Postel, hospoda, kostel
kniha od: Zbigniew Czendlik & Markéta Zahradníková
KoupitKoupit eknihu
Není kněz jako kněz – Zbygniew Czendlik je toho skvělým důkazem. Studium Bible je podle něj nuda, nerad zpovídá své farníky, a chce-li někdo pokřtít, dlouho ho odrazuje. Miluje ženy, rád si pochutná na dobré whisky, v hospodě je jako doma. Co má napsáno na dveřích ložnice? Proč se mu nelíbilo ve Vatikánu? Jak zvládá celibát? K čemu by vedl své děti a co je v životě nejdůležitější? Ale hlavně – jak to, že u nás nemáme natřískané kostely? Tato kniha vám odpoví na mnoho podobných otázek. Nahlédnete do soukromí jednoho pozoruhodného muže a zjistíte, jak vnímá mezilidské vztahy, život i Boha. Není vyloučeno, že vás zbaví některých předsudků a zkreslených představ, proto ji čtěte pouze na vlastní nebezpečí....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308902/big_postel-hospoda-kostel-CrA-308902.jpg 4.2758Komentáře (269)
Kniha Postel, hospoda, kostel

Občas se vyskytne někdo, koho i přesto, že jeho pracovním oděvem je kněžské roucho, rád poslouchám, nebo čtu. Pan Czendlik k nim urřitě patří. Ne vždy se s ním shodnu, na něco mám třeba jiný názor, ale o tom už život je. I přes výhrady jej považuji za velmi rozumného a přemýšlivého člověka s osobitým, ale o to sympatičtějším postojem k otázce náboženství a víry. Vím, že ortodoxní katolíci jej považují za zlo, ale těch je mi pouze líto.

Všechny mé komentáře jsou spíš výpovědí o mně samé než o knížce. Tady se odkopu ještě víc: tohle je dobrá alternativa pro neznabohy. Neřeším autora jako mediální hvězdu. Vzala jsem ho jako zprostředkovatele pohledu na katolickou víru, která poskytuje dobro, lásku a schopnost odpouštět, prostě jen tak, z podstaty věci. Já chápu, že ta zkratka a způsob prezentace může věřící dráždit. Tahle knížka nikoho na víru neobrátí, ale nepřijde mi vykalkulovaná. Dokonce i zatvrzelý neznaboh :-) může přijmout některé náhledy, třeba na partnerství, pokoru, úsměv. A to se cení.

Místy více, jindy méně zajímavé názory mediálně známého polského duchovního, který ,,zachraňuje,, sekularizací poničenou českou katolickou církev. Rozhovory místy civilně sympatické, místy bigotně podřízené, místy rozporuplné a hlavně ,,osobně,, zbožné.
Jeden Czendlik v katolické církvi, v České republice stačí, umí se hezky usmívat a jeho roztomilá čeština je také sympatická a jaký je křestan ať posoudí jednou Bůh.

Bojím se skoro začít.....Knihu jsem ( s odporem) dočetla celou.
Vím, že tento duchovní je často v sekulárním prostředí našeho showbusinessu dobře přijímán....
Ale vždyť je to narcis jak vyšitý!
Mám mnoho přátel mezi kněžími a mnichy a vím jaká s nimi dokáže být sranda, legrace na zbožnosti neubírá ...ale toto zde, není to chvílemi nevkusné až slizké?
Přála bych si, aby naši církev ateistům a agnostikům raději představovali moudří, skromní a opravdu zábavní lidé, kterých máme hromadu, ne tento polský seladon.

Zbigniew Czendlik je velmi pravděpodobně nejznámější římskokatolický kněz u nás. V této knize poutavě vypráví o svém dětství na tradičním polském venkově, popisuje svoji cestu ke kněžství, co způsobilo, že je mediálně známý a také své názory na církev, celibát, současnou společnost a mnohé další.
Na kněze má celou řadu svérázných názorů, ovšem většinou jsou sympatické, často vtipné. Správné kázání by podle něj mělo být jako minisukně "krátké, přiléhavé a něco krásného by mělo skrývat". Na dveřích ložnice prý má napsáno: "Budit jen v případě požáru nebo zrušení celibátu."
Poslechem této knihy jsem si zpříjemnila předvánoční domácí práce. Jsou věci kolem církve i některé jiné, na kterých se s panem farářem neshodnu, také mi připadal v pár pasážích docela dost kritický vůči ženám, byť je jinak má rád, a ne vždy má pravdu. Nebudu to zde však pitvat a vypisovat své výhrady.
On sám na mě udělal svým povídáním dojem velmi empatického a citlivého člověka se srdcem otevřeným pro potřeby druhých. Také s ním souhlasím v tom, že osobnost symbolizují takové věci jako laskavost, trpělivost a velkorysost.
Rozhovor přináší podnětné povídání, občas vtipné, občas i pohlazení po duši, doporučuji.

Názory pana Czendlika jsem vždy měla ráda a nelituju, že jsem si knihu pořídila. Rozhodně mě nezklamala a budu se k ní vracet.

Knížka o jednom všedním nevšedním životě, o praktikování víry velmi sympatickým civilním způsobem proložená anekdotami, podobenstvími a citáty. Příjemné čtení.

Moc hezká kniha. Díky ní jsem dokázal pojmenovat svou víru a co vlastně cítím. Autor napsal knihu zcela výstižně a lidsky, proboha, takhle má církev přistupovat. Otevřenost, lidskost, pojmenování věcí pravými jmény.
Knihu jsem po přečtení několikrát daroval jako dárek.
Štítky
Poláci křesťanství kněží osobnosti rozhovory historky Magnesia Litera
Autoři knihy
Kniha Postel, hospoda, kostel je v
Právě čtených | 21x |
Přečtených | 1071x |