Jako zabít ptáčka

Jako zabít ptáčka série

1. díl >

Harper Lee

přehled

Dnes již klasický román moderní americké literatury, za který autorka v roce 1961 obdržela Pulitzerovu cenu. Příběh justiční vraždy nevinného černocha na americkém jihu v první třetině 20. století, viděný očima dvou malých dětí. Neměnný řád světa je narušen: nevinný černoch je křivě obviněn ze znásilnění bělošky a postaven před soud. Obhájcem černocha se stává otec obou dětí, který bere tento případ jako věc své osobní cti. Kniha navazuje na humanistické tradice Marka Twaina.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , XYZ (CZ)
Originální název: To Kill a Mockingbird, 1960

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Jako zabít ptáčka" je nadčasovým dílem, které zanechává silný dojem. Příběh vypráví osmiletá holčička Čipera, jejíž pohled na svět je čistý a nevinný. Přesto se dotýká vážných témat, jako je rasismus a morální hodnoty. Čtenáři ocení nejen humor, ale i hloubku myšlenek, které jsou v příběhu skryty. Autorka mistrně zachycuje atmosféru 30. let v Alabamě a ukazuje, jak se děti vyrovnávají s dospěláckými problémy. Kniha je doporučována pro její literární hodnotu a emocionální náboj. Více v komentářích.

Komu by se kniha Jako zabít ptáčka mohla líbit?

• Čtenáři hledající hluboké příběhy
  • Milovníci klasické literatury
  • Fanoušci příběhů o dospívání
  • Ti, kdo se zajímají o společenské otázky
  • Čtenáři, kteří ocení dětskou perspektivu

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jako zabít ptáčka. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

lulucinax
14.04.2026

Už dlouho jsem si ji chtěla přečíst, protože byla zmiňována v hodně knihách a chápu pozdvižení kolem této knihy.
Velmi působivý román, při jehož čtení jsem místy pociťovala úzkost, jak mě to vtáhlo. Kromě rasismu řeší i další věci, které jsou rozhodně k zamyšlení.
Něktěré pasáže mi přišly zdlouhavější. Nejspíš to bude stylem psaní, protože kniha byla napsána před více než šedesáti lety.
Každopádně jsem za přečtení ráda a můžu si ji odškrtnout jako splněno.

všech 710 komentářů

Související novinky - Jako zabít ptáčka (4)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2017

11.01.2018

Aktuální stav Čtenářské výzvy 2017

06.07.2017

10 právě čtených knih podle uživatelů Databáze (květen)

15.05.2017

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Jsou prostě takoví lidé - kteří mají tolik starostí o život na onom světe, že se vůbec nenaučili žít na tomhle světě.

Odvaha je: pustiť sa do boja, aj keď vopred vieš, že si porazený, a napriek tomu vytrvať v tom boji až do konca. Zriedka zvíťazíš, ale niekedy sa ti to podarí.

Ocenění knihy (2)

2006 - Quill Award (Audiobook of the Year)
1961 - Pulitzerova cena (Beletrie)

Kniha Jako zabít ptáčka v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 730x
ve Čtenářské výzvě1 759x
v Mé knihovně1 178x
v Chystám se číst2 366x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi