Komentáře knihy Pro tvoje dobro

Dandy1
21.06.2026

Skvělá kniha. Od první po poslední stránku. Mé srdce je roztrháno na kousky.

vera5841
28.05.2026

Silný emotivní příběh
Co je horší? Když Vás vyrůstáte zavřeni na půdě, protože rodiče se tváří, že neexistujete nebo když Vás matka prodá do cirkusu?
Lily si jako úplně malá holčička zažila obojí. A přestože vyrůstat u cirkusu není zrovna med, tak Lily v něm přeci jen našla svůj kousek štěstí. Svým způsobem...
Ve druhé příběhové linii se setkáváme s její mladší sestrou, která zdědila rodný dům a pomalinku v něm odkrývá rodinná tajemství.
Měla sestru? A co se s ní stalo? A proč její rodiče nedokázali milovat?
Kniha se mi moc líbila i přesto, že v některých částech se nečetla úplně lehce. Autorka ví, jak ze čtenáře vyždímat emoce a zároveň jej držet v napětí.

VeFab
24.04.2026

Silné čtení.

HŠ
22.02.2026

(SPOILER) Do půlky více než dobré. Pak už to začalo být občas nelogické (jeden den mrzne až se lámou stromy, za dva dny prší a pak je najednou sucho, že hoří tráva). Život Lilly v cirkuse klouzal po povrchu, Julia zase jen neustále něco hledala v domě. Průměrná kniha.

Barbanka
05.02.2026

Nelehko se mi čte o tom, jaká byla dřívější doba a co se dělo v cirkusech.
Jak neskutečně trpěla zvířata – a o lidech s deformacemi nebo vrozeným znetvořením ani nemluvím.
Pro ně byl život krutý, plný ponížení a strachu, a společnost se k nim chovala bez špetky empatie.

Vždycky, když čtu podobné knihy, uvědomím si, jak moc jsem vděčná za dobu, ve které žijeme.
Ano, i dnešní svět je občas extrémní, chaotický a nelehký – ale každá doba má něco.
Přesto máme dnes možnosti, o kterých si naši předkové mohli nechat jen zdát. A proto je dobré číst knihy tohoto žánru, abychom na to nezapomínali.

SimonaP
01.02.2026

Hodně smutný a krutý příběh, neotřelý námět, zas něco jiného než co běžně čtu. V těchto dobách to asi bylo možné, pro mě těžko uvěřitelné.

Kmoni
23.11.2025

Knihu jsem četla na doporučení. Okamžitě mně zaujala, krásný styl psaní. Nádherný příběh. Přečetla jsem ji jedním dechem. Je to jedna z těch knih u kterých vím že si přečtu všechny knihy od této autorky.

Jančislava
06.10.2025

Kniha mě v knihovně zaujala a první půlka se mi moc líbila. Druhá půlka už se nějak vlekla, zvláště kapitoly o Julii. Když se příběh dostal ke slonům musela jsem přeskakovat. Doufala jsem v trošku jiný konec a úplně mě neuspokojil.

ela1972
11.09.2025

Zase úplně jiný silný příběh z pera autorky.

Evaho73
07.09.2025

Pro tvoje dobro je román, ktorý sa číta jedným dychom a pritom v sebe nesie veľa emócií. Na jednej strane sledujeme Lilly, dievča držané v podkroví vlastného domu, na druhej Julii, ktorá po rokoch odkrýva temnú minulosť svojej rodiny.
Autorka má dar vyrozprávať ťažké témy citlivo a pritom udržať napätie až do poslednej stránky. Striedanie dvoch časových rovín dodáva príbehu dynamiku a odhaľované tajomstvá robia z čítania silný zážitok.
Je to kniha, ktorá dojme aj prekvapí, a ktorá ostáva v pamäti ešte dlho po dočítaní.

Pajuška59
03.08.2025

Kniha si mě získala už po přečtení první stránky. Příběh Lilly se četl úplně sám, hltala jsem stránku za stránkou a od knihy se nemohla odtrhnout. Určitě všem doporučuji k přečtení.

Princezna22
05.07.2025

Přečetla jsem to doslova jedním dechem. Ani nevím, jak to říct… jen že tenhle příběh se mi dostal hluboko pod kůži. Některé scény mi pořád běží hlavou a asi ještě dlouho poběží. Bylo to drsné, emotivní, surové… ale zároveň tak lidské a silné, že jsem nemohla přestat číst.Občas jsem měla chuť brečet, občas křičet. A nejhorší na tom je, že něco takového se mohlo (a může) opravdu stát. Právě to z toho dělá knihu, na kterou se nezapomíná. Nešla jsem do toho s žádným očekáváním – a o to víc mě to rozdrtilo.
Za mě silných 5 hvězdiček. A varování: tenhle příběh ve vás něco zanechá.

HH77
01.07.2025

Skvělá kniha jako všechny knihy autorky, přečteno téměř na jeden zátah. Ale dost drsná, nic pro slabé povahy.

Littlemonday
25.03.2025

Asi jsem z toho zase tak unesena nebyla, zajimave tema, ale nejak mi to neodsypalo…

EvaHonsová
02.02.2025

Výjimečný příběh se zaměřuje na nelásku matky k dítěti, které je jiné. Absurdní způsob chování matky k malé holčičce. Lilly se 8 let v době svého dospívání musí smířit s tím, že její "rodinou" jsou teď cirkusáci. Prožívá i šťastné dva roky se svým manželem. Tragédie kratičký čas radosti a naplnění změní. Opět je na scéně matka...

Emma27
18.01.2025

Knihu jsem si chtěla přečíst už dlouho.Je to drsné čtení,napínavé, ale od pulky jsem tušila,jak je to s dcerou. Knihu určite doporučuju.

LePetitPrince8
13.01.2025

Tak tato kniha mě naprosto odrovnala a získala si mě hned od prvních stran.
Silný příběh o dvou ženách s těžkým životním osudem. Hlavní postavy jsem si zamilovala a prakticky za ně dýchala. Tak moc jsme si pro ně přála šťastný konec. Bolestivé čtení, které vás zasáhne a jen tak ho nedostanete z hlavy. Při čtení mi nejedna slza ukápla. Moc doporučuji a těším se na další knihy od autorky.

Jájinka_sh
12.01.2025

(SPOILER) Skvělá a neskutečně silná kniha. Musím teď dát něco lehkého jinak by mi srdíčko nevydrželo. Jak se po chvilce štěstí Lilly obrátil osud proti ní mě neskutečně rozhodil. Chudák Pepper, to jsem myslela, že nezvládnu. Je dobře, že Blackwood Manor skončil, jak skončil a Julie se konečně dozvěděla pravdu...

jiri77
08.01.2025

Skvělé, zároveň smutné a drsné čtení od kterého jsem se nemohl odtrnout. Hodně dobrá kniha, která si zaslouží plné hodnocení.

Euka
31.10.2024

Do knihy jsem se úplně zamilovala,ač byla hodně smutná, tak byla prostě úžasná. Ukápla nejedna slza a Lilly mi chybí už teď.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi