Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou)

Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou) https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525753/bmid_stvrte-kridlo-limitovane-vydanie-s--65faa2c7829c0.jpg 5 650 169

Empyreum série

1. díl >

Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol. Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod. Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Přidat komentář

Bookaholik
včera 5 z 5

Tohle je jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četla! Smála jsem se, plakala, doufala, nadávala... Za mě top!

Lokina
včera 4 z 5

(SPOILER) Tak i já musela ukořistit hit posledních měsíců, nedalo mi to a zvědavost vyhrála.
Kde jsou draci, na tom nejde nic zkazit, ne? Autorka píše tak, že příběh se četl sám. Je to opravdu moc čtivé a od prvních kapitol to dokáže zaujmout. Ale našly se tam i pasáže, kdy jsem obracela oči v sloup.
Draci jsou prostě skvělí a to i takových chvílích, kdy jsem měla pocit, že čtu román pro dospělé a čekala jsem až se opět ukáží na scéně. Protože hlavně s koncem jsem měla nutkání přestat číst. Když se ukázali, tak si všechnu pozornost kradli pro sebe.
Violet mi nijak nepřirostla k srdci, chvílemi byla nesnesitelná se svojí zamilovaností ke Xadenovi. Uvidíme, jak si povede ve druhém díle. Dain byl fajn, někdy ale až otravně ochranářský. Xaden, to je kapitola sama o sobě. Ze začátku to byl badass dračí jezdec, ale jak se začal sbližovat s Violet, stal se z něho uslintaný a až chorobně posedlý hlavní hrdinkou. Už to vypadalo, že přijde i milostný trojúhelník, naštěstí se z toho nevyklubalo něco, ve smyslu ukňourané Violet a její rozhodování mezi dvěma muži.
Vztah Violet a Xadena je až moc nepřirozený. Ze začátku se mi líbilo, jak spolu nevycházejí a pošťuchují se, vrhají na sebe vražedné pohledy. Ke konci, kdy si spolu něco začali, tak jako by to psala jiná autorka. Bohužel ty kapitoly, kde Violet a Xaden si spolu začnou, tak to je neuvěřitelný patos. Kdyby v knize nebyly vůbec, nic by se nestalo. Rychle jsem tyto pasáže přeskákala, abych se dočkala nějakého důstojného konce. Závěrečná bitva aspoň byla velkolepá, ale smutná. To se musí autorce nechat, že akční a napínavé scény umí psát.
Bavilo mě i působení studentů na akademii a jak to ovlivňuje jejich životy. Když se neřešil vztah mezi hlavními hrdiny, ale mezi studenty, tak to působilo mnohem zajímavěji. To jejich soupeření mezi sebou, výběr draků, cvičení, dozvídání se více o dracích, nepřátelích. To mě na té knížce nejvíc zaujímalo. Co se týče světa ve kterém se to odehrává, tak se mi líbí, je zajímavý. Ale přesto bych se chtěla dozvědět více. Autorka si mohla s jeho popisem dát větší práci než se věnovat toxic vztahu mezi Violet a Xadenem. Ve druhém dílu by mohla dát větší prostor více postavám třeba Rhianonn nebo Sawyerovi či Miře, několik kapitol z jejich pohledu by příběhu prospělo.
Poslední kapitola byla z pohledu Xadena trochu utrpení. Přes omílanou věc, že bez Violet nemůže žít, se nám aspoň dostalo velkého překvapení.
Druhý díl si přesto všechno ráda přečtu.


Verjanika
včera 4 z 5

Je to moje první fantasy, takže určitě nemohu srovnávat, ale kniha se mi líbila, občas dialogy které za mě byly moc young adult :D ale to vykompenzovala jiskra mezi Xadenem a Violet, což určitě young adult nebylo :D...
Nejlpších je posledních 30 stran, hltala jsem, potřebuji dvojku!

