Chyťte Žida! přehled

Tuvia Tenenbom

Tato knížka se stala literární senzací. Přináší zcela nový, překvapující a zároveň znepokojující pohled na dění v nejsledovanějším koutě planety. Je tak vtipně napsaná, že se budete válet smíchy. Izrael je jedinou demokracií Blízkého východu, ale velká část Západu ho tak nevnímá. Proč se Evropané rozhodli, že ti dobří jsou Palestinci? Proč je podporují tak jako nikoho na světě? To se Tuvia Tenenbom rozhodl zjistit. Jenže jako Žid by daleko nedošel. A tak se ve Svaté zemi vydává za Němce, novináře Tobiho. A tomu všichni řeknou všechno. Od palestinských politiků po beduíny, od liberálních Izraelců po konzervativní jestřáby, od křesťanských mnichů po židovské osadníky, od ultraortodoxních Židů k pouličním prostitutkám, od evropských levicových „mírových“ aktivistů po úředníky mezinárodních organizací... Těm všem klade chytré i zdánlivě naivní otázky, aby je vyprovokoval – což se mu často daří – a zjistil, co si doopravdy myslí. Následně skládá obrázek, který je neobyčejně vtipnou a zároveň alarmující zprávou o dnešním Blízkém východě i o Evropě. Jestli totiž Tuvia Tenenbom něco není, pak rozhodně není politicky korektní. Jeho kniha je plná zábavných dialogů i pronikavých pozorování. Za vším tím vtipem jsou ale často překvapující i kruté pravdy, o kterých bychom raději nevěděli. Tenenbom není ani levičák, ani pravičák, chce zkrátka znát pravdu. A tak dráždí úplně všechny. Tato knížka osvětluje dění na Blízkém východě jako žádná jiná.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy

Štítky knihy:

Židé Izrael Palestinci
Vydáno: 2018 , Zeď
Originální název: Catch the Jew!, 2015

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Tuvia Tenenboma přináší provokativní pohled na izraelsko-palestinský konflikt. Autor se snaží odhalit pokrytectví a manipulaci, které obklopují tento citlivý problém. Čtenáři si často všímají jeho kritiky nevládních organizací a evropských vlivů na region. Mnozí čtenáři oceňují autorovu schopnost vyprávět s humorem a lehkostí, i když se dotýká těžkých témat. Někteří však vyjadřují pochybnosti o jeho objektivitě a nestrannosti, neboť kniha odhaluje autorovy osobní názory a zaujatosti. Celkově kniha vyvolává silné emoce a podněcuje k zamyšlení o složité situaci v regionu. Více v komentářích.

Komu by se kniha Chyťte Žida! mohla líbit?

• Čtenáři se zájmem o Blízký východ
  • Milovníci provokativní literatury
  • Ti, kteří hledají alternativní pohledy na konflikty
  • Čtenáři, kteří ocení humor v těžkých tématech
  • Osoby zajímající se o politiku a sociální otázky

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chyťte Žida!. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

fénix56
14.08.2025

Další kniha od spisovatele T.Tenenboma k problematice Palestiny a Izraele. Nejdříve jsem četla knížku Z Jeruzaléma do Prahy a až teď jsem se dostala k této knize, která vlastně hodně vysvětluje, proč se odehrála apokalypsa 7. října 2023.

V obou knihách se snaží spisovatel dopídit důvodu nenávisti mezi Palestinci a Židy, která v těchto místech neustále bují. Zapřádá rozhovory formou naivních otázek, které potřebuje dovysvětlit. Naivita je cílená, lidé se tak více "odkopají".

Odvěkou nenávist ještě stupňují různé nevládní organizace, které pořádají zájezdy mladých Evropanů do těchto oblastí, aby do nich hustili, že "Židé jsou rasisti a Palestinci čisté duše". Chybu vidí Tenenbom i u židovské extremistické levice (je tak doleva, kam až jen levá ruka dosáhne - slova spisovatele). Tito lidé masochisticky ze všeho viní sebe.

Možná by knize trochu prospělo zkrácení, ale asi chtěl spisovatel uplatnit všechno, co se mu podařilo nashromáždit...

všech 38 komentářů

Související novinky - Chyťte Žida! (0)

Intelektuálové, kteří odmítají uznat fakta, jsou horší než idioti.

Kniha Chyťte Žida! v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně61x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Tuvia Tenenbom také napsal(a)

Tuvia Tenenbom
izraelská, 1957