Strážce stromů a jiné povídky

Strážce stromů a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467053/bmid_strazce-stromu-a-jine-povidky-iQ7-467053.jpg 4 19 9

Strážce stromů je povídkový soubor padesáti příběhů, vystavěných na hranici fantazie, absurdity a skutečnosti. Povídky jsou psané čtivým a živým jazykem a jejich pointa je vždy překvapivá a neočekávaná. Autorův velký vzor je Roald Dahl a stejně jako on bohatě využívá ve svých povídkách fantazii a nečekané rozuzlení i těch naprosto všedních situací.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Brána
více info...

Přidat komentář

Gweny
02.03.2024 3 z 5

Myslím, že lépe, než autor sám, bych tuhle povídkovou knížku neposlala.

"... začíst se do knihy ještě nutně neznamená, že je kniha dobrá. U některých knih se začítáte tak dlouho, až nakonec zjistíte, že jste na konci, aniž jste našli to, co jste celou tu začítací dobu hledali; totiž zajímavý příběh."

Je ale pravda, že pár zajímavých příběhů v knize přeci jen bylo. Třeba hned ten první, ten mi zůstal na paměti hned od začátku. A pak taky ten o nekonečnosti vesmíru.

Clair16
08.03.2023 3 z 5

Při čtení mě občas napadlo, že by se tyhle povídky daly číst nahlas při táboráku. Nemyslím to ale vůbec zle, naopak: jsou nápadité, svěží, jazykově někdy trochu neadekvátní (mám na mysli obraty některých zahraničních postav, i okolnost, že vůbec o cizince jde). Ano, i na Dahlovy antologie jsem si vzpomněla, nebo na Forsythovy Žádné stopy. Podobně jako ony mají i zdejší příběhy často pointu s etickým vyzněním, jsou ale i zábavné a hlavně (nejen kvůli závěrečné povídce s takovým čtenářem) laskavé. Krátká forma jim přihrává další body, stejně jako občasná až pohádková poetika. Třemi hvězdičkami nehodnotím proto, abych školometsky nabádala k řemeslným výškám, které jsou přítomné u Dahla nebo Bradburyho, možná to ani není účelem. Je fajn psát pro radost i výsledek takové činnosti číst.


lukaskmn1
10.09.2022 5 z 5

Naprosto geniální.
Všech padesát povídek bylo výborně napsáno a rozhodně bych je doporučil ostatním. Povídky jsou poněkud kratší, ale výborně stručně napsány a zvláště pak ty s japonskou tematikou.
Nevíce se mi osobně líbily povídky Strážce stromů, Řepka olejka, Mrakodrap, Prcek z Venkova a Tam na konci vesmíru.
Zaručeně si počkám na autorovo další dílo...

IvaKo
19.04.2022 4 z 5

První setkání s tímto autorem mě bavilo. Povídky jsou tematicky i stylově pestré - některé vtipné až ironické, jiné s prvky nadpřirozena nebo hororu, další k zamyšlení. Příjemné čtení do MHD.

pagac17
26.03.2022

Čtu poprvé knihu od tohoto autora, jsem s ní velmi spokojen, rád čtu příběhy formou povídek, dobře jsem se pobavil, literatura podle mého gusta, autor prokazuje velké znalosti k psanému textu a používá své fantazie a překvapení

DreamerX9
21.11.2021 1 z 5

První povídka mě krásně nadchla, ty další už mi přišly bez nějakého většího významu či moudra.

Nuny
28.07.2021 4 z 5

Kniha je pro mě příjemnou změnou. Povídky jsou krátké s velmi příjemným nádechem cizích vlivů. V některých bych klidně tipovala Čapka nebo Exupéryho. Za mě moc dobré.

Jihočech427
19.07.2021 4 z 5

Autora jsem kdysi poznal osobně jako zaníceného učitele na třeboňském gymnáziu. Proto jsem si s chutí koupil jeho knihu. Chvíli jsem si zvykal na velice krátké povídky - někdy jen na 2 strany. Rychle jsem jim ale přišel na chuť - některé jsou skvělé, a většina se dobře čte. Specifický jazyk, hravost a skoro nekonečná invence...

Boženka2
05.07.2021 3 z 5

Podle obálky jsem čekala něco jiného, ale nakonec jsem knihu s chutí dočetla. Některé povídky mi připadaly skvělé, jiné trochu méně, ale nevadí. Pošlu ji dál, aby pobavila další lidi.

Štítky knihy

povídky česká literatura černý humor fantastické povídky

Část díla

všech 50 částí díla

Autorovy další knížky

Martin Rosocha
česká, 1977
2021  71%Strážce stromů a jiné povídky
2019  47%Pohádky o vzducholodích
2018  60%Pohádky o vláčcích a mašinkách

Kniha Strážce stromů a jiné povídky je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce41x
Chystám se číst34x
Chci si koupit9x