Kosení: Příběhy ze světa smrtek

Kosení: Příběhy ze světa smrtek https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516949/bmid_koseni-hnG-516949.jpg 4 190 49

Smrtka / Žatva smrti série

< 4. díl

Příběhy Smrtek pokračují! Neal Shusterman se společně s autory a autorkami Davidem Yoonem, Jarrodem Shustermanem, Sofíou Lapuente, Michaelem H. Paynem, Michelle Knowlden a Joelle Shusterman vrací do populárního světa své nejslavnější série, aby společně navázali tam, kde Zvon skončil, ale ukázali i mnohem víc. Čekají na vás noví hrdinové i nepřátelé, ale i staří známí. Zbývá ještě mnoho příběhů, které je potřeba odvyprávět... Věk 13+... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Gleanings: Stories from the Arc of a Scythe , 2022


více info...

Přidat komentář

Silencia
dnes 5 z 5

Neměla jsem absolutně žádná očekávání. Vlastně jsem to ani číst nechtěla. Sérii miluji, ale je to už dýl, co jsem to četla, takže si už nepamatuji detaily a číst povídky, které nedokážou pořádně vtáhnout do děje... no... až na to, že to dokážou. Pecka to byla! Nejvíc mě asi nebavil snový svět, ale v každé povídce bylo zajímavé něco jiného. A občas dovyprávěly něčí děj nebo rozvily svět. A úplně stačilo, co jsem si ze série pamatovala. Jsem fakt nadšená. Jo a tu první jsem vůbec nepochopila.

tami1
20.04.2024 5 z 5

Moc ráda jsem se zase na skok stavila ve světě Smrtek a byla to teda pořádná jízda!
Každá povídka pojednává o jiné smrtce a jiném období. Autor opět ukazuje, jak orginálně a košatě funguje jeho fantazie. V příbězích se dozvíme historii slavných i nechvalně proslulých smrtek, ale také, co se stalo s kolonisty nebo se mrtkami, které to odpískaly na Trvalce.
Moc mě to bavilo!


Snapeova
13.04.2024 5 z 5

Smrtkovskou trilogii jsem dočetla nedávno, takže doplňující povídky mi teď přišly dobře do rány. Povídkové knížky mám celkem ráda a tahle opravdu ideálně doplnila trilogii. Mohli jsme se více dozvědět o některých postavách a o různých událostech, které se staly třeba už před příběhem v knihách. To, co do knih nešlo úplně zapracovat, tady hezky sedlo a pomohlo to vše líp chápat. Jak už to u takových knih bývá, často se tam vyskytne i povídka, která čtenáře moc nebaví a přijde jim až zbytečná. Pro každého to ovšem bude nějaká jiná. Mě nezaujaly asi dvě povídky, zbytek jsem celkem hltala, takže jsem naprosto spokojená.

andrejci
10.04.2024 3 z 5

Na povídky jsem byla celkem zvědavá. Já to měla se sérií Smrtka naopak a žebříček hodnocení klesal než stoupal. Bohužel klesal dál i tady u těchto povídek.
Některé povídky mě moc bavili a opět jsem se vrátila do světa Smrtky. Některýma jsem se naopak prokousávala dlouho a opravdu mi to trvalo. Co mě mrzí tak, že nebyla jedna povídky věnovaná i hlavním hrdinům původní série. Na to jsem se asi těšila nejvíc z celé série a byla jsem tedy hodně zklamaná.
Jinak návrat to je hezký a kdo si oblíbil sérii Smrtka tak bude nadšený. Hodnotila bych to tak na 3,5*

Kikulka97
07.04.2024 4 z 5

Nejsem povídkový typ. Jako fakt ne. A i proto jsem navzdory nadšení z předchozích knížek této docela dlouho odolávala.
Povídky sami o sobě jsou velmi zdařilé, krásně doplňují smrtčí svět a donutí vás se opět zamyslet (stejně jako celá trilogie), nad různými otázkami, někdy až hluboce filosfickými. Opět debatujete, co je správně a co nejspíš ne. A to si myslím, že tyto povídky vystihly možná ještě lépe než trilogie.
Suma sumárum - nečekejte ucelený příběh anebo dynamiku celé série, toto si budete chtít dávkovat. Ale určitě to stojí za to.