Monika90
včera 4 z 5

Vizuálně nádherná kniha. Originalita i kvalita zápletky super. Hvězda dolů za tu přemíru sexu, který zbytečně kazí moje sympatie k hlavním postavám. Chápu že to zvedá prodeje u čtenářů kteří úplně neholdují fantasy literatuře, ale za mě je to jen laciné podbízení a dehonestace skvělého žánru...

badliar_id
včera 5 z 5

"A dragon without its rider is a tragedy. A rider without their dragon is dead."
"Theres nowhere in existence you could go that I wouldnt find you, Violence."
Fenomenální. Bylo to naprosto fenomenální. Dlouho jsem se takhle necítila u čtení fantasy knihy (naposledy když jsem četla dvory)..
Violet jsem si zamilovala hned v první kapitole. Líbilo se mi, že i když šlo do tuhého, dala tomu všechno. Rozhodně není "křehká", jak si o ní všichni myslí, ale tak to mi přece víme, že? (a ostatní už taky)..
O Xadenovi ani nemluvím.. Byla jsem z něho úplně na větvi a to je to jenom fiktivní postava :D. Violet a Xaden mě přiváděli k šílenství, fakt že jo.. Miluju je.
Hrozně se mi líbilo to přátelství jaké mezi sebou měli ostatní postavy.. Ridoc je top strop, z něho jsem fakt nemohla :dd.
A ten konec? Asi desetkrát jsem si četla poslední stranu knihy, protože jsem tomu nemohla uvěřit a rozhodně jsem to nečekala.. Nutně potřebuji druhý díl!!

broskev28
předevčírem 4 z 5

„Neexistuje nic posvátnějšího než archiv. Chrámy mohou být přestavěny, ale knihy nemohou být přepsány.“
Velké haló, které vyvolalo vydání téhle knihy, mě trochu odrazovalo, přesto jsem ji pro naše náctileté zakoupila a hned také přečetla. Nevím, jak spokojené budou mladší ročníky, ale já jsem nebyla zklamaná, naopak.
Velmi mě potěšila vizuální stránka – ořízka nemůže nikoho nechat chladným! - stejně jako příjemný překlad a minimum tiskových chyb, sláva! Líbila se mi magická „zápletka“, samozřejmě i hlavní hrdinové a překvapil mě fakt drsný režim Basgiathu. Vzhledem k úvodnímu upozornění si nemůžu stěžovat na situace mě nemilé; byla jsem včas varována a měla jsem šanci knihu odložit. Navíc jich bylo – v poměru k celkovému rozsahu knihy – relativně málo. Takže já našim dospívajícím čtenářům, asi spíš čtenářkám, určitě doporučím.

Meg1
předevčírem 4 z 5

Výborná fantasy, krásně propracovaný a plný děj,nenudila jsem se ani jednu stránku. Po tom co se Sorrengailova zamilovala do Xadena, mě ale začala trochu štvát. Hrdinka jejího formátu by si podle mě měla zachovat určitý status i v mileneckem vztahu. V některých rozhovorech jsem se za ní dost styděla. Za to fakt už hvězda dolů....

kniho_terka
předevčírem 5 z 5

To bylo tak super, že pěkně dlouhou dobu nemám slov k tomu, abych vytvořila recenzi. Na mé tempo jsem to měla celkem i rychle přečtené.

Všichni tvrdí, že Čtvrté křídlo je boží a je to must read. Po přečtení s nimi musím souhlasit. Ten příběh opravdu obsahuje vše, co se píše v recenzích. Draci, enemies to lovers a nějakej Xaden. Tohle jediný jsem o knize věděla, když jsem si ji koupila. Vůbec jsem nevěděla o čem ten velký hit je, i když recezne mi něco prozrazovaly.
Netrvalo dlouho, a já se po nějakých sto stranách začetla do příběhu, až se mi nešlo odtrhnout. Takže těch 500 stran uběhlo docela rychlím tempem.

Zamilovala jsem tu do všeho. Do draků, do Xadena, a taky do toho světa. Autorka ho postupně vysvětlovala, ale já tomu popravdě moc nevěnovala pozornost. Mě hlavně zajímal děj, ve kterém se stále něco dělo.

Co říct o Xadenovi? Je to takovej druhej Rhysand, takže hodně dobrý. Ale Xaden je za mě lepší. Vztah mezi ním a Violet byl boží už od začátku. Stal se z nich můj nový oblíbený knižní pár.
Draci. Na ty jsem čekala a pořád nevěděla, kdy se vlastně objeví. S jejich příchodem se poté příběh stal hustým. Teda mega hustým.

