Černý velbloud

Černý velbloud https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343591/bmid_cerny-velbloud-N1y-343591.jpg 4 48 21

Sedmnáctiletá Sára, která po matčině smrti vyrůstá u tety, se dozvídá, že její otec je významný syrský hodnostář. Když v Sýrii vypukne válka, zjistí Sára, že se kolem ní začínají točit podezřelí lidé. Rozhodne se, že si s otcem vyjasní, aby se jí přestal plést do života, ovšem cesta Tureckem k syrským hranicím zmítaným válkou bude nejtěžší zkouškou jejího života.... celý text

Přidat komentář

uzivatel83509
02.06.2023 2 z 5

Kniha byla čtivá, to ano, možná by i celý příběh stál za to, ale mě tohle moc nebavilo... omlouvám se všem, kteří jsou z téhle knížečky nadšení, jsem asi trošku jinde :-)

dominika8486
06.11.2022 3 z 5

Za mě zmatené skákání z jedné kapitoly do jiné. Téma zajímavé, ale strašně stručné. Možná škoda.


Lizard
29.09.2022 2 z 5

Jedná se o útlou knihu, kterou přečtete během chvilky. Samotné téma knihy bylo vcelku zajímavé. Je opravdu velká škoda, že jej autorka uchopila velmi jednoduše a stručně. Dalo by se více rozvinout a více pak zaujmout. V tomto případě pro mě byla kniha pouze oddechovým čtením s romantickým nádechem, u kterého jsem se spíše nudila. Bohužel....

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Spletitý příběh o mladé české ženě Sáře, která se ve svých sedmnácti letech dozvídá, že její pravý otec je významný syrský hodnostář. Ten velmi miloval její zesnulou maminku, kterou Sára ani nikdy nepoznala, jelikož matka zemřela při porodu. Otec tehdy ani nevěděl, že se má Sára narodit, neboť se předtím na přání její matky rozešli. Když pak Sára otce poprvé vyhledala, ten ani nevěděl, že je její maminka dávno po smrti.
V době, kdy v Sýrii vypukla válka, Sára zjišťuje, že se kolem ní začínají točit podezřelí lidé a na každém kroku ji hlídají. Rozhodne se tedy vydat se znovu za svým otcem do Sýrie, aby se jí přestal plést do života. Cesta samotná však není snadná a je plná nejrůznějších ne vždy příjemných překvapení.
Hezky napsané, bylo to i dojemné, hlavně na konci jsem si trochu poplakala. Mám ráda tematiku Středního východu a vždy se ráda dozvídám něco nového o této oblasti, o mezilidských vztazích a reáliích.
Doporučuji všem, kdo mají také rádi toto téma i zamotané rodinné vztahy.

eva3992
15.05.2022 3 z 5

Hlavní hrdinkou knihy je dívka Sára, která se v sedmnácti letech dozvěděla, že její otec je významný syrský hodnostář. Díky tomu se její život změnil. Když vypukla válka v Sýrii, Sára se rozhodla, že se vydá na cestu za otcem, aby si s ním vyjasnila některé věci. Cesta do válečné Sýrie ji rozhodně dá velkou životní lekci.

Tuto knihu napsala autorka pod pseudonymem, neboť čerpala ze své vlastní zkušenosti. O to víc mě kniha zaujala a lákala ke čtení.

V knize se prolíná současnost s různými místy z minulosti. Díky tomu odhalujeme Sářinu minulost a v podstatě i minulost její matky. Moc mě bavilo to, jak se žije v Sýrii, ať už před válkou anebo právě hrůzy během války.

Ač je to velmi útlá kniha, má zhruba 150 stran, tak jsem si za ten krátký čas dokázala k Sáře vybudovat určitý vztah, vcítit se do jejich pocitů a celkově se ponořit do příběhu.

V knize se řeší spousta závažných témat a myslím si, že by si zasloužila, aby byl příběh více rozvedený. Dokážu si představit knihu o 300 stranách a stejně by to mohlo být málo.

Ale i tak mě kniha bavila a čtení jsem si užila.

3,5*/5*

Jihočech427
07.10.2021 4 z 5

Nejzajímavější na této knize je fakt, že čtenáře vede do míst, které sice "zná" ze zpráv, ale jenom povrchně a mediálně. Teď má možnost proniknout hlouběji. Zápletka je sama o sobě zajímavá, místa dění ji dál umocňují.

INCOGNITOREADER
20.08.2021 2 z 5

Takové nijaké. Anotace slibovala mnoho, ale kniha slibům nedokáže dostát. Vyprávění je takové strohé opravdu až nudné a je vám vlastně jedno co se komu v knize stane, protože o nějaké hloubce postav se zde bohužel nedá mluvit.
Nakonec to vyzní jako spíše takový román pro ženy s rádoby špionážní přímesí a konec zde bohužel vyjde tak nějak na prázdno.

Wladimirski
02.06.2021 3 z 5

Přečteno v rámci čtenářské výzvy. Začátek byl docela fajn, pak jsem ale nevěděl, jestli se to vyvine v červenou knihovnu nebo špionážní thriller, ve finále to vyznělo tak nějak na prázdno...

JancaMia
19.05.2021 1 z 5

Strohé, nezáživné .. anotace slibovala víc ... nebo už asi nejsem cílová skupina ...

iveta3689
26.04.2021 3 z 5

Jak už je napsáno dříve, je v příběhu moc agentů, také detaily, které není nutné rozebírat. Je to škoda, protože samotná hlavní linka je zajímavá a dobře napsaná. Takhle se ale trochu rozbředne a nevyzní tak silně.

Arkagas
18.04.2021 5 z 5

Útlá kniha s velkým obsahem. Psána pod pseudonymem, takže nevíme, zda autorka v tomto nebo podobném problému někdy figurovala, nebo ne. Z části by ale kniha měla být založena na faktech. Příběh sedmnáctileté Sáry putující na vlastní pěst do válečné zóny, posléze v doprovodu vojáka Omara je svižný, krátké věty mají své kouzlo a i když se může zdát, že se jedná o jednoduchou knihu, opak je pravdou. Stylem mi kniha trochu připomínala Zuzanin dech od Katalpy a rozhodně ji mohu všem doporučit. 

„Černý velbloud je smrt, která klečí před každým z nás."

Lenka4
06.04.2021 2 z 5

K pochopení vnitropolitické situace v Sýrii příběh příliš nepřispěje, spíše ukazuje důsledky, k nimž vede každá občanská válka. Škoda, že se autorka hlouběji nevěnovala psychologii osob. Skutečnost nalezení biologického otce žijícího zcela odlišným způsobem života musela poznamenat vztahy jak v pěstounské rodině, tak v rodině otce. Co na to například zákonitá manželka? Samotná hrdinka se jeví jako poněkud neukotvená osobnost. Nově nalezený zploditel může být atraktivní svým bohatstvím a postavením, ale překvapivé je, jak snadno si od něj nechá zasahovat do svého života. Příběh by mohl být více uvěřitelný s méně agenty. Jediným důvodem, proč by se tajná služba věnovala vyhledání chlapečka z mateřské školky, se jeví výhrůžná výstraha "najdeme si tě všude", která však postrádá smysl, když se Sára žádné výzvědné činnosti nevěnovala. Literární zpracování celkově není zdařilé, ale z některých scén je cítit opravdový prožitek.

Arkagas
29.03.2021 5 z 5

Pro mě obrovské překvapení. Kniha, která mi byla doporučena kamarádem, že za přečtení opravdu stojí a musím souhlasit. Tato útlá knížka o 160 stranách popisuje cestu do Sýrie mladé Sáry, která se vydává do válečné zóny najít svého pravého otce. Zjistí, že její sestra Afaf je velmi vlivná osoba a její otec velmi vysoko postavený činitel, jehož seznámením se Sárou začíná příběh o doživotní ochraně vlastní dcery. Příběh, který na úkor bezpečí vezme lásku, radost i volnost. Neustálé fungování pod dohledem tajných agentů, poznávání chudoby a bezmoci během války, pochopení válečného konfliktu, ale i sounáležitost několika náboženství v míru. To vše se ukrývá v této malé, ale obsahem obrovské beletrii, která je mixem fikce a reálných událostí a proto byla vydána autorkou pod pseudonymem. Toto je lidský příběh, který Vás chytne za srdce, ať už se o tuto problematiku zajímáte, nebo ne.
„Otec říká, že smrt je černý velbloud, který klečí před každým z nás."
Věnováno Tobě, tati. Ač by sis to nepřál.
Moje hodnocení: 10/10 

Daniela
04.05.2020

Jsem ráda že jsem ji koupila a přečetla, doporučuji každému si ji přečíst.

Kakho-Oto
29.07.2019 4 z 5

Půjčeno ze zvědavosti a čteno jen tak "na zkoušku", avšak výsledek dost předčil (pravda, ne příliš velké) očekávání. Kniha se velmi dobře čte a jsou v ní zmíněny různé názory na "blízkovýchodní problémy" (krvavý Asadův bratr vs ďábelská role USA atd.). Zajímalo by mě, na kolik je příběh skutečně pravdivý a autobiografický.

Moron
30.04.2019 4 z 5

Duchaplná kniha plná zajímavých pohledů napsaná velmi čtivou formou bez zbytečných kudrlinek a přitom tak zajímavě. Přečteno za jeden den.

Johana29
27.06.2018 4 z 5

Pro mě fakt velký překvapení. Netradiční obálka a velmi zajímavý příběh,který jsem přečetla na jeden zátah. Nikdy to nebude masové čtení, ale své čtenáře si to najde. Čtenáře,kteří chtějí něco navíc.

aldam
17.11.2017 5 z 5

Dobrodružné čtení, příběh, který vám nedovolí knihu odložit. Doporučuju!

harena
26.10.2017 4 z 5

Zpočátku mi to připadalo jako prvotina autorky, krátké, poměrně strohé věty, které ale nevadily a rychle posunovaly příběh dopředu. Kniha je fikcí založenou na autobiografických prvcích a to ji právě odlišuje od té spousty knih, co vycházejí. A právě kvůli tomu bych tento příběh o pouhých 150 stránkách doporučila všem přečíst.
"Až padneš na kolena a nad hlavou ti přeletí černý mrak, tak se podívej kolem sebe a počítej přátele. Teprve pak pochopíš, že přátelství není slovo."

Kassiopeia
12.09.2017 5 z 5

Kniha se mi dostala do rukou úplnou náhodou. Nikdy bych si jí ke čtení podle anotace nevybrala a byla by to velká škoda. Autorka píše pod pseudonymem, což mě mrzí, protože by mě její osoba velmi zajímala. Je to krásně napsaná knížka. Příběh neobyčejně statečné ženy která nepotřebuje soucit, protože je neobyčejně silná ve svém činění. Je to příběh o tom, že není důležité, co nás potká, ale to, co s tím uděláme. V knížce je pro mě všechno: napětí, hluboké myšlenky, láska, ponaučení... Doporučuji všemi deseti.