katasokolov katasokolov komentáře u knih

☰ menu

Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

3,75/5*

ROZBITÁ přátelství a zpřetrhané rodinné vazby, výměnou za vysněný život učence a spisovatele na úrovni, jenž navždy unikl chudobě a nuznému venkovskému životu.

Naprosté odtržení od minulosti svého dětství a dospívání. Změna mluvy, vizáže, chůze, smíchu, gest, jména ….

Náhodné známosti, skrze které pomalu dosahoval svého stanoveného cíle. Napodobování mužů a žen z jiných společenských vrstev. Autor měl na lidi okolo sebe celkem kliku.

Na finálních stránkách konečné přiznání, že někdy by si přeci jen přál zastavit čas a k něčemu se navrátit.

První knihu, kde autor popisuje, jak chtěl zapadnout a nevybočovat jsem nečetla, ale tahle druhá o snaze vymanit se z předem nadefinovaného osudu byla velmi zajímavá. Po dočtení mám celkem chuť pustit se do jeho románové tvorby - skoro dvacet let byl literaturou nepolíben a díky doporučení akademiků a francouzské inteligence se dostal k mnoha zajímavým a obohacujícím textům.

Jinakost a rozdílnost života na severu Francie s životem ve velkoměstech byla bijící do očí a úsměvné bylo zejména to, že nakladatelství mu jeho autobiografii nechtěla vydat, jelikož se domnívala, že ve slavné “la Franče" takhle není možné živořit. Doporučuji k přečtení, jen asi nejsem až tolik unešena jako jiní recenzenti.

27.04.2024 4 z 5


Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

4/5*

Inteligentní romantická komedie, která vás chytí za srdce .

Teď už chápu tu posedlost Hazelwood!

Protivný, pohledný, šachový velmistr s přezdívkou, kterou přiřknuli i slavnému Jaimemu Lannisterovi a nová hráčka, pro niž byly šachy vším na světě, než tenhle svět na nějakou dobu opustila.

Autorka bravurně propojuje šachovou terminologii a běžný život našich hrdinů, přičemž spousta pasáží srší vtipem (u některých jsem i vyprskla nahlas :) ).

Nemyslím, že by se jednalo vyloženě o YA literaturu, nejsem cílovka a jsem nadšená. Pravděpodobně se v budoucnu podívám i na ostatní tvorbu autorky. Její knihy jsou opravdu originální, jako ona sama. Spojení vědeckého světa s romantickým příběhem se jen tak nevidí. A když je to ještě podané srozumitelným způsobem pro nás smrtelníky, tím lépe.

Nikdy mě šachy nezajímaly a předpokládala jsem, že je to doména spíše postarších introvertních mužů, ale už seriál Dámský gambit mi tuhle představu trochu rozbil a z nudného sportu (který jsem ani za sport nepovažovala) udělal velmi zajímavou podívanou a tahle kniha se nese na podobné vlně.

Velmi doporučuji.

01.04.2024 4 z 5


Predator Predator RuNyx

3,5/5*

Tak temné, jak je avizováno na přebalu, to tedy nebylo.
Autorka správně uvádí na začátku knihy, že spousta věcí se bude opakovat. Hlavně slovní spojení “zabít někoho. Celý příběh je jeden velký koloběh.
Není tam skoro žádný děj.
Je to zmatečné a z jedné situace a místa se přesuneme jinam, aniž bychom pochytili, jak přesně se to událo.
Celkem jsem si oblíbila hlavní protagonisty. Nebezpečný a zádumčivý Tristan a chytrá hackerka Morana. Líbilo se mi, že si byli rovni a nic si nedarovali zadarmo. Měli mezi sebou i slušnou chemii, ale v ději se prakticky nic nedozvíte, krom odpovědi na otázku, proč Tristan tak nesnášel Moranu. Takže musíte čekat na díl číslo dvě a kdo ví, jestli tam dojde konečně ke všem odhalením ohledně minulosti hlavních postav.
Za mě celkem zklamání . Čekala jsem mnohem víc

15.03.2024 3 z 5


Božskí rivali Božskí rivali Rebecca Ross

3,75/5*


Citace z knihy:

“Drahá Iris,
nemyslím si, že si uvedomuješ, aká si silná, pretože niekekdy sila nie je v mečoch, oceli a ohni, ako máme tak často verit. Niekedy sa nachádza na tichých jemných miestach. Spôsob , akým držíš niekoho za ruku, keď smúti. Spôsob, akým načúvaš druhým. Spôsob, akým sa deň čo deň objavíš, aj keď si unavená, máš strach alebo si jednoducho neistá.
To je sila a ja ju v tebe vidím.

