Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají

Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427563/bmid_sedm-zakonu-jak-civilizace-vznikaji-HIU-427563.jpg 4 199 53

Žijeme v epoše, která nemá obdoby? Je náš svět tak unikátní, jak si myslíme? A budeme první civilizací, která poroste věčně? Nebo je vše prostě jinak a jsme jen dalším kamínkem do mozaiky příběhů člověka na tomto světě? Správná odpověď je pravděpodobně ano i ne. Naše civilizace, úroveň technologií a znalostí obecně, vyspělost komunikací a lékařské péče i míra blahobytu mluví samy za sebe. Stejně tak ovšem můžeme pozorovat, že podobně jako v minulosti i dnes čelíme dobře známým výzvám, jakými jsou nárůst byrokracie, fungování či selhávání elit, role společenské smlouvy i lídrů, nadbytek nebo naopak chybějící zdroje energie, ekonomické krize nebo (ne)schopnost přizpůsobit se proměnám přírodního prostředí. Objevují se i zcela nové výzvy jako například svět zahalený do globální komunikace, sociální sítě, kvanta informací, rozpor mezi nashromážděnými poznatky a skutečným poznáním, lidská schopnost masivně měnit své přírodní prostředí a mnohé jiné. Kniha nabízí možnost podívat se na dnešní svět jako součást dlouhé časové řady dějin, procesů i dílčích událostí, jejichž charakteristiky prozrazují, že existuje sedm univerzálních zákonů, kterým podléhají všechny civilizace.... celý text

Přidat komentář

vendy246
14.02.2024 5 z 5

Až teď jsem se dostala ke knize Miroslava Bárty, kterou jsem ani moc číst nechtěla, prortože kam by asi civilizace mizely, buď vymřely na nemoce nebo je zabil nepřítel, ne? Ne.
Moc pěkná kniha a zajímavé čtení o různých aspektech lidské společnosti. Problémy pohledem vzdělaného člověka, který je schopen historického nadhledu. Všechny vyspělé civilizace prosperovaly díky levným zdrojům - voda, obilí, kolonie. To co společnosti zpočátku povznáší, je také postupem času začne mořit - zákony, průmysl. Moc pěkné shrnutí covidu 19 a až strašidelné upozornění ohledně zdrojů, které se potvrdilo hned rok po napsání knihy, invazí Ruska... Sledováním dlouhých časových řad lze vypozorovat, že civilizace nezmizely, ale zchudly. Adaptovaly se na horší podmínky a skromější život. A my jsme v bodě, kdy o tom musíme přemýšlet a pokud ne, máme smůlu...

ujira
19.01.2024 4 z 5

Výborná studie na téma,,kolaps civilizace,,z péra vynikajícího vědce, archeologa, egyptologa. Poprvé jsem se s podobným tématem setkala a velmi mne zaujala šíře srovnávaných informací, hloubka víry v naši civilizaci, která má prostředky a schopnosti a informace dostatečné k tomu, aby kolaps přeměnila v restart.


MartinvonHau
15.01.2024 4 z 5

Miroslava Bártu mám rád a na knihu jsem se moc těšil. O to více jsem po přečtení rozpačitý. Sice jsem dal čtyři hvězdy, ale počítal jsem, že jich bude pět. Ale na to to prostě nebylo. Začnu se samotným vzhledem knihy. Přiznám se, že jsem dlouho neměl tak negativní pocit, když jsem ji vzal do ruky. Podivný zlom, divné a špatně čitelné rastry a hlavně papír. Chápu, že křídový papír má evokovat něco luxusního, na mě to ale působí naopak. Přijde mi to nevkusné, kniha je zbytečně těžká, listy se lepí k sobě. Křída prostě patří do katalogů nebo obrazových publikací, ne do normální knihy.
A samotný obsah? Bohužel spoustu toho člověk zná, protože témata Bárta recykluje ve svých newsletterech, které čtu. Celkově je to zajímavý český pohled na kolapsy civilizací, ale přijde mi to nedodělané. Jakoby autor chtěl knihu rychle vydat, přitom to chtělo ještě hodně práce. Takhle je to sbírka zajímavých událostí a anekdot, ale chybí tomu nějaká nadstavba. A to je velká škoda. Pro mne trošku zklamání.

Standa24
08.11.2023 4 z 5

Před několika týdny jsem se zúčastnil besedy s panem profesorem Bártou, která mě motivovala k přečtení této knihy. Kniha se mi líbila a mnohé myšlenky v ní obsažené jsou inspirující. Je napsaná velmi srozumitelně, populárně naučným stylem, osobně bych přivítal, kdyby obsahovala trochu více faktů a šla více do hloubky. Nejvíce si mi líbila VII. kapitola - zákon adaptace.

vladku
21.10.2023

K autorovi jsem přišel přes video rozhovory s ním. Do značné míry máme kompatibilní povšechný pohled na svět.  Jeho názory mě zajímají, protože k nim má co říct z pohledu vědce-archeologa, egyptologa, který není až tak neznámý i za hranicemi. Dávné zaniklé civilizace, které jsou od nás na jedné straně strašně vzdáleni (já osobně bych nechtěl být králem ani před pouhými sto lety, máme se většina mnohem lépe než tehdejší králové), na druhé straně lze se od nich inspirovat věcmi, které nemáme, jsme ztratili a poučit se na jejich chybách. Některé chyby jsou totiž takovými zákony, které se opakují a jsme v nich svým způsobem nepoučitelní. Autor právě takových sedm zákonů popisuje. Mohl by je sepsat stručněji a srozumitelněji, ale srozumitelné i čtivé jsou i v této formě. Navíc tato kniha je relativně stručná oproti jiným dílům. Nicméně nečekejte od autora nějaké souhrnné ponaučení z nich, ty se musíte víceméně najít sami, nechává to na čtenářích. Za mě kniha stojí za přečtení.

vlkcz
20.09.2023 4 z 5

Myšlenkově bohaté, ale asi by knize přispěla trochu větší porce redaktorské práce. Takhle mi v některých místech přišla poněkud chaotická a neuspořádaná.
Na druhou stranu takhle široce uvažujících lidí se nevydává moc, takže s ohledem na tématický rozsah a hloubku předkládaných úvah je moc dobře, že kniha svého nakladatele našla.

Radous
28.08.2023 4 z 5

To, co autor předestřel, dává smysl. Snad jen jsem čekal, že pojednání bude obsahovat kapitolu, kde budou všechny "zákony" syntetizovány. Ale nakonec proč ne - každý si z toho vezme podle svého.

Janadvorackova
23.07.2023 5 z 5

Zpočátku dost nepřehledné, později celkově zajímavé.

moni.ka
13.07.2023 3 z 5

Myšlenky dobré, ale působilo to na mě jako nedokončené, neuspořádané, jako by byl zájem knihu co nejdříve vydat, dokud trvá společenská poptávka po tomto tématu, bez ohledu na kvalitu. Kvůli této roztříštěnosti se to špatně četlo.

Jihočech427
22.06.2023 5 z 5

Já naopak s posledními komentáři nesouhlasím. Myslím si, že kniha Miroslava Bárty snese srovnání s dalšími podobnými. Mě bavily časté odbočky a epizodnost kapitol. Autor si nehraje na vědeckou publikaci se vším všudy, sám v úvodu upozorňuje, že jde o text přístupný širší veřejnosti a to doslova plní. Srozumitelné, bez přílišného zjednodušování, dostatečně propojené na zdroje. Osvěžující pohled na historii, současnost i možnou budoucnost.

renefer
26.05.2023 3 z 5

Souhlasím s předchozími komentáři, celé je to takové rozházené, Bárta poskakuje od jednoho tématu k druhému a to nejen v rámci kapitoly ale i odstavců. Čekala jsem, vzhledem k jeho zaměření, nějaký souhrn vývoje egyptské civilizace a následné srovnání s naší civilizací na základě stanovení nějakých zákonitostí. Asi budu muset příště poctivěji číst anotace.

krakonos.kraken
10.05.2023 3 z 5

Něco ve stylu sapiens, ale méně promyšlené. Těch 7 zákonů se dost ztrácí, spíš je to takový souhrn zajímavostí z historie, autorových komentářů k současnosti a souvislostí trochu na sílu vybraných z různých zdrojů, aby to dohromady dávalo 7 zákonů.

Jde z toho hodně cítit autorův trochu anarchistický pohled na řízení státu, jeho výhrady k sociálním médiím a nesouhlas s tvrzením, že člověk je jednou z hlavních příčin změn klimatu. K tomu občas utrousí nějaké wannabe deep moudro jako "podívejte se na oblohu", "největší nepřátelé jsme my sami" atd.

Abych jenom neskuhral - líbila se mi kapitola o leaderech a historické odbočky. Velmi zajímavá kapitola, co by snesla delší obsah byla o vertikalitě.

Kolem a kolem určitě četby nelituju, bylo tam spoustu zajímavých myšlenek, ale pokud od autora budu dál něco číct, asi spíš jeho ryze historické knihy.

soukroma
16.04.2023 3 z 5

Stylem průměrná bakalářská práce: spousta citací, grafů, již vyslovených myšlenek, domněnek a možná i vizí...někoho jiného. Ale i na takovou úroveň (by) tomu chyběla analýza nastudovaného a následně samozřejmě syntéza toho, na co autor tedy nakonec vlastně přišel. Za nesystematičnost by si asi taková práce rozhodně hvězdičku nezasloužila...
Nedalo mi to nic (a to jsem ani neměla valná očekávání), protože mne to hrubě nebavilo a pro ten styl vlastně odrazovalo. Nedávno jsem měla v ruce o chlup novějšího Tutanchamona, se zřejmě ještě větší mediální bublinou, a už ten mne hrubě zklamal (velmi podobný styl, jinými slovy nic nového pod sluncem, ale hlavně ať je tam řádná hromada více či méně souvisejících témat). Měla jsem dát na svůj dojem a autora už raději dál ani nezkoušet.

jiri77
02.04.2023 4 z 5

Zajímavé čtení, které popisuje kolaps civilizací. Autor čerpá z minulosti a snaží se nastínit podobu s dneškem ,a co nás může potkat ,pokud si nevezmeme poučení z minulosti. Jsou tam i části ,se kterými jsem nenašel s autorem shodu ,ale celkově se mi kniha líbila.

