katasokolov katasokolov diskuze u knih

☰ menu

Krásny svet, kdeže si Krásny svet, kdeže si Sally Rooney

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Čtenáři buď Rooney nemusí, nebo ji naopak adorují. Já patřím do té druhé skupiny. Úplně jsem si zamilovala její strohý literární styl, který toho ale přesto v sobě ukrývá tolik …nejlepší na tom je, že její knihy člověka v průběhu čtení opravdu donutí přemýšlet !!
Velmi bravurně umí popisovat pocity a skutky generace mileniálů. Její hrdinové se na jednotlivých stránkách stále hledají, přestože jim je už kolem třiceti. Konverzují o zásadních tématech lomcujících dnešním světem - existencionalismus, bytí, politika, životní prostředí, gender, nacionalismus, náboženství/osobní víra, přesvědčení, sexualita a její nálepky, šikana, těhotenství, potrat, samota, sociální a rodinné vztahy, duševní zdraví (tohle téma autorka nezpracovává poprvé, což je skvělé), umění, nerozhodnost, kariéra, společenské postavení, pojetí krásy, dluhy či odkaz pro budoucí generace.
Autorka dokonce do knihy zakomponovala spletitost toho být v současné době spisovatelem. Propagace a prodávání sebe sama….
Protagonisty tohoto příběhu jsou: Alice (spisovatelka s psychickými problémy), Felix (frajírek s rodinnými a pracovními problémy), Eileen (nerozhodná holka ze střední třídy) a Simon (hodný kluk od vedle).
Kniha je skvěle doplněná o mailovou korespondenci, kterou si dvě nejlepší kamarádky zasílají, a kde hovoří prakticky o všem.
V knize lze spatřovat velkou podobnost s předchozími literárními počiny autorky. MINISPOILER: Jsem ale ráda, že alespoň tady hlavním postavám dopřála jakýsi happy end.
Poslední kapitoly se zabývají pandemií a životem naší čtveřice v této nelehké době.
BTW, Simona jsem si představovala jako Sidneyho z Grantchesteru a byl mojí nej postavou celé knihy!!

04.09.2022


Papírový palác Papírový palác Miranda Cowley Heller

⭐️⭐️⭐️⭐️

Silný příběh o lásce, rodinných tragédiích a rozhodnutích, která přetrvají a mění celý život.

Děj se zaměřuje na vícero generací jedné rodiny, která se neustále rozvětvuje a pojímá do svých řad nové a nové členy, jelikož většina jejích příslušníků nevěří na šťastně až do smrti. Jakýmsi spojovacím článkem se zde stává alespoň místo - a to Papírový palác, kde se, přes léto každý rok, rodina a její přátelé scházejí.

Jednotlivé postavy jsou velmi zdařile napsané. Jediné, co mi místy vadilo, a to zejména ze začátku knihy, byly pasáže popisující někdy až příliš drastické momenty, které prakticky neminuly ani jednu generaci. Skoro jako kdyby autorka chtěla čtenáře až přespříliš znepokojit a zhnusit. Když jsem se ale dostala na životopis autorky na konci knihy, tak jsem pochopila, přeci jen, pokud někdo dělá na vedoucí pozici dramatické tvorby v rámci HBO, tak se asi nějaké kontroverzní prvky, které zaujmou, samy nabízejí.

Líbil se mi závěr knihy, který tak nějak, ve svém vlastním stylu, završil putování hlavní hrdinky a zanesl ji domů.

V mnohých recenzích se píše o milostném trojúhelníku, já bych s tímto číslem přeci jen nesouhlasila a jednoho člena do této milostné pasti přidala. Uvidíte koneckonců při čtení sami.

Děj je rozdělen do jednotlivých částí, které se zaměřují na konkrétní osoby, byť vypravěčem zůstává po celou dobu Elle. Střídají se časové osy a z počátku se může jednat o trochu zmatečné čtení, ale člověk si stylu psaní rychle přivykne a následně není žádný problém.

Trigger Warnings: násilí na dětech, znásilnění, brutalita a přidala bych i nezodpovědnost a netečnost dospělých osob.

Kniha vychází 2. 1. 2023 a patří do Reese`s Book Club. Je tedy dost dobře možné, že se dočkáme zfilmování příběhu, jako tomu bylo u mnoha předchozích děl z této platformy.

28.08.2022 4 z 5


Ohnivcova dcera Ohnivcova dcera Angeline Boulley

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Silný příběh zaměřující se na komunitu Native Americans. Autorka bravurně píše o hledání identity, ztrátě, nespravedlnosti, lásce, pospolitosti, přátelství, naději, kráse a síle.

Skvěle popisuje kulturní události Ojibwe komunity, její jazyk, tradiční učení a přírodní lékařství.

Jak zmiňuje autorka na konci knihy, chtěla mladým Native Americans předložit hrdinku, se kterou by se mohli ztotožnit a já myslím, že přesně to, se jí také povedlo.

Příběhem a hlavní postavou Daunis Fontaine/Firekeeper jsem naprosto unešena a chtěla bych z příběhu vydolovat ještě víc!! Daunis je velice silná hlavní hrdinka, která se musí na své cestě životem postavit mnoha těžkostem. V příběhu se vyskytuje sexuální násilí, vraždy a sebevraždy, smíšený původ, drogový byznys propletený do tradiční komunity, vyšetřování FBI, palčivá minulost vytržení dětí z jejich domoviny a kmene či nespravedlivé federální zákony, které umožňují páchání násilností na ženách v rámci kmenových společenství, od kterých vláda de facto dává ruce pryč a přenechává je tak v “jurisdikci” jednotlivých kmenových uskupení.

Hlavní postava příběhu je velice chytrá a vynalézavá dívka, která uvažuje především logicky, primárně opíráním se o vědecká fakta. Nejedná se o naivní husičku, což se mi líbilo ze všeho nejvíce..věřím, že si stejně jako já oblíbíte dívčinu, která si, když je nervózní přeříkává periodickou tabulku prvků, před každodenním během se modlí k předkům a The Seven Grandfather a pro své blízké by udělala prakticky cokoliv.

Kniha se hodně zaměřuje na rodinné vztahy, vazby, tradice, identitu a komunitu na pomezí hranic Kanady/USA, tamní vzdělávání, a fungování a hierarchii kmene. Vídala jsem ji zejména na zahraničních bookstagramech a podle anotace a taky té skvělé obálky jsem věděla, že si ji chci přečíst. Už dlouho je slibován český překlad, ale čekání už bylo dost a tak jsem se do ní pustila v originále a dobře jsem udělala. Kniha je také doporučována v rámci Reese’s YA Book Club a já nemohu jinak, než souhlasit, že se jedná o velice kvalitní literaturu s příběhem, který ve Vás bude rezonovat ještě dlouho po otočení poslední stránky!! Jestli jsem z doslovu správně pochopila, pak bychom se mohli dočkat i filmového zpracování (jako tomu je například u knih z Reeseina Book Clubu - Kde zpívají raci nebo Daisy Jones).

Musím také zmínit poetický konec, který byl tou pomyslnou třešničkou na dortu a “Nechť Tě východní cesta zavede, kam tvé srdce ráčí, Daunis”.

Námětem mi kniha připomněla: Wind River, jeden z dílů FBI: The Most Wanted, který se zaměřoval na boarding schools pro Native Americans, hokejovým tématem zase Medvědín , tématem tradičních komunit a spravedlnosti zase sérii Burden of Truth.

17.07.2022 5 z 5