katerina28349 katerina28349 komentáře u knih

☰ menu

Knihkupkyně z Dachau Knihkupkyně z Dachau Shari J. Ryan

(SPOILER) Čtivě napsaný příběh,který se prolíná ve dvou časových linií.
Grace zdědila knihkupectví po své babičce kterou nikdy nepoznala ale její
maminka ji až do své smrti hledala. A tak začíná cesta z Ameriky do dalekého Dachau aby se dozvěděla příběh své babičky, která žila za války.
Matilda německá dívka, která se zamiluje do svého kamaráda Hanze, který je
židovského původy i navzdory svého otce. Když vypukne válka Hans a jeho rodina jsou deportováni a Matilda se rozhodne Hanse najít a zachránit což se povede a Matilda Hanse najde a schová ho v bytě.
Jenže otec něco tuší a nechá Hanse zatknout a tak strastiplná cesta Matildy do Dachau aby našla a zachránila sváho milého...

05.05.2024 5 z 5


Dračí královna Dračí královna William Andrews

Historická linka knížky se mi moc líbila, současná byla pro mě jen doplnující a nevírazná. Příběh vypráví o tom kdo byla Dračí královna, jak se ke svému titulu a co za svů život prožila i jak na konec dopadla ona a lidé, kteří ji podporovli.
Korea mě zaujala - krajina, lidé ... královna si mi od začátku líbila, byla chytrá a její připomínky i pokus o změnu byli na svém místě i když ne všechny byli vyslišeny. Korea je země, do které se neustále snaží někdo zasahovat. Knížka je o snu lidí o jedné nerozdělené Koreji. Knížka je poutavé historické čtení, autor si vybral zajímavé téma.
Mohu jen doporučit stojí za přečtení.

30.12.2023 5 z 5


Kateřina Aragonská - Pravá královna Kateřina Aragonská - Pravá královna Alison Weir

Kateřina Aragonská je historický román o španělské princezně a následně anglické královně. Které osud naplánoval strategicky výhodný snatek pro udržení míru a válečné pomoci mezi Španělskem a Anglií.
Kateřina byla silná, vzdělaná, zásadová, laskavá, ale především statečná a věrná žena. Jejím životním úkolem byla porodit syna - dědice anglickému králi Jindřichovy VIII.
Tento nesplněný úkol měl za následek změnu církevního řádu a špatný osud královny v podobě snahy krále o anulování jejich manželství stejně tak jeho kruté zacházení a chování se vůči královně a jejich společné dceři princezně Marii. Kateřina si i přesto zachovala svou věrnost k katolické církvi až do své smrti.
Za mě čtivý historický román o osudu První královny Kateřiny Aragonské. Už se těším na další díl této série Tudorovských královen a jejich osudech.

05.12.2023 5 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Kopírák je čtiví hodně drsný thriller plný brutálních a násilnických vražd. I přesto se knížka dobře četla byla plná zvratů i akce. Akorát konec mě trochu zklamal za mě byl nedořešený proto jsem dala jen čtyři hvězdičky.

21.11.2023 4 z 5


Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Strašení v Rookwardu je super čtení, které mě bavilo.
Měla jsem pocit, že s Guye procházím celým domem pokoj po pokoji včetně děsivé půdy. Guy mě přišel trochu naivní v chování ( hurá mám dům sice nevím proč je opuštěný ale opravím ho a prodám. V domě jsou slyšet podivné zvuky škrábání, bouchání dveří... to nevadí prodám ho pod cenou). A co z duchem jaké si ženy? Odejde když dům vyčistím a vyházím staré věci. Realita byla jiná Amy byla hodně šílená a nehodlala se vzdát ani Guye nechat opustit dům. Trochu mi vadil konec bylo těší rozeznat co je realita a co iluze vytvořena Amy. Na knížce se mi líbily obrázky, které potrhávaly mrazivost příběhu.

01.11.2023 4 z 5


Pohlednice z východu Pohlednice z východu Reyes Monforte

(SPOILER) Ella, mladá Francouzka v září 1943 dojela v transportu do Osvětimi. Díky znalosti jazyků ji dozorkyně Maria Mandlová, která je pro svou krutost a tvrdými tresty přezdívána Bestie z Osvětimi ji zařadila do funkce kopistky v ženském orchestru a také na práci v Kanadě. Tam Ella při třídění zavazadel nachází fotografie a pohlednice deportovaných. A tak vymyslela plán vlastního odporu a fotografie a pohlednice začala popisovat příběhy a ukrývat pro další generace.
O 40 let později získá její dcera Bella od své tety nečekaný dar v podobě staré plechovky plné fotografií a pohlednic lidí, které neznala. Díky tomu začne odkrývat minulost, o které neměla ani tušení.
Kniha je čtivá a poutavá i přes některé kruté scény plyne docela rychle.

13.09.2023 5 z 5


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

(SPOILER) Knížka byla svižná a čtivá. Příběh se točil kolem pomsty a stolkinku. Clair versus Hanna obě lhali a skrývali pravdu o sobě a své minulosti což mě zaujalo. Závěr mě trochu vyděsil svou krutostí ze strany manžela a otce malé Mii.
Celkem fajn psychothrillerová jednohubka.

30.07.2023 4 z 5


Hodinář z Dachau Hodinář z Dachau Carly Schabowski

(SPOILER) Knihu jsem přečetla za dva večery. Kniha má několik dějových linek. Nejvíc mě zaujala linka s dopisy, které četl Izák Anně v kůlně, když mu přinesla trochu jídla a kávu. Zaujal mě i život v domě Bechrových otec který jen pracuje, matka zlá žena která jen křičí, pije a o syna Fridricha se nezajímá a konečně Fridrich který byl nucen opustit školu a kamarády ale doma ho nikdo nečeká a nestojí o něj. A nakonec Fridrich a jeho kamarádský vztah k Izákovy a Anně. Knihu můžu doporučit stojí za přečtení.

17.07.2023 5 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Čtivý příběh o obyvatelích krásných Krušných hor na které dopadají události obou světových válek.
Příběh vypráví o těžkém životě lidí v krušnohorské přírodě stejně tak i o soužití mezi Čechy a Němci, kteří v té oblasti žili. Ale i o tom co se v pohraničí odehrávalo na pozadí blížící se 2. světové války a nadvlády Němců...
Knížka byla hezká, ale zároven smutná.

29.06.2023 5 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Vyprávěčka je moje první knížka od autorka J. Picoult.
Příběh je velmi silný, čtivý a emotivní. Stále nemohu pochopit jak se hrůzy jako byl holocaust mohli stát a jak to mohli civilizovaní lidé mohli dopustit...
Příběh vypráví o svědomí lidí, pocitu viny, o velikosti lidské duše a o jizvách at už jsou na těle nebo schované v duši těch co přežili a o vše přišli.
Knížka je hezká pokud se to o tématu holocaust dá říct a stojí za přečtení.

29.06.2023 5 z 5


Žena s modrou hviezdou Žena s modrou hviezdou Pam Jenoff

(SPOILER) Žena z modrou hvězdou je hezký příběh hodně emotivní, silný a bolestivý. Líbila se mi odvaha Eli a Sáry jak se obě snaží vypořádat s nástrahami 2. světové války a také o přátelství obou dívek.
Sára je židovská dívka, která po útěku z ghetta je nucena se s rodiči a další rodinou schovávat v Krakovském kanále.
Na druhé straně Ela, která sice žije v přepychu ale s macechou, která jí nemá ráda a navíc se přátelí s Němci. Jednoho dne se osudy Sáry a Eli protnou a stanou se z nich kamarádky. Vše končí útěkem a bojem o přežití, kdy jedna z kamarádek umírá.
Dobře napsaný příběh o tom co vše je člověk schopen udělat pro své přátele a blízké.

07.06.2023 5 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

(SPOILER) Knížka je čtivá romantická oddechovka z omamnou vůní sakur a tradičním čajovým obřadem. Bylo fajn navštěvovat pro mě neznámou kulturu Japonska. Od chaotického a uspěchaného Tokia přes čajové obřady, svátek rozkvetlých třešní až po klid a krásu parků, chrámů a nakonec hory Fudži. Příběh Fiony a Gabea bylo fajn sledovat vyvíjející se milostný stah. Co mě ještě zaujalo byli vedlejší postavy Haruka, Setsuko a vnučka Maju. Tři generace japonských žen každá s vlastním pohledem a názorem na vlastní kulturu a tradice. Za mě příběh je romantický z nádechem exotiky a neznáma. Knížku mohu doporučit.

31.05.2023 5 z 5


Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Našeptávač je napínavý a temný psychothriller, který vás v táhne do děje, který se neustále mění. Další vražda a další potenciální podezřelí i z řad vyšetřovatelů což nabízí otázku komu vlastně se dá věřit. Díky těmto zvratům vás knížka drží v napětí ( co bude následovat ) a pozornosti až do konce knížky. Konec mě zaskočil a vůbec jsem ho neodhadla. Knížku Našeptávač můžu doporučit a těším se na další.

22.05.2023 5 z 5


Šachy se smrtí Šachy se smrtí John Donoghue

Knížek o holocaustu a Osvětimi jsem přečetla hodně. I přesto Šachy se smrtí mě chytli za srdce i když to byla fikce hrůzy které se v příběhu odehrávali byli v mnoha případech bohužel skutečné.
Knížka Šachy se smrtí se mi líbila a díky dvěma linii příběhu byla i čtivá.

29.04.2023 5 z 5


Koruna věčného soumraku Koruna věčného soumraku James Rollins (p)

(SPOILER) Pana spisovatele Rollinse nečtu ale tenhle fantasy příběh byl super. I když ze začátku je příběh zdlouhavý a musela jsem se soustředit abych do příběhu pronikla a neztratila linku. Ve chvíli když vše do sebe zapadne tak je to jedno velké wou. Příběh je velmi hezky a čtivě vykreslený ( světy, lidé, zvířata, i schopnosti dané osoby nebo zvířete). Na konci i se slzami v očích což mě u fantasy překvapilo nic méně to k příběhu sedlo. Můžu doporučit a to fantasy skoro nečtu

26.03.2023 5 z 5


Dívka v zeleném svetru Dívka v zeleném svetru Daniel Paisner

(SPOILER) Knížka je čtivě napsaná, příběh je silný, poutavý a originální. Příběh se odehrává v nelidských podmínkách městské kanalizace. Prostředí je ponuré plné strachu, depresích a šílenství. Knížka vypráví o skupině polských Židů, kteří byli nuceni se skrývat v Lvovské městské kanalizaci plné vlhka, chladu, špíny a zápachu s jídlem a vodou na příděl v neustálém strach, že je nacisti najdou a zabijí. Jsou odkázáni na pomoc ostatních hlavně na Sochu, který je zásobuje jídlem a vším co potřebují a jde to sehnat po dobu 14 měsíců. Leopold Socha byl výmečný zachránce takový polský Schindler. Zachránil sice méně životů, ale to vůbec nesnižuje jeho hrdinství říkával: " Kdo zachrání jeden život, jako by zachránil celý svět" Kniha je autentický příběh.

06.03.2023 5 z 5


Šepot v mlze Šepot v mlze Darcy Coates

Příběh byl napínavý plný zvratů napětí a nečekaných překvapeních. Knížku jsem nemohla odložit byla velice čtivá. Už se těším na další díl.

27.02.2023 5 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

(SPOILER) Dobře napsaná knížka o méně známé části české historie. Něco málo o řeckých uprchlících jsem věděla co jsem nevěděla bylo to že to byli převážně děti, že tu pro mě byli zřizovány dětské domovy, kde žili a chodily do školy a nesměli se kamarádit z českými vrstevníky. To že byla v Řecku občanská válka jsem vůbec nevěděla. Příběh vypráví o dvou řeckých holčičkách, které náhoda a osud svedl dohromady. O tom jak se do Československa dostali jak to pro ně bylo těžké tady žít úplně sami, jak bylo těžké se naučit jazyk a jak to tady bylo jiné než u nich doma. Jaké to bylo, když dospěli, začali tu pracovat a setkali se z rodiči a jak rodiče byli jiný než české rodiče. O tom jak snili o tom jak se do Řecka vrátí jak na mě působilo zjištění, že je tam považují za zrádce. A co prožívali, když se po pádu komunismu mohli konečně do Řecka vrátit a třeba vidět i moře, které neznali proto že pocházeli z hor a k moři bylo daleko. Knihu můžu doporučit je moc dobrá a čtivá.

14.02.2023 5 z 5


Pacient Pacient Sebastian Fitzek

(SPOILER) Pacient je napínavý psychothriller z prostředí uzavřeného oddělení psychiatrické kliniky, kde jsou ty nejhorší pacienti ( vrazi, násilníci atd. ). Prostředí psychiatrie mě hodně zaujalo. Till se tam nechá zavřít aby našel potencionálního únosce a vraha svého syna Maxe. Knížka je plná nečekaných zvratů a napětí. Díky krátkým kapitolám se dobře a rychle čte. Knížka je velmi čtivá a konec byl pro mě překvapením. Knížka Pacient je super a můžu doporučit.

28.01.2023 5 z 5


Hon na knížete Draculu Hon na knížete Draculu Kerri Maniscalco

(SPOILER) Dobře napsaná knížka plná zvratů napětí detektivní zápletky legend a lásce. Děj se odehrává v Rumunské Transylvánii na legendami opředeném hradu Bran jakožto sídlem hraběte Draculi. Na hradě sídlí jedna z nejlepších Akademií soudního a forenzního lékařství. Naše dvojice zde pátrá po sériovém vrahovy, který po sobě zanechává těla bez kapky krve. Otázkou je jestli se vrátil duch nesmrtelného hraběte Dráculy nebo za vraždami stojí někdo z akademie. Knihu jsem četla jedním dechem bavily mě roztržky a popichování mezi členy kurzu akademie a jiskření mezi hlavními postavami. Příběh byl napínavý a mrazivý.

14.01.2023 5 z 5