Arwen777
06.04.2024 4 z 5

Asi proto, že jsem neměla velká očekávání, se mi sbírka povídek líbila. Byl to příjemný nostalgický návrat do světa Smrtek. Jak tu píší jiní čtenáři, některé povídky byly skvělé, jiné dobré, ale žádná nebyla vyloženě slabá. Některé připomínaly něco nebo někoho z nám již známého světa, jiné rozvíjely zcela nové nápady, popisovaly nová místa a způsoby kosení. Od vtipných po velmi dramatické, mně tato kniha povídek mile připomněla svět, ve kterém jsem před časem s nadšením strávila čas. Neal Shusterman je můj oblíbený autor a doufám, že přijde zase s něčím novým.

Ristridin
06.04.2024 3 z 5

Váhání mezi 3 a 4 hvězdami. V něčem to byl povedený návrat a v něčem zase úplně zbytečný. Trilogie byla prostě skvělá. Pár příběhů v této knize odpovědělo ještě na zajímavé otázky. Něco zase byla zbytečná vata a pouhá snaha jiných autorů přiblížit se kvalitám původních knih. Určitě je to k přečtení, ale už to nevzbuzuje takový pocit.
Více už myslím v této sérii netřeba. Čtyři tituly stačí a dál bych se v tom už nerýpal.
SPOILER
(Mrzelo mě, že se zde neobjevil Faraday, Citra nebo Rowan.)

bajulda
30.03.2024 4 z 5

Ráda jsem se vrátila do světa smrtek. Některé povídky byly slabší (především ve spolupraci s jinými autory), některé byly lepší.

Tebby
21.03.2024 2 z 5

Konečně! Konečně je po dvou měsících a týdnu mé utrpení u konce. Sérii Smrtky mám ráda, ale tohle mi nesedlo, ale jakože vůbec. Na tuto knihu jsem se těšila, ale nakonec jsem litovala, že jsem se do ní pustila. Vůbec jsem se nedokázala začíst a nutila se u knihy zůstávat aspoň ještě o chvilku déle, abych ji nakonec dočetla. Vůbec mě nezajímalo, jak většina příběhů dopadne. Taky mi přišlo, že byly příběhy hodně spjaty s uměním, které mi nic neříká. Poslední tři kapitoly se to jakš takš snažily zachránit, ale bohužel tahle kniha je pro mě ve finále jedno velké Ne. Škoda. 2*

LittleK
01.03.2024 3 z 5

V případě povídkové knihy a zvlášť psané několika autory se dala očekávat nekonzistentnost a bohužel to jsem také dostala. Některé povídky byly silné a vtáhli mne do příběhu, jiné byly nudnější a jakoby hrubou silou našroubované na svět trilogie, tedy svět smrtek a Nimba. Knížkou jsem se prokousávala poměrně dlouho, ale za takovou ztrátu času to nepovažuji.

TaLu
28.02.2024 4 z 5

Příjemná návštěva světa, který známe z výborné trilogie. Některé povídky přibližují události, některé osoby. Myslím, že knihu plně ocením až ji jednou zařadím bezprostředně po opětném přečtení série. Takto s prodlevou je složité vybavit si jednotlivé události.

Stanas513
25.02.2024 5 z 5

Jako všechny předcházející díly Smrtky se mi i tato kniha moc líbila. Některé povídky představovaly smrtky ještě předtím, než se staly smrtkami, některé povídky byly pokračováním, resp. součástí některého dílu trilogie. Moc se mi líbí ta fantazie a forma, kterou nám pan Shusterman předkládá ve svém díle - i když tato sbírka povídek je psána ve spolupráci s jinými autory.

Sixtinka144
21.02.2024 5 z 5

Tak jsem se přes rereading všech předešlých dílů dopracovala až k tomuto povídkovému dílu a musím říct, že jsem upřímně nadšená. Zvon mi připadal místy zdlouhavý a stránky mi neutíkaly tak, jako v předešlých knihách. Tady se to ale říct nedá. Kniha je moc hezky rozdělena do kapitol, samozřejmě jsou některé lepší a poutavější než jiné, ale celkově to na mě zanechalo moc dobrý pocit. Přečetla jsem povídky za pár dní a opravdu jsem si je užívala. Pokud jste četli svět Smrtka, určitě vám Kosení doporučuji, a nejspíš ho zvládnete i bez rereadingu, který je spíše takovým oživením a bonusem pro celou tuto geniální sérii.

