Helix - I ty budeš nahrazen

Helix - I ty budeš nahrazen https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415279/bmid_helix-fWU-415279.jpg 4 244 71

Americký ministr zahraničí během státní návštěvy Mnichova zemře. Během pitvy na jeho srdci nalezli zvláštní znamení, způsobené bakteriemi? V Brazílii, Tanzánii a Indii zaměstnanci mezinárodní chemické společnosti objevují plodiny a zvířata, která by neměla existovat. Ve stejnou chvíli se Helen a Greg obrací na genetickou kliniku, která by jim měla pomoci s umělým oplodněním. Doktor jim vypráví o neoficiálním výzkumném programu, díky kterému se už narodilo více než sto “speciálních” dětí. Ale pak jedno z těch dětí zmizí a všechno nasvědčuje, že události spolu souvisí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Omega
Originální název:

Helix - Sie werden uns ersetzen , 2016


více info...

Přidat komentář

Madelisi
18.10.2023 3 z 5

Tímto jsem si zkompletovala Elsberga. V Helixu se podíval na zoubek genetickým modifikacím. Nepřestává mě udivovat, co všechno si autor pro své čtivé romány musí nastudovat. Má dar nechat si čtenáře myslet, že taková je realita.
Postav tu máme dost, ty hlavní dvě na straně dobra jsou velmi sympatické. U některých vidím nevyužitý potenciál. Příkladem je bodyguard, jenž vypadá důležitě, ale který se do děje vrátí pouze v citovaném novinovém článku. Jiné postavy mě nesmírně štvaly.
Zklamal mě konec, autor se jím snažil svůj příběh uzavřít. Hlavní ideu jsem pochopila, jenomže zůstala spousta otevřených mezipříběhů.
Závěrem se přes to všechno nebojím označit jakoukoliv Elsbergovu knihu za sázku na jistotu. Je totiž skvělý vypravěč.

iveta3689
09.06.2023 3 z 5

V podobném duchu, jako předchozí autorovy knihy. Začátek strhující, velmi dobře napsaný, napínavý. V polovině knihy, jako by mu došel dech a zbytek je nastavovaná kaše.


Jihočech427
08.05.2023 4 z 5

Román se velice rychle rozjel a vtáhl mě, protože mě téma genových manipulací a jejich potenciálních dopadů zajímá. Ke konci se tempo stupňuje a máte chuť nepřestávat číst.

Annkag
11.02.2023 4 z 5

Děsivá představa pod pojmem dokonalosti.Ale vzhledem k finanční otázke kdo může a kdo na to nemá je v dnešní době víc než reálna.

Thromulus
17.01.2023 5 z 5

Když pominu přílišné množství jmen hned na začátku a asi ve 2/5 knihy tak 100 stran velice vleklého děje, tak se kniha četla nádherně a rozhodně ji mohu doporučit k přečtení.
Sice na Blackout nemá, ale mnohem lepší než Zero je.

Dudlík08
21.08.2022 1 z 5

Úplně mě kniha nenadchla. Děj byl docela přehnaný a úplně mě nedokázal do sebe vtáhnout, proto také dávám tak málo hvězdiček. Znovu bych po knize nesáhla.

Sharru-ken
27.06.2022 3 z 5

Bavilo mě to. Oproti Blackoutu to bylo lépe uspořádané. Někdy to bylo až moc přitažené za vlasy a jestli mi na Elsbergovi vadí, tak to jsou ty jeho Hollywoodské akční konce. Naopak epilog se mi líbil.
Těžké ohodnotit. Někde to chce ubrat, někde přidat, pak by z toho bylo hvězdiček víc.

Alex.rrr
26.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Musím se přiznat, že ač mám autorovi knihy ráda, tato mě neoslovila. Potenciál skvělý, ale postupem děje jsem si říkala, jak to autor vlastně chce zakončit. Konec je takový domyslet si každý sám. Hlavní děcka zastřelí, zbytek je v pár větách. Téma bylo zajímavé, než se to všemožně začalo hrotit a překombinovávat. Nejsem biolog, ale chvílemi mi to přišlo přehnané, nedotažené a celkově někde až moc natažené. Za mě zklamání.

Julinka679
11.04.2022 4 z 5

Helix aneb geneticky upravené děti... Moje první kniha od autora a i já jsem z toho, jako někteří, celkem rozpačitá.
Námět není vůbec špatný ale jelikož se jedná o děti, které si opravdu s ničím neberou servítky a jsou schopné pomalu čehokoliv tak se to spíše podobalo noční můře, která nebere a hlavně ani nebude brát konce. Kvůli tomu se mi to nečetlo moc dobře, téma dětí, ať už geneticky upravených nebo třeba jako oběti vražd atd. je pro mě silné a je mi z toho fyzicky úzko takže čtení mi zabralo delší dobu než je u mě zvykem.
Děj jinak dobře odsýpá a konec je sice předvídatelný ale ničemu to nevadí.

Za mě 4* (s odřenýma ušima) a doporučuji :-)

LucySmile
28.03.2022 3 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a jsem z toho taková rozpačitá... Kniha už představila zajímavé a ne nereálné téma, ale na můj vkus mohla být klidně kratší. Ge začátku jsem se v tom hrozně ztrácela, střed asi nejlepší a konec jsem úplně nepochopila a byl takový nedokončený.

bigbabe
14.02.2022 3 z 5

Oproti prvním dvěma knihám autora tato už o něco slabší. Je to samozřejmě možná i tématem a jak na čtenáře téma působí. Začátek se trochu táhl, pak se to rozjelo.
Opět ale napínavé téma, které jak se píše na přebalu ; může být (je) realistické.

Snapeova
09.02.2022 3 z 5

Autor se opět vrhnul na zajímavé a určitě dost aktuální téma. Tohle téma ho asi zajímalo a bylo pro něj lákavé, ale zdálo se, že do něj nechtěl až tolik zabředávat a případně se zamotat a dát najevo svůj názor, který by třeba mohl být nepopulární. Celá kniha vlastně vyznívá trochu do ztracena a čtenář nemá moc šanci, prožít nějaké emoce.
Autor si jako vždy o tématu dost zjistil a psal o něm velmi uvěřitelně a čtivě, ale něco tomu prostě chybělo. Oproti předchozím dvěma knihám ta třetí ztrácí dech.

micha-ella
06.01.2022 3 z 5

Začíst se bylo docela obtížné, ale chytila mě a moc mě bavila dějová linka Grega a Helen. Škoda, že hodně situací nebylo dovysvětleno, v tom se shoduji s komentářem ,,,duben", při čtyřech stovkách stránek pro to bylo místa dost, leccos jiného se dalo vynechat. Konec už mi taky neseděl.

F22Falcon
30.08.2021

Nápad dobrý, ovšem kdyby měla kniha o třetinu stránek méně a děj trochu rychleji utíkal, asi by to bylo jedině plus. Hlavně začátek zdlouhavý. Od autora mám přečtený zatím jen Blackout, který byl určitě lepší. Uvidíme, co Zero.

ivis77
22.08.2021 4 z 5

Skvělý námět k zamyšlení, jestli se už něco takového dávno neděje, jen o tom nevíme. Za mne začátek nepřehledný, než se vše propojilo dohromady, nemohla jsem se zorientovat v postavách, bylo jich moc.

dzafik
13.08.2021 3 z 5

Za me teda nic moc. Nemohla jsem se vubec zacist, milarda jmen, nudne pasaze o biogenetice, a ve vysledku se vlastne zaver odflakne, aby nejakej asi byl..

DeWom
13.08.2021 2 z 5

Jako člověk se zálibou v genetice jsem se na knihu velmi těšila. Jen co jsem však přečetla prvních pár vět, bylo mi jasné, že do konce ji dočtu spíš z povinnosti. Nevím, jestli jsem v rukách držela jinou knihu než většina komentujících, ale rozhodně se mi nečetla dobře. Děj jako takový byl zajímavý, co mě však od čtení nanejvýš odrazovalo, byl špatný překlad. Ve větách jsou jasně patrné cizí jazykové konstrukce, slovosled je často úplně mimo, o překlepech ani nemluvím. Nehodlám pana překladatele lynčovat, každý se učí, ale u začátečníků by si redakce měla dát na úpravách obzvlášť záležet. To se tady bohužel nestalo. Velmi podobně tomu je u Blackoutu, do kterého jsem zatím jen nahlédla.

Abych se nevyjadřovala jen k jazykové stránce věci (která však knize značně ubírala na kvalitě), autor si buď ohledně genetiky musel udělat důkladné rešerše, nebo ho tento obor velmi zajímá. Tak či tak je zápletka zajímavá. Co se týče postav, na můj vkus jich tam bylo příliš mnoho a po dobu děje se nestihly patřičně rozvinout, takže mi při čtení bylo tak nějak jedno, co se s kterou stane. Ale jak jsem pochopila, toto je autorův styl.

Příběh: 5/10
Postavy: 5/10
Provedení: 4/10
Překlad: 3/10

mrliš
15.07.2021 3 z 5

Příběh není špatný a celkově je kniha čtivě napsaná. Ale že bych byl úplně nadšený se nedá říci. Přijde mi, že se děj celkem vleče a rozjede se až skoro ke konci. Za mě průměrná kniha.

Lucia1989
10.07.2021 4 z 5

Úplný koniec mi trochu vadil, ale kniha sa čítala dobre. Nápad je zaujímavý až desivý, avšak ešte horšie je, že sme podobným veciam hrozne blízko, pokiaľ sa už niečo také naozaj niekde v tajnosti nedeje. Elsberg si celkovo vyberá témy, ktoré človeka dokážu zaujať, ale hlavne aj vystrašiť, lebo sú svojím scenárom veľa pravdepodobné.

careras.c
25.05.2021 5 z 5

…v celku čtivé…

Štítky knihy

thrillery genetika sci-fi

Autorovy další knížky

Marc Elsberg (p)
rakouská, 1967
2017  77%Blackout – Zítra bude pozdě
2018  75%Zero - Oni to vědí
2019  74%Helix - I ty budeš nahrazen
2020  72%Chamtivost
2022  79%Případ prezident

Kniha Helix - I ty budeš nahrazen je v

Právě čtených14x
Přečtených377x
Čtenářské výzvě83x
Doporučených11x
Knihotéce315x
Chystám se číst188x
Chci si koupit30x
dalších seznamech2x