Těším se na druhý díl, který má vyjít v září, protože konec skončil zajímavě. Je to takovej ten tip nepříjemného konce, kdy se chcete dozvědět co bude dál, ale ještě to nejde.

kačenka80
předevčírem 4 z 5

Červená knihovna kde jsou draci, kouzla a jiné bytosti. Nejsem cílová skupina ale kniha se četla lehce. Plno věcí bylo dopředu jasné jak dopadne a žádné velké zvraty zde nebyly.

Adriane
24.04.2024 5 z 5

Tak tohle bylo boží!! Kniha mě do sebe vtáhla hned v prvních stránkách. Opravdu velmi povedené a skvěle napsané… akorát jsem byla naštvaná, když jsem knihu dočetla, protože bych chtěla číst dál a dál.

tereza5060
24.04.2024 5 z 5

Předem bych chtěla zdůraznit 2 věci.
Nejsem příliš častý čtenář, proto mi věci, které ostatní považují pravděpodobně za klišé opravdu nevadily.
Knihu jsem četla v původním jazyce, omlouvám se tedy, pokud použiji některá anglická slova.

Ani mě ten zahraniční hype ohledně této knihy neobešel. Řekla jsem si "tak co, prostě to zkusím, a když mě to nebude bavit, alespoň bude kniha vypadat hezky v mé knihovničce". Světe div se, vrátila jsem se do mých osobních "ještě jednu stránku" časů.

Často se mi stává, že mi nevyhovují ženské protagonistky. Být v hlavě někoho, kdo si neustále na něco stěžuje, či pofňukává jak jim to nesluší je mi proti srsti. Naštěstí Violet taková není. Je si vědoma svých kvalit a ty využívá k přechýlení vah na její stranu v situacích, kdy díky své drobné konstituci nemá šanci vyhrát/přežít. A že je těch situací dost.
Do oddílu dračích jezdců se totiž vůbec neměla dostat. Její otec rozvíjel její inteligenci za tím účelem, aby byla dobrá (a pravdivá) písařka dějin, nikoliv aby se zmíněných dějin účastnila z první řady. Zatímco ostatní budoucí dračí jezdci pro tuto pozici trénovali již od dětství, ona se učila historii. Otec míní, matka mění.
Super podle mě také je, že to není žádná "Mary Sue". Dostává nakládáno snad při každé příležitosti, a to dosti brutálně. Ještě že se uzdravuje stejně rychle, jako se zraňuje. Snad až na to proklaté koleno, na to jsem ji přistihla nadávat i na konci knihy.

Svět knihy je prozatím relativně záhadou. Až na občasnou uklidňovací formou recitace historie od Violet jsme se moc nedozvěděli. Dozvěděli jsme se, proč dračí jezdci jako takoví existují, to však dále rozvíjet nebudu, jednalo by se o spoiler. Tak samo draci, jsou naprosto úchvatně napsaní. Více k nim neřeknu. :D

Co se romance týče... Xaden je popsán jako přesně můj typ, takže mě asi berte trošku s rezervou, pokud nemáte stejně jako já rádi snědší, vysoké a silné muže. Enemies to lovers je můj oblíbený "podžánr". Tady je napsán přesně dle mé libosti. Dva lidé, kteří jsou kvůli historii svých rodin předurčeni se nenávidět. Violet se ho opravdu bojí. Není to takové to "trošku se nemusíme". Kolikrát si tak sama není jistá jestli na něj kouká proto, že se bojí útoku, nebo protože ji prostě přitahuje. Mají naprosto úžasnou chemii. Některé scény, které ani nebyly explicitního rázu u mě měly za následek, že jsem se tady culila jako by mi znovu bylo "náct".
Jediná výtka z mé strany je ta, že by mohli ubrat na tom očumování. Chápu, je jí dvacet a je dle svých slov "sexuálně frustrovaná". Ale že by se čas musel zastavit pokaždé, když se Xaden objeví ve dveřích (mrk, mrk) si nemyslím.

