Dotek temnoty

Dotek temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520391/bmid_dotek-temnoty-651d2bf6ded95.jpg 4 134 21

Dotek temnoty série

1. díl >

Romantická fantasy inspirovaná starými řeckými mýty. Persefona sice nosí titul bohyně jara, ale květiny při jejím doteku odjakživa usychají. Přestěhovala se do Nových Atén a doufá, že bude moct žít nový život v přestrojení za smrtelnou novinářku. Bůh Hádes vybudoval ve světě smrtelníků impérium hazardních her, o nichž se šeptá, že vlastně nejdou vyhrát. Oba se náhodou setkají a Persefona mu slíbí nemožné; buď stvoří život v podsvětí, nebo navždy přijde o svou svobodu. Tato sázka však ukáže víc než jen Persefonino selhání v roli bohyně. Zatímco horko těžko bojuje za svobodu, její láska k bohu smrti klíčí a vzkvétá - i když je zakázaná.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

A Touch of Darkness , 2019


více info...

Přidat komentář

ivka7708
22.04.2024 2 z 5

Od tejto knihy som mala veľké očakávania, ktoré sa bohužiaľ nenaplnili, a preto dávam nižšie hodnotenie. Milujem grécku mytológiu a predovšetkým Háda a Persefonu. Tento retelling ma ale sklamal. Chémia medzi Persefonou a Hádom mi vôbec nefungovala. Popisy o tom ako sa navzájom priťahujú neodpovedali ich činom a hlavne tam bolo príliš málo pasáží, v ktorých by sa ich vzťah reálne rozvíjal. Autorka celý ich vzťah založila na vzájomnej príťažlivosti, ktorá ale nebola ničím iným podporená. Do toho sa pridalo klišé vo forme hrdinky žurnalistky, ktorá píše o kom by nemala a ďalšie klišé vo forme stávky... Kniha sa síce čítala dobre a ľahko ale za mňa to bolo málo. Čoskoro má vyjsť ďalší diel ale nie som si istá či si ho chcem prečítať.
Milovníkom Háda a Persefony radšej odporúčam knihu Neonoví bohové.

nofreeusernames
19.04.2024 3 z 5

Hádes a Persefona jsou stopro můj fav pár z celé řecké mytologie a navíc se skvěle hodí na spicy romantickou fantasy. Jakože bad boy bůh smrti unese do podsvětí good girl bohyni jara? To se prostě píše samo, ne?

Ale popořadě. Persefona v příběhu od Scarlett St. Clair je sice bohyní jara, ale rozhodně nemá požadované schopnosti a kytky pod jejím dotykem uvadají. A tak se přestěhuje do Nových Atén (víceméně náš svět), kde žije mezi lidmi a pracuje jako novinářka. Hádes si v lidském světě vybudoval gamblerské impérium a není radno s ním uzavírat sázky, o čemž se Persefona přesvědčí na vlastní kůži…

Takže od nenávisti k lásce, zakázaná láska, má to příjemně temnou atmosféru, Hádes je hot jak blázen a Persefona není přespříliš badass (což je vlastně super), ale zároveň není úplně nemožná květinka. Jako jasně, je to totálně guilty pleasure záležitost, má to v sobě všechna ta klišéčka, co čekáte, ale whatever. Mně by zrovna tady asi moc nebavilo, kdyby byl Hádes nějaký zranitelný hodňák a ona chodila na party oblečená jak jeptiška a určitě nikoho zbytečně neprovokovala sexy outfitem… Ano, teď už asi i chápete, že tohle je docela moderní retelling, takže jestli hledáte něco tradičnějšího a historičtějšího, Touch of Darkness přeskočte. Pokud ale hltáte třeba Lore Olympus, jen byste to chtěli víc dark a sexy, tak jste právě našli něco na čtení.


Carol1122
16.03.2024 3 z 5

Před 10 lety jsem sama napsala povídku až knihu o Persefoně a Hádovi a tajně doufala a stále doufám, že ji třeba jednou vydám, ačkoliv už se bojím, že příběh by to nebyl tak originální, jako tenkrát. Byla jsem velmi zvědavá, jak si americká autorka poradí s inspirací z mytologie a s těžce erotickou zápletkou, ale nakonec se jí to docela povedlo. Jen si říkám, proč takový mišmaš v moderním a fantasy prostředí? Jako kdyby se sama autorka nemohla rozhodnout, zda chce psát víc v tom fantasy světě nebo víc v tom moderním. Tím chci říct, že prostředí se měnilo každých pět minut. Jediné, co zůstávalo, bylo skvělé napojení obou hlavních hrdinů. A že tam romantika a vášeň doslova stříkala...:) za mě by ten příběh opravdu mohl být lepší a dopilovanější, ale třeba se druhý díl překoná... dám tomu šanci :)

Zatoulana
29.02.2024 3 z 5

Tahle kniha mě neskutečné moc zaujala svou anotaci. Řecká mytologie? Persefona a Hádes? Nesplnitelná sázka?

Ano prosím! To beru.
Opravdu to mělo velký potenciál a já si říkala jen Jo! Jo! Joooo! Akorát, že jsem se na to asi těšila až moc a mé naděje a očekávání to nesplnila na 100%. Nemohu říct že to bylo přímo špatné a nedalo se to číst a určitě to nebyl ani průšvih roku. Spíš to byl takový průměr, který mi přišel poněkud uspěchaný a potenciál co tahle hate love romantika nabízela nebyl plně využit. Možná kdyby se autorka více zaměřila na budování vztahu Persefony a Háda spíš než jen na jejich hrubou fyzickou přitažlivost a hromadu sexu bylo by to za mě lepší. Přeci jen to tu bylo jak při lusknutí prstů. Napřed jím pohrdá ale zároveň je podvědomě objevuje a bum jen se jí dotkne je celá vláčná a už ho miluje. Postavy mi chvílemi přišli ploché. Upravený moderní svět uctívajíci řecké bohy se mi ale líbil. Zároveň to bylo velmi čtivé a zábavné takže na odreagování to je moc fajn kniha - když od ní nic nečekáte.

Knihu hodnotím 3/5✨

anickalysano
18.02.2024 1 z 5

Pardon, to je tak hloupoucke, naproto me mijeji motivace postav (postava ma cekat v kancelari a misto toho behem tri stranek uplne bez duvodu skonci zranena nekde jinde, kdo vi, vi) , jsem na strane 108 a nevim, jestli zvladnu vic. Cekam nez mi dorazi sesty dil Maasove Trunu, tak jsem zatim sahla po tomto a tezce sem narazila. Edit - nedočteno, strašné.

JaAnička
11.02.2024 3 z 5

Opět tu máme moderní převyprávení olympijských mýtů. Persefona a Hádes v současné podobě, stále však jako dávní bohové, kteří vstoupili mezi smrtelníky.

Já celou řecko-římskou mytologii doslova M-I-L-U-J-U, jelikož je pro mě nejen zdrojem poučení, ale i věčné zábavy (hurai Percy). A to je i jeden z důvodů, proč jsem se na tuto knihu až přehnaně těšila.

No a musím konstatovat, že to rozhodně špatné nebylo (ale ani exkluzivní vystřelení z kalhotek). Hádes je zajímavý (ačkoli jeho jediná charakterová vlastnost je sexuchtivost), Persefona je chvílemi otravná, jindy příjemná a milá...na konci ale byla skvělá a totálně badass, což musím ocenit, ale nějak jsem tu chemii mezi nimi necítila, nějaká touha a tak, to beru, to je pro "eroticko-romantickou" knihu základ, ale zbytek nic moc.

Také se mi ale líbí motiv bohů, kteřì mají rohy a svítící oči. A taky spojení Hádes - hazard a Per - bohyně jara, co zabíjí... to mi přišlo jako dost zajímavé a relativně nosné, ale ono toho tam moc nebylo a spíš se to všechno točilo kolem těch pitomých a úplně nesmyslných článků, které mě prostě nebavily a vlastně ani nedávaly smysl.

Nemůžu říct, že bych ze samotného příběhu byla nějak nadšená, žádné extra zvraty se nekonaly a možné napětí nebo akce bylo zadupáno do země...prostě se to tak nějak pomalu odvíjí a všechno tak nějak plyne.

Takže...pokud čekáte romantasy, nedočkáte se. Pokud ale chcete vcelku klidný a pozvolný román o nějaké té zakázané lásce, běžte do toho.

Nečekejte ale nějaký světoborný zázrak, spíš lehčí nadprůměr.

Matri
09.02.2024 3 z 5

Persephona a Hades... Toľkokrát skloňovaní pár - toľko príbehov, prevedení, odtieňov ich vzťahu... Osobne to musím zhodnotiť tak, že ešte som nenatrafila na knihu, v ktorej by ma ich príbeh pohltil.
Dotek temnoty mi dosť pripomínal knihu Neonovi bohové, ktorá ma vlastne moc nenadchla. A to sa bohužiaľ zopakovalo, a ani Dotek temnoty mi moc nesadol :(
Bohovia gréckej mytológie, ktorí existujú spoločne so svetom smrteľníkov v súčasnej dobe nie je nič nové. Osviežujúci bol pobyt Persephony v podsvetí. Inak som sa naozaj nudila.
Ani jedna z hlavných postáv ma žiaľ moc nepresvedčila. Persephona mi doslova liezla na nervy. Hades, nakoľko kapitol z jeho pohľadu sme sa dočkali a v úplnom závere, ma až tak nehneval, no zároveň ma ani nepresvedčil o svojom postavení temného vládcu podsvetia. Nejako som neverila ani ich vzťahu a chémii medzi nimi, na ktotej bol postavený celý príbeh.
Knihu som dočítala, nebola úplne zlá, ale ak mám byť úprimná ukončenie prvej časti mi asi stačilo a pokračovanie si nechám ujsť :(

"Hádes nemiluje nic než dobrou sázku, a ty, moje mladá bohyně, jsi nejhorší sázka, jakou kdy uzavřel.“

Lutzinka
06.02.2024 3 z 5

Hádes a Persefona...Poslední dobou už je to 3. kniha, kterou jsem s tímhle tématem četla a popravdě vůbec nevím, jak to hodnotit...
Nenudilo, neurazilo, ale vyložené nadšení taky postrádám.
Četlo se to dobře, ale celé se to nese na průměrné vlně.

kirstinrau
30.01.2024 5 z 5

Instagram: @kirstinrau

Okolo tejto knihy bolo veľké haló na zahraničných bookstagramoch a tak som sa nevedela dočkať prekladu. Samozrejme ma na to navnadila @karinsbookland a aj keď u nás sa veľkej chvály kniha moc nedočkala, mne osobne sa páčila. Možno je tam menej deja, akčnosti a celkovo okolo fantasy sveta, ale ak zbožňujete túto dvojicu, tak si to zamilujete. Kniha sa číta skoro sama a dej sa točí okolo ich vzťahu, no tá chémia medzi nimi, vám určite vynahradí všetko ostatné, čo by ste v knihe postrádali. Pretože koncept od nenávisti k láske je zaručený úspech. Aspoň pre mňa. Zakázaná láska, horúce scény a náš záporný hrdina? To jednoducho chceš.

Hádes bol dokonalý, temný a aj keď je vykresľovaný ako záporák, možno napokon nie je až taký zlý ako sa o ňom hovorí.
Persefóna ma síce občas vytáčala, ale ohľadom jej postavy som to chápala, keďže sa ešte len hľadala. Jej myšlienkové pochody som síce už chápala menej, hlavne, ak išlo o Hádesa, ale napokon to všetko dopadlo ako malo. Pre mňa je to však moja nová obľúbená dvojica a som naozaj zvedavá na pokračovanie, ktorého sa dúfam dočkáme. Dúfam, že knihe dáte šancu a bude sa vám páčiť rovnako ako mne. Niekedy nie je potrebný komplikovaný dej, aby ste si knihu zamilovali.

zivotvknihovne
24.01.2024 2 z 5

Persefona a Hádes je téma, u kterého se vždycky modlím, aby bylo dobře zpracované. Zatím veškeré knihy, co jsem četla byly jakýsi průměr a úplně nenaplnily mé představy. Ani tato nebyla výjimkou.
-------------------------

Nejde ani tak o to, že by mě kniha nebavila, jako spíš o to, že jsme prostě doufala, že se to bude držet trošku víííc té mytologie.
-------------------------

Co se děje týče bylo to hustý! Musím uznat, že jsem se nenudila a knihu jsem zhltla na posezení. To samé je s explicitními scénami. Místy jsem se modlila aby už skončily, ale vždycky se to zlepšilo .
-------------------------

Persefonu jsem se naprosto upřímně neoblíbila. Skoro celou knihu jsem ji chtěla uškrtit! Dělala tolik nesmyslných rozhodnutí a to jako neustále. Nebylo tam absolutně vysvětlené, proč šla tam a tam a připisovalo se to zvědavosti. Promiňte, ale takhle blbě zvědavý člověk snad ani neexistuje.
-------------------------
Shrnuto podtrženo:
- Chtělo by to více mytologie
- Hlavní hrdinka byla hrozná
- Chytlavý děj i romantická linka

Konfu97
19.01.2024 5 z 5

Bohové Olympu, Persefona, Hádés.. A náš svět...
Téma, které si řeknete, že tu již párkrát bylo.. ALE!
Ne v tomto podání. Ne takové. Tento příběh je originální, živý a prostě dokonalý. Na samém začátku vás chytí a už nepustí. Nebo aspoň já to tak měla.
Samozřejmě, že i zde najdete situace, které jsou předvídatelné, ale mě to vůbec nevadilo.
Popis celého světa a hlavně podsvětí je tak povedený, že jsem měla pocit, že tam sama jsem a rozhlížím se kolem.
Do Hádá jsem se hned zamilovala a Persefoně jsem celou dobu držela palce, aby vyhrála a měla konečně svatý klid a pokoj.
Za mě jedno velké doporučení a už se těším na další díl.

AdyOless
18.01.2024 5 z 5

Na knihu jsem byla zvědavá díky moderního pojetí řecké mytologie. Persefona coby bohyně vydávající se za smrtelnici a Hádés, obávaný bůh podsvětí. Líbila se mi chemie těch dvou. Persefona se během celého děje snaží objevit svou moc, byla jsem ráda že se tak stalo a dokázala se dostat z područí své matky a stát se nezávislou.
Autorčino zpracování se mi líbilo a doufám v překlad dalších dílů.

barcasknihou
17.01.2024 2 z 5

Ještě jsem z řecké mytologie nic nečetla a hrozně jsem se těšila na tuhle knihu. Myslela jsem si, že to bude něco nového a že se to stane mojí další oblíbenou sérií. Bohužel, jsem nedostala to, co jsem čekala.
Bylo to čtivé, ale příběh mě vůbec nevtáhl a místy jsem se nudila.

Hlavní hrdinka bohyně Persefona je taková nemastná neslaná a asi na ni nemám nijak speciální názor. Přišla mi tak trochu hloupoučká a neskutečná žárlivka. Ta její žárlivost mě na ní štvala asi nejvíc. Vlastně byla úplně zbytečná.

Bůh podsvětí Hádes mě nijak neokouzlil. Povahově mi nepřišel nijak výjimečný. Pořád jsem si ho představovala jako toho modrého Háda v pohádce Herkules.Takže se mi vlastně ani vzhledově nelíbil. A bylo kolem něj až příliš velký haló.

Sexuální scény za mě moc dobře nefungovaly. Určitě lepší byly v knize Lapeni. V příběhu se vyskytuje hodně dalších bohů z řecké mytologie. Svět a hlavně celé podsvětí se mi líbilo hodně. Bylo moc hezky popsané a to je asi ta převážná část knihy, která se mi líbila nejvíc.

Neřekla bych, že to bylo špatné. Ale kdyby to skončilo trochu jinak, možná bych se pustila do dalších dílů. Takhle asi s touto sérií končím.

lena.o.knihach
29.12.2023 3 z 5

Řecká mytologie je jedna z mých nejoblíbenějších a příběh vládce podsvětí a bohyně jara je jistě všem známý. Jenže už jsem nějaké moderní převyprávění o Hádovi a Persefoně četla, takže jsem byla zvědavá, jak dopadne Dotek temnoty.

Knihu znám z Tiktoku, kde se v téměř každém videu objeví jako velké doporučení. Měla jsem proto i vysoká očekávání. Ta se ale nenaplnila.

Persefona je sice bohyní jara, ale při jejím doteku květiny usychají. Doufá, že v Nových Athénách bude moct začít nový život jako novinářka. Jenže se setká s Hádem, uzavřou spolu sázku a už víte, co následuje.

Ať jsem se snažila sebevíc, nedokázala jsem Hádovi v podání Scarlett St. Clair podlehnout. Neviděla jsem chemii mezi hlavními hrdiny a i Persefona byla taková nijaká.
Jsem ráda, že se mi to aspoň četlo rychle a utíkalo to, ale pokračování nejspíš vynechám.

#spoluprace @albatrosmedia

magdalena2377
27.12.2023 2 z 5

Je mi to líto, ale docela zklamání. Nějak jsem se nemohla vžít do hlavní role, což se mi v ostatních knihách stane málokdy.

katasokolov
05.12.2023 3 z 5

3,5/5*


“Nechej mě, abych z tebe vylákal temnotu - pomůžu ti ji formovat.


Persefona, Hádes, jejich příběh a love story jsou takové vděčné téma, se kterým se teď docela roztrhl pytel. Nechápejte mě špatně, já ho miluju, ale přeci jen jsem od knihy čekala něco víc.

Čte se to lehce a rychle, přestože se příliš mnoho neděje. Vesměs jde hlavně o sázku, kterou mezi sebou hlavní protagonisté uzavřeli a pak také o to erotické napětí, kteréžto se kolem nich po celou dobu vznáší. Potěšilo mne zapojení Moir a vyvažování moci pána podsvětí.

Zajímavým znakem bohů jsou zde rohy, které mohou ve světě smrtelníků zakrýt. Také Persefonina moc tady nefunguje zrovinka tradičním způsobem, alespoň z počátku, než si uvědomí svou cenu.

Ponořte se do světa hazardu, božstev, klepů a politických machinací. Je to sice taková osekanější verze, ale je možné, že to autorka ještě dožene.

Měly by navazovat ještě další dvě části a pravděpodobně se na ně v budoucnu podívám taky. Ohledně této dvojice mám ještě v merku knihy od T. C. Kraven - jejich vizuální stránka pohladí po duši, tak snad tomu bude stejně i po té obsahové.

Bryel
02.12.2023 4 z 5

"Byl dobrodružstvím, po kterém prahla. Byl pokušením, kterému se chtěla poddat. Byl hříchem, který toužila spáchat."

Na úvod musím zmínit, že rozhodně nečekejte velkolepou akci ani komplikovanou zápletku plnou zvratů. Dotek temnoty je především svižná spicy romantika. Pokud do knihy jdete s tímto očekáváním, má velkou šanci nadchnout.
Bohové sestoupili na zem a žijí mezi smrtelníky. Lehce toxický vztah a jiskřivost hlavní dvojice, prastarého boha podsvětí a naivní bohyně jara, byly přímo božské a táhly celý příběh.
První polovina knihy byla za mě úžasná, pak už moje nadšení trošku opadlo, především zásluhou chování hlavní hrdinky. Myslím, že by knize prospělo víc stránek a víc rozvinout fantasy prvky.

