Postav hlídku přehled

Harper Lee

Jako zabít ptáčka série

< 2. díl

Nová kniha, která byla napsána již před vydáním fenomenální „Jako zabít ptáčka“ a odehrává se dvacet let poté. Šestadvacetiletá Jean Loiuse Finchová (Čipera) se vrací z New Yorku do Maycombu v Alabamě, aby navštívila svého stárnoucího otce Atticuse. Doma zjišťuje, jak se její město i blízcí lidé pod tlakem politických i rasových motivů změnili. Najednou se jí začnou vybavovat vzpomínky na dětství, a to, čemu vždy věřila, se začíná drolit. Prožívá také vztah se svým vyvoleným, který vzhlíží k jejímu otci. Ovšem ona sama si přestává být jista, zda je to stále ten neochvějný hrdina, jenž stojí vždy na straně práva a spravedlnosti, jak se jevil v mládí... celý text

Literatura světová Romány

Štítky knihy:

americká literatura Alabama americké romány
Vydáno: 2016 , Mladá fronta
Originální název: Go Set a Watchman, 2015

Co říkají o knize uživatelé?

Názory na knihu "Postav hlídku" jsou rozmanité. Někteří čtenáři ji považují za zklamání, zejména ve srovnání s "Jako zabít ptáčka". Kritizují nedostatek silného příběhu a nejasnosti v postavách. Jiní však oceňují její hloubku a aktuálnost myšlenek. Kniha se zabývá složitými tématy, jako je rasismus a mezilidské vztahy. Mnozí čtenáři ji vnímají jako důležitý příspěvek k diskusi o společenských otázkách, i když ne každý ji dokáže plně ocenit. Vzpomínky na dětství a nostalgie jsou často vyzdvihovány jako silné momenty příběhu. Celkově je kniha vnímána jako výzva k zamyšlení nad složitostí lidských vztahů a ideálů. Více v komentářích.

Komu by se kniha Postav hlídku mohla líbit?

• Čtenáři, kteří hledají hluboké myšlenky
  • Milovníci literatury s historickým kontextem
  • Fanoušci prvního dílu "Jako zabít ptáčka"
  • Ti, kdo se zajímají o mezilidské vztahy
  • Čtenáři, kteří ocení retrospektivní pohledy na dětství

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Postav hlídku. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

vlkcz
15.12.2025

Hrozně těžké na hodnocení. Hlavně proto, že ať člověk chce nebo ne, srovnání s Jako zabít ptáčka je neodbytné. Ale pokud kniha stojí samostatně, jde o velmi kvalitní čtení.
Hlavní problém při srovnání s prequelem je v postavách. Čipera (tady tedy mladá slečna Jean Louise) samozřejmě postrádá tu dětskou nevinnost a místy je až nemístně sebestředná, jako kdyby jí Atticus v dětství nevštěpoval laskavost. Sám Atticus, stárnoucí a sužovaný nemocí už není ten černobílý hrdina, ale vybarvuje se mnohem realističtěji.
Jak už jsem psal, pokud čtenář nechá stranou srovnání, dostane knihu, která nemluví tolik k srdci jako k rozumu a zanechává spoustu otázek, které si člověk musí odpovědět sám.

všech 74 komentářů

Související novinky - Postav hlídku (0)

Člověku se můžou útroby svírat vzteky, ale ví, že umírněný argument vždycky zabírá líp než otevřený hněv. Svoje nepřátele můžeš odsuzovat, je ovšem moudřejší snažit se je poznat.

Ostrovem každého člověka, Jano Luiso, hlídkou každého z nás je naše vlastní svědomí. Nic takového jako kolektivní svědomí neexistuje.

všech 3 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

2015 - Goodreads Choice Awards (Best Fiction)

Kniha Postav hlídku v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně152x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Harper Lee také napsal(a)

Harper Lee
americká, 1926 - 2016