Němcové pojednává o jejím lidském i společenském okolí a, nemohu si pomoct, klouže po povrchu.


Davidin
02.02.2023 4 z 5

Zvolit titulní fotografii na obálku chce odvahu. Paní Němcová, vykukující z domu podoby ruiny, zde působí až bláznivě. Možná takový byl i úmysl, zaujmout čtenáře něčím nevlídným a ponurým, což danou osobu přiměje, si knihu alespoň prohlédnout. Na četbu může nalákat i název knihy, slibující naději, můj případ. Každopádně z textu uvnitř vyznívá, že je Dana Němcová svéhlavá a dost nebojácná žena, ačkoliv, jak sama přiznává, ne za každé situace se tak i cítila...
Její vzpomínky začínají příběh v dětství. Jako malé děvče zažila druhou světovou válku, ale počátek jejího života nijak negativně ovlivněn nebyl, což je pro mne překvapující, jelikož jsem zvyklý číst, právě o vygradovaných hrůzách tamní doby. Padesáté roky přirovnává k podivné a pro mladého člověka nepochopytelné době. Ohromným mezníkem se zdá seznámení s jejím budoucím manželem a doslova „parťákem“ Jiřím Němcem. Potom už začínají odklony od hlavního proudu diktátu společnosti. Autentický život beze strachu a ve vlastní nenarušující svobodě a touze po ní. Bohužel tento nestandardní vzorec k ní, její rodině a mnoha jejich přátelům samozřejmě přivedl pozornost tehdejšího mocenského systému a dovedl autorku přes trnité zkušenosti až k opravdové revoluci.
Jedná se o životopisné dílo, které se čte lehce. Obsažený je nadhled i humor a ačkoliv ne se všemi myšlenkami vnitřně souhlasím, upřímnou stopu ve mne zanechalo.

Chesterton
03.03.2022 3 z 5

Svým způsobem noblesní žena (obrovskou negativní protiváhou k ní mi byla skoro o generaci mladší jmenovkyně Daňa Horáková ze souběžně čtené knihy O Pavlovi ) vzdělaná, zralá, střídmě umírněná ve způsobu vyjadřování. Životním stylem a neokázalou pokorou se velice podobá souputnici v disentu Olze Havlové.
Upřímně, čekala jsem od knihy trochu víc barvy a osobitosti. Vyprávění je věrné duchu a stylu autorky, jak ji známe z médií - skromné a nebulvární, což je rozhodně dobře. Nejvíc mě asi pohltil úvod a dopisy z vězení, které odkrývají Danu jako maminku a poodhalují svět její laskavé představivosti, kterou se bránila totalitní zvůli.
4/3

Klaara.cz
01.03.2022 4 z 5

Velmi čtivě napsaná vzpomínková kniha chartistky.

PetraH.
12.01.2022 5 z 5

Velmi čtivě zpracovaný životní příběh Dany Němcové. Celou dobu jsem měla pocit, jako když posloucháte babiččino vyprávění, což je nejspíše dáno tím, že kniha vznikla na základě vzpomínek Dany Němcové pro ÚSTR a Paměť národa.

Autorovy další knížky

Dana Němcová
česká, 1934 - 2023
2021  82%Děj se co děj, nemáte se čeho bát
1998  80%Krátké radosti, krátké smutky
2002  90%Matka Tereza s Danou Němcovou

Kniha Děj se co děj, nemáte se čeho bát je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst34x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x