Vypravěčka přehled

Vypravěčka
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218323/bmid_vypravecka-Yk9-218323.jpg 5 4284 4284

Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi? Kontroverzní brilantní román o vině a trestu americké bestselleristky Jodi Picoultové.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Storyteller , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vypravěčka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1138)

karel.kral
dnes 5 z 5

Moc zajímavě napsaná kniha. Příběh mě bavil, bylo to živé a opravdové. Skvěle sestavený příběh.

Elapheg
21.07.2024 5 z 5

Možný spoiler:
Kniha: Vypravěčka byla jedním slovem skvělá. Myslím, že mohu říci, že je to možná její nejlepší kniha, právě proto, že je tak kontroverzní. Téma je jako vždy u Jodi skvělé zpracováno, ano jsou tam možná nějaké drobnosti, které nebyly až tak pravděpodobné, ale mnoho z toho, co tam zaznělo, bylo velmi reálně popsáno. Jinak je to beletrie, ne biografie. O knize: Začíná přítomností, kdy Sage, která dochází na terapie, protože má své vlastní trauma, se setká na skupině s velmi starým člověkem Josefem Weberem. Josef se se Sage snaží seznámit a pak na ni jednoho dne vyhrkne prosbu, jestli by mu pomohla zemřít. Sage z prvu odmítá a tak, aby se jí zprotivil, jí začne vyprávět o své minulosti, kdy byl členem SS a také o jeho působení v koncentračním táboře Osvětimi. Sage se to bude snažit vyřešit tím, že Josefa nahlásí na patřičných úřadech jako možného válečného zločince, čímž se rozjíždí další linka příběhu. Sage se však s Josefem pravidelně schází a Josef jí stále více a více o své minulosti vypráví. Sage má navíc žijící babičku Minku, která byla v Osvětimi za války a přežila holokaust. Sage přesvědčí svou babičku, aby jí o své minulosti rovněž vyprávěla a Minka jí vyhoví. To je hlavní dějová linka knihy: Minka. Je možné, že Minka Josefa Webera v Osvětimi zažila? Mohla by pak proti němu svědčit? A co Josef, je to stará kreatura, nebo člověk, který prošel těžkou katarzí a svých zločinů lituje? Má mu Sage vyhovět, nebo má být Josef předán úřadům? Otázek na toto téma je zde spousta a možných kontroverzních odpovědí na ně ještě více. Jak to všechno dopadne, to už si přečtěte sami. Je to velmi poutavá kniha, i když o těžkém tématu, ale neměl jsem s tím problém to číst, ač je to místy velmi realistický popsáno. Kniha: Černá a purpurová, která se rovněž zabývá holokaustem, je ještě více ostrá a podle skutečné události. Líbí se mi, že autorka čtenáři předestře, co se stalo, ale ponechává ně něm, aby si čtenář v souladu se svým svědomím, zodpověděl, jak by to mělo dopadnout. Bylo to skvelé čtení, Mince i Sage jsem držel palce, je to sice kniha z druhé světové války, ale i zde se míjí linka přitomná a minulá, v obou je zde krom utrpení i dobré přátelství, rodinná soudržnost, láska a nenávist ve velkém, zločin a jistým druhem i trest, touha vytrvat a přežít. Jednoznačně pět hvězd a velké doporučení všem čtenářům. Jsou zde na DK čtenáři Chrise Cartera a měli problém z popisovánými událostmi v knize. Nic proti nim. Já zase nevezmu zatím Cartera, ale číst o holoucastu, tedy alespoň tuto knihu, jsem neměl problém. Jak se různíme. :-) Jako vždy je i v této knize třešnička na dortu na konci. :-) Paní autorce tleskám. :-)


Villon
30.06.2024 4 z 5

Knihu jsem četla poprvé někdy před deseti lety a nyni se k ní vrátila. A opět se mi stalo , že jsem věděla co budu číst, spousta věcí i myšlenek mně však u prvního přečteni unikala, tím jak jsem byla zábrana do hlavního děje. Téma holocaustu je pro svět bolavé do dnešních dnů, přesto se bezpráví a násilí na nějaké skupině lidí děje neustále.
Příběh mě emočně dostal opět na dno duše, stejně však jak při prvním setkání jsem nepochopila vsazovaní upírské limonády. To jsem opět přeskakovat, možná ke své škodě, ale do toho se ne a ne začíst. Možná i proto jsem knihu měla za dvě noci přečteno.
Možná bych se ke knize snad ani nevrátila, ale tím, že jsem se i se svojí knihovnou přemístila a tahle na mě vykoukla hned v první krabicí, tak jsem ji vzala do rukou....ale možná ve špatnou , dost hektickou dobu,číst ji třeba v jinou dobu, byl by komentář pro knihu vřelejší...

všechny komentáře

Související novinky (4)

50 nejčtenějších knih roku 2020

26.12.2020


50 nejčtenějších knih minulého roku (2016)

17.01.2017


20 knih, které si uživatelé chtějí koupit

21.11.2016

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (3)

Když navlékneš na prase plesové šaty, Minko, neznamená to, že je z něho krásná tanečnice.


... že občas jsou ty nejkrásnější věci jedovaté.


Prosím. Je to přání umírajícího člověka, dožaduje se. Nebo možná přání člověka, který chce zemřít. V tom žádný rozdíl není.


Zfilmováno

Vypravěčka (2002)


Kniha Vypravěčka v seznamech

v Právě čtených77x
v Přečtených6 116x
ve Čtenářské výzvě1 557x
v Doporučených728x
v Knihotéce1 189x
v Chystám se číst2 635x
v Chci si koupit678x
v dalších seznamech37x