Pro tvoje dobro

Pro tvoje dobro https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373076/bmid_pro-tvoje-dobro-85z-373076.jpg 5 688 216

Další strhující dílo z pera autorky Tmavých stěn Willardu. Za jednoho letního večera roku 1931 zahlédne Lilly Blackwoodová za oknem svého podkrovního pokoje světla cirkusu. Ví, že nesmí ven, nikdy ostatně nevykročila ani ze svého pokoje. Matka jí tvrdí, že lidé by se jí báli. Přesto Lilly poruší všechna pravidla – a domů se už nikdy nevrátí. O dvacet let později devatenáctiletá Julia Blackowoodová přijíždí převzít správu nad sídlem, které zdědila. V utajeném pokojíku v podkroví najde důkazy, že zde kdosi žil. Snad ta podivná dívka na fotografiích z cirkusové show? Příběh dvou žen, tak odlišných, a přesto spojených neznámým poutem, přinese řadu šokujících odhalení, napětí i dojetí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Life She Was Given , 2017


více info...

Přidat komentář

olma
28.03.2024 3 z 5

Na mě byla tato kniha plná krutosti. K dětem , zvířatům. Napínavý děj od začátku až do konce, to ano. Autorka umí udržet pozornost. Další její romány mě ovšem nelákaji.

mario.nette
15.03.2024 4 z 5

Děj se odehrává v roce 1931, kdy sledujeme malou Lilly. Ta žije s rodiči ve velikém domě.
No, s rodiči...spíše sama v pokoji. Nesmí ven, protože lidi by se jí báli, protože je zrůda – hříčka přírody, jak jí to maminka tvrdí a protože je Lilly malá, mamince věří. Společnost jí dělá jen její kočička a tatínek, který za ní chodí.
Jednoho večera spatří z okna dalekohledem cirkus, který k nim do města přijel. Tolik by si přála ho navštívit! Netuší však, že se jí brzy přání splní. Kéž by si to ale raději nepřála

Dále tu máme rok 1956 a s ním Julii. Ta před třemi lety opustila Blackwood manor. Tedy přesněji utekla. Nyní se živí jako servírka, má násilnického přítele a moc se jí nedaří.
Jenže pak dostane dopis, že její matka zemřela a ona dům zdědila. Vydá se tam a dobrodružství může začít.

Lilly a Julie jsou obě Blackwoodovy. Co mají společného?

V knize bylo střídání let – Lilly a Julie, což mě moc bavilo.
Na začátku knihy mě bavila víc Lilly. Pak jsem nerada četla, co se dělo, bylo to smutné moc :(
Musím říct, že mě bavila víc dějová linka Julie. Číst o cirkusu mě nějak nenadchlo a strašně mi bylo líto těch slonů. Julie a koně, to se četlo moc hezky, i když tam byla s nimi napínavá chvilka.
Ale to, jak Julie prozkoumává dům a dozvídá se pomalu pravdu – to bylo za mě super.

Četlo se to dobře díky docela krátkým kapitolám a jelikož vždy končila napínavě (hlavně ta Julie), nutilo mě to číst dál a dál.
Přiznám se, že závěr s Pepper jsem musela přeskočit, to jsem nedala to číst.
Musím tedy jednu hvězdičku za toto ubrat, to bylo krutý :(


keselylenka
29.12.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od autorky a opět mě nezklamala. Více se mi líbila linka Lilly zejména v první polovině byl podle mě příběh velmi dobře vystavěn. Člověk si jen říká, co je to za lidi.

ERIK 2
02.12.2023 5 z 5

Romány, které píše paní Wisemanová jsou dle anotace určené především ženám. No moc bych s tím nesouhlasil. Knihy, které tato paní spisovatelka napsala mají co říct i drsnějším povahám a spíš bych její romány zařadil jako psycho romány. Její knihy jsou prostě napínavé a místy ostré jak břitva. Tento román je z těch ostrých. A navyše okořeněn dávkou jemné duchařiny. Za mne super.

matogeminimato
22.11.2023 5 z 5

Ako aj prvá kniha tejto spisovateľky (Čo Clara Zanechala) sa tu odohrávajú dva príbehy v rôznych časových rovinách. Tentoraz v rozmedzí asi 20 rokov. Je to príbeh malého dievčatka Lilly, ktoré je od narodenia zavreté v podkrovnej izbe. Mama jej tvrdí, že by sa jej ľudia báli a preto vonkajší svet vidí iba cez malé okno. Až raz uvidí za oknom svetlá cirkusu.... A vtedy sa jej život navždy zmení...

kulatina
19.11.2023 4 z 5

Jak smutný příběh. Velmi čtivý převážně z prostředí cirkusu v 30tých letech. Je zde mnoho krutosti, sama jsem přeskočila pasáž o týrání slonů (asi 30 stran), tohle kdyby autorka vynechala a nechala slony přežít, hodnotila bych 5. Za pouze 4.

Kenan
18.11.2023 5 z 5

Tohle bylo moc smutné čtení. Osudy dvou dívek ve dvou časových liniích. I když jsem si od poloviny příběhu myslela, že vím, kde se spojí, tak nakonec to bylo trochu jinak. Silný, krásný příběh.

leona0568
15.11.2023 5 z 5

Od autorky přečtená druhá knížka. Jsem ráda, že jsem přečetla. Moc hezky, poutavě napsané, na mnohých místech smutné čtení, což nutí to k zamyšlení, proč tolik krutosti...

spami
25.10.2023 5 z 5

Už druhá kniha této autorky a jsem opět moc spokojená. Příběh silný, hrůzný, nádherný, ...ne jednou mi ukápla slza.

veronika9761
01.10.2023 2 z 5

Zacatek byl nabity, ale konec zoufale zdlouhavy.

JancaMia
19.09.2023 5 z 5

Na knížku jsem se dlouho těšila, konečně na mě vykoukla v knihovně. Silný příběh o tom jak k sobě dokážou být nejbližší krutí , to ve mě stále rezonuje. Příběh má dvě časové osy které se na konci protnou.

Gabča67
31.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Knížka se četla pěkně a mě stále něco pohánělo dopředu otáčet další stránky. Hořko-smutný příběh děvčátka Lilly je plný emocí, dějových zvratů i napětí. Knížkou probíhá i druhá dějová linka, a sice dívky Julie. Osudy obou hrdinek se protnou v závěru celého příběhu. Nestává se mi často, abych odhalila konec knížky, ale v tomto případě to zase až tak složité nebylo. Co mě však určitě překvapilo, byla postava a role otce. Dávám 4* a ráda se k tvorbě paní autorky někdy vrátím.

KlaraD851
25.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Trocha porovnání: četla jsem po Tmavých stěnách a ty nasadili laťku hóóódně vysoko. Styl psaní a dvě časové linie mají obě knihy společné, stejně tak nelehký život obou hrdinek a následné propojení příběhů ke konci knihy. Dalším společným rysem je to, že na začátku problémů stojí ti nejbližší, kteří ublíží. A moc. Prostředí psychiatrické léčebny i cirkusu jsou děsivé a kruté obě. A obě končí nadějí, což si oba smutné příběhy zaslouží.
Já osobně jsem se trochu prala s prostředím cirkusu (nesnáším ho od dětství), jinak děj a příběh na jedničku.
O chlup lepší Tmavé stěny, ale i Pro tvoje dobro stojí za přečtení.

Janniska
25.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Krásně napsaný ,smutný příběh.Dvě dějové linie byly velmi dobře zpracované ač to nemám obvykle ráda,tady se to opravdu povedlo.Vše do sebe (ne)hezky zapadlo a ten šílený příběh nabyl logického závěru.Přiznám se že části kde se týrají sloni jsem přeskakovala.

Thalin
16.06.2023 4 z 5

Příběh je rozhodně silný, plný nespravedlnosti a smutku. Chování rodičů je naprosto nepochopitelné už od začátku a postupně se to horšilo . Až má na ně člověk při čtení vztek. Prostřední cirkusu mě bavilo a celkově se to svižně a dobře četlo. Jen je to celé docela dost předvídatelné. Hodně věcí mi bylo jasných už na začátku, u jiných stačila nějaká narážka a já už věděla jaká scéna bude následovat nebo jaký to bude mít dopad. Linka Lilly mě bavila víc, ale to se mi stalo i u Willardu, že mě linka z minulosti bavila mnohem víc. Juliinina linka byla spíš na dovysvětlení. Ne že by mi to čtení nějak narušovalo, jen mi to přišlo zkrátka trošku škoda, že mě příběh nemá moc čím překvapit. Ale to nic nemění na tom že se to hezky četlo, nemělo to hluchá místa a bavilo mě to.

Svoja
23.05.2023 5 z 5

Velmi silný příběh, přečteno jedním dechem. Ale velmi smutná

JJJ007
30.03.2023 5 z 5

Silný příběh, hrůza, které jsou schopni jen lidé. Kniha je úžasně napsaná, nelze ji odložit. Autorka má velký talent na výběr témat a poutavé vyprávění. Doporučuji

Kacatko86
06.02.2023 5 z 5

Dokonalý román! Ke konci zvrat, který jsem nečekala. Rodinné vztahy, ze kterých mrazí. Autorka má úžasný styl psaní, neotřelé náměty, opět mě nezklamala!

Rozarka454
03.02.2023 5 z 5

Velice smutná kniha, ale moc hezky napsaná . Prolínání dvou časových os mám moc ráda. U popravy slona jsem asi 50 stran regulerně probrečela.

PavlaA
31.01.2023 5 z 5

To byl tak bolestný a dojemný příběh, že mi dlouho zůstane v paměti. Velmi doporučuji