Hvězdy nad námi

Hvězdy nad námi https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248749/mid_hvezdy-nad-nami-248749.jpg 4 195 65

Podtitul: Vzpomínky dítěte, které přežilo osvětimské peklo „Tyto události, perzekuce mých lidí, se staly součástí souboru faktů, kterým dnes lidé říkají historie. Já jsem tyto události prožívala každý den. Jsou součástí mé paměti.“ V březnu roku 1939 roztříštila nevinnost sedmileté Evy Weissové německá invaze do její vlasti, na Slovensko. V průběhu následujících pěti let, s tím jak nacistická perzekuce evropských židů nabírala na síle, museli Evini rodiče své děti ukrýt, ona a její sestra se ale zajetí nevyhnuly. Eva ve svých pozoruhodných vzpomínkách popisuje zážitky z koncentračního tábora Osvětim- Březinka, kde byla svědkem nekonečných hrůz a sama se stala objektem mučení, nelidské ho strádání a lékařských experimentů nechvalně proslulého Dr. Josefa Mengeleho. Když sovětská armáda na počátku roku 1945 Osvětim osvobodila, Eva s Martou musely čelit nové výzvě: přejít napříč válkou rozvrácenou Evropou, aby se sešly se svou rodinou. Kniha Hvězdy nad námi, vyprávěná se srdceryvnou nevinností mladé dívky a moudrostí dvaaosmdesátileté ženy, je zprávou o přežití tváří v tvář nepředstavitelnému zlu a vyvrcholením Eviny celoživotní snahy vypovídat o holocaustu a zachovat vzpomínku na všechny, kteří v něm zahynuli.... celý text

Přidat komentář

Sabina335
15.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Vzpominky ditete, ktere prezilo osvetimske peklo, jak uz je z nazvu patrne, jedna se o knihu vzpominek zeny, ktera vzpomina na sve detstvi a na to, jak se dostala do Osvetimy, o tom jak hledala a nakonec nasla svoji rodinu. V knize me mrzelo, ze je zde spousta chybne napsanych veci, viz komentare nize. Jsem rada, ze se o tomto tematu stale mluvi, jelikoz je to cast historie, ktera dle meho nazoru nesmi zustat zapomenuta a je treba ji pripominat dalsim generacim. Az na ty chyby byla kniha dobre napsana a ctiva.

Tída
01.09.2023 2 z 5

První literárně zpracované vzpomínky o holocaustu, které jsem četla. Bohužel se nepřipojím k oslavným komentářům a to kvůli špatnému zpracování knihy, např. autorka se narodila roku 1931, její matka v roce 1929??? Taková bota hned na úvod??? Nebo - musí si sundat sukni a v následujícím odstavci jí někdo pod tu sukni sáhne, a v podobném duchu bych mohla pokračovat dál, o gramatických chybách raději nemluvím. Vím, že vzpomínky jsou ošidné, ale tomuhle příběhu jsem prostě neuvěřila (mám nastudovanou odbornou literaturu).


kiraa
10.08.2023 5 z 5

Eva Slonim, dvaaosmdesátiletá dáma, která nechala během čtyř měsíců nahlédnout do své minulosti. Příběh o násilně zpřetrhaném dětství, které skončilo sedmým rokem jejího života. Jedné noci usínala jako šťastná a v bezpečí a ráno se vzbudila do noční můry. Během jednoho týdne přestala být dítětem. Dlouhé měsíce útěků, skrývání a žití pod jinou identitou. I to jí možná zachránilo život, jelikož do Osvětimi byla se svojí sestrou Martou transportována v listopadu 1944. I tak neunikla šíleným pokusům Josefa Mengeleho.
Ani po náročném návratu, kdy se obě sestry na vlastní pěst vracely do rodné Bratislavy, bolest nemizela. Většina nejbližší rodiny již nebyla a ti co zbyli, mlčeli. Nemluvilo se ani o malém, culíkatém andílkovi Judith, která zemřela naprosto otřesným způsobem. Zbytek rodiny najednou žil jakoby v zahanbeném tichu, obtěžkaném vinou a lítostí.
Až na sklonku svého života se dokázala Eva pomyslně vrátit. S počtem přeživších, kterých každým dnem ubývá, si podle ní samotné uvědomila, že přežití byl dar a privilegium. Tenká, ale strašně silná knížka, která je především výrazem neuvěřitelné Eviny odvahy.

FofrNožka
19.04.2023 5 z 5

Po přečtení knihy si jeden uvědomí, že si žije v bavlnce ač nad spoustou věcí "frfňá"... Vydržel by dnešní dospělák alespoň desetinu toho, co tehdy čerstvě dospívající Eva a její sourozenci? Kniha mi s každou přečtenou stránkou těžkla v rukou a bylo mi úzko a smutno. Mohu se jen sklonit před obrovským odhodláním nevzdat se a vydržet.

simca9342
21.01.2023 5 z 5

Napínavá, smutná, ale nádherná. Hezky vysvětlené židovské tradice a jejich dodržování a krásný život autorky do doby než nepřijeli nacisti. U jedné scény mě překvapila a šokovala metoda zabití Eviny sestry.

rumund
18.10.2022 5 z 5

Tak tohle byla úplná špička. Je to sice hrozné co se tenkrát dělo, ale přesně to je to co mě na těchto autentických příbězích baví číst. Přímo tyto knihy hltám. Jen ať všichni dobře vědí, co se za druhé světové války dělo za zvěrstva. Skvělá kniha. Nic jiného než 5hvězd to nemohlo být.

hnusák
30.05.2022 5 z 5

Je až neuvěřitelné, co člověk pro záchranu svého života vydrží, co strašného příkoří musí snést, a co horšího, než je utrpení svých nejbližších na vlastní oči vidět... musím se sklonit nad autorčinou odvahou a vůlí, mráz mne přejížděl po páteři, když si člověk představí osudy všech těch lidí, promarněné dětské nevinné životy. Knihu jsem přečetl během pár hodin a děkuji za ni.

Pauvka
25.04.2022 5 z 5

Po dlouhé době kniha s touto tématikou, co mě naprosto pohltila. Opravdu neuvěřitelný, co všechno tak mladá dívka zažila a viděla.

iva1154
03.01.2022 4 z 5

Knihy s tématikou holocaustu až zvráceným způsobem vyhledávám. Tato zatím patří mezi ty nejlepší. Je opravdu důležité, abychom si z historie něco vzali a nebrali ji jakou nudnou část výkladu v dějepise. Historie má totiž tendenci se opakovat.

marketa9252
10.08.2021 5 z 5

Příběh o skutečnosti je vždy fascinující. Ale je to až hrozivá a neuvěřitelná skutečnost,jak jsou lidé někdy až odporní.

Nicole_picole
22.01.2021 5 z 5

Vynikající kniha zabývající se obdobím 2. světové války a genocidy. Smutný příběh jedné rodiny. Ale zas úplně jiný pohled na celou událost. Doporučuji.

HYPNOS88
26.07.2020 4 z 5

Jako vždy knihy s tímto tématem nepředstavitelně silné a čtivé, ale do 5 hvězd tomu oproti jiným titulům něco málo chybí.

PetraCy
12.07.2020

Lidé by se měli tímto poučit, mezi sebou si neubližovat, beat ohled na druhé a nezavidet si...

Gabi13
31.05.2020 5 z 5

Velmi si vážím lidí jako je paní Slonimová, kteří dokáží o hrůzách, které prožili hovořit nebo psát. Je to velmi důležité pro odkaz nám a naším dětem, aby se takové situace již nikdy nemuseli opakovat. Aby ta hrůza v nás byla tak silná, že nikdy nepřipustíme, aby se někdo zločinu dopouštěl.

klaraj093
26.05.2020 5 z 5

Kniha byla svým způsobem hezká. Nicméně příběh je samozřejmě otřesný.
Vyprávění z pohledu mladé dívky, která se nechce vzdát bylo příjemné pro čtení.

Arkagas
12.03.2020 5 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Hvězdy nad námi je knižní příběh Evy Weissové, žijící na Slovensku a její rodiny, která podlehla nacistické perzekuci.
Jedná se o vyprávění toho jak Eva a její sestra přežily Osvětim, ale i o tom čím vším si prošla rodina od 1.momentu kdy si uvědomila že je vše špatně.
O hrdosti otce, který věřil, že své dcery zachrání a také se tak stalo a o velké odvaze matky, která i po letech hrůzy čekala na sestry doma.

Je asi na pováženou, když napíši, že kniha je krásná, ale ona je. Jedná se o vyprávění tehdy třináctileté Evy, která byla odhodlána přežít a která si řekla že se nevzdá, protože má po svém boku svou sestru, kterou nikdy neopustí.

A tak se i stalo, sestry Weissovy přežily pokusy Mengeleho, hlad, zimu a nenávist z velké části hlavně proto, že držely pohromadě.

Důležité je zmínit, že tahle kniha popisuje následnou cestu sester po osvobození Osvětimi zpět domů a následnou imigraci až do Austrálie. O hrůzách války toho víme hodně, tuhle pasáž já na knize oceňuji nejvíc, protože je velmi zajímavá a přínosná. Eva zde vypráví jak šly pěšky z Osvětimi přes maďarské a polské hory, jak se vyhnuly odvezení do Ruska s ostatními přeživšími a jak jejich putování domů bylo těžké a zoufalé.

Menší, poměrně tenká kniha s velmi těžkým a důležitým obsahem, je doplněna o fotografie a čte se velmi snadno.

9/10, přečtěno u jedné dýmky

Markett
09.03.2020 5 z 5

Útlá a hodně zajímavá knížka, chvílemi až mrazilo z toho, co si ty děti musely prožít. Přečetla jsem během pár hodin, pohltilo mě to.

Zelvicka03
06.02.2020 5 z 5

Když jsem to četla nechtělo se mi tomu věřit, vážně ne. Takové týrání a ještě ke všemu, když to byly tak malé děti. Stojí to za přečtení, kdo se zajímá o příběhy z holokaustu, tak doporučuji.

katerina4946
28.01.2020 5 z 5

Nechce se mi uvěřit, že jde o vyprávění dle skutečných událostí. Přečetla jsem jedním dechem, doporučuji čtenářům, které zajímá téma holokaustu. Toto je moje první přečtená kniha o pronásledování Židů na Slovensku. Také první příběh o situaci dítěte. Autorka má obdivuhodnou sílu.

Vallenka
28.01.2020

Knížek na téma holoucaust jsem přečetla už hodně. A každá byla a je jiná- každý příběh je jiný a přitom mají něco společného. Ti, co přežili měli vždycky nejenom štěstí, ale zároveň velkou dávku odvahy a touhu žít. Nevzdát to. Tahle knížka je skutečnou reálnou vzpomínkou právě jedné z nich. Té, která v oné době byla ještě dítě. Dítě, které muselo velmi rychle dospět.
Nikdo z nás si nedovedeme představit, co musí prožívat matka, která předá dítě někomu jinému, aby ho zachránila. A už vůbec si nedovedeme představit, co prožívá samotné dítě. A to se dělo tisíci rodinám. A je moc dobře o tom číst, i když to bolí na duši.Nesmíme zapomenout, protože těch, co by nám to vyprávěli tváří v tvář, už mnoho není.