j.vitek j.vitek komentáře u knih

☰ menu

Bezmocná Bezmocná Timea E. Nagy

(SPOILER) Určitě stojí za přečtení pro ty, kdo se chtějí blíže seznámit s fungováním obchodu se sexem. Jak sama protagonistka uvádí, dnes je to i kvůli technologiím možná ještě horší...
SPOILER: Škoda, že v závěru spoluautorka neuvedla, zda byla vznesena žaloba i na dva maďarské celníky, kteří způsobili jeden z jejích nejhorších zážitků a tím i zvratů děje knihy.
Přečetl jsem na základě doporučení ze zájmu o problematiku. Pokud by se jednalo o fikci, hodnotil bych níže pro nízkou uměleckou úroveň.

18.04.2024 4 z 5


Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii Zdeněk Šmíd

(SPOILER) Pro vodáky hezké čtení plné nostalgie. SPOILER: Pro ty, kterým se líbil stejnojmenný seriál, je to úplně o něčem jiném. Tvůrci se jen snažili zachytit ducha určitých postav a některé vybrané děje z této a asi i dalších knih autora, které jsem zatím neměl možnost číst.
Třeba Křižák je v seriálu totální výplod filmařů.

14.04.2024 4 z 5


Máma má alzheimera Máma má alzheimera Luboš Hacala

Velice intimní výpověď psaná formou nepravidelných deníkových zápisů. Těžké čtení hlavně kvůli celkové bezútěšnosti a beznaději. Stáří rozhodně není pro sraby...

27.03.2024 4 z 5


Rodinný sjezd Rodinný sjezd Ivan Kraus

Z této knihy mi asi nejvíce utkvěly zážitky otce z vězení. Jinak je to takové hodně rodinné a pro mě ne moc zajímavé.

26.03.2024 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

K Zaklínači I. jsem si našel cestu dlouhou oklikou přes nakousnutou Krev elfů, na kterou jsem v dětství nebyl asi dost zralý, a třetí díl herní ságy.
Díky hře beru již Geralta skoro jako člena rodiny, takže mi některé slabší povídky nemohly zkazit dojem. Ty lepší, kterých je menšina, mě zato hodně pobavily.

26.03.2024 5 z 5


Číslo do nebe Číslo do nebe Ivan Kraus

V některých aspektech humor na úrovni Jerome K. Jerome. Moje nejoblíbenější postava je děda bývalý zemědělec.

20.03.2024 4 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Zajímavý a čtivý pohled do sovětských gulagů z pohledu ženy. Neuvěřitelné, jaké krutosti si lidé dokáží mezi sebou provádět.

07.02.2024 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Čtivě napsané. Historickou pravdu bych v tom nehledal.

07.02.2024 4 z 5


Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie Tereza Košnařová

Podtitul nelže. Od knihy se nedá odtrhnout. Velice čtivá forma zápisků, které jsou velmi autentické a tak akorát osobní. Rozčleněna do dvou částí Nepál a Indie, které jsou oddělené množstvím autorských fotografií. Podrobnější členění by ovšem nebylo k zahození.
Jediná nevýhoda pro mě - do těchto zemí už díky/kvůli této knize asi nepojedu.
Těším se na další díly.

24.10.2023 5 z 5


Pražská buzna Pražská buzna Jiří Markvart

Místy vtipné lehké čtení evokující vzpomínky na "telecí" léta. Nic hlubokého ani intelektuálního nečekejte. Nejvíce propracovaná a sympatická postava je kamarád Karel. Ostatní vedlejší postavy jsou jen takové štěky. Vypravěč je vykreslen jako zlomyslné a cynické sebestředné zvířátko. Konec poskytuje určitou naději na zmoudření a tedy i přípravu pro další díl.

29.08.2023 2 z 5


Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

(SPOILER) Stojí za přečtení. Zajímavé životní osudy a netypické rodinné vztahy.

Spoilery:
Mormonismus autorka bere jako něco úplně normálního, o čem se v knize zmiňuje minimálně.

Poučení: Institucionální vzdělání není zárukou získání moudrosti.

26.05.2023 3 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Silná kniha. Nedá se přestat číst. Dojem dlouho zůstává. Výrazné postavy, s kterými čtenář "žije", i když knihu odloží. Děj je poplatný žánru magického realizmu. Mně to nevadilo, protože mám rád i fikci.

07.05.2023 5 z 5


První osoba jednotného čísla První osoba jednotného čísla Haruki Murakami

Čte se dobře. Povídková forma mi vyhovovala. Líbí se mi, jak autor pracuje s propojováním vlastní reality a fikce. Zajímavý doslov. Trochu mi to připomínalo styl psaní Michala Viewegha. Murakami je více filozofický až mystický. Díky mnoha odkazům vhodné pro milovníky nejen klasické hudby.

09.01.2023 3 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Nezaujalo mě tedy jsem odložil záhy. Pro mě jaksi příliš předvídatelné a zjednodušující. Odradila mě i určitá snaha o historizování až didaktičnost podpořená dobovými výstřižky. Míří na jiný druh čtenáře.

04.12.2022 1 z 5


Můj rodný blázinec Můj rodný blázinec Radkin Honzák

Stojí za přečtení. Lidskost a životní postoj pana Radkina Honzáka jsou v dnešní době k nezaplacení. Měl jsem možnost jej vidět naživo na přednášce a i díky tomu k němu chovám hluboký respekt. V knize je převyprávěn v podstatě celý jeho životopis, který mimo obrovskou šíří profesních zájmů a zkušeností zahrnuje mnoho zajímavých a nečekaných skutečností.
Někdy až moc povídání bez uvedení kontextu pro běžného čtenáře.

04.12.2022 4 z 5


Bláto, pot a slzy Bláto, pot a slzy Bear Grylls (p)

Kvůli popisu výcviku SAS a výstupu na Mount Everest stálo za to přečíst.

29.10.2022 3 z 5


Mário, trestanec číslo 3317 Mário, trestanec číslo 3317 Mario Vittorio Derduľ

Moc doporučuji všem, kdo se chtějí dozvědět více o dějinách první poloviny 20. století očima jejich účastníků. Jedinečný román.

29.09.2022 5 z 5


Piranesi Piranesi Susanna Clarke

Připojuji se k těm, kteří radí: nic si o knize dopředu nezjišťujte a prostě si ji přečtěte. Budete za to vděční.
Já měl to štěstí.

29.09.2022 5 z 5


Kámen mudrců Kámen mudrců Johanes Anker Larsen

Dostala se ke mně na základě doporučení od Pjéra la Šé'ze. Nelituji času, který jsem s knihou strávil. Silný prožitek evokovaný čtením ve mně stále zůstává.

30.07.2022 5 z 5