Nečíst

Nečíst https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442094/bmid_necist-kI1-442094.jpg 4 98 41

Útržky, úvahy, nonsensy, povídky. Myslí charismatického režiséra a herce putují fascinující postavy i vzpomínky: Český dobrodruh Eskymo Welzl si podává dveře s Jackem Kerouacem, Rolling Stones s maminčiným životopisem. Divokou krásu Jeseníků střídají parky Olomouce či divadlo v Chebu. Osobitý styl jednoho z nejvýraznějších mužů českého divadla a filmu vám odemkne dveře do světa fantazie, v němž je radost se ztratit.... celý text

Přidat komentář

Zemlja
14.04.2024 3 z 5

Milé. Od herce, režiséra, divadelníka. Nadaný člověk prostě.

ozzak
19.02.2024 4 z 5

Hodně příjemná kniha povídek úvah vzpominek utrzku od divadelního režiséra herce nejen kultovniho dejvickeho divadla Miroslava Krobota. Nejvíc se mne líbili povídka Brian o kytaristivi Rolling Stounes Brian Jones a jeho fiktivních přátelích s medvídka Poe podle povídky vznikla i výborná hra dejvickeho divadla,. A povídka Titicaca taky fiktivní povídka o beatnicke legendě Jacku Keruacu. Rád se ke knize budu vracet.


haannyys
22.05.2023 5 z 5

Bavila jsem se - takže dobrý. Kdo trochu zná Krobotovu tvorbu, není stylem překvapen. Umocnila jsem si zážitek z knihy tím, že jsem ji dočítala v Olomouci, kde jsem (nejspíš díky Divadelní flóře) autora dvakrát potkala, a taky jsem mohla okusit atmosféru Ponorky, o které v knize padla zmínka. Každopádně doporučuji i bez návštěvy Olomouce.

Bustedka
29.09.2022 3 z 5

Všehochuť. A proto vám přijde nějaká povídka famózní (moc se mi líbil Mariin životopis, tvořený názory všech a všeho - manžela, prvního auta, syna i žebříku) a u druhé si říkáte, co to sakra je (příběh o tom jak si Brian z Rolling Stones myslí že je Medvídek Pú - větší smysl vám to dá možná až potom, co zjistíte, že Brian Jones, zakládající šlen RS koupil dům autora Medvídka a jeho přáním bylo být pohřbený vedle Kryštůfka Robina). Ovšem pokud znáte tvorbu Dejvického divadla a nebo jste viděli seriál Zkáza Dejvického divadla, asi víte, co můžete čekat.

Česneksmedem
21.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Je to jako když vaří Pejsek a Kočička. Trochu toho, trochu onoho, šup sem, šup tam.
Zároveň je to takové Kdo byl kdo? Hlavně Honzík Welzlůj + rodina + lidi v divadle. Taktéž se nám dostane několikero poučení.
V gulášku nesmí chybět ani sci-fi (ilustrace na straně 180). Když už jsem u ilustrace, tak ty do knihy vytvořila Julie Čermáková. Některé jsou docela fest lahodné k pokoukání (např. str. 48, 57 nebo 104).
Dozvíte se taky hromadu nových informací – kde možná sídlí Dejvické divadlo a o čem si sám pro sebe mluví dům, auto, hřib pravák nebo žebřík.
Samozřejmě nesmí chybět takzvaná revoluce a Václavové Havel a Klaus. Přeji dobrou chuť!

yellowbanna
23.01.2022 2 z 5

Taky by se to mohlo jmenovat Nedočíst! Prvních pár útvarů (protože co to je? Povídky? Úvahy? Fejetony? Vzpomínky? Všechno dohromady? ) docela bavilo. Zdály se mi originální, příjemně bláznivé a místy nonsensové. Ale s každým dalším útvarem mé nadšení opadalo, až spadlo na dvě hvězdy. Z paměti a z knihy pro mě vystupuje korespondence s Meryl Streep.

ŽralokPeet
16.10.2021 5 z 5

Je to taková všehochuť, dost hořkosladký, spíš milý. Líbilo se mi to.

furt_kofein
20.07.2021 4 z 5

pan Krobot v knize Nečíst snoubil (nejen) divadelní zážitky s fantazií autorských příběhů (anebo přinejmenším vytvořil koktejl se skutečnými základy).
Za mě povětšinou moc pěkná cesta do hlubin dramatikovy a hercovy duše.

JP
04.06.2021 3 z 5

Welzl. Vzpomínky. Autobiografie. Vlastní tvorba. Obrazy mě bavily víc, než to psaní. Kdysi jsem Krobota viděl, ale byl jsem příliš opařenej, než abych za ním šel a zeptal se ho, jak jsem chtěl, jaký to bylo pracovat s Tarrem na Muži z Londýna. Byl úplně stejnej jako postavy, který hraje. Uzavřenej do sebe, ve své bublině, pokud nebylo potřeba, aby z ní vyšel. Mám ho celkově radši jako herce, ale jeho divadelní tvorbu neznám. Tuhle publikaci asi ocení víc a spíš blízcí spolupracovníci, známí a kolegové, než široká veřejnost. Alespoň já jsem si z knihy příliš neodnesl, ale neříkám, že je špatná. Jen šla poněkud mimo mě.

Chesterton
24.04.2021 3 z 5

Budete herce Krobota vidět i slyšet.
Fantazijně velmi dobré a pestré.
Pohled do duše divadelníka.
Ilustrace skvělé i divné.
Osobité i osobní.
Neotřelé.
Laskavé.
Díky.
3/5

purie
13.04.2021 4 z 5

Mám pocit, že jen málokdo M.K. nezná a nemá o něm nějakou představu nebo obrázek. Pro mě je to plachý i drsný samorost, který sem tam s kamennou tváří pronáší odzbrojující lakonické komentáře. Nelze tedy začít číst zcela bez očekávání, které se mi ale v zásadě naplnilo. Je to vlastně takový almanach "sebraných spisů", které jsou velice pestré co do stylu i nápadu, ale myslím, že je spojuje jakási poťouchlá a osvěžující neserióznost, a zcela a pěkně zapadají do mozaiky ostatních talentů, nápadů, děl i dílek M.K.

Katy_71
13.03.2021 5 z 5

Každá kapitola je úplně jiná, ale všechny mě nadchly. Buď mě pobavily nebo dojaly. Bylo skvělé číst tyhle kapitoly života Miroslava Krobota. A ilustrace to krásně doplnily.

Mike99
03.03.2021 3 z 5

Je to mix, vzpomínky zakomponované do vyprávění stejně jako fiktivní dopisy či čisté povídky. Něco zaujalo více, něco méně, změna žánru po všech těch detektivkách. Hodnotím na 3 a půl *. Bohužel desetibodová škála by byla lepší.

Herec ve snaze zaujmout přehrává a předvádí se. Chce být zábavný a čím víc se snaží, tím je to horší. Hercův projev bývá nekompromisní zprávou o jeho civilní osobnosti. Jen špičkoví herci dokážou i tuto zprávu zfalšovat.

lencin
03.03.2021 4 z 5

Mám p. Krobota a jeho umění ráda, jeho kniha pro mě byla zajímavým pohledem dovnitř. Některé útvary jsem asi úplně nepobrala. Celkově se mi kniha líbila moc. Rozhodně ČÍST!

pajaroh
21.02.2021 3 z 5

Příběhy, které se odlišují stylem i tématem, přesto je silně propojuje autorova zajímavá osobnost. Všehochuť myšlenek o životě a kultuře určitě padne do noty milovníkům divadla.
Přiznám se, že mi nesedly ilustrace, ale jinak příjemná zamyšlení v době, kdy se mi nedařilo ani nechtělo začíst do složitějšího dlouhého příběhu.

