katerina4946 katerina4946 komentáře u knih

☰ menu

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

K mému překvapení nakonec i já, zatvrzelý odpůrce romantiky, která v mých očích zůstává téměř nepochopena, musím uznat, že tento příběh má něco do sebe. Knihu jsem si pořídila, protože jsem si chtěla přečíst něco v angličtině v rámci zachování kontaktu s jazykem, tedy jsem sáhla po něčem dle mého mínění jednoduchém. To se potvrdilo, tedy doporučuji všem, kteří hledají bezva čtení v angličtině. Příběh mě opravdu překvapil, postavy i děj jsou reálné, charaktery poutavě popsány. Docela jsem se bavila všemi těmi sarkastickými rozhovory mezi Lou a Willem, autorce děkuji, že se nebála trochy černého humoru. Konec mi přišel trošku zrychlený, ale byl dost překvapivý, četla jsem jedním dechem.

21.08.2020 4 z 5


Nebe je zpět Nebe je zpět Clara Sánchez

Musím uznat, že to byla ztráta času, vlastně nechápu, proč jsem tuto knihu dočetla až do konce. Příběh je mdlý, není ani moc pěkně napsaný. Autorka se asi moc koukala na Sex ve městě. Nebylo to ani trošku zajímavé, napínavé. Nemá to prostě nic.

21.08.2020 1 z 5


Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Vtipná oddychovka, nic víc mě k hodnocení nenapadá, nemůžu říct, že by mě nějak zvlášť chytla.

22.02.2020 3 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Vtipná kniha zejména na začátku cca do poloviny. Příběh má nápad a opravdu mě bavil. Ale ke konci čím dál zmatenější a jaksi zrychlený, jako kdyby autorovi docházel čas, ale odmítl se vzdát všech nápadů, které chtěl do děje vložit.

22.02.2020 3 z 5


Hvězdy nad námi Hvězdy nad námi Eva Slonim

Nechce se mi uvěřit, že jde o vyprávění dle skutečných událostí. Přečetla jsem jedním dechem, doporučuji čtenářům, které zajímá téma holokaustu. Toto je moje první přečtená kniha o pronásledování Židů na Slovensku. Také první příběh o situaci dítěte. Autorka má obdivuhodnou sílu.

28.01.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Tématika druhé světové války a židovské otázky mě zajímá, nejsem expert, ale leccos mám načteno, naposloucháno a nakoukáno. Hana je čtivý román, má to děj, příběh, postavy vás vtáhnou do děje. Líbí se mi poskládání jednotlivých částí knihy, které poskytují čtenáři vysvětlení retrospektivou. To mi přijde více než zábavné a čtenáře to udrží v pohotovosti, nenudila jsem se ani na jedné stránce. Téma koncentračního táboru je pouze v maličké části knihy, je to samozřejmě dost málo rozvedeno, detaily nečekejte, hrůza na vás i z těch pár stran ale dýchne. Konec na mě byl poněkud rychlý a možná až příliš happy, nehodil se mi k předchozím 99 % knihy.. I tak ale doporučuji. Silný příběh.

17.01.2020 4 z 5


Montessori - Doma, 0-3 roky Montessori - Doma, 0-3 roky Nathalie Petit

Jakási brožura se základními informacemi o Montessori přístupu, docela pěkně a hravě vás zatáhne do základů této "filozofie". Díky obrázkům máte představu, co autor asi myslí a jak postupovat dle věku dítěte. Pokud uvažujete o tomto směru výchovy, určitě stojí za to se nechat vtáhnout do základů právě touto maličkou knihou.

15.12.2019 4 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Opravdu zajímavá kniha, myšlenky hezky srovnané, to oceňuji snad nejvíc, vše hezky popořadě, žádné zmatené úvahy jako v jiných knihách. Postupně vám otevírá svět jazyků lásky. Něco na tom opravdu bude, každý mluvíme jinak a oceňujeme jiné věci, máme jiné zájmy, názory, apod. Ale je důležité zjistit a pochopit, co konkrétně potřebuje náš partner. Dělat pro něho věci, které on ocení, ne které bychom ocenili my sami. To už nezní jako hračka. Například nemá cenu kupovat tuhle knihu někomu, kdo nečte, i když já bych takový dárek ocenila a za dva dny ji přečetla.. můj manžel by ji ani neotevřel a na dárek by asi hleděl s podivením. Na druhou stranu mi některá doporučení prijdou jako totální sebezapření, něco zavání necháním se využívat.

