Jihočech427 Jihočech427 komentáře u knih

Obálka knihy Nová sila: Cesta za úspechom, šťastím a hlbokým zmyslom v druhej polovici života Nová sila: Cesta za úspechom, šťastím a hlbokým zmyslom v druhej polovici života Arthur C. Brooks

Četl jsem jsem v originále, nehodnotím tedy kvalitu překladu do slovenštiny. Knížka je super pro všechny, který se "láme" život nebo kariéra, tedy typicky 45 nebo 50+. Velmi dobrý návod na to, jak s ubývajícími silami hledat namísto šplhání po kariérním žebříčku naplnění, například v předávání zkušeností, změně profese, kultivaci vztahů a ponoření se do víry nebo filozofie. Četl jsem 2x a chystám se na třetí :-)

29.12.2025

Obálka knihy Pád nebes Pád nebes Reinhold Messner

Poslouchal jsem jako audioknihu. Příběh o dobývání Matterhornu je mixem dokumentárního pátrání i osobních příběhů jeho hlavních protagonistů na konci 19. století. Zase víc rozumím lidem z hor, horolezcům a horám. Rivalita a ego. Láska a pokora. Neúprosnost hor a počasí. Výborný Martin Stránský.

Obálka knihy Kam se poděl můj sýr? Kam se poděl můj sýr? Spencer Johnson

Bajka o změně. Jednoduchá, ale ne prostoduchá. Destilace základních momentů, které se změnou souvisí. Nakonec je to na nás a našem přístupu, jestli svůj sýr najdeme nebo ne. Neškodí si to jednou za čas zopakovat s Beněm a Leněm a dvěma myškami.

Obálka knihy Náš ledovec se rozpouští Náš ledovec se rozpouští John P. Kotter

Skvělá bajka na hodinku a kousek s prima ilustracemi jejíž hlavním tématem je ZMĚNA. Kolonie tučňáků si spokojeně žije do chvíle, než si jeden z nich všimne, že s jejich ledovcem je něco v nepořádku. John Kotter je možná největším odborníkem na změny v organizacích a jeho 8 kroků má logiku i sílu. I tučňáci pomocí nich mají šanci změnu zvládnout. Doporučuji.

Obálka knihy Zamilovaný poutník Zamilovaný poutník Josef Formánek

Jaké to je, když se v pětapadesáti rozvedete? A pak zamilujete? Když máte za sebou tak složitý příběh jako David Zajíc nebo Josef Formánek? Je to jízda! Od svého setkání s vírou píše Formánek jinak. Několik knih jsem si zvykal na tu velkou porci duchovna a víry. Teď přibyla ještě zamilovanost s velkým Z. Přesto jsme ani chvíli neuvažoval, že knížku odložím. Bylo mi dobře v Zajícově světě. Nejvíc me bavila pouť do Assisi.

23.11.2025

Obálka knihy Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Nejlepší kniha o hodnotách, kterou znám. Poslouchal jsem jako audio s Davidem Prachařem. Když si člověk zvykne na autorovo vulgarismy (podobně jako na násilí v Tarantinových filmech) začne si text užívat. Ta povrchnost, o které píší některé komentáře, je pouze a jenom zdánlivá. Když půjdete pomalu (audio je na to skvělé), budete "loupat vlastní cibuli" a hodně vám toho dojde. Poslouchal jsem už třikrát, dávám 95%.

16.10.2025

Obálka knihy Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Viděl jsem mnohokrát film Everest z roku 2015, který popisuje stejnou událost. Knížka mi dodala mnoho dalších a užitečných informací a pohledů. Skvěle napsáno.

02.08.2025

Obálka knihy Sí, vole! Sí, vole! Pavel Liška

Velmi originálně pojatý cestopis. Skvělé míchání tří pohledů na cestu i na život. Hloubavý, romantický a místy hodně melancholický Pavel Liška má svůj protipól ve věčně dobře naloženém Janovi Révaiovi. Hynek Bernard střízlivě glosuje situaci. Chvíli jsem si zvykal na formát, ale pak už to šlo jako po másle. Předtím jsem viděl dokument a nebylo to vůbec na škodu. A protože sám jezdím na motorce, bavilo mě to o to víc!

18.07.2025

Obálka knihy Bohové, mlíkař a já Bohové, mlíkař a já Věra Jourová

Zajímavá kniha pro všechny, které baví veřejný život, politika, poctiví lidé v ní se silným příběhem a Evropská unie jako projekt, který má smysl. Rozhovor rozkrývá ve své první části nejtěžší období Věry Jourové - falešné obvinění a kriminál. To je skutečně síla číst. Následuje její návrat a dvě období eurokomisařky. Hodně zajímavých vhledů do fungování EU. Zajímavý pohled na Andreje Babiše.

10.07.2025

Obálka knihy Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Marek Eben je inteligentní muž, který už si něco odžil. Tahle kniha je souborem jeho sloupků napsaných mezi lety 2014 a 2020. Není to ale nějaká kronika doby, snad s výjimkou posledního roku, kdy nešlo pominout Covid-19. Milé, chytré a vtipné. Ideální do auta nebo pro chvíle nenáročného přemýšlení - čtení.

07.06.2025

Obálka knihy Myšlenky za volantem 2 Myšlenky za volantem 2 Marek Eben

Milé, svěží, příjemné a přitom inteligentní zamyšlení se nad běžnými životními věcmi. Po přečtení a ještě víc po poslechu v podání autora, se člověk cítí jako po rozmluvě s přítelem, který mu rozumí.

07.06.2025

Obálka knihy Krize v životě, život v krizi Krize v životě, život v krizi Radkin Honzák

Laskavé, poučné a praktické čtení s mnoha příklady. Asi nejlépe to vystihli autoři v závěru knihy - chtěli by, aby kniha byla kompasem v době, kdy čtenář řeší nějakou krizi a potřebuje se zorientovat. K tomu účelu, myslím, poslouží velmi dobře. Mě nejvíce zaujala kapitola o transakční analýze (hraní rolí) a o asertivitě.

16.05.2025

Obálka knihy Paměť: Proč si pamatujeme a jak si umět vybavit to důležité Paměť: Proč si pamatujeme a jak si umět vybavit to důležité Charan Ranganath

Kniha bude fajn pro někoho, kdo zatím o mozku a speciálně paměti mnoho neví a chce se v oblasti zorientovat. Pro lidi s hlubšími znalostmi zásadní novinky asi nenabídne. Na druhou stranu hlavní myšlenka knihy - paměť je velmi tvárná a nikoliv zafixovaná a neměnná, je zásadní. Promítá se úplně do všeho. Do toho, jak sami sebe vnímáme, jak se chováme, s kým je nám dobře, jak si (ne)dokážeme poradit se světem kolem i do naší schopnosti vytvářet verzi světa, která má s realitou jen málo společného.

19.04.2025

Obálka knihy Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Tomáš Etzler

Poslouchal jsem audioverzi. Jde o jedinečný zážitek, protože (narozdíl o 1. dílu, kde si knihu načetl Tomáš sám) knížku namluvil jeho bratr Miroslav. Jeho školený přednes dodává celému obsahu tu správnou vrstvu. Od druhé poloviny je kniha strhující tak, jak Tomáš padá stále hlouběji do propasti, aby se z ní nakonec dostal?

18.04.2025

Obálka knihy Začít u sebe Začít u sebe Jan Tománek

Skoro odpad, až na pár myšlenek o osobní svobodě a zodpovědnosti každého z nás. Jinak blábolení o nedemokratickém systému, ďáblovi číhajícím za každým rohem, o lhaní veřejnoprávních médiích, rozvědčíkovi na Hradě a podobně. Autor si to chce rozdat s celým světem... Na druhou stranu, je to dobrý brousek pro kritické myšlení :-)

13.04.2025

Obálka knihy Krize demokratického kapitalismu Krize demokratického kapitalismu Martin Wolf

Skvělá a komplexní kniha plná dat a zdrojů. Autor fundovaně argumentuje ve jménu kombinace demokracie a kapitalismu, protože žádná jiná forma státního zřízení podle něj nevede k tak dobrým výsledkům. Tahle kombinace je ale stále velmi, velmi mladá. Jenom sto let, pokud budeme za počátek demokracie brát všeobecné volební právo. Dnes čelí kapitalismus i demokracie mnoha ohrožením a chybám. Wolf je nemilosrdně nasvěcuje a zároveň naznačuje možná řešení. Jeho popis přístupu Donalda Trumpa je velmi užitečný.

12.04.2025

Obálka knihy Historie světa v 10 1/2 kapitolách Historie světa v 10 1/2 kapitolách Julian Barnes

Výborné povídky, ale je třeba si zážitek odpracovat. Barnes mi trochu připomíná Kunderu svým esejistickým stylem psaní. Povídky jsou rozhodně originální! Historie mohla vypadat i takto a popis lásky je brilantní.

15.03.2025

Obálka knihy Nezadržitelná vlna: Technologie, umělá inteligence, moc a největší dilema 21. století Nezadržitelná vlna: Technologie, umělá inteligence, moc a největší dilema 21. století Mustafa Suleyman

Velmi komplexní pohled na to, co přichází, a čemu se nevyhneme. Celkově v knize převažuje pesimismus. Autor se jako insider výborně v oboru i jeho návaznostech orientuje a před čtenářem tedy vyvstávají všechny možné souvislosti a hlavně rizika bezbřehého technooptimismu. Budoucnost nemusí být dystopická, ale bude třeba mnoho opatření. A ta budou “chůzí v tenkém koridoru mezi autokracií a demokratickou kontrolou. Doporučuji rozhodně přečíst a vřele nesouhlasím s komentářem Ios.

15.03.2025

Obálka knihy Ohrožený druh? - Kolik, jak a co čteme a co si se čtením spojujeme (2023) Ohrožený druh? - Kolik, jak a co čteme a co si se čtením spojujeme (2023) Jiří Trávníček

Zajímavý, aktuální a daty naplněný pohled na to, jak, co a kdy čteme a s čím si čtení spojujeme. Už úvod mě zaujal, protože zrekapituloval krátkou (v kontextu délky pobytu Homo Sapiens na této Zemi) historii čtení. Zbytek knihy mi, jako knihomolovi, pomohl víc pochopit stav a trendy spojené se čtením.

16.02.2025

Obálka knihy Psychologie peněz Psychologie peněz Morgan Housel

Slabikář pro všechny, kteří si chtějí srovnat pohled na peníze a majetek. Definovat si, co vlastně (pro ně) znamená být bohatí. Jestli mamon nebo svoboda dělat, co mají rádi a s kým chtějí. Autor nevytvořil učebnici, ale napsal "finanční thriller", který se čte sám. O penězích a investicích jsem už pár knih přečetl, ale tahle byla nejlepší.

28.01.2025

Zavřít