"Vím, že za touhle hezkou tvářičkou je něco víc. Je za ní vztek. Vášeň. Temnota. A já to chci všechno ochutnat."

Holubka
01.12.2023 3 z 5

Ze začátku jsem byla zklamaná. Na knihu jsem se moc těšila a čekala od ní toho moc. A to ona nedokázala naplnit. Ze začátku mi vadila er-forma, tady mi prostě nesedla a trvalo mi se začíst a knihu si užívat. Druhý den se mi povedlo začíst a od té doby jsem příběh hltala. Vztah Háda a Persefony mě bavil, jejich vývoj vztahu byl krásný a moc jsem si ho užila, ale něco mi v něm chybělo. Co se příběhu týče, nějaké extra zvraty tady nečekejte. Na začátku jsem si říkala že další díly číst nebudu. Po přečtení si je přečtu ráda. Jsem zvědavá co se bude dít dál a ráda bych se seznámila i s dalšími bohy.

Damonka18
25.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si koupila kvůli Tiktoku, kde ji zahraniční tvůrci vychvalovaly.
Asi bych ocenila delší knihu, kde by bylo více děje nebo dvě knihy.
Příběh byl napínavý, 150 stránek jsem čekala jen na vášeň mezi hlavními hrdinami. Poté jsem se trochu zasekla a proto dávám 4 hvězdičky. Bonusové kapitoly na konci, z pohledu Háda byla skvělá třešnička.

Kat9
24.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha nebyla špatná, ale docela mě zklamalo, jak málo děje zde bylo. Začátek byl dost slibný a já se prakticky ihned začetla. Ovšem tak v půlce mně už tempo polevilo, když jsem pořád čekala, až se stane to velké něco, nějaká pořádná zápletka a ono nakonec vlastně nic. Doufala jsem, že se bude víc probírat, proč Persefona nemá magii, že se s ní bude více učit, bude se například řešit kdo je její otec a podobně. Ovšem toho jsem se nedočkala. Zkrátka a dobře pokud opravdu toužíte po fantasy, tak to zde nenajdete. Tahle kniha je vyloženě romantická a to natolik, že zde pro jiný obsah vlastně není místo. Jediné, co se v knize opravdu řešilo, bylo, zda Persefona bude či nebude mít vážný vztah s Hádem. A samotná její magie pak přišla zničehonic sama od sebe. Mrzelo mě, že tomu nepřišlo nějaké větší učení se a hledání se.
Na druhou stranu, kniha se četla překvapivě rychle a po tom utahaném prostředku jsem konec i začátek zvládla rychle přečíst. A i když znám pro mě lepší hrdinky, než Persefonu, tak jsem ji dokázala v některých věcech opravdu pochopit a našla jsem zde i překvapivě dost myšlenek, které mě zaujaly. Taky romantika nebyl úplně špatná a i fantasy svět byl podle mě dost zajímavě vymyšlený, jen kdyby se mu dostalo víc prostoru. Osobně bych se ráda dozvěděla mnohem více například o Afroditě, Demeter. To vše se ale může vyřešit v dalších dílech, vím, že tato kniha jich má mít celkem dost. Ovšem po tomto prvním si nejsem jistá, jestli ty další zkusím. Bojím se, aby se v nich opravdu něco pořádně vyřešilo.
Přes to všechno jsem se knize nakonec rozhodla dát 4 hvězdičky, protože potenciál tam podle mě byl, jen bohužel nevyužitý a navíc to bylo čtivé. A pokud bych od knihy nečekala víc než prostou romantiku, tak by mě to asi tolik nezklamalo. Každopádně uvidím, zda s odstupem ještě hvězdičku neodeberu.

Štítky knihy

láska romantika zakázaná láska

Autorovy další knížky

2023  77%Dotek temnoty
2024  0%Dotek zmaru

Kniha Dotek temnoty je v

Právě čtených5x
Přečtených156x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených9x
Knihotéce136x
Chystám se číst165x
Chci si koupit72x
dalších seznamech6x