10.12.2019 5 z 5


Těhotná a fit - Průvodce aktivním těhotenstvím pro sportovkyně od sportovkyň Těhotná a fit - Průvodce aktivním těhotenstvím pro sportovkyně od sportovkyň Rachel Kramerová

Sportovkyně tuto knihu dle mého názoru nepotřebuje, stačí se řídit selským rozumem. Ale přečtením si opravdu neublížíte, názory tipy a rady jsou naprosto reálné, nic přehnaného, prostě to, co už jste věděly, ale ujistíte se. Knihu jsem dostala od manžela, asi měl obavy, abych nepřestala být aktivní. Tohle období je ale opravdu tak moc individuální, že vám žádná kniha nepomůže. I tak mi ale dala pár zajímavých postřehů, není to špatné čtení. Možná i muž by si ji mohl přečíst, aby pochopil pár situací, u kterých bude pozorovatelem :)

09.12.2019 3 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Vtipná oddychovka, situace ze života, dobré čtení, prostě hartlovská klasika.

09.12.2019 4 z 5


Kočky jsou vrženy Kočky jsou vrženy Jakub Horák

Výborné 2/3, poslední třetina už je trochu motání se v kruhu. Závěr ale dobrý. Příběh je opravdu dobrý nápad, některé pasáže příliš zdlouhavé a popisné, jako by se autor rád poslouchal. I tak ale hodnotím velice kladně.

09.12.2019 3 z 5


Továrna na debilno Továrna na debilno Dominik Landsman

Taková moderní politická satira. Líbí se mi tento styl humoru - černý, absurdní. Nedokážu si sice představit, že by kniha mohla zapůsobit na čtenáře např. za 30 let, ale to asi nikdo ani neočekává. Teď je perfektní.

09.12.2019 3 z 5


Dva a půl muže ve člunu Dva a půl muže ve člunu Nigel Williams

Zábavné čtení, dost ze života. Kdo rád kempuje, přespává v přírodě a vyžívá se v dobrodružných aktivních dovolených s přáteli, určitě se dost pobaví. Možná nejvíce mě pobavila situace s kotlíkem, který se ne a ne začít vařit. Postavy k sobě hezky pasují a vytváří příjemnou kombinaci k příběhu.

09.12.2019 3 z 5


Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Skvělá kniha, hlavní postava šikovně zasazená do moderního prostředí. Až absurdní konec. Vtipné a zároveň děsivé. Vřele doporučuji. Po dočtení knihy jsem navštívila i divadelní představení, perfektní. Film plánuji shlédnout, uvidíme.

09.12.2019 5 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Paní Bovaryová je prostě kráva, kniha se mi četla dobře, člověk nemůže uvěřit, že někdo takový existuje, a v každé kapitole mě překvapila další nesnesitelnou vlastností, kterou její charakter oplývá. Je to taková ta kniha, ze které chcete jednu postavu vyndat, dát jí facku, a zase ji vrátit mezi stránky. Pokud ze mě tento pocit měla kniha vymámit, gratuluji.

09.12.2019 4 z 5


Chyťte Žida! Chyťte Žida! Tuvia Tenenbom

Zábavné čtení, zajímavé názory a pohled na realitu v Izraeli a Palestině. Poslední třetina už mě ale moc nebavila, měla jsem pocit, že se kniha točí stále stejně a nevyvíjí. Nebo to na mě bylo už dlouhé. Každopádně hodnocení i přesto nesnížím, doporučuji. Knihu si určitě můžete přečíst i bez větší znalosti izraelsko-palestinské "otázky".

09.12.2019 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Velmi zábavná kniha. Četla jsem všechny díly, první je nejlepší. Nasmála jsem se u ní opravdu nahlas. Čte se jedním dechem, myslím, že zaujme opravdu každého. Postavy mají vtipné charaktery, situace jsou ze života a vtipně dovedené do extrémů.
Nově uvedený film do kin je dle mého opravdu příšernost a nedoporučuji na něj chodit, pokud se vám líbila kniha, naprosto mě znechutil.

09.12.2019 4 z 5


Čínská medicína pro každý den Čínská medicína pro každý den Li Christine

Zajímavé čtení pro úplné začátečníky v oblasti čínské medicíny a východního učení. Mohu doporučit, spousta tipů na domácí léčení. Recepty s méně dostupnými surovinami i s úplně obyčejnými ingrediencemi. Opravdu pro každého.

09.12.2019 4 z 5


Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Neviděla jsem film, plánuji se na něj podívat. Kniha mě ze začátku velice zajímala, ale druhou polovinu jsem překousala jen z povinnosti. Musím říct, že mě už doslova vůbec nebavila a nemám pocit, že by mi něco dala. Kdybych ji nečetla v angličtině, nedala by mi asi nic. Vše bylo hrozně zdlouhavě popisováno, naprosto zbytečně čtenáře unudí. Námět sám o sobě přitom není vůbec špatný!

09.12.2019 2 z 5