Zlomené duše

Zlomené duše https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389319/bmid_zlomene-duse-N4P-389319.jpg 4 388 137

Píše se rok 1950 a v tajuplné internátní škole plné odložených děvčat se zrodí přátelství čtyř dívek. Dokud jedna z nich záhadně nezmizí. O více než šedesát let později se snaží novinářka Fiona napsat reportáž o rekonstrukci školy a odhalit tajemství okolo dávné vraždy své sestry. Poté co je na stejném místě ve staré studni nalezena mrtvola, začíná Fiona s pomocí přítele-policisty rozkrývat temný příběh z minulosti… a zároveň současnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Broken Girls , 2018


více info...

Vesper001
Vesper001
16.02.2024 5 z 5

Tak tohle jsem opravdu nečekala... Že mě žánrový mišmaš bude bavit a co víc, ve finále bude všechno dávat smysl. Autorka navíc velmi dobře vystihla, jak bývá člověk připoután k místu, kde se jeho blízkému stalo něco strašného. Vlastně mi všechny dějové linky připadaly spíš smutné než děsivé.

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

Na túto knihu som bola zvedavá a v podstate naplnila moje očakávania. Mám veľmi rada príbehy, v ktorých sa prelína prítomnosť s minulosťou. Tu ma asi trošičku viac bavila tá linka z minulosti - štyri dievčatá na pochmúrnej internátnej škole, ktorá je plná takých dievčat, s ktorými si ich rodičia nevedeli poradiť. Každá z tých štyroch študentiek má za sebou nejakú traumatickú udalosť a bavilo ma postupne odhaľovať, že čo sa im stalo. A do toho duch istej Mary, ktorý tam straší už večnosť. Aj linka z prítomnosti bola fajn, len Fiona mi až tak k srdcu neprirástla, hlavne mi prišlo zvláštne, že ani po dvadsiatich rokoch sa so smrťou sestry nezmierila a stále ňou bola doslova posadnutá. Ale zas sa mi páčilo ako ide za svojím cieľom a snaží sa prísť na to, čo sa na škole pred toľkými rokmi odohralo. A bolo to teda dosť zaujímavé vyústenie. O trochu menej sa mi ale páčilo, kam nakoniec viedlo rozuzlenie zavraždenia jej sestry. Ale ináč sa mi to čítalo skvelo, celý čas som bola napätá, že ako to dopadne a určite sa ohliadnem aj po ďalších knihách od autorky.


mischamys98
mischamys98
06.01.2024 4 z 5

Velmi napínavý příběh od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Propojení minulosti s přítomností mám v knihách moc ráda, ačkoliv zde mě linka z minulosti bavila o něco méně.

Čmeláček
Čmeláček
08.11.2023 5 z 5

Zajímavá kniha, kterou jsem si přečetl na doporučení paní knihovnice. A i když to nebyla úplně čistokrevná detektivka, tak mě bavila a ve finále jsem byl fakt hodně spokojený. Pět stars a howgh! :)

snimcibdim
snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Prolínání minulosti a současnosti mě v příbězích dost baví a zde ta dvojitá vyšetřovací linka funguje velmi dobře. Fiona postupuje kauzálně rozumně a je to víceméně sympatická postava, které člověk fandí. Sice jsem ledacos předvídala a obrat po návštěvě autokina byl za vlasy přitažený, ale jinak se to dohromady poskládalo pěkně, takže mi to zážitek nezkazilo.
Co bych ale oželela je ta duchařská linka. Asi to má být nějaké atmosférotvoné koření příběhu, ale přínos to žádný nedává. Popis života v tom ústavu mi přišel sám o sobě o dost strašidelnější než nějaká pani bubáková. Když už to tam autorka mermomocí chtěla mít, měla si (imho) dát tu práci a upříst nějaké důmyslnější vyšetřování i této smrti.
Vyslechnuto jako audio, které doporučuji a mrzí mě, že jsem si to nepošetřila na zimní čas, kdy by atmosféra zafungovala autentičtěji (posloucháno na sklonku léta).

LenkaWal
LenkaWal
19.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Začínala jsem asi třikrát. Na začátku jsem se vůbec nedokázala začíst.
Později mě to opravdu chytlo. Postavy mě nakonec zaujaly. Je to taková lehká, duchařská, romantická detektivka. Ja se bohužel nechala strhnout tou duchařinou, ale ta je tu jen lehce.

Teď přijde spoiler

Ale vyřešení případů je hodně zvláštní.
Vražda sonji byla jasná, jakmile se začalo mluvit o té dozorkyni.
A vražda Deb byla divná. Policejní náčelník kryje vraha, protože ten kluk má možná budoucnost. Pochopila bych kdyby to byl jeho syn nebo jiný příbuzný ( možná mi tam nějaký bližší vztah unikl).
A nakonec je ochotný zabít i sveho syna, aby to ututlal. Nevím. Rozuzlení bylo docela zklamání.
Ale i tak musím uznat, že mě to bavilo. Víc časová linka z minulosti, než ta současná.

mirinda973
mirinda973
23.08.2023 5 z 5

Začátek knížky měl pomalejší rozjezd, ale zhruba od půlky se děj rozběhl a čas s knížkou rychle ubíhal.
Prolínání minulosti a současnosti bylo přehledné a ani v postavách jsem se neztrácela. Příběh s troškou nadpřirozena byl sice těžko uvěřitelný, ale držel Vás v napětí a nakonec se knížka četla skvěle.