cérka
20.02.2024 3 z 5

Po dočtení u mě převažuje spíše pocit zklamání a nenaplněných očekávání. Věděla jsem hned z kraje, že to pro mne nebude "to pravé, ořechové". Povídky nepatří k mému oblíbenému žánru, ale co bych neudělala pro svého oblíbence, zatím mě niky nezklamal. Až do této chvíle.
Čekala jsem opravdu něco jiného, bylo to hodně nevyvážené a místy nudné. Rukopis jiných autorů je u jednotlivých povídek hodně znát a celé sérii to spíše škodí. Zřejmě autora již svět smrtek omrzel nebo nemá potřebný nápad a chuť. Moc ráda bych si přečetla pokračování osudů svých oblíbenců, ale ne za každou cenu.
Hodnotím 2,5*

ZuzanaZ83
19.02.2024 4 z 5

Příjemné doplnění naprosto nepřekonatelné série. Kniha doplňuje příběhy smrtek a světů okolo nich. Určitě nadšencům doporučuji.

dontbullshitme
18.02.2024 4 z 5

Já si svět smrtek užívám i ty bizarnosti, možná právě hlavně ty. Líbí se mi, co všechno se tam dá vymyslet. Některé povídky baví víc, jiné méně, ale jako celek stojí za přečtení. :)

Petass
12.02.2024 4 z 5

Ze série mě nejvíc bavil první díl a ten si také nejvíce pamatuji. Povídky byly fajn, ale bohužel jsem si často nevybavovala podrobnosti ze série, ke kterým odkazují. Asi by mi vyhovovalo, přečíst nejprve sérii znovu. Kvalita příběhů je proměnlivá, což už tak u antologií bývá. Každému se může líbit jiná povídka. Přes všechna "ale" to bylo překvapivě dobré a návrat do světa Smrtek mě bavil. Doporučuji!

zuzule787
09.02.2024 4 z 5

Příjemný návrat do světa smrtek, poznání nových postav, míst, ale i setkání se starými známými. Nemám moc ráda povídky, ale tyto mě mě bavily. Některé více, některé méně, ale rozhodně to byla jedna z nejlepších povídkových knih, které jsem četla. Většina příběhů mě držela v napětí a mnohdy jsem se i pobavila. Těžko se mi Shustermanovo universum opouští, ale musím uznat, že to bylo super :-)

Deia
25.01.2024 4 z 5

Séria Žatva smrti v podstate patrí medzi moje obľúbené, všetky tri knihy sa mi veľmi páčili, aj keď posledná kniha sa mi páčila zo všetkých najmenej. Na poviedky som bola zvedavá, ale mala som aj trochu obavy, pretože to naozaj nie je môj obľúbený žáner. Ale kniha sa mi čítala dobre, nebola tam jedna jediná poviedka, ktorá by mi prišla vyložene slabá, aj keď niektoré ma bavili menej. Najviac oceňujem rôznorodosť poviedok, ktoré sa odohrávajú všade možne - v Španielsku, na Marse, na Antarktíde... Niektoré sú o koscoch, o tých, ktorých poznáme, ale aj o nových a niektoré nie, je tam aj jedna napríklad o podivínoch alebo o ľuďoch, ktorí často majú smrteľné nehody (ktoré v danom svete až tak smrteľné nie sú). Čo ma akurát mrzí je to, že si trilógiu a hlavne jej postavy nepamätám lepšie :D. A taktiež viem, že aj keď sa mi kniha páčila, tak si čoskoro z nej veľa pamätať nebudem, už teraz sa mi niektoré poviedky pletú. Ale najviac sa mi asi páčila práve Romantika a smrť (o nehodách), prišla mi najvtipnejšia, najmenej zas Spať, azda snívať, tá ma bavila úplne málinko, celkovo námet snívania veľmi nemusím. A ešte veľmi podarená mi prišla Nikdy sa nezahrávaj so zvieratami, tá ma dosť prekvapila. Ale prekvapilo ma ich viac, v mnohých boli zvraty či odhalenia, ktoré som vôbec nečakala. Rozhodne je to skvelá doplňujúca kniha k sérii a niekedy sa k nej určite vrátim.

Lvíček835
19.01.2024

Další úžasná kniha ze světa smrtek,bylo super dozvědět se něco z předchozího života některých smrtek,bylo to super a je pravda že u jedné povídky jsem trochu brečela,ale jinak se mi vážně líbila,ale trochu jsem se pak ztrácela která postava je která protože když byly lidmi tak měly jiná jména než se stali smrtkami ale to je můj problém tím tu knihu samozřejmě vůbec neodcuzuji.