Hodinář z Dachau

Hodinář z Dachau https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496747/bmid_hodinar-z-dachau-i1u-496747.jpg 4 120 27

Srdceryvný román z období druhé světové války. Nezapomenutelný příběh o lidské dobrotě, inspirovaný neuvěřitelnou skutečnou událostí. Venku padá sníh a žena se připravuje na pohřeb, který nepřišel nečekaně, ona však doufala, že se ho nebude muset zúčastnit. Zatímco si upravuje vlasy a rukou uhlazuje šaty, říká si, že tohle přece není poprvé, kdy někoho ztratila. Z krabičky na toaletním stolku zdvihne jemné, léty poznamenané hodinky a přitiskne si je k tváři. Náhle se ztratí ve vzpomínkách… Leden 1945, Dachau, Německo. Rachotící vlak se šine třpytivou, zasněženou bavorskou krajinou. Nehybná krása za oknem skrývá strašlivé scény odehrávající se uvnitř vlaku, muže a ženy tisknoucí se k sobě, promrzlé a vyděšené. Židovský hodinář Izák Schüller nedokáže pochopit, jak se tu ocitl, a je si jistý, že odsud neodejde živý. Když vězni dorazí do koncentračního tábora Dachau, Izáka neočekávaně vytáhnou z davu a zaměstnají ho v nedalekém domě důstojníka Bechera a jeho mladé, krásné, rozmazlené ženy. Izákovo hodinářské nadání by se Becherovi mohlo hodit. Je mu však jasné, že jeho život má nějakou cenu, pouze dokud bude důstojník jeho šikovné ruce potřebovat. Anna Reznicková v domě Becherových posluhuje u stolu a pere prádlo. Becherovi jedí, baví se a užívají si života, jako kdyby je neustále neobklopovala všudypřítomná smrt. Když se Anna seznámí s Izákem, dojde jí, že v něm nalezla opravdového přítele, možná i víc. Avšak Dachau je nebezpečné místo, kde se láska může ošklivě nevyplácet, a když Izák objeví ve své dílně u Becherových srdcervoucí tajemství, ocitnou se spolu s Annou v nesmírném nebezpečí…... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Watchmaker of Dachau , 2021


více info...

Přidat komentář

vklaskova
14.04.2024 5 z 5

Příjemné čtení. Vzhledem k místu a události, o kterém se píše, je kniha popsána něžně, řekla bych až místy naivně. Nenajdete zde žádné drastické líčení zvěrstev, která se odehrávala, což ale neznamená, že krutost celé situace tu není zmíněna. Přečetla jsem spoustu knih zabývajících se tématikou židovství či koncentračních táborů a jejich naturálními popisy. Tuto knihu bych se nebála doporučit všem dospívajícím, kteří by se měli tímto místy až romanticky psaném dílem seznámit s šílenou a krutosti poznamenanou dobou.

jitka7326
11.04.2024 5 z 5

Přečteno v rámci ČV.Dojemný příběh z kruté doby,přesto v sobě nese spoustu naděje. Fritz Becher a Isaak Schüller byly skutečné osoby.


albert19
10.04.2024 4 z 5

Pro mě dobrý. Mám rád vše co se zajímá o historii z 2 svět.války.

Martule44
05.04.2024 5 z 5

Díky všem těmto příběhům budou stále udržovány vzpomínky na tuto nelehkou, těžkou a smutnou dobu. Protože tato doba by neměla být zapomenuta!
Díky autorce, která ve svých řádcích vzpomněla na "Ty" , které tato zlá doba poznamenala, protože oni si to i po všech těch letech zaslouží!

Veronika_mad
20.03.2024 5 z 5

Krásný a smutný příběh zároveň. Jsou tam opravdu uvěřitelné situace z prostředí tábora (narozdíl od Tatéra z Osvětimi).

mirunda
02.03.2024 5 z 5

Příběhy z druhé světové války mě nikdy nepřestanou fascinovat. Čas od času je musím číst, abych si připomenula, jak těžký tehdy měli lidé život, abych nezapomněla, že zlo ve své nejčistší podobě existovalo. Nikdy na to nesmíme zapomenout. Nikdy

HH77
29.02.2024 4 z 5

Za mne moc krásný pribeh. Jak zde již někdo napsal, jiná díla na toto téma jsou více propracována, ale to mi vůbec nevadilo. Na uvědomění si všech těch válečných hrůz naprosto dostačující.

koki.veru
05.02.2024 5 z 5

Nádherný příběh z té nejkrutější doby. Miluju tyto příběhy a obdivuju lidí, kteří si tím prošli. Nedokážu si představit,že bych v té době žila. Povedená a moc pěkně napsaná knížka.