U dosti jiných knih se mi stává, že mě uprostřed přestanou bavit. To bývají takové ty momenty, kdy se schyluje k vyvrcholení příběhu a já se prostě přistihnu u toho, že je mi to jedno.
Tady se to naštěstí nestalo. Kniha má velmi slušný "pacing". Vždy se buďto něco děje, nebo se trénuje na to, co se má dít v budoucnu a to "něco" je dosti zajímavé na to, aby si to udrželo mou pozornost. Je to zjevně tím, že se jedná o předplánovaný školní rok.
A když už se neděje nic v hlavním ději, děje se něco v tom romantickém.
Jsem velmi zvědavá, jestli si tohle tempo udrží i ostatní knihy ze série.

V knize vidím nějaké ty díry v ději, ale prozatím si nejsem jistá jestli se dají považovat za chyby. Série má mít 5 knih, tyto "díry" se dají vysvětlit, takže uvidíme.

Já si tedy objednávám další díl. :)

Sančez
23.04.2024 5 z 5

No tak tohle byla naprostá pecka. Ten svět, ty postavy, ten příběh prostě skvělé a hlavně já miluji draky takže nebylo co řešit. A ta romantická linka můj bože... Rebecco já tě zbožňuji jako spisovatelku.
No akorát teď čekat na druhý díl, protože ten konec jako vážně?!

Tynyton
22.04.2024 5 z 5

I přesto, že mě žánr young adult fantasy okouzlil teprve nedávno (když jsem začala s ACOTAR), tak mi bylo jasné, že po Fourth wing sáhnu hned, jak vyjde. A udělala jsem dobře, kniha mě okouzlila. Začalo to tím, že mě učarovala fyzická podoba knihy, která na mě udělala dojem. Konstrukce samotného děje se mi také moc líbila. Postupně pronikáme k jednotlivým postavám, a tak by to správně mělo být. Na konci knihy nás čeká hned několik překvapivých okamžiků, které čtenáře nutí, aby bez váhání sáhl po pokračování. Za sebe mohu říct, že části děje, kde jsou draci, mám ze všeho nejraději a více než samotná romantická linka mě zajímá pouto, které vzniklo mezi drakem a jezdcem. Hlavní postavy jsou sympatické. Knihu mohu jen doporučit :)

Anastazie0810
22.04.2024 5 z 5

Chápu, proč tahle kniha má globálně tak obrovský úspěch, je totiž totálně skvělá.
Tématika draků se mi vždy líbila, ale dlouho sem nenarazila na knihu, ve které by byli tak bravurně zachyceni.
Hate x Love romance, kde tu chemii cítíte z každé stránky. Magie, násilí, prostředí jezdců a ke konci veliký zvrat, u kterého Vám zůstane rozum stát.
Vše podtrhuje nádherná obálka s krásnou ořízkou.
Doufám, že čekání na další díl nebude dlouhé, protože akutně potřebuju vědet jak to bude dál!

Didi15
22.04.2024 4 z 5

Tak tohle jsem si samozřejmě musela také přečíst. Nejsem z toho však tak unešená jako ostatní. Příběh fajn a čte se to rychle a dobře. Takže to je určitě plus a místy jsem se pousmála. Nicméně mám pár výtek . Za prvé to bylo jako kdybych četla Eragona , Violet jako Daynerys . Za druhé mi přišlo celkem nesmyslné to umírání , když se jednalo o akademii, kde se měli vše naučit . A za třetí mi ty postavy nepřišly ani tak staré . Dvacet let ? Mně to přišlo jako hodně náct .

strana394
22.04.2024 5 z 5

Naprosto rozumím, proč to všichni tolik milují. Já to miluju taky! Autorka píše naprosto úžasně. Pořád se tu něco děje a když už máte konečně pocit, že všechno už půjde hladce, a nakonec všechno dobře dopadne, přijde autorka s dalším zvratem. Svět v knize je krutý a nelítostný, každý chce mít svého draka a udělal by doslova cokoliv jen aby uspěl. Každý den přichází o život další z jezdců, až nakonec zbydou jen ti nejsilnější. Tato kniha rozhodně není žádná procházka růžovou zahradou. Jen bych ocenila, kdyby se autorka zaměřila více na draky, protože přeci jen kolem nich se to celé točí. Ale naprosto jsem si zamilovala humor Traina, je to pěkné kvítko a Andarna je úplný zlatíčko, doslova.

