Tma o polednách přehled

Arthur Koestler

Politicko-filozofický román, jehož děj se rozvíjí na pozadí velkých moskevských procesů z let 1936–1938 s bývalými čelnými představiteli levé i pravé opozice, je knihou o jednom osudu, který syntetizuje životy mnoha lidí. Hlavní postava románu, bývalý lidový komisař N. S. Rubašov, je fiktivní. Není však tězké zjistit v její psychologii, charakterových rysech, politickém smýšlení a teoretickém uvažování reálné rysy některých tragických osobností: N. S. Rubašov má vnější podobu a způsoby Zinověva, kdežto svou mechanistickou filozofií a politickou koncepcí připomíná Bucharina... I v jiných ohledech Tma o polednách překvapivě koresponduje se skutečností. Týká se to kapitulace a dobrovolných přiznání obžalovaných jak při vyšetřování, tak i v soudní síni, jejich spolupráce s vyšetřovateli, prokurátory a soudci. Obžaloba i rozsudek se nakonec stávají společným dílem představitelů moci a jejich obětí, protože jedni i druzí se řídí stejnou logikou a spojuje je společné přesvědčení o politické a dějinné nutnosti role, kterou hrají. Jsou si vědomi, že dějinná pravda je jiná, sami se však řídí něčím odlišným: představou o politické účelnosti, o oprávněnosti všech prostředků, o nichž se domnívají, že vedou k cíli.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 1992 , Odeon
Originální název: Darkness at Noon, 1940

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha přináší silný pohled na totalitní režim a jeho dopady na jednotlivce. Atmosféra strachu a nejistoty je v ní vykreslena velmi sugestivně. Hlavní postava, Rubašov, se stává symbolem mnoha lidí, kteří byli zasaženi brutalitou systému. Čtenáři se zamýšlejí nad morálními dilematy a otázkami viny, čestnosti a přežití v těžkých časech. Kniha vyvolává silné emoce a nutí k zamyšlení nad historií a současností totalitních ideologií. Je to dílo, které by mělo oslovit nejen milovníky literatury, ale i ty, kteří se zajímají o politiku a etiku. Více v komentářích.

Komu by se kniha Tma o polednách mohla líbit?

• Čtenáři zajímající se o totalitní režimy
  • Milovníci psychologických a filozofických románů
  • Ti, kdo hledají hlubší porozumění historickým událostem
  • Čtenáři, kteří ocení silné literární vyjádření

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tma o polednách. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

TiTika
05.11.2025

Orwellovský román, který popisuje stalinistický politický proces. Hrdina je smyšlený, ale reálie skutečné. Jen jsem měla trochu dojem, že je to psáno západním člověkem se západní mentalitou. Koestler sice byl jistou dobu komunista a sovětský svaz navštívil, ale je to bezesporu člověk středoevropského střihu. Román každopádně rozebírá velice zajímavé myšlenky a některé z nich v autoritářských režimech zůstávají dodnes.. jako třeba pojem “gramatická fikce”

všech 46 komentářů

Související novinky - Tma o polednách (0)

Kniha Tma o polednách v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně123x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi