Tatér z Osvětimi přehled

Tatér z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405128/bmid_tater-z-osvetimi-cS5-405128.jpg 4 4318 4318

Tetování vězňů v Osvětimi se stala symbolem holocaustu. Jedním z těch, kdo čísla na předloktí tetovali, byl slovenský Žid Lale Sokolov, rodným jménem Ludwig Eisenberg. Jeho příběh připomíná děsivé události v dějinách lidstva a ukazuje, že vedle sebe mohou existovat promyšlená brutalita i nesobecká láska. Autorka s citem odkrývá sedmdesát let staré události, aniž by milostný příběh převládal nad tím nejdůležitějším – ztrátou domova, utrpením a touhou přežít.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Tattooist of Auschwitz , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tatér z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1136)

Thalin
včera 3 z 5

Knihy odehrávající se v koncentračních táborech moc nevyhledávám, protože bývají často docela přikrášlené a jednu dobu se s nimi roztrhl pytel. Ale k tatérovi mě přivedl seriál, který jsem nedávno viděla a přišel mi opravdu zajímavý a vypadalo to, že by to celé mohlo být autentičtější, když jde o zpověď jednoho z vězňů.
Ale bohužel, musím říct, že mě kniha zklamala. A ne svým příběhem, ale zpracováním.

V tomhle tedy seriál odvedl lepší práci. Autorka si nedala zrovna moc práci s popisky a nějaká jazyková rozmanitost jí asi taky nic moc neříká.
Taky mi občas připadalo, že to prostě chtěla mít hned z krku a 200 stran přečtete jako nic, přitom by si s tím stačilo trošku pohrát a kniha mohla být klidně i delší. Jako celek to zkrátka působí docela odfláknutě.

Některé situace, které v seriálu působily opravdu dramaticky a člověk z nich cítil tu zoufalost a bolest, byly v knize odbyté sotva pár větami. Chyběly tomu zkrátka emoce. A místy to působilo, jako by dítě psalo slohovku, jak strohé to bylo. Opravdu není třeba třikrát ve větě zmínit Laleho jméno, čtenář ví o kom se zrovna mluví.
Občas navíc autorka skáče od jedné události k jiné nebo vzpomíná na pár záblesků z minulosti, přitom se to do děje zrovna vůbec nehodí a akorát to čtenáře mate. A jiné události zase vůbec nedotáhne, jakoby zapomněla.

Výhoda je, že se to opravdu rychle čte, vzhledem k jednoduchosti jazyka a celého pojetí knihy. Ale právě to celému příběhu zároveň ubližuje, protože to zkrátka působí trošku prázdně. Dost věcí bude upravených, přeci jen samotný Lale už měl také ve stáří problém si vše vybavit správně (aspoň co jsem pochopila z dovětku a ze seriálu), ale příběh je to opravdu zajímavý a silný. Jen je škoda, že se dočkal tak chabého zpracování. Za mě je to tak na 2,5 hvězdy.

Knižníblázen
18.05.2024 5 z 5

Vlastně moje první přečtená kniha zabývající se tématikou 2.světové války a koncentračních táborů. Velmi dojemný příběh,který musím číst znovu a znovu. Opravdu mrazivé,že stačí málo a člověk přijde o život. Lale už málem několikrát přišel o život. Nakonec svou milovanou Gitu najde a to je dobře,jenže ne každý měl takové štěstí jako Lale a Gita a v tomhle je tato kniha jedinečná,ukazuje naději.


Věra91
13.05.2024

Mě po jejím dočtení došli slova. Nemohla jsem při jejím čtení se odtrhnout. V knize jsou autentické fotografie, které mě dost rozbrečeli.

všechny komentáře

Související novinky (23)

Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)

05.05.2024


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021


Příště už nebudu psát o holocaustu, říká autorka Tatéra z Osvětimi

22.10.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tatér z Osvětimi v seznamech

v Právě čtených86x
v Přečtených6 950x
ve Čtenářské výzvě2 434x
v Doporučených329x
v Knihotéce1 111x
v Chystám se číst1 609x
v Chci si koupit423x
v dalších seznamech30x