Jedná se o velmi procítěný příběh, který skrze magické dopisy spojí dvě duše v jeden celek.

V knize naleznete krásné myšlenky i filozofické otázky, které čekají na vaši odpověď. Celou ústřední osou příběhu je milostný příběh dvou novinářů, kteří od vzájemného soupeření přejdou k trochu odlišným pocitům. Na pozadí tohoto milostného příběhu stojí válkou zasažená země. Celá společnost je rozpolcená mezi dvěma bohy. Který z nich ale stojí za obětinu nejvyšší?

Kniha končí otevřeně, jelikož následuje ještě jedna část, která by nám měla poskytnout zbylé odpovědi. Ráda si ji, i přes některé nedostatky jedničky, přečtu.

Zhodnocení:
Rozhodně se nejedná o špatnou knihu, jen si musím opět klást otázku, proč zrovna tomuhle literárnímu kousku se dostalo takové mediální propagace. Ruku na srdce, existují zapadlé knihy, které mají mnohem větší potenciál a nikdo o nich prakticky neví. Dnes ale asi stačí jen jedno video na TikToku a je z toho lavina :). Současný svět už se mi asi tak nějak pomalu začíná vzdalovat :D.
Přesto velmi děkuji vydavatelství Pandora, které přináší na světlo světa příběhy, které v češtině asi jen tak nevyjdou :).
PS: Ořízka a vjemový požitek z knihy jsou pecka.

10.03.2024 4 z 5


On On Elle Kennedy

4/5*

Tohle se mi líbilo. Bylo to hravé, milé a přátelské.

Hokejové prostředí, dva sexy týpci a letní sportovní tábor. Popichování, soutěžení a hot situace součástí balíčku .

Tahle baronetka si určitě zaslouží vaši pozornost. Pokud máte rádi hokej a romance od přátelství k lásce, tak určitě neprohloupíte , když dáte knize šanci.

No a Jaimeho rodina byla prvotřídní .

06.03.2024 4 z 5


Zjizveni Zjizveni Emily McIntire

4/5*

Hlavní hrdina je docela osvěžující knižní postavou, jelikož nedělá nic pro dobro okolí, ale jen pro své vlastní snahy a cíle, které končí na královském trůnu.

Takže, pokud k životu nepotřebujete kladné a čistě bělostně skvoucí charaktery, pak se nechte unést zjizveným princem, který kouří hašiš, je celý potetovaný a z jeho pusy padá jedna sprostost za druhou . Pozor, má ale i uměleckou duši.

Nakonec si najde i svoji polovičku, která ho skvěle doplní. Děj měl spád, byly tam boje, sváry, politika, tajemství i milostný příběh s pomalejší tendencí (tedy tak do poslední třetiny knihy ).

Od autorky se mi zatím z této série líbily obě knihy, takže se určitě nebráním ani pokračování.

Narážky na Lvího krále tam byly, ale autorka to zdárně přeskládala a vytvořila zajímavý svět.

Plus musím velmi pochválit epilog, konečně jednou něco neskončilo stylem - vzali se, měli kupu dětí a jen díky nim se cítili naplnění a našli smysl života .

Zajímavá se může jevit taky představovačka našich hlavních hrdinů na samém závěru knihy. Je to takový dotazníček.

03.03.2024 4 z 5


Nezkrotná Nezkrotná Melanie Harlow

Slabé 3/5*

Autorčina předchozí kniha byla mnohem lepší. Čtivost se tomu upřít nedá, ale zápletka byla slabá a jako vystřižená z filmu Ženich na útěku.

Moc jsem nedokázala souznít ani s jedním z protagonistů. Vlastně ani nevím, co k tomu přesně napsat. Asi snad jen to, že přečíst se to dalo, ale za chvíli už si nic z příběhu nevybavím. Průměrný román, který zapadne mezi ostatní.

Myslím, že s touhle sérii končím, na to existuje příliš mnoho zajímavějších věcí ke čtení.

28.02.2024 3 z 5


Prekliaty kráľ a krvavá koruna Prekliaty kráľ a krvavá koruna Carissa Broadbent

3,75/5*

Námět stále baví, ale knihu bych alespoň o 1/4 seškrtala, a to minimálně.

Těšila jsem se na pohnutou a krutou minulost Raihna, z těch flashbacků se ale nic nového nedozvídáme, je to jen opakování téhož z předchozí knihy, akorát na vícero stranách. To bohužel platí i pro další části textu.

Oproti předchozímu dílu se nám zde střídají pohledy hlavních postav. Děj začíná přesně tam, kde skončila první část a na naše hrdiny čekají mnohá úskalí, která je potřeba překonat a zdolat, aby mohli společně vládnout všem lidem/upírům v království rodu noci.

Rozjezd je zase strašně pomalý a já takové knížky nemám příliš v lásce. Děj se nicméně později rozproudí a některé jeho části jsem si hodně užívala. Pouť za hledáním ostatků mrtvého boha mi silně připomněla sérii Nikdynoc - zejména její třetí a finální pokračování. Také konečně nahlédneme pod pokličku Vincentova života a původu naší hlavní hrdinky.

Zrada, osud, láska, víra, odpuštění, převrat, válka, bohové, rostoucí magické schopnosti, dědictví, kumulace moci, spojenectví, provázání srdcí a duší, degradace a anihilace podřadných ras, pomsta, šťastné zítřky.

Autorka plánuje další čtyři knihy zasazené do tohoto světa - ve třetí knize se podíváme blíže na rod stínu. Také je již venku novela, která se soustřeďuje na Raihnova hlavního generála Valea a jeho manželku Lilith. A také můžete sáhnout po jedné standalone - Slaying The Vampire Conqueror s vibe Buffy, přemožitelky upírů ;).

Na Fourth Wing tahle série ale nemá ani náhodou .

A btw - co mají všichni s těmi jeskynními horkými prameny ?

Spoilery:

Jelikož upláchnul hlavní záporák, tak je jisté, že se s našimi postavami ještě setkáme.

Stejně tak, je nakrknutá z vývoje událostí bohyně Nyaxia, která nezapomíná.

24.02.2024 4 z 5


Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

2,25/5*

Hodně nevyvážené a naprosto zbytečné. Sosání zelených papírků, dokud lze ještě něco vytěžit z veleúspěšné série.

Výsledek působí spíše rozpačitě.

Jsem si vědoma toho, že se jedná o soubor povídek s rozličnými autory, ale celé dílo jakoby nemělo skoro nic společného s původní trilogií, snad krom kousků, které se zaměřují na staré známé postavy z původních knih (Impozantní, Marsovská minuta, Anastasiin stín, Temná opona se zvedá)- Susan AKA smrtka Marie Curie, Michael AKA smrtka Faraday, Rowan AKA smrtka Lucifer, Citra AKA smrtka Anastasie a její rodina, Carson AKA smrtka Robert Goddard. Celkem zajímavě se jevila i povídka Vytrvalost paměti ohledně způsobu samotného kosení - umělecké pojetí vs. umírněnost a důstojnost.

Některé povídky jsou vyloženě hloupé, byť mají poukazovat na neduhy dané společnosti a nadřazenost cechu smrtek a jejich výstřelky - viz povídka Od zvířat raději dál - jediné plus toho textu bylo chvilkové objevení smrtky Lucifera. Jedněmi z nejhorších povídek byly Smrtelné plátno, Spát, snad i kosit a Cirrové. Jiné jsou zdařilejší, přesto jsem knihu odkládala a ke čtení jsem se musela vyloženě nutit. Čekala jsem v obohacení původního příběhu a v pokračování cest protagonistů z trilogie. Tohle byla ale jen sbírka nahodilých povídek, které na sebe nijak nenavazovaly a neposkytly čtenářům původních děl prakticky nic navíc, když už, tak spíš jen pokažení celého dojmu z Žatvy smrti .

14.01.2024 2 z 5


Pukom do srdca Pukom do srdca Teagan Hunter

3,5/5*


Jeden sladký, kraťoučký příběh. Hokejové prostředí vždy potěší, ústřední dvojice byla sympatická a vtipem hýřící, takže v této oblasti nevidím žádný problém. Oba milují horory a ona, zapřisáhlá nemilovnice sportů, si oblíbí lední hokej a no strings attached se přemění v něco trvalejšího rázu.

Mělo to velmi zajímavou setkávačku ústřední dvojice a taky moc hezký závěr - #holkasceduli. Doporučuji, pokud chcete vypnout a užít si sportovní romantiku, u které se pobavíte. Souhlasím s recenzemi, že překlad některých slov nebyl úplně šťastný a nevím, jestli někdy budu mít odvahu na to, přečíst si třeba takovou Haunting Adeline v překladu .

Další díl by se měl zaměřit na kamarády Collina a Harper -) Ryan a Rhodese, a jelikož děj této knihy končí ve Vegas, asi všichni víme, jaké téma nás zde bude čekat.

Podobné: Elle Kennedy a její série Off-Campus

29.12.2023 3 z 5


Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech Jennifer L. Armentrout

3/5*



Závěr byl z celé trilogie nejslabší. Zejména rozuzlení příběhu, kteréžto bylo opravdu zjednodušené a autorka s ním byla během pár stran, doslova, hotova. Největší padouch podlehl během jednoho listu.

Sérii doporučuji spíše mladším čtenářům, jelikož tohle je vyloženě YA literatura. Nicméně Rotha, jeho pokrevníky a hudební vkus jsem si velice oblíbila. Ve volném pokračování Storm and Fury (o Zayneovi) ale pokračovat nebudu (vychází česky na podzim 2024).

27.12.2023 3 z 5


Vládce hvězdné oblohy Vládce hvězdné oblohy Laura Thalassa

4/5*

Vládce hvězdné oblohy od L. Thalassy je povinná tečka pro milovníky příběhu handlíře a sirény.

Máme zde Desmondův úhel pohledu na věci, jež se udály v prvním a druhém dílu série. Jeho pohnutá minulost, jedna věštba končící nalezením družky a převzetím moci nad vílím královstvím.

Autorku jsem si velmi oblíbila a rozhodně si pořídím novou sérii Jezdci apokalypsy, kterou vydá Mystery Press.

23.12.2023 4 z 5


Tak blízko Tak blízko Sylvia Day

2/5*

Vítejte na psychárně!

Autorka prý zkouší nový styl psaní - mně tedy opravdu nesedl !
Velice rozpačité, odosobněné, vždy po pár stránkách skáčeme mezi postavami, nesledujeme dění samotné, ale myšlenkové pochody jednotlivých protagonistů. Vše je zmatené, což byl asi účel, ale po x stránkách nedostanete ani drobeček či náznak pravdy/vysvětlení.


Pořád dokola čteme to samé. Celá rodina se nenávidí a chtějí se navzájem buď ojet, nebo zničit. Na finále dorazí i mafie. Na každé druhé stránce narazíme na slovo šukxx.

Jako nezlobte se na mě, ale S. Day nemohla být u psaní tohoto dílka střízlivá, stejně jako Amy, když se v knize objevila. Motanice, divná stylistika, žádný promyšlený děj. Byla to asi snaha o jakýsi erotický thriller, které frčely v 90. letech minulého století, ale velice nepovedená.


Druhý díl pořizovat nebudu a autorku píšu na seznam “nikdy více".

22.12.2023 2 z 5


Naše vina Naše vina Mercedes Ron

3,5/5*

Rozhodně se jedná o lepší počin než druhý díl, který byl vážně hrozný. Jsem tedy ráda, že jsem závěrečné části dala šanci.

Nejvíc jsem si užila prostřední úsek knihy, kde probíhal jakýsi souboj vůlí hlavních protagonistů - trochu byl cítit vibe Vicious. Nejméně se mi pak líbila závěrečná část textu, která se nebezpečně podobala Padesáti odstínům svobody.

Některé věci byly dost nelogické. Zejména to, že najednou Noah nevadí Nickovo občasné násilné chování, kvůli kterému v minulém díle okamžitě vyletěla a měla hysterák . Co se mi naopak líbilo - Nickovo dlouhotrvající odhodlání jít dál a zapomenut na minulost.

Otázka toho, kolik by mělo dítko v jakém měsíci vážit mě, zrovna osobně, netíží tolik, jako mnoho recenzentek, takže k tomu se vyjadřovat nebudu. Snad jen toliko, že dneska je každý odborník - na hokej, na děti, na politiku, na kinematografii a, nedej bože, aby měl někdo rozličný názor .

Závěrem napíšu jen to, že první díl byl nejlepší a tam jsem si Noah i Nicka zamilovala. Přesto jsem ale zvědavá na dva navazující filmy a uvidíme, jak se s tím tvůrci popasují.

18.12.2023 3 z 5


Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou) Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou) Rebecca Yarros

5/5*

Čteno v originále.