IHT
13.02.2023 3 z 5

Neni to spatne, ale vetsinu jsem uz cetl nekde jinde - Diamond, Ridley, Smil, Chatwin, Tainter, ...
A diky tomu desnemu chaosu a neustalemu odbihani (Muska uz jsem mel fakt plne zuby) ani nedokazu rict, co bylo temi sedmi zakony mysleno - shrnuti, ci pripomenuti na zaver by vyrazne pomohlo ctenari ujasnit si, co vlastne autor chtel rict. Ale to by byl dost zasadni posun od souboru eseji k ucebnicovemu formatu (ktery by mi nevadil).
Za me takove pekne pripomenuti mych oblibenych autoru. Od Barty jsem nic jineho necetl a momentalne ani nevidim duvod to menit.

lukaso89
16.01.2023 3 z 5

Hned v úvodu je autorem na rovinu přiznáno, že kniha vznikla vlastně jako zápis opakovaných posezení u piva v hospodě, což pokládám za férový úvod, který do značné míry vystihuje celou knihu. V tomto žánru (tedy ve smyslu "chlapi, já jsem nedávno četl tohle a tohle" a "kluci, loni jsem se byl podívat tam a tam") se jedná o zajímavý soubor pozoruhodných informací, z nichž řada má jistě potenciál na hlubší vysvětlení, resp. zasloužila by si hlubší rozbor a vysvětlení. Nic takového ovšem od této knížky očekávat nelze, protože to jsou zápisky hospodských diskuzí, nikoli pohromadě držící text, který se chce smysluplně dostat od A k B. Přiznám se ovšem, že má očekávání (vyvolané mimo jiné anotací knihy) byla výrazně vyšší. Kniha jako celek nedrží pohromadě, text nesouvisle skáče od jednoho tématu k druhému, nelze v něm najít jakoukoli jednotící či odněkud někam mířící linii a rozdělení kapitol je v podstatě zcela náhodné a nemá hlubší význam. Prostě jako když se několik (inteligentních, sečtělých a zcestovalých) kamarádů sejde v hospodě "na jedno" a povídají si, co je u nich nového, co v poslední době zažili a co je zaujalo. To rozhodně není málo, ale zároveň to zkrátka nenaplňuje očekávání, která čtenář oprávněně na knihu klade.

tarasnica
14.12.2022 5 z 5

Občas náročnější čtení, ale celkově velmi informativní kniha. Doporučuji.

Lesní_chodec
15.11.2022 3 z 5

Kniha, o které se toho dost napovídalo a její PR bylo velké. Přesto, alespoň pro mě nepředstavovala čtení, které by mě nějak zásadně "posadilo na zadek". V mnoha ohledech zajímavé informace a souvislosti. Především text věnující se vikingskému Grónsku stojí za vyzdvihnutí. Místy trochu chaotické a ne moc ucelené s ohledem na celkovou myšlenku knihy.

JSmerda
05.11.2022 4 z 5

Kniha je představením názorů autora a podepřením těchto názorů příklady z historie. Je to vybídnutí k zamyšlení, resp. k diskusi. Je to apel na převzetí zodpovědnosti za svůj život a za to co po vás zůstane. Rozhodně to není návod na život a opravdu se nás (jedince/civilizaci) autor nesnaží spasit :).
Bohužel nejhůř se čte prvních asi 50 stran, kdy autor vysvětluje proč knihu napsal. Toto je nejnudnější a nejméně informativní pasáž, kterou můžete hrdě přeskočit.

Jara.v
26.07.2022 3 z 5

Přečteno kvůli čtenářské výzvě a nedokázala jsem se příliš soustředit. Celkově je to zajímavé téma, ale čekala jsem něco víc.

Štítky knihy

civilizace dějiny civilizace kolaps civilizace

Autorovy další knížky

Miroslav Bárta
česká, 1969
2021  73%Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají
2011  88%Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur
2016  79%Na rozhraní - Krize a proměny současného světa
2013  89%Kolaps neznamená konec
2016  85%Příběh civilizace - Vzestup a pád stavitelů pyramid

Kniha Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají je v

Právě čtených26x
Přečtených251x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených12x
Knihotéce141x
Chystám se číst225x
Chci si koupit78x
dalších seznamech4x