Pražská buzna

Pražská buzna https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309576/mid_prazska-buzna-Chu-309576.png 4 150 44

Od coming outu až po krizi středního věku zažije průměrný gay spoustu věcí, o kterých si myslí, jak jsou jedinečné, ale ve skutečnosti si jimi projde prakticky každý – od krále gay barů až po nepřiznaného kluka z vesnice. Jinak to neměl ani Milan, který si celých patnáct let nahodile vedl deník, abyste mu mohli alespoň naoko závidět. A to bez ohledu na to, jestli jste gay, lesba nebo třeba i heterosexuál. V takovém případě je pro vás v knize přichystán i přehled toho, co byste jako začínající buzna měli vědět, pro případ, že by vás konvenční heterosexuální život začal nudit. Pražská buzna je debutem Jiřího Markvarta, který si jako každý správný gay buduje kariéru v reklamě. V roce 2015 psal stejnojmenný blog, který se během několika měsíců vyhoupl na místo jednoho z nejúspěšnějších českých queer blogů vůbec. Čtenáře si získal zobrazováním notoricky známých životních situací s velkorysým nadhledem i svým nevybíravým smyslem pro humor. Bez ohledu na vaši orientaci vás bude čtení Pražské buzny bavit. Možná i trochu urážet, ale rozhodně víc bavit.... celý text

Přidat komentář

j.vitek
29.08.2023 2 z 5

Místy vtipné lehké čtení evokující