Komentáře knihy Chaloupky
Toto téma mě celkem dlouho míjelo ač mám rád historii. Román krásně napsaný uchvátil a nepustil dokud jsem nedočetl do konce.
Poslechnuto v audioverzi, u některých kapitol byl na konci velmi zvláštním způsobem použit hudební doprovod, a to tak, že interpret pořád četl text a hudba jej přehlušovala, asi nějaká špatná synchronizace.
Asi bych se opakovala, kdybych řekla, že to byl příběh velmi hutný, zajímavý, zalidněný množství postav (možná méně by bylo v tomto případě více), ale autor to tak zamýšlel, tak mi nezbylo, než to respektovat.
Líbilo se mi, že autor své postavy poslal i za hranice republiky a Evropy, tj. do Ameriky, což byl za první republiky běžný jev. Rovněž tak mě zaujal popis a důvody postupného zhoršování vztahů v pohraničí mezi Němci a Čechy. Určitě lze souhlasit i s tím, že popis postav a jejich pohnutek mohl být propracovanější, ale to určitě souvisí s jejich počtem. Sečteno a podtrženo, líbilo se mi to, jsem ráda, že jsem si knihu poslechla.
Krásná kniha - vzdělává a současně nutí k hlubokému zamyšlení vlastně nad vším. Alespoň mě přinutila: jaká jsem, kam a proč se ženu nebo naopak neženu, co k životu potřebuji a co naopak vůbec. Zatím mi to v hlavě dost protáčí kolečka a doufám, že ještě nějakou dobu bude.
Samozřejmě, že se dá říct, že je to jenom román. Ano je, ale opravdu skvěle napsaný. Protože jde o román Štěpána Javůrka, je zasazen do jeho milovaných Krušných hor. Stejně tak by se však mohl odehrávat v kterékoliv části bývalých Sudet. Krása horské krajiny a nesmírně těžký život v ní prostupuje celý děj. Výjimečnost knihy je však především ve skvělém a citlivém vykreslení postav. V lidských osudech a formování mezilidských vztahů na základě historických reálií a politických změn a na soužití Čechů a Němců v meziválečných, válečných a poválečných letech. Jsem přesvědčen, že kdyby se takovéto knihy objevily v povinné četbě dospívajících generací, dokázali by si mladí mnohem lépe zařadit historicko-politické události relativně nedávných dějin, než z nezáživných dějepisných učebnic.
Musím přiznat, že jsem měl po celou dobu problém se zařazením některých postav. Jejich množství je však zcela logické, když se autor rozhodl k vytvoření takto rozsáhlé ságy několika rodin. Mimo tuto nepodstatnou drobnost však nemám knize co vytknout. Považuji ji za skvělou a vřele doporučuji. Obzvlášť v závěrečných pasážích to není čtení příjemné, ale poučné určitě. Autor mě opět hluboce oslovil a už teď se psychicky připravuji na jeho Sudetský dům.
Silný příběh ze Sudet, tyto příběhy nyní hltám a Chaloupky se mi líbily, byť to bylo vzhledem k historickým událostem opravdu smutné čtení. Líbil se mi popis hor a míst, kde se příběh odehrával a byť jsem z opačného konce republiky, chci se moc do Krušných hor podívat. Zasáhly mě osudy všech hlavních hrdinů a ještě dlouho budu nad příběhem přemýšlet. Velmi čtivá kniha, přečteno za pár dní.
Kniha se mi líbila, mám ráda tento druh literatury, která na životních příbězích jednotlivců vykresluje historické události, atmosféru doby a místa. A to se tady autorovi povedlo.
Hvězda dolů je za ten mega patetický konec.
Až mě chvílemi bolelo u srdce, s jakou přesností se v Chaloupkách vykresluje rychle se vzmáhající nacionalismus v době krize, pocitu ohrožení. Kniha se velmi dobře čte, sice jsem se chvílemi malinko ztrácela v množství postav, ale určitě to nebylo na škodu.
Doufám, že pomyslné duše Floriána a Rity bdí na krajem.
(SPOILER)
Štěpán Javůrek pochází z Krušných hor a jeho největším koníčkem je historie právě této oblasti. Rovněž je vášnivým turistou a běžcem. Krajinu již zaniklých Chaloupek objevil náhodou na výletě s přáteli a rozhodl se o ní napsat. Dílo Chaloupky je jeho prvotinou.
Z přebalu knihy na nás hledí zapomenutá, dnes již neexistující krušnohorská vesnice Chaloupky. Fotka je autentická a pochází z archivu zapomenutých obcí, což se dozvíme z posledních stránek. Z názvu nás může napadnout, že se jedná pouze o shluk několika chalup a na obalu opravdu vidíme jen pár roubenek. Dýchají z něj doby minulé, dávno zaváté stínem času.
Jedná se o historickou fikci, děj je smyšlený a podobnost se skutečností čistě náhodná.
V prologu se seznamuje s jednou z hlavních postav, Ritou Zehrmannovou. Je to už stará paní, která se po spoustě let vrací do Chaloupek, kde prožila nejšťastnější roky a přemítá nad nimi. Jakožto sudetská Němka se po válce musela vystěhovat z rodného kraje do neznámých končin.
V první kapitole se potkáváme s Františkem Hrubým a Floriánem Talichem. Chlapci vedle sebe vyrostli v Rakovníku a odmala podnikali vše spolu. Pojí je silné pouto, které je cítit hned z prvních odstavců. Píše se rok 1915 a našim hrdinům je něco málo přes dvacet. František je milý hodný kluk, který si nepřeje nic jiného jen potkat krásné děvče a mít spoustu dětí. Naproti tomu Florián je větší snílek, který od života chce něco víc než jen obyčejnost. Místní žid mu prodá obraz, kde je vyobrazena malebná horská vesnička. Od té chvíle mu malba nedá spát. Musí to místo najít za každou cenu. Tuší, že tam ho čeká štěstí. Jako vyučený kovář vezme práci v místní fabrice. Florián, kterého srdce odjakživa táhlo do lesů, začne pracovat v tomto oboru. Sice jsou oba jako noc a den, přesto nerozluční. František potkává svoji vysněnou dívku Annu Puldovou, která se nedlouho potom stává jeho ženou.
Florián zjistí, že vesnice na obrazu od židovského malíře se jmenuje Chaloupky a nachází se vysoko v Krušných horách. Po tamní návštěvě je rozhodnut nechat Rakovník za sebou a koupit si tam domek. To se také stane. Vírem politických a válečných události probíhajících na pozadí je nakonec i František se svou rodinou nucen opustit Rakovník a zkusit své štěstí na Krušnohorsku. Koupí si chalupu naproti té Floriánově, a tak kamarády dělí pouze malý lesík. Sledujeme obyvatele pohraniční vesničky, kde vedle sebe odjakživa žili Němci a Češi v souladu a vzájemné toleranci, ba dokonce i v pospolitosti. Během let je mezi krajany vrážen klín. Hitlerem zfanatizovaní Němci se ke svým krajanům začínají obracet zády a neshody a nepokoje sílí. Dějovou linkou prostupují obě Světové války a politické změny.
Vyprávění je v er-formě a náš vypravěč je extradiegetický. Klidným tónem nestraně komentuje veškeré dění. Střídají se pasáže ze sudetské oblasti Chaloupek, ale také z Rakovníku, kde zůstal zbytek rodu Puldových. Časová posloupnost je zcela chronologická. Jedná se o období od roku 1915 až do osvobození ruskými a americkými vojáky v roce 1945. Pouze prolog a epilog vstupují do současnosti. Jazyk je velmi květnatý a spisovný. Atmosféra pohraniční horské překrásné vesničky je dotvářená popisnými pasážemi o tom, jak chalupy vypadaly. Čtenář skoro cítí louku pod nohama a vůni právě usušeného sena.
Postav je díle přehršel, vypíchnu ty stěžejní. Rita je vyobrazením ženy s neobyčejnou sílou bojovat s nepřízní osudu. Je velice emancipovaná a nebojí se jít za vlastním štěstím, když má pocit, že ho doma nenachází. Pepi Pulda, věčný snílek, co miluje změnu, jeho americké příhody jsou nevšední a většinou nekončí dobře. František je typický kladný hrdina, obyčejný venkovan, jehož hlavním posláním je mít krásnou a zdravou rodinu, je naivní a neprůbojný. Florián taktéž není příznačným představitelem muže své doby, jeho sen není mít potomstvo, ale být prostě šťastný.
Ústředními motivy jsou válka a horská krajina. Oba jsou vyobrazené prostřednictvím obyčejných venkovanů. Válečné konflikty způsobují rozpory mezi lidmi, které gradují až do absurdních trestných činů. Hory naopak probouzí v protagonistech klid a smír s nastalou situací. Záporem může být velké množství hrdinů, působí to hlavně zpočátku poněkud zmatečně a trvá, než se zorientujete.
Spokojení budou milovníci historických románů. Čtenáři milující osudy lidí, kteří se nezaleknou překážek a s odvahou sobě vlastní si jdou za svými sny, budou nadšení. Na své si přijdou i ti náročnější, co obdivují historické reálie a příběhy a fikci s nádechem opravdovosti. Najdeme i komplikovanou milostnou linku a lásku, která hory přenáší (dokonce doslova).
Nenáročné čtení o radostech a strastech obyčejných lidí se hltá jedním dechem. Nálada během války, ať první nebo druhé, je skvěle vykreslena. Nejzajímavější je vyobrazení postupné nevraživosti mezi německým a českým národem, která prorůstá vesničkou a mění letitá přátelství v zášť.
Přečteno, odloženo. První setkání se Š. Javůrkem, na které jsem se těšila. Možná Sudetský dům mi dá více, Chaloupky příliš nezabodovaly. Velké množství postav, stejná křestní jména různých postav, dobře,dalo se v tom orientovat, pokud se na knihu plně soustředíte. Spíše mi příběh připomíná smutnou love story. Abych nebyla jednostranná, autor umí nádherně popsat místní krajinu a povahy osob, kritizuje válku a popisuje strastiplný život v pohraničí té doby. Ale knihy Karin Lednické jsou za mě jednoznačně historicky více propracované.
Zpočátku jsem měla trochu problém zorientovat se ve velkém množství postav, jejichž osudy jsou v knize vzájemně propleteny. Když jsem se ale začetla, moc se mi Chaloupky líbily. Hledala jsem na mapě, googlila jsem na netu a zjistila jsem, že místa, kde se děj románu odehrává jsou zaniklá. Musí tam být ale moc krásně!
Kniha se čte moc dobře, přestože životy lidí, kteří v Chaloupkách a v Jelení žili, byly přetěžké a mnohdy smutné, já to tedy bez kapesníků nedala..
Chybí mi přečíst Nebe nad Perninkem, takže se s panem Javůrkem zase setkám.
Chaloupky - mých pět hvězdiček posílám zaniklé vesničce v Sudetech a jejím
obyvatelům. Šťastný život, přátelství mezi Němci a Čechy zcela zničí válka. Kde jsou ta přátelství? Morální úpadek lidí, nastupuje nenávist, nastupuje pomsta, a co je nejhorší - pomsta na nevinných. My přeci takoví nejsme - ale jsme.
Maminka mi vyprávěla, jak smutné bylo loučení při vystěhovávání několika německých rodin po válce, které celá léta žily v naší vesnici. Děti plakaly, že ztrácejí kamarády, vesničané se se smutkem loučili s dobrými sousedy. Blbé nařízení nepostihlo jen Sudety. Nechtěla bych žít v takových časech. Obávám se, že se lidstvo moc nezměnilo, je nepoučitelné a vždy se najde nějaký vrták, který pro své ego rozvrátí a rozvrtá, co se dá.
Chaloupky sú jedným krásnym príbehom odohrávajúci sa v Krušných horách počas prvej svetovej vojny obdobie po nej, pred druhou svetovou a počas nej.
Zo začiatku je kniha veľmi hekticka a stratila som sa v tom kto je kto o koho tu pôjde a kde sa budeme nachádzať ale našťastie pp chvíľke sa to utrasie a my sa dostavame k dvom hlavným postavám, dvom verným priateľom Františkovi a Florianovi a ich dlhou cestou životom.
Ich osudu boli prepletené a ich priateľská láska nádherná. Spolu žili vyrastali a neskôr ked sa František oženil a Florian sa odstahoval do Chaloupek, František ho nasledoval.
Ich kľudný život tak mohol pokračovať. Florian sa zamiluje ale nie je to také jednoduché jeho vyvolená je vydatá žena.
Postupne sa však dostáva k moci Hitler a Nemci v pohraničí začínajú byť sfanatizovaný a Češi to nemajú jednoduché
Tento príbeh je plný radosti, lásky, priateľstva, pomoci ale aj smutku a sĺz.
Keby som vedela určite si ju prečítam pred Sudetským domom - postavami nenadvazuje ale dobou áno.
Pustila jsem se do dalšího díla s patřičnou zvědavostí, předtím jsem četla Nebe nad Perninkem.
Nejprve se seznámíme s Ritou, která je již v letech, jak se vypraví do krajiny, kde strávila své nejkrásnější i nejtěžší období a začne pomalu vzpomínat...
Každopádně na knize je znát, že autor má blízký vztah k horám. Popisuje nelehké období našeho národa. Konec knihy je v podstatě takový hořkosladký.
Jestli mi ale něco na knize vadilo, množství postav... Na můj vkus jich tam bylo až příliš a s některými se vlastně seznámíme jen povrchně.
Vzhledem k tomu, že jsem byla docela kritická k sérii Sudetský dům tohoho autora, nebyla moje očekávání nikterak velká. Ovšem doporučení mě přimělo k přečtení a nelitovala jsem. Příběh byl za mě vydařenější a hlavně postavy lidí nebyly černé nebo bílé.
Kniha se mi líbila, zajímavý příběh z oblasti Sudet. Místy jsem měla pocit, že se v tolika jménech nezorientuji. Děj byl napínavý, dobře se četlo.
Kniha mě vtáhla do příběhu a nemohla jsem se odtrhnout. Hned jsem měla chuť vyrazit podívat se do míst, kde Chaloupky dříve stávaly. Z autorova vyprávění doslova odkapává láska k našim horám, často mě to až dojalo. Jsem původem z Ostrova a nyní žiji v Karlových Varech. S hanbou musím přiznat, že jsem o historii vesniček ležících za humny nic nevěděla. Díky autorovi jsem si rozšířila obzory. Ráda si přečtu i jeho další knihy.
Před mýma očima proběhl celý život Rity. Vrátila se do Chaloupek jako stará žena a postupně jsem s ní prožila všechno, co se zde odehrálo. Nádherná knížka, která nám přiblížila život v dnes už zaniklých Chaloupkách. Měla jsem nutkání zajet tam, a zavřít oči a nechat před nimi odehrávat děj knížky.
Mně se kniha četla dobře, bylo to zajímavé a stále aktuální téma o lidských charakterech, které se často mění dle právě nastoleného režimu. Na můj vkus však zde bylo příliš mnoho postav a tím pádem nebylo možné jít více do hloubky.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
první světová válka (1914–1918) druhá světová válka (1939–1945) politické události česká literatura venkovské romány Krušné hory, Krušnohoří první republika, 1918-1938 druhá republika (1938-1939) Sudety poválečná doba pohraničí odsun, vysídlení Němců zaniklé obce historická místa čeští spisovatelé protektorát Čechy a Morava (1939-1945) historie měst, obcí a regionů historické romány český venkov historická dramata historický místopis české romány historické novelyŠtěpán Javůrek také napsal(a)
| 2022 | Sudetský dům: Jaro - léto 1945 |
- Pohnutý příběh osady v pohraničí / Daniela Slouková Recová, vaseliteratura.cz
- CHALOUPKY / Knižní střípky

90 %
75 %

Povedená kniha. Nejen čtivá a dramatická, ale i uvěřitelná a realistická. A také se pak člověk má chuť vydat po stopách v knize popisovaných zaniklých obcí Krušných hor.