Skvost!

Nemám slov.

Hlásím, že hype okolo téhle knihy je naprosto a po právu zasloužený.

Milovala jsem každou vteřinu a hlavní dvojice předčila veškerá má očekávání!

Bravurně vystavěný svět, spolu s úžasnými postavami a jízlivými, přesto oddanými draky. Nádherně popsané propojení jezdců a jejich draků. A ta romantická linka vám zatřese se světem jakože neskutečně - přitažlivost level milion.

Prostředí vojenské akademie bylo kruté a jednotlivé úkoly smrtící. Adrenalinová jízda jak prase. Postupné zlepšování hlavní postavy, využití její inteligence, a snad i jisté míry prohnanosti, při plnění povinných cvičení byly osvěžující. Tahle hrdinka totiž není silná nabušená ženská, která má spasit svět, ale přesto je badass jako žádná jiná. Xaden taky není žádný typický alfa samec a jeho postava je opředena tajemnými vibracemi a opravdu není možné se do něj nezakoukat. Postava Daina zase vypouštěla vibe ala Tamlin ;). Liam byl miláček. No každý si jednoduše přijde na své!

Závěrečný twist byl naprosto boží a na sto procent splnil svůj účel - nalákat na další díly (kterých má být pět). Ano, hádáte správně, již ho mám předobjednaný a snad v listopadu přistane na mém čtecím stolku. Neskutečně se těším až se ponořím do pokračování a ani nebudu lhát, s nákupem jsem nečekala až knihu dočtu, protože už prvních pár desítek stran mi řeklo, že tohle bude hell of a ride a to taky byla!

PS: Kapitoly 30 až 32 mne budou pronásledovat ještě dlouho.

PPS: Jisté podobnosti v příběhu se dají spatřovat kupříkladu v Hunger Games, Divergenci či Nikdynoci.

ROZHODNĚ SE JEDNÁ O JEDNU Z NEJLEPŠÍCH KNIH ZA TENHLE ČTECÍ ROK A JÁ UŽ TEĎ VÍM, ŽE JSEM JI NEOTEVŘELA NAPOSLEDY.

18.12.2023 5 z 5


Světlo v plameni Světlo v plameni Jennifer L. Armentrout

3,75/5*


Měla jsem velký problém se začíst. Tenhle díl je veskrze jen výplňkovým, a přesto autorka popíše přes 600 stran.


Nicméně vztah Nykta a Sery mě stále baví a prastaré veštby, které provazují tuto sérii se sérií Z krve a popela, pomalu začínají nabývat obrysů.

Máme zde opět spoustu smutty scén, kdo ale zná literární tvorbu Armentrout, tak ho tohle nemůže v nejmenším překvapit.

Na každé druhé straně si přečteme slova “jiskry života", to mne začalo mírně brnkat na nervy, což museli vynahrazovat svou roztomilostí malí drakeni Reaver a Jadis.

Původně jsem chtěla hodnotit ještě níž, ale nakonec jsem opět příběhu propadla. Chtěla bych doufat, že v dalším díle se konečně dozvíme víc, ale když jsem na goodreads viděla kolik se ještě plánuje dohromady knih u obou spojených sérií, tak myslím, že nás bude autorka zásobovat velmi pomalu a napětí stupňovat jen zlehka zlehoučka. Chápu, že jí to vydělává, ale proč psát mraky částí, místo několika opravdu nabušených knih.

17.12.2023 4 z 5


Láska na hraně Láska na hraně Penelope Douglas

5/5*

Pozor na TW. Kniha obsahuje nejedno citlivé téma.

Přesto se ale jedná o velice originální dílo, které mne vtáhlo až jsem přestala vnímat svět okolo a jen vklouzla lehce do příběhu, ze kterého jsem se nechtěla po dlouhou dobu vymanit.


Útěk od reality života a nalezení osob, kterým na Tiernan konečně záleží, aby mohla začít znovu, toť v kostce kostra příběhu.

Místo, které je v zimě naprosto uzavřené a mimo civilizaci. Soběstačné a prosté jakýchkoliv bulvárních senzací, přesně to místo, kam se hlavní hrdinka ve své situaci potřebuje uchýlit.