Violet byla skvělá, moc se mi líbilo jak se z ustrašené, křehké mladé slečny, stává žena, která se nebojí dostat to, co si právem zaslouží. I když ji furt někdo házel klacky pod nohy a furt se ji chtěl někdo zbavit, ona se nezalekla, ale začala na sobě ještě víc pracovat. Postupem času se stávala lepší, silnější a možná trochu proradnější. Ale ve světě, kde na vás za každým rohem číhá nebezpečí a chce vás furt někdo zabít, musíte být trochu od rány.

Já miluju ty rádoby bad boye, kteří se na okolní svět tváří, jak chtějí všechny zabít, ale ve skutečnosti mají srdce na správném místě a pro své nejbližší by udělali naprosto cokoliv. A přesně tohle je i případ Xadena. Tento velitel čtvrtého křídla si získal nejedno čtenářské srdce, a to moje k nim patří taky, haha

O romantické lince tady snad ani nemusí být řeč – naprosto MI LU JU. Mám trochu strach, jak to s nimi dál bude, protože přeci jenom série má mít 5 dílů a já neberu nic jiného, než oni dva forever. Fakt přísahám, jestli se někomu z nich něco stane nebo to s nimi dopadne jinak, tak se zblázním.

Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy
IG: @strana394

Pitbullka
21.04.2024 5 z 5

Miluju tu knížku, ten svět a naprosto chápu, proč se to stalo senzací. Bylo to čtivé, plné akce. A ten závěr? Wow.

kalinkacz
21.04.2024 4 z 5

"Draci chyby nedělají."
Čtvrté křídlo je aktuálně asi nejvirálnější knihou na světě. Zná ji každý knihomol a neunikla ani pozornosti čtenáře, který se danému žánru vyhýbá.
Přitom, jak onen hype vznikl? Sama si pamatuju, jak jsem jednou večer šla spát, ráno jsem se probudila a Čtvrté křídlo bylo prostě všude!
Sice jsem ho neplánovala číst, protože fantasy už není nic pro mě, ale zvědavost mi nedala a pustila jsem se do čtení... Stálo to za to? Ano! Těchto 500 stran vážně stálo za to!
Čtvrté křídlo je 1. dílem new adult romantické fantasy série.
Máme tu hlavní hrdinku, která usiluje o to být součástí kvadrantu jezdců (byť to tak úplně nebyl její původní plán). Dostává se tedy mezi stovky kandidátů, kteří o své místo musí na akademii bojovat. Boj je to ale na život a na smrt!
Tahle kniha se nedala odložit, vážně! Začtete se, spadne vám brada po pár stranách a jste chycení! Nepamatuju si, kdy by mě kniha k sobě takto připoutala... Ano, není to kniha, kde byste nenašli nějaké klišé momenty a sama jsem měla jednu výtku k závěrečné části (nikoli ke konci jako takovému, ten je boží), ale jako celek to prostě fungovalo i pro někoho, kdo žánr (jako já) běžně nečte.
Autorka mě překvapila svou krutostí, protože svět, ve kterém se děj odehrává se tedy opravdu s nikým nepáře.
Úplně nejlepší byly ale scény s draky, ti knize dodávají opravdu šmrc a jejich různé povahy nemají chybu!
V první poloviny knihy se seznámíte s velkým množstvím postav, osobně doporučuju vypisování. Pomůže vám to v orientaci a užijete si čtení o to víc.
Já prostě zahraniční hype chápu, je podle mě zasloužený a pokud máte rádi draky, romantiku a fantasy svět, tak do knihy běžte!
Nemůžu se dočkat podzimu, kdy vyjde druhý díl (laťka je ale sakra vysoko).
Jo a miluju tu ořízku, samozřejmě!

Nessie72
21.04.2024 5 z 5

Tak tohle je jízda… přečteno za den a půl a svého francouzského buldočka oslovuji ,,ty můj draku….

Hanassi
21.04.2024 3 z 5

Kdo má rád Bradavice od HP, první knihu Eragorna od Paoliniho a hate-love romanci tak bude nadšen. Je fajn, že v tomto případě, je zde hlavní hrdinka a outsider. Některé věci bylo pro mě snadno odhadnutelné př. výběr draků, nebo schopnosti, které získala (opravdu jsem čekala něco nového, ale bohužel....). Kniha se čte příjemně, rychle, má spád a minimum hluchých míst.