krejcovka76
31.01.2021 4 z 5

Krobota a celé prostředí Dejvického divadla miluju. Dvěma příběhy jsem se prokousávala hůř, zbytek knihy je úžasný pohled do duše umělce. Úplně pana Krobota vidím, jak předčítá třeba Dopisy s Meryl nebo Briana. Doporučuji jako oddychovku, je skvělé, že se jedná o nesouvisející příběhy.

andrii24
21.01.2021

Jen tak se čistě nazout do bot debutující múzy. Naslouchat pěně dní, pročísnout vlnu nálad, unášet se proudy bytí - nebytí.

Knihomura
21.01.2021 3 z 5

Asi dvě mi nesedly - řečeno s panem Horníčkem - patrně na to nemám buňky - ale určitě číst. Úplně jsem Miroslava Krobota při čtení slyšela i viděla. ;-)

InaPražáková
13.01.2021 4 z 5

Několik textů s různou mírou fikčnosti, od rodinné historie a vlastních vzpomínek po smyšlenou povídku, psaných různou formou, které ale spojuje hravost a smysl pro absurdno, zkoumání situací z nečekaných úhlů pohledu (životopis maminky vyprávěný příbuznými, ale taky hřibem nebo žebříkem), poetika blízká v textu zmíněnému Ivanu Vyskočilovi. Není to nápodoba, spíš příbuznost vidění světa a smyslu pro humor. Formu spojuje využívání až filmového střihu, místy podporujícího komiku okamžiku (scénář vyjednávání Občanského fóra s představiteli vlády), místy umožňujícího změnu hlediska.
Krobot je příjemně ironický a sebeironický, přitom vážné chvíle a zajímavé lidi, které potkal nebo si vymyslel nebo si je přenesl z jejich reality do své (což je u spisovatele koneckonců skoro totéž) neshazuje, spíš jako by říkal „vidíte to, a v takových neuvěřitelných situacích se odehrávají ta nejdůležitější rozhodnutí“. Nebo možná ne nejdůležitější, ale pro jedince důležitá až dost. Jak to bývá, některé texty jsou lepší než jiné, ale hravost a potěšení z vyprávění přenášejí spolehlivě. Zvláště se dají doporučit těm, kdo si rozumí s absurdním divadlem.

Clara_C
05.01.2021 5 z 5

Líbilo, moc!
Velmi osobní a osobité.
Hravé a přesto vážné.
Nic není takové, jak se zprvu zdálo.

" Hřib pravák
Mezi hřiby se setkáte se dvěma názorovými proudy. Jeden tvrdí, že houby mají shnít přirozenou cestou a zmizet v zemi, odkud vzešly. Ten druhý říká, že náš konec má být na pánvi, aby naše existence měla nějaký smysl a nebyla jen zahleděním do sebe samých. Patřím k druhému proudu...
Pokud jste měli to štěstí a stali se součástí tak skvělé smaženice, jakou dělala Marie, nepochopíte, jak někdo může preferovat konec v podobě uhnívání.

Dnes jakoby nikdo neměl čas se zastavit, poslouchat se a a najít čas na rozmluvu se sebou. Tedy se svým vnitřním partnerem, jak jistě víš z dialogického jednání. Skoro to vypadá, že lidi jsou dnes tak trochu znechucení sami sebou a nemají náladu se spolu bavit.

Poučení první: Spěchej pomalu!
Poučení druhé: Neboj se!
Poučení třetí: Nauč se být sám!
Poučení čtvrté: Nedělej ksichty!
Poučení páté: Někdy jsou poučky k ničemu! "

Autorovy knížky

Miroslav Krobot
česká, 1951
2020  76%Nečíst

Kniha Nečíst je v

Právě čtených9x
Přečtených139x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených9x
Knihotéce70x
Chystám se číst81x
Chci si koupit18x