Debbra
Debbra
24.12.2022 5 z 5

Napínavý příběh, který chcete co nejdříve dočíst, aby jste už věděli jak to vlastně dopadne.

Titas9001
Titas9001
03.10.2022 5 z 5

Moc pěkné čtení s několika dějovými linkami. Osobně se mi nejvíce líbila ta část o skupině dívek, které se ocitly z různých důvodů v 50. letech minulého století v internátní škole, která měla k lidskému zacházení hodně daleko. A tady vznikají v touze po přežití vztahy, které vydrží desetiletí. Na místě se v současnosti ocitá novinářka Fiona, která chce vyřešit vraždu své sestry a nechápe, kdo se může pustit do rekonstrukce dávno zrušeného ústavu. Třetí linie nám naservíruje trochu duchařiny, což nemusím, ale tady mně to příliš nevadilo. Dobré čtení, které snad ani nelze úplně nazvat detektivkou. Spíše je to sonda do zákulisí mezilidských vztahů a o tom, jak úplné náhody dokážou ovlivnit náš osud.

Vesmich
Vesmich
30.06.2022 5 z 5

Půjčila jsem si jako audioknihu, u vaření a mytí nádobí se dá poslouchat ledacos. U toho poslouchání navíc člověk zachytí něco jiného, než když si čte sám. Přišlo mi zajímavé (toho bych si asi v textu nevšimla), jakou roli hraje muž v tomto typu literatury. Dříve, když byl hlavní akční hrdina muž, tak žena byla krásná, milující, záhadná, sexy oblečená a výborná v sexu. Rozpaky vypukávaly, když bylo třeba představit muže své rodině. Jemu se nechtělo, všelijak se zdráhal a ona ho tam tahala. A tady se nám to pěkně otáčí :)! Už jsem si toho všimla u několika knih, kde hraje hlavní roli akční žena - muž je sexy, svalnatý, citlivý, chápající a výborný v sexu:). Také jsem zpozorněla, když hlavní akční žena, unavená celodenní napínavě zábavnou a strhující činností, přijde domů, k sexy muži, který NAŠTĚSTÍ nevařil, ale má zbytky v lednici, ty zbytky v podobě těstovin s masovou omáčkou si ona vyklopí na talíř a jí to! Studené! To mi jediné na celé knize přišlo prostě nemožné! To se přece nedá jíst! Jinak je to kniha tak povedená a napínavá, že ve chvíli, kdy zapůjčené CD začalo přeskakovat, myslela jsem, že mě trefí šlak, když se to TEĎ hned nedozvím!

berila
berila
14.05.2022 5 z 5

Moc povedený román, určitě doporučuji k přečtení.

ewalien
ewalien
06.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Působivý příběh. Těžko se mi od něj odtrhávalo a na konci mě mrzelo, že je konec... Teď hledám něco podobného, ale zatím mě nic tak neoslovilo.
Dlouho jsem nemohla přijít na to, jak souvisí stará škola s případem, který osobně ovlivňuje hlavní postavu... I když nerada čtu knihy s válečnou či poválečnou tématikou, tady toho nebylo tolik, i když to mělo v rámci příběhu zásadní smysl. Šlo hlavně o vyprávění o přátelství, ztrátách a pomstě. Mrzí mě, že i když toho autorka napsala víc, u nás vyšla jen tahle kniha... Doufám, že se brzy zase něco objeví.

ugisha
ugisha
08.04.2022 4 z 5

Tohle byl můj šálek kávy. Čtyři kamarádky v padesátých letech, pak stará opuštěná škola, dvacet let stará vražda, tajemství, přízrak ženy v černém...
Moc dobře se to četlo, krátké kapitoly, od kterých jsem se nemohla odtrhnout, takže jsem přečetla za tři dny. Duchařina tam byla jen velmi decentně, bála jsem se jen trošku (byla jsem zrovna doma sama). Konec byl překvapivý, všechny linky se uzavřely, takže za mě spokojenost.
Povedená kniha, doporučuju.

Pavlina50
Pavlina50
06.04.2022 5 z 5

Padesátá léta, čtyři kamarádky, jedna z nich najednou zmizí, a toto celé je zasazené do prostředí trochu tajemného školního areálu…ale jakou roli v tom všem hraje přízrak mrtvé Mary v černém, ukryté pod závojem, která tady neustále bloudí? Zároveň sledujeme i současný příběh Fiony, kterou pronásledují pochybnosti ohledně vyřešení dvacet let staré vraždy její sestry v tom samém školním areálu, který je však nyní už dávno nefunkční, zchátralý a opuštěný. Akorát duch Mary ho neopustil.
Zajímavá zápletka, jeden uzavřený případ, jeden nevyřešený případ, trochu mrazivé duchařiny… slušná záruka napínavého čtení s občasným jemným mrazením v zádech.
Když pominu některé až opravdu málo uvěřitelné náhody a taky milostnou linku Fiony a jejího přítele, jejíchž vztah mi přišel takový neslaný – nemasný (nějak mi tam prostě nefungovala chemie), celkově to byla moc fajn kniha, která za přečtení určitě stojí.

slaska77
slaska77
03.04.2022 4 z 5

Fiona je novinářka v americkém Vermontu, ze sna ji budí tragédie vraždy její sestry, která se stala před 20 lety. Místo, kde Deb našli, je stará dívčí internátní škola. Postupně rozplétá nejen sestřinu vraždu, ale vše zlé, co se na místě za poslední desítky let stalo. Podaří se jí spolu se svým přítelem policistou Jamiem odhalit stará tajemství? Najdou duše zemřelých konečně svůj klid? Pěkně se to četlo, tak snad jen přílišná náhodnost dějů mi jednu hvězdičku ubírá, ale doporucuji. A str. 100: "Tam to nikdo neměl rád," řekla stará paní zdrceným hlasem.

Karin94
Karin94
12.03.2022 5 z 5

Kniha možno vyzerá ako nejaká detektívka poprípade obyčajný napínavý triller, ale ako som to začala čítať, obávala som sa, či za tým nebude niečo iné, niečo, čo asi nie je pre čitateľov, ktorí sa boja hororov. Aj keď pri tejto knihe nie je napísané v žánri, že by to mal byť horor, aj keď to tam mali napísať (aspoň nejaké prvky hororu.) Ja sama sa takýmto knihám vyhýbam, ale keďže to nebol až taký extrém, tak som to dočítala. Ale poviem vám, bolo to pre mňa miestami dosť nepríjemné čítať.

Kniha je rozdelená na dve kapitoly z roku 1950, kde čítame vlastne o štyroch kamarátkach, ktoré sú v internátnej škole v Idlewilde, o ktorej sa hovorí, že tam straší. V týchto kapitolách sa dozvedáme o každom dievčati a ich živote zvlášť a celkovo ako to prežívajú v takej strašidelnej škole.
Ďalšia kapitola je zo súčastnosti z roku 2014, kde čítame o Fione novinárke, ktorá sa rozhodne napísať článok o rekonštrukcii celej školy Idlewild, pretože je celá záhadná, strašidelná a ľudia sa jej vyhýbajú ako len môžu. Lenže až pri týchto kapitolách sa podozvedáme rôzne tajomstvá, ktoré vyplávajú na povrch, akú súvislosť to bude mať z dievčatami a oveľa viac, než si myslíte...

Táto kniha je presne ten tip, pri ktorej vyslovene hlcete stránku za stránkou od začiatku až do konca, máte mráz na chrbte skoro stále, a o napätí ani nehovorím. Okrem toho výborný a ľahký štýl písania. Ak môžem prezradiť pre milovníkov histórie, tak v knihe je spomenutá aj 2. svetová vojna, kde u mňa autorka ešte viac zabodovala.

Už veľmi dlho mi nedala kniha to, čo mi dala táto, okrem toho v knihe sa rieši oveľa viac prípadov, ako by ste čakali, alebo ako je napísané v anotacii. A keď si myslíte, že to bude takto, tak si počkajte na tie správne zvraty v knihe, ktoré vás dostanú do kolien. Síce zo začiatku som sa síce nevedela vysomáriť z toho, kde sa vlastne nachádzam, lebo tam neboli ani medzere a autorka hlavnú hrdinku premiestnila na iné miesto v jednej vete, ale toto je nič. Každopádne milujem takéto knihy, a autorka ma veľmi milo prekvapila. Ale odporúčam všetkým čitateľom, milujúci takýto žáner - tým "posratejším" asi nie.

Katulinka69
Katulinka69
05.02.2022 4 z 5

Tak po této jsem sáhla náhodou a opravdu stálo za to.

-knihomolka-
-knihomolka-
13.01.2022 5 z 5

Skvělý! Nečekala jsem, že v jednom příběhu se může protínat tolik situací, tolik informací, aniž by v tom čtenář neměl guláš. Ačkoliv je tam spousta různých "příběhů" lidí, perfektně jsem se v knize orientovala, líbí se mi, že autorka tam zakomponovala holokaust i duchařskou stránku příběhu a přesto to nepůsobí přehnaně. Rozhodně se ke knize ještě někdy vrátím.

Hanjimka
Hanjimka
04.12.2021 5 z 5

Perfektní napínavá a duchařská detektivka. Čteno ušima u vánočního pečení. Určitě doporučuji

Pavlína2019
Pavlína2019
04.12.2021 5 z 5

Mé první setkání s autorkou - píše moc pěkně. Moje oblíbené střídání minulosti a současnosti. Zajímavý, dojemný a napínavý příběh, dobře skloubený. Výborně popsané postavy... Měla jsem obavy, zda nebude příběh příliš duchařský - ale ne, vše akorát, nepřehnáno, naopak do knihy dobře zapadá, jsem spokojena. Přečteno velmi rychle, moc příjemný formát knihy i gramáž listů. Knihu všem doporučuji...