Kniha obsahuje mnohá tabu, a opravdu není určena striktně konzervativním čtenářům. Přes tohle všechno ale najdete naprosto nádherný příběh dívky, která nechtěla cítit nic a nakonec cítila všechno. Vztahy nikdy nejsou jednoduché a platí to i v tomto případě. Všechny mužské protějšky Tiernan mají vlastní bolesti a trápení a ze vzájemného vztahu si všichni odnesli přesně to, co potřebovali. Pomohli si navzájem a to je hlavním poselstvím téhle knihy, jež je ukryto mezi řádky.


Epilog byl nádherný.

Musím také zmínit nádherné poděkování, kde autorka vyjadřuje svou touhu posunout se dál a ve svojí práci se nadále vyvíjet, přestože se to u mnohých setká s nepochopením. Její odvaha napsat něco, co neupadne v zapomnění, a neztratí se v obrovském množství textu, které knižní trh neustále chrlí, je záviděníhodná.

10.12.2023 5 z 5


Birthday Girl Birthday Girl Penelope Douglas

5/5*


Fantastické!

Krásný romantický příběh. Age Gap, kde přestože ústřední dvojici dělí celé roky, jejich smýšlení o životě je podobné. Jordan je skvělá hlavní postava a její záliba v osmdesátkách mne potěšila - zmínky hudebních kapel, ale i třeba výborného filmu Koktejl s Cruisem. Pike ji skvěle doplňuje a je nádherné pozorovat, jak si k Jordan nalézá cestu, přestože jeho vztahy v minulosti nebyly právě výhrou. Oba se snaží svým citům ubránit, ale . ..

Velice doporučuji romantickým duším, které nejsou omezeny předsudky a chtějí si přečíst slow burn romantiku, která v samém závěru nabyde pikantnějších rozměrů (nedoporučuji číst ve veřejné dopravě :-D ).

Nakladatelství Pandora opravdu přináší krásné příběhy, u kterých si můžete poplakat, ale zároveň se zasmát a někdy se i červenat.

09.12.2023 5 z 5


Dotek temnoty Dotek temnoty Scarlett St. Clair

3,5/5*


“Nechej mě, abych z tebe vylákal temnotu - pomůžu ti ji formovat.


Persefona, Hádes, jejich příběh a love story jsou takové vděčné téma, se kterým se teď docela roztrhl pytel. Nechápejte mě špatně, já ho miluju, ale přeci jen jsem od knihy čekala něco víc.

Čte se to lehce a rychle, přestože se příliš mnoho neděje. Vesměs jde hlavně o sázku, kterou mezi sebou hlavní protagonisté uzavřeli a pak také o to erotické napětí, kteréžto se kolem nich po celou dobu vznáší. Potěšilo mne zapojení Moir a vyvažování moci pána podsvětí.

Zajímavým znakem bohů jsou zde rohy, které mohou ve světě smrtelníků zakrýt. Také Persefonina moc tady nefunguje zrovinka tradičním způsobem, alespoň z počátku, než si uvědomí svou cenu.

Ponořte se do světa hazardu, božstev, klepů a politických machinací. Je to sice taková osekanější verze, ale je možné, že to autorka ještě dožene.

Měly by navazovat ještě další dvě části a pravděpodobně se na ně v budoucnu podívám taky. Ohledně této dvojice mám ještě v merku knihy od T. C. Kraven - jejich vizuální stránka pohladí po duši, tak snad tomu bude stejně i po té obsahové.

05.12.2023 3 z 5


Slzy ostrý jak břitva Slzy ostrý jak břitva S. A. Cosby

4/5*

To, že Cosby píše velice dobře už víme z Asfaltové pustiny. I jeho druhá, u nás vydaná kniha, je zdařilá, nicméně kvalit první nedosahuje.

Příběh se zaměřuje na pomstu dvou otců, jimž odpravili syny. Řeší se zde morální dilemata, jinakost i barva pleti.

Bylo bolestně nádherné sledovat dva muže, kteří za života synů těžko hledali pozitivní slova pro své potomky, nespadajících do žádné ze škatulek jejich omezeného vidění světa, jak si postupně začali uvědomovat, že některé věci nejsou podstatné a otcovská láska by neměla mít žádná pravidla, omezení a bariéry.

Obdobně jako v Asfaltové pustině zde autor prožene čtenáře přestřelkami a honičkami, jež vyústí v rozpletení všech otázek a ještě ho přikovají v křesle. Opět jako by se vám před očima odvíjel akční filmový biják!

Autorovu tvorbu vřele doporučuji.

02.12.2023 4 z 5