Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají přehled

Miroslav Bárta

Žijeme v epoše, která nemá obdoby? Je náš svět tak unikátní, jak si myslíme? A budeme první civilizací, která poroste věčně? Nebo je vše prostě jinak a jsme jen dalším kamínkem do mozaiky příběhů člověka na tomto světě? Správná odpověď je pravděpodobně ano i ne. Naše civilizace, úroveň technologií a znalostí obecně, vyspělost komunikací a lékařské péče i míra blahobytu mluví samy za sebe. Stejně tak ovšem můžeme pozorovat, že podobně jako v minulosti i dnes čelíme dobře známým výzvám, jakými jsou nárůst byrokracie, fungování či selhávání elit, role společenské smlouvy i lídrů, nadbytek nebo naopak chybějící zdroje energie, ekonomické krize nebo (ne)schopnost přizpůsobit se proměnám přírodního prostředí. Objevují se i zcela nové výzvy jako například svět zahalený do globální komunikace, sociální sítě, kvanta informací, rozpor mezi nashromážděnými poznatky a skutečným poznáním, lidská schopnost masivně měnit své přírodní prostředí a mnohé jiné. Kniha nabízí možnost podívat se na dnešní svět jako součást dlouhé časové řady dějin, procesů i dílčích událostí, jejichž charakteristiky prozrazují, že existuje sedm univerzálních zákonů, kterým podléhají všechny civilizace.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha se zaměřuje na kolaps civilizací a jejich zákony. Čtenáři oceňují její přístupnost a propojení historie se současností. Někteří však kritizují chaotické uspořádání a nedostatek hlubších analýz. Autor často skáče mezi tématy a jeho názory na aktuální situaci mohou působit jako osobní povzdechy. Přesto kniha vyvolává důležité otázky o budoucnosti a vývoji společnosti. Více v komentářích.

Komu by se kniha Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají mohla líbit?

• Čtenáři se zájmem o historii a sociální vědy
  • Milovníci populárně naučné literatury
  • Ti, kteří hledají souvislosti mezi minulostí a současností
  • Čtenáři, kteří se zajímají o kritiku současné společnosti

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

knihomolka_68
06.03.2026

Vcelku dobré, ale místy příliš moralizující, místy příliš zobecňující a místy naopak kniha zacházela až do zbytečných detailů (hlavně při popisu situace s covidem - chápu, co chtěl sdělit, ale šlo to mnohem stručněji).

všech 63 komentářů

Související novinky - Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají (1)

Knižní novinky (20. týden)

16.05.2021

Je zcela scestné domnívat se, že více zákonů znamená více práva, obvykle je to spíše naopak.

Vzestup a pád jsou totiž dvěma stranami téže mince, bez vzestupu není pádu a naopak.

všech 4 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

2021 - Český bestseller (Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé)

Kniha Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně178x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi