Pohlednice z východu

Pohlednice z východu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504172/bmid_pohlednice-z-vychodu-6s8-504172.png 4 15 6

V září 1943 mladá Francouzka jménem Ella dorazí v transportu do koncentračního tábora v Osvětimi. Velitelka tábora, krvelačná esesačka Maria Mandlová, které místní vězni přezdívají Bestie, si všimne Ellina dokonalého rukopisu, a proto ji okamžitě přiřadí na pozici kopistky v táborovém ženském orchestru. O něco později Ella díky své znalosti jazyků začne pracovat v bloku Kanada, kde v zavazadlech zplynovaných spoluvězňů nachází množství pohlednic a fotografií, což ji přivede k rozhodnutí zapsat příběh každého takového člověka a uchovat tak jeho památku. Zatímco v táboře navazuje cenná přátelství a snaží se přežít zlomyslnost svých věznitelů, vypukne mezi vězni vzpoura, která ji i muže, kterého miluje, přivede na samotný práh života a smrti. O čtyřicet let později dostane mladá Bella krabici plnou pohlednic. „Toto jsou pohlednice, které psala tvoje matka, když byla na Východě, proto jim říkala pohlednice z Východu. Chtěla, abys je měla a hlavně, aby sis je přečetla, a to v pravý čas. A ten nastal právě teď.“ Reyes Monforte skvěle kombinuje fikci s příběhy reálných historických postav. Na stránkách románu Pohlednice z Východu se proto setkáme s některými z nejbestiálnějších nacistů jako Josef Mengele, Heinrich Himmler či Maria Mandlová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Postales del Este , 2020


více info...

Přidat komentář

Alisa1980
07.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem se těšila a už v půli jsem si přála, abych jí měla dočtenou. Kniha je v podstatě bez příběhu. Autorka popisuje situace, pokusy, prostě všechno, co se v koncentračním táboře mohlo stát. Setkání hlavní hrdinky Elly a Anny Frankové mi přišlo úsměvné. V té chvíli mi přišlo, že autorka se snažila do knihy vtěsnat prostě všechno, což bylo trochu nešťastné.
Když se Ella setkala s Joskou, začala se trochu vyvíjet odbojová činnost v táboře... to mi přišlo zajímavé a těšila jsem se na příběh, ovšem tato dějová linka brzy skončila.
Asi by se mi i lépe četlo, kdyby autorka nechala prolínat skutečnost s minulostí, v průběhu popisu událostí v Osvětimi jsem vlastně zapomněla na začátek a proč hlavní hrdinka příběh vypráví.
Jako velké plus a dávám * za konec knihy, kdy autorka vypsala veškeré skutečné postavy v knize uvedené spolu s jejich koncem.
A kniha za přečtení určitě stojí.

Lena79
02.10.2023 4 z 5

Jak autorka uvádí, jedná se o fikci založenou na skutečných příbězích a událostech. (Lépe to vyjádřit neumím.)
Chvílemi mi přišlo, že autorka posbírala všechen ten hnus, který se v Osvětimi odehrával a plnou měrou to naložila hlavní hrdince na záda. Pokud kniha měla vyznít jako pocta všem obětem, pak je to asi v pořádku.


katerina28349
13.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Ella, mladá Francouzka v září 1943 dojela v transportu do Osvětimi. Díky znalosti jazyků ji dozorkyně Maria Mandlová, která je pro svou krutost a tvrdými tresty přezdívána Bestie z Osvětimi ji zařadila do funkce kopistky v ženském orchestru a také na práci v Kanadě. Tam Ella při třídění zavazadel nachází fotografie a pohlednice deportovaných. A tak vymyslela plán vlastního odporu a fotografie a pohlednice začala popisovat příběhy a ukrývat pro další generace.
O 40 let později získá její dcera Bella od své tety nečekaný dar v podobě staré plechovky plné fotografií a pohlednic lidí, které neznala. Díky tomu začne odkrývat minulost, o které neměla ani tušení.
Kniha je čtivá a poutavá i přes některé kruté scény plyne docela rychle.

Forrest
01.07.2023

Ucházejí - čitelné, ale četl jsem hodnotnější

Mojepočteníčko
06.03.2023 3 z 5

Válečný román, který by se odehrával v koncentračním táboře, už jsem nějakou dobu v ruce neměla. Ne proto, že bych na některý skutečnosti neměla žaludek. Pohlednice z východu se proto zdála ideální příležitostí, jak si oblíbený žánr připomenout.

Ella patří mezi vězenkyně osvětimského koncentračního tábora. Díky znalosti několika jazyků a úhlednému rukopisu se dostane do přímého područí Marie Mandlové, známé jako Bestie z Osvětimi, která je známá svou krutostí a velmi tvrdými tresty. Při práci v Kanadě Ella denně naráží na mnoho fotografií, které se ukrývají v zavazadlech deportovaných. A tak vymyslí svůj vlastní plán odporu
O necelých 40 let později získá Bella od své tety Mii starou plechovou krabici plnou pohlednic i fotografií. Díky nečekanému daru začne pozvolna odkrývat minulost, o které doposud neměla ani nejmenší tušení.

Autorka při svém vyprávění klade důraz spíše na popis než na dialogy. Těch je tam podstatně méně. Text je čtivý, děj plyne přirozeně, občas se objeví drobný zvrat nebo trocha toho napětí.

Nemůžu však souhlasit s textem na obálce, který předesílá vzrušující příběh. Nenašla jsem totiž jediný moment, který by se mi nějak výrazně dostal pod kůži. Někdy jsem dokonce měla pocit, že autorka vzala všechny, nám dobře známé osobnosti, popřípadě konkrétní události a nějak je napasovala do svého příběhu. Přišlo mi, že je to trochu na sílu a mnohdy jsem byla docela naštvaná. Obdobně jsem se cítila v případě, že se v příběhu objevily osudy dětí. Jako by mi někdo šeptal do ucha, že teď je ten správný čas, abych děj emočně jaksepatří prožila.

Tuto knížku určitě můžu doporučit těm, pro které jsou válečné romány vystoupením z běžné čtenářské komfortní zóny. Popřípadě čtenářům, kteří pro sebe v tomto žánru hledají něco dostupného.

eva3992
22.02.2023 3 z 5

Ella, mladá Francouzka, se v září 1943 dostane do Osvětimi. Díky jejímu hezkému rukopisu ji Maria Mandlová obsadí do funkci kopistky v ženském orchestru a také do práce v tzv. Kanadě. Tam Ella objevuje fotografie a pohlednice, které už nemají své majitele. Rozhodne se zapisovat jejich příběhy, aby mohli žít pro další generace.

Opět jedna kniha z Osvětimi, ale zase jinak podaná. Autorčin styl je hodně bohatý. Její věty jsou plné a košaté. Vyžívá se v podrobných informacích a dlouhých popisech, ať už se jedná o osoby, místa, nebo třeba pocity. Tím je kniha pomalejší, ale rozhodně neztrácí na čtivosti. Některé věty jsou totiž opravdu nádherné, i když se jedná o velice kruté a smutné téma.

Ač je na knize uvedeno, že je podle skutečných událostí, musím říci, že mě trochu zklamalo, že skutečné události tu jsou brána jen obecně známá fakta a postavy, jako je Josef Mengele, Maria Mandlová či Gita Perlová. Nebo i známé situace typu výbuch krematoria, osvětimský orchestr a podobně. Ella tím pádem působí jako tichá pozorovatelka a jejíma očima vidíme hrůzy, které byly v Osvětimi běžné. Díky tomu je její osobní příběh poněkud upozaděn.

Na jednu stranu se mi kniha líbila, mám ráda příběhy z tohoto období. Doporučila bych ji i těm, kteří s touto tématikou začínají, neboť se dozvědí všechna základní fakta. Pro čtenáře, kteří již mají Osvětim načtenou, to může připadat zdlouhavé a opakující se. S čím jsem měla velký problém, tak to byl konec, který byl pro mě tak nereálný, že mi pokazil celý dojem z knížky.

Kniha si své čtenáře rozhodně najde a pokud chcete zkusit nějakou knihu z Osvětimi, tak Pohlednice z Východu nebude špatná volba.

3,5*/5*

Štítky knihy

koncentrační tábory Osvětim (koncentrační tábor) holokaust, holocaust

Autorovy knížky

Reyes Monforte
španělská, 1975
2023  80%Pohlednice z východu

Kniha Pohlednice z východu je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce86x
Chystám se číst81x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x