Kafka na pobřeží přehled

Haruki Murakami

Kafka Tamura, nejdrsnější patnáctiletý kluk na světě, se vydává na dlouhou cestu – obrazně i doslovně vzato. Odchod z otcova domu, putování i pokus o nový život je totiž metaforou vnitřní proměny. Osud je jako písečná bouře, co bez ustání mění směr. Odejde tam, kde ho nikdo nezná a ani nezkoumá, odkud se vzal. Začne pracovat v jedné knihovně pod dohledem pana Óšimy, svého rádce a kamaráda. Pozná slečnu Saeki, která žije ve vzpomínkách na tragicky zesnulého milence, okusí hodně bolesti i krásy.... celý text

Literatura světová Romány

Štítky knihy:

japonská literatura magický realismus převtělování World Fantasy Award (cena)
Vydáno: 2010 , Odeon
Originální název: Umibe no Kafuka / 海辺のカフカ, 2002

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha 'Kafka na pobřeží' od Haruki Murakamiho vyvolává rozmanité reakce. Někteří čtenáři oceňují její hloubku a magický realismus, který dokáže proměnit běžné situace na něco výjimečného. Jiní však kritizují brutalitu některých scén a nedostatek emocionální hloubky postav. Většina se shoduje, že příběh je fascinující a nutí k zamyšlení, i když zůstává plný nezodpovězených otázek. Murakamiho styl psaní je pro mnohé okouzlující a inspirativní, ačkoliv ne každý čtenář se s jeho přístupem ztotožňuje. Více v komentářích.

Komu by se kniha Kafka na pobřeží mohla líbit?

• Čtenáři hledající magický realismus
  • Milovníci filozofických úvah
  • Fanoušci japonské literatury
  • Ti, kdo ocení komplexní postavy
  • Čtenáři toužící po hlubokých příbězích

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kafka na pobřeží. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Hema
07.03.2026

Nesouhlasím s tím, že by se ta kniha obtížně četla, a že by mělo každé slovo takovou váhu, jak někteří tvrdí. Výjimečnost té knihy spočívá v tom, že v ní můžete sice hledat informace mezi řádky a užívat si každé slovo, ale i pokud jste čtenář průměrný nebo dokonce rychločtenář, knihu si užijete, protože funguje i tak.
Přirovnání s Kafkou také není moc přiléhavé, spíš je zavádějící.
Pro mě je to příběh o dospívání uprostřed světa, kde je všeho hodně, jen klidu na přemýšlení málo. Krásné.

všech 404 komentářů

Související novinky - Kafka na pobřeží (0)

Psaní je důležité. Ale konečný výsledek, hotová napsaná věc, ta už žádný smysl nemá.

Na tomhle světě lidi nejdřív ze všeho omrzí právě to, co není nudné. Co se naopak neomrzí, jsou většinou právě nudné věci.

všech 5 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

2006 - World Fantasy Award (Novel)

Kniha Kafka na pobřeží v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 072x
v Mé knihovně951x
v Chystám se číst1 136x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Haruki Murakami také napsal(a)

Haruki Murakami
japonská, 1949