Knihkupkyně z Dachau

Knihkupkyně z Dachau https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514212/bmid_knihkupkyne-z-dachau-fwe-514212.png 5 70 22

Německo, 1940. "Nemohu se rozloučit?" Pláču, přikládám si ruce na ústa a srdce mi buší. oči mám zamlžené slzami, když na mě zírají nacisté, kteří odvlečou mého milovaného Hanse. No, nemůžou ho donutit odejít. Zatímco bezcitní nacisté vyrážejí dveře a nemilosrdně odtrhávají nevinné lidi od jejich blízkých, Matylda neváhá chránit a schovávat svou životní lásku na půdě. Po měsíce žijí při svíčkách, pašují jídlo a komunikují šeptem. Ale vojáky stejně nic nezastaví Amerika, 2018. Grace otevírá hořčicově žlutou obálku a její svět se rozpadá. Zdědila knihkupectví v malém městečku Dachau po své babičce, o jejíž existenci neměla ani tušení. Její matka, adoptovaná jako dítě, strávila celý život hledáním svých biologických rodičů – a zemřela, aniž by je poznala. Grace navštíví své dědictví – knihkupectví na dlážděné uličce plné ztracených vzpomínek. Prohrabává ručně psané dopisy a odkrývá příběh své babičky Matildy. Žena, jejíž jediná pravá láska byla zadržována ostnatým drátem v Dachau – žena, která se nikdy nevzdávala naděje...... celý text

Literatura světová Válečné Historie
Vydáno: ekniha , Kontrast
Originální název:

The Bookseller of Dachau , 2021


více info...

Přidat komentář

uzivatel1190
22.03.2024 5 z 5

Jedním slovem skvělé. Baví mě prolínání osobních i časových linek. Velmi zajímavý, chvílemi až dojemný příběh. Nemohla jsem se odtrhnout.

Mišmiš
18.02.2024 5 z 5

Nádherný příběh jedné rodiny, který začína za války a končí v současnosti. Bylo to velice dojemné, romantické a krásné.


Lka
23.01.2024 5 z 5

Krásný a dojemný příběh o velké lásce, odvaze a zradě. Jsou tu dvě roviny, příběh Grace a Matildy. Grace je vnučkou Matildy, která se postupně dovídá, jak to vše bylo. Škoda, že jsem se nedozvěděla, jak to bylo i s Runou - dcerou Matildy.
Kniha určitě stojí za přečtení.

Klaton
07.01.2024 3 z 5

Grace se postupně dozvídá historii sve rodiny, kterou jeji matka dlouho hledala. V knize nenajdete jako jinde veci ktere se deli v koncentracnim tabore, je to úplně jiny příběh, o čekání a vyrovnavani se se zradou nejblizsich a pomoci cizich lidi... Kniha je čtivá, misty dojemna, ale cekala jsem od pribehu neco jineho

Peggy2711
28.10.2023 5 z 5

Čekala jsem opět nějakou velkou lásku v koncentráku, ale o tom se tu nedočteme. Je to příběh z pohledu dvou žen. Grace zdědí knihkupectví v Německu a vydává se hledat pravdu, líbilo se mi, jak ji postupně odhalovala čtením papírů od babičky. Dějové linky se tak prolínají, chvíli jsme s babičkou Matyldou a chvíli v současnosti s Grace. Matylda zažila velmi smutné dospívání, bojovala za svoji lásku a byla ochotná udělat cokoliv. Autorka zde zachycuje i myšlení německých rodin, proč dělali některá rozhodnutí, jak se mohly také rozpadat jejich rodiny a jak jedni svoje rodiny hledají a jiní je raději opouštějí. Příběh velké lásky a naděje, ale i napětí, jak to všechno dopadne. Odhalování minulosti je pozvolné a udržuje čtenáře v napětí. Co se dělo v koncentráku se dozvíme jen okrajově.

Raislin
22.10.2023 5 z 5

Krásný román, plný lásky, přátelství, ale také zrady. Obdivuji sílu a odvahu hlavních hrdinů. Vůbec si nedokážu představit žít v této době. Knihu řadím k mým oblíbeným a rozhodně stojí za přečtení.

attila1
14.10.2023 5 z 5

Příběh nekonečné lásky, trpělivosti, síly a statečnosti. Tato kniha mi vzala vítr z plachet a ne jednou. Zařazuji knihu do mých srdcovek.

evask
23.09.2023 3 z 5

I já jsem dočetla. A řekla bych: snůška nesmyslů v romantickém obalu.
Je toho víc, co mně nesedí, jak to mladá americká autorka vymyslela, ale nejvíc mně asi vrtá hlavou, jak skrývající se Hans, o kterém rodiče Matyldy nevěděli, ( s prominutím) vyměšoval.

Veronika_mad
22.09.2023 5 z 5

Tohle je po dlouhé době kniha, která mi do očí navalila slzy. Krásný a dojemný příběh :) Není vůbec nic, co bych mohla vytknout. Je to napsané příjemnou formou a není tam zbytečná vata ve formě popisů. Je to kraťoučké, ale to mi vyhovovalo, protože jsem co nejdřív potřebovala vědět, jak to celé dopadne.
Jednu postavu bych ale klidně vyškrtla - přehnaně ochranářskou kámošku. Ta mi ten příběh trochu narušovala.

AllieM
29.08.2023 3 z 5

Očividně půjdu proti proudu, ale já jsem zklamaná. Především mi vůbec nesedl styl psaní autorky; místy bylo zřejmé, že věci vysvětluje možná až moc polopaticky pro americké čtenáře, kteří nemusí být s tématem obeznámeni do stejné míry jako čtenáři v Evropě. Postavy v knize pronášejí naprosto šroubované věty, které by normální člověk v běžné řeči neřekl. Chování postav v obou dějových liniích mi přišlo poněkud nelogické, nechci ovšem nic vyzradit. Škoda, potenciál tenhle námět určitě měl, provedení ale trochu pokulhává.. 3/5

Veromika
25.08.2023 5 z 5

Za mě velice nádherný a dojemný příběh o dvou lidech, kteří čelili nástrahám té doby. Kniha se jen lehce opírá o dění v koncentračním táboře. Dachau, je zde popisován, jako město, kde žijí lidé, kteří nemají ani tušení, co se kousek od nich odehrává, nebo to vědět nechtějí. Konec je smutný i krásný zároveň, a jsem moc ráda, že jsem na knihu v knihkupectví narazila.

anovy64
25.08.2023 5 z 5

Pěkná kniha o síle lásky, která překoná všechny nepřízně osudu. Škoda, že se Matylda se svou dcerou a Grace nesetkala.

Kortez
04.07.2023 5 z 5

Překvapivě krásná no smutná kniha která se nevěnuje vysloveně dění v koncentračním táboře Dachau, jak by mohlo případného zájemce o četbu napadnout, děj je zcela ušetřen zvěrstev v koncentráku nebo se o tohle jenom nepatrně otře. Nechci prozrazovat více, rozhodně je to silná kniha která zamává emocemi, zvlášť u rodičů, nebo lidí kteří jsou citliví na mateřské pouto.

zuzana2599
24.06.2023 5 z 5

Knihkupkyně z Dachau je krásně napsaný válečný román. Jednoduše, ve dvou časových linkách, které spojí příběh nakonec do jednoho celku. U tohoto románu platí pořekadlo, že v jednoduchosti je krása. Silný, dojemný a poutavý příběh z období holocaustu. Grace, bydlící v Bostonu, zdědí po své babičce nemovitost v Německu. O své babičce nikdy neslyšela a přesto přijíždí do Německa, aby pátrala po svých kořenech a převzala dědictví. Příběh Matildy, její babičky, se začne odvíjet v roce 1940, a je neuvěřitelně smutný...

Karolína7
04.06.2023 5 z 5

Už jsem přečetla spoustu titulů, popisujících období holocautů. Příběh hlavních protagonistů - Mattildy a Hanse a jejich blízkých je však trochu jiný. Nepopisuje obšírně a naturalisticky nacistické běsnění v koncentračních táborech, ale je plný citu. Od knížky jsem se nemohla odtrhnout, přečetla jsem je na "tři zátahy", dopřávané za odměnu za nějakou smysluplnou činost ve své domácnosti. Vřele všem doporučuji k přečtení.

mi-nul-o
21.05.2023 2 z 5

Nezáživné. Ploché.

Martule44
22.04.2023 5 z 5

Jednodenní záležitost, která mě chytla u srdce!
Úžasně sepsány dva příběhy ve dvou dějových linkách, které se v samotném závěru protnout. Chvílemi bolestivé, chvílemi dojemné ... a nakonec? To se musí přečíst a prožít spolu a těmi, kterých se to týká...

hrosulik
20.04.2023 5 z 5

Krásný příběh, mohu doporučit.

Paja1709
19.04.2023 5 z 5

Velmi pěkný příběh. Autorku hned řadím mezi oblíbené. Doufám, že se dočkáme I dalších knih.Shari J.Ryan píše hlavně o 2.sv.valce a to pramení z toho že je potomkem dvou přeživších holocaustu. Na googreads maji všechny jeji knihy velmi vysoké hodnocení.

eva3992
10.04.2023 5 z 5

V roce 1940 je Německo pro Židy stále více nebezpečné. Matilda se rozhodne ukrýt svého kamaráda Hanse. Jejich přátelství přeroste v lásku, ale skrývání je čím dál těžší.
V roce 2018 obdrží Grace zprávu, že v německém Dachau zdědila nemovitost po babičce, kterou nikdy neviděla. Rozhodne se vypravit se tam a zjistit, jaké jsou její kořeny.

Do této knihy se začtete a už Vás nepustí, dokud nebudete na konci. Od prvních stránek Vás vtáhne do děje, je to čtivé a napínavé.
Je tu příběh ze současnosti a z minulosti. Jsou skvěle dávkovány, střídají se přesně tak, aby si knížka udržela naši pozornost. Díky tomu je v podstatě neodložitelná.

Je to smutný, srdceryvný příběh, který na mě dokázal přenést emoce. Prožívala jsem vše s Matildou i Grace. Nejednou jsem u příběhu brečela.

Ač je to v podstatě úplně jednoduchý a až pohádkový příběh, který je víceméně předvídatelný, to, jak to autorka napsala mě prostě zasáhlo. Už jsem četla docela dost knih z období druhé světové války, tato je zase jiná, už jen díky tomu, že se odehrává převážně v Dachau a ne v Osvětimi. Dokázala mě zasáhnout a pohltit. A navíc tu autorka vytvořila krásné knihkupectví, které pohladí po duši nejednoho knihomola.

Jediné, co bych knize vytkla, je obálka. Evokuje úplně jiný příběh, než jsem nakonec dostala. Ale to je jen drobnost na jinak skvělé knize.

Pokud rádi čtete příběhy z období druhé světové války, rozhodně si tuto knihu nenechte ujít.