_Janina_ _Janina_ komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

No teda, to jsem nečekala. Čekala jsem knihu o alkoholismu, ale tohle... odporné, brilantně napsané, neodložitelná kniha. Autorka opět ukázala, že psát tedy rozhodně umí.

14.03.2024 5 z 5


Pohřbená tajemství Pohřbená tajemství Linda Castillo

Komentáře moc nepíšu, ale teď musím. Jak mám Lindu ráda, teď mě nebavila. Styl psaní byl dobrý jako vždycky, ale děj teda slabota. Táhlo se to jako smrad, téměř celou knihu se až na dvě akce nic nedělo, pořád se probíralo to samé.... Co je oběť zač, jsem věděla dávno. Za mě nejslabší díl, poprvé dávám jen 3*.

03.02.2024 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Karin Lednickou musím velmi pochválit. Dokázala ukázat život naprosto obyčejných lidí v naprosto obyčejném místě pro většinu národa, zároveň však důležitého pro celý region a poté zapomenutého. Opravdu krásně popsané životní osudy obyčejných lidí, natvrdo, bez přetvářky, denní dřina, lopota bez stěžování si, bez jistot, často bez kořenů... do toho nastíněné těžkosti 1. světové války, na které se už ve světle té druhé zapomnělo. Díky knize jsem se začala zajímat o region, něco si o něm nastudovala a třešničkou na dortu byl rozhovor s autorkou přímo z místa děje románu. Palec nahoru, opravdu často nevíme, jak lehké životy nyní máme.

27.03.2021 5 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Mě prostě ty její příběhy baví. Jak se začtu (což je prakticky hned), nemohu knihy odložit a tato obzvlášť táhla, potřebovala jsem vědět, jak to bude dál. Ano je tam krapet fantasy, ano ne vše odpovídá realitě, ale o tom to přece je, je to román, chcete-li číst 100 % realitu, sáhněte po životopisech. Poutavé, napínavé, ve smysluplných krátkých kapitolách, slušně napsané. Vše, co od takové knihy očekávám, jsem dostala.

27.03.2021 5 z 5


Poslední hodiny Poslední hodiny Minette Walters

Námět byl dobrý, ale kniha rozvleklá, utahaná, chvílemi jsem měla pocit, že nám bude autorka popisovat i jak si hlavní postavy utíraly zadek. Do čtení jsem se nutila, zabralo mi 3x tolik času, než normálně, ale chtěla jsem vědět, jak to popadne. I to bylo takové nedotažené, ale autorka očividně bude psát (nebo již píše) pokračování. Snad by ani nemusela, tohle stačilo ažaž.

21.03.2020 2 z 5


Zlomené duše Zlomené duše Simone St. James

Tak tohle se povedlo. Opět jedna z knih, co mě naprosto pohltila a i přes nedostatek času jsem jí četla kdykoli to šlo. Amerika padesátých let, prudérnost doby, kriminální vyšetřování a docela dost duchařiny. K tomu dobře, chytlavě napsané. Palec nahoru.

21.03.2020 5 z 5


Pro tvoje dobro Pro tvoje dobro Ellen Marie Wiseman

Krásný a velice smutný příběh, který mě ale chytil a už nepustil.

18.12.2019 4 z 5


Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Tak tohle nebyl vůbec můj styl, do čtení jsem se téměř nutila a vůbec, ale vůbec to neodsýpalo. Kniha má pár stránek a trvala mi víc než měsíc. První polovina nuda nuda, že jsem měla téměř tendenci stránky přeskočit, ale jelikož to nikdy nedělám, vydržela jsem. Druhá polovina už měla jakous takous akci i napětí, takže dejme tomu. Asi nejhorší kniha (pro mě) z celé výzvy. Za cestopis byly 3*, musím tedy hodnotit 2*.