-markéta-
07.01.2024 3 z 5

Mám načtených hodně příběhů z dob války, a i když jsem možná divná, tak já tyhle příběhy naprosto zbožňuji.
To, že jich mám přečtených hodně, je možná na škodu každé další, co se mi dostane pod ruku, protože mě doopravdy už málo co absolutně nadchne.

Bohužel tomu tak bylo s Hodinářem.

Kniha jako taková to byla nádherná, silný příběh, kdy jsem posledních 30 stran jenom probrečela, ale celkově jsem se během čtení často nudila a přeskakovala řádky – bohužel.
Styl psaní mi též moc nevyhovoval, ale to už je můj problém a ne problém knihy a autorky.

Krásný, silný příběh, který byl napsán na základě skutečného příběhu, ale já musím hodnotit jako průměr.

Tess_BooksNerd
07.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Historický román z období 2. Světové války, inspirován skutečnými událostmi. Příběh je velice čtivý, ačkoliv to není úplně můj žánr. Spisovatelka se snažila a dokázala znovu oživit historii. Jakmile jsem se ponořila do příběhu, jako bych se stala nenápadným přihlížejícím v samém srdci Dachau, na dvoře velitele a v rohu kůlny.
Takové příběhy se vryjí člověku do paměti. Už jen pomyšlení, co si tito lidé museli v období Holocaustu prožít je šílené. Ani si to nedokážu pořádně představit. Ten strach, tu hrůzu kterou museli každý den zažívat. V takových chvílích se ptám, kam se v té době poděla lidskost. Co si proboha lidé vzali, aby je jeden pouhý člověk dokázal takto zmanipulovat. Jak někdo mohl bez mrknutí oka dokázat taková zvěrstva na lidech. A proč? Jen proto, že byli Židé, cizinci? Nikdy to pořádně nepochopím. Tuto knihu bych vřele doporučila jako povinnou četbu na školách.


Příběh je vyprávěn ze 3 pohledů. Starého hodináře Isaaca, který si naivně myslel, že ho nikdo nikam neodvede a bude moct v klidu dožít ve svém domě a svém krámku.
Anna, která přišla o své rodiče, bratra i snoubence. V koncentračním táboře Dachau našla novou nejlepší přítelkyní Ninu.

Friedrich. 10 letý syn Liesl a Bechera, jednoho z velitelů, který měl na starost tábor.

Když Isaaca nakonec odvlekli do vlaku, který mířil do Tábora, seznámil se tam s Eliašem, který se stal jeho dobrým přítelem. Po příjezdu do koncentračního tábora si ho vyžádal sám velitel Becher, který se dozvěděl, že je Isaac hodinář a dokáže opravit téměř cokoli. A tak začal pracovat u nich, v malé kůlně na zahradě. Tam se také setkává s Annou a Friedrichem. Opravuje hodinky, vláček, různé cetky a nakonec i auta. Anna je služkou ve velitelově domě. S Isaacem si potají zatančí, když majitele nejsou doma. Setkáváme se zde také s hospodyní, která tajně dává jídlo oboum vězňům. Jak měsíce utíkají, Američané jsou stále blíž a Němci mají strach. Začínají likvidovat vězně, kupy tel leží všude. Nestíhají je spalovat. Isaac je vážně nemocný. Becher se svou rodinou prchá do Argentiny. Konec příběhu nás zavede do Anglie, kde se setká Nina s Friedrichem a celou svou rodinou.

Airelle
06.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha je vyprávěna z pohledu více postav, jejichž osudy se vzájemně propletou na místě, kde by nikdo z nás skončit nechtěl.

Vždy když čtu knihy na toto téma, tak mi trhá srdce, co lidé dokázali udělat jiným lidem. A vzhledem k situaci, která se teď děje ve světě, to pro mě bylo o to těžší čtení.

Líbilo se mi, jak byl příběh dojemný, rozvíjela se tu nečekaná přátelství, a i na tak smutném místě se našli lidé, kteří se nenechali zlomit a neztráceli naději. Paradoxně mi bylo nejvíc líto Fridricha, syna nacistického důstojníka Bechera, který byl svým rodičům na obtíž.

Největší hrdinkou knihy je pro mě hospodyně u Becherů, takových odvážných lidí by i dnešní společnost potřebovala mnohem víc.

Anny i Izáka mi bylo líto, na druhou stranu jsem obdivovala jejich nezdolnost a vytrvalost s jakou den za dnem přežívali v koncentračním táboře, aniž by zradili sami sebe nebo ostatní spoluvězně.

Veromika
14.10.2023 5 z 5

Síla lásky a přátelství je v tomto příběhu krásně vykreslena. I v koncentračním táboře existovala síla a přítelství, dokud lidé měli pro co žít, měli naději. Jak už zde zaznělo z jedné pasáže mi bylo fakt zle, člověk si říká, že toto snad ani nemohla být pravzda, ale bohužel, mohla.

ještěrka38
05.09.2023 4 z 5

Další z mnoha příběhů. Některé pasáže jsou tak šílené, že mi bylo fakt špatně od žaludku, ale věřím, že i toto se bohužel dělo.

kramlinka88
30.08.2023 5 z 5

Jak už samotný název napovídá, děj knihy se odehrává za 2.sv. války, konkrétně v lednu 1945.

Na pozadí války v prostředí koncentračního tábora sledujeme příběhy Anny a Izáka, kteří měli vlastně svým způsobem štěstí, že se vymanili z každodenní rutiny v táboře a dostali se do "služby" v domě Becherových.

Anna je pomocná síla v kuchyni a Izák dostane za úkol opravovat různé věci, nejen hodinky :-)

Po pár setkáních se mezi nimi vyvine silné přátelství, což je v té době velmi ošemetná a nebezpečná věc :-(

A jak to s nimi dopadne ? To už si musíte přečíst sami ;-)

Každopádně knihu velmi doporučuji, byla velmi čtivá a hezky napsaná.
Mám raději příběhy dle skutečnosti, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo ;-)

katerina28349
17.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem přečetla za dva večery. Kniha má několik dějových linek. Nejvíc mě zaujala linka s dopisy, které četl Izák Anně v kůlně, když mu přinesla trochu jídla a kávu. Zaujal mě i život v domě Bechrových otec který jen pracuje, matka zlá žena která jen křičí, pije a o syna Fridricha se nezajímá a konečně Fridrich který byl nucen opustit školu a kamarády ale doma ho nikdo nečeká a nestojí o něj. A nakonec Fridrich a jeho kamarádský vztah k Izákovy a Anně. Knihu můžu doporučit stojí za přečtení.

Kortez
01.07.2023 4 z 5

Další z mnoha příbehů odehrávajících se v některém z koncentráků. V této knize mi něco nesedlo, něco tam bylo příliš uměle vytvořeno a tak to v mém případě děj trochu utlumilo a zjemnilo. Možná to tak mělo být, když je sice námět podle skutečné události, ale jinak je to jenom fikce. Čekal jsem více srdceryvnosti, když už použili to slovo k popisu knihy.

Dudlík08
13.06.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla během dvou večerů a opravdu stojí za přečtení.
V knize je několik dějových linek, nejvíce zajímavou dějovou linkou byly dopisy a také život Becherova syna, bylo mi ho líto, ale jak se říká, rodiče si nevybíráš ... Asi je to jedna z mála knížek z období druhé světové války, která končí pro hlavní hrdiny, tak nějak "dobře", slziček mi během čtení pár ukáplo.

eva-lupen
03.04.2023 4 z 5

Kniha je čtivá a, i když je předvídatelná, tak za přečtení určitě stojí. Neuvěřitelně na mne působily dopisy J.A.P. Takové dopisy, se spoustou přímé řeči, asi nikdo nepíše.

katallinka
01.04.2023 5 z 5

Další dojemný příběh z koncentračního tábora. Kniha nepřináší asi nic nového, ale velmi dobře se četla. Přečetla jsem ji za jedno odpoledne. Velkým plusem jsou sympatické postavy a jejich vřelé vztahy. Na konci jsem si pobrečela. Moc doporučuji.

lilly1
31.03.2023 5 z 5

Prečteno "jedním dechem".Příběh Anny a Izáka,kteří se setkají ve vile důstojníka Bechera.Ona jako pomocnice v domácnosti,on dokáže opravit skoro vše-je hodinář.Oba z koncentr.tábora Dachau...Dožijí se vysvobození?Setkají se po válce s Fridrichem,synem důstojníka,kterého rodiče přehlížejí a který si k oběma najde cestu?Kdo začne číst,brzy se vše dozví...

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

2022  87%Hodinář z Dachau
2023  79%Ve stínu duhy

Kniha Hodinář z Dachau je v

Právě čtených4x
Přečtených171x
Čtenářské výzvě55x
Doporučených4x
Knihotéce135x
Chystám se číst141x
Chci si koupit22x
dalších seznamech4x