18.12.2019 2 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Kniha se mi moc líbila. Styl psaní jiný, zvláštní, deníkovitě-barvitý. Někdo zde uváděl, že mu vadilo předvídání a nakousnutí událostí na začátku kapitol, tak to mě vůbec, k příběhu to sedělo. Nebo snad nesrozumitelné věty, které někteří čtenáři nepochopili...tak ty jsem tedy neobjevila. Kdo má rád hlubší literaturu a jiný styl psaní, přijde si na své. Příběh samotný určitě zajímavý z pohledu německých obyvatel, četlo se samo. Za mě 5*

18.12.2019 5 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Jáma byla rozhodně lepší než Kříďák. Děj více promyšlený, styl mnohem lepší, jde vidět, že už ví, jak psát. Celkem pomalý rozjezd, ale čtivý, od poloviny napínavé a i když knihu mnozí kritizují, mě bavila. Autorčin styl je jiný, zajímavý, rozhodně v sobě něco má. 4* si zaslouží.

18.11.2019 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Skvělá kniha, hrozná doba a výtečně napsané. Hloubka, jednoduchost, promyšlená dějová linka tragického osudu jedné rodiny, nicotnost jednotlivce, síla rodiny, bolest společnosti. Miluju autorčin styl popisování úplně obyčejných věcí, syrovost prostředí i skrytý hluboký cit daného okamžiku.

28.09.2019 5 z 5


Kolem světa na kole Kolem světa na kole Françoise Hervé

Kniha byla opravdu zajímavá, fascinující a nepředstavitelný příběh dvou mladých lidí. I napsané to nebylo špatně. ALE... to to proboha po paní překladatelce nikdo nekontroloval?? Nemají v nakladatelství korektora, editora? Překlepy, pravopisné chyby v základních mluvnických obratech, příkladem "...ženy nabízeli jídlo" a podobně. Více než 3 hvězdy za tuto mluvnickou hrůzu opravdu nedám.

10.09.2019 3 z 5


Provařená Provařená Simona Votyová

Moc pěkná kniha, která mě bavila a zaujala. Pěkně napsané, děj má smysl a posloupnost, otevírá témata ne úplně známá "normálnímu" člověku.

30.07.2019 4 z 5


Aféra v Cornwallu Aféra v Cornwallu Liz Fenwick

Aféra byla o něco lepší, než Dům v C., takže za mě 4* s mínusem, ale zaokrouhlím nahoru :-).

30.07.2019 4 z 5


Pod nebem Cornwallu Pod nebem Cornwallu Liz Fenwick

Nebylo to nejhorší, ale první polovina dost utahaná a hodně očekávaný happy end.

30.07.2019 3 z 5


Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Opět nezklamala, čte se prostě sama, i když na konci se to nějak moc rychle vše vyřešilo. Happy end :-)

23.07.2019 4 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Poezie 19. století je poměrně náročná na četbu, ale musím ocenit její hloubku a to, jak si mistrně dokázal Mácha hrát se slovy. Popsal něco naprosto banálního tak abstraktně a hluboce, že to dostalo jinou dimenzi a krásu. Jsem ráda, že díky Výzvě jsem si Máj přečetla celý a znám víc, než jen povinné úvodní verše: "Byl pozdní večer, první máj..."

23.07.2019 4 z 5


Hračkář Hračkář Liam Pieper

Zvláštní kniha, zvláštní příběh, zvláštní závěr. Není to Top, ale ani propadák, 4 * si víceméně zaslouží. Místy jsem měla husí kůži a závěr, sice tu někdo psal, že od poloviny věděl, že to tak dopadne, no nevím, závěr je prostě nečekaný. Je fakt, že knížka celkem syrově ukazuje válečné hnusy a současně obchodní hnusy dnešní doby a autor na svůj věk psal poměrně zkušeně. Uvidíme, jestli a s čím přijde v budoucnu.

18.07.2019 4 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Zpočátku jsem váhala, zda knihu vůbec začít číst, nudné popisování osudu nějaké stavby...ale rozhodně nelituji. Autor je Pan Spisovatel, lepší knihu jsem dlouho nečetla. Dokázal vdechnout život domu, něco, co jsem si vůbec neuměla představit, a to naprosto přirozeně, nenásilně, na pozadí tragédie naší země a osudu jedné rodiny.

18.07.2019 5 z 5


Hotelstory aneb když to hosté rozbalí Hotelstory aneb když to hosté rozbalí Vladimíra Černajová

Proč ne, oddychovka na léto, zajímavý pohled do hotelového zákulisí.

08.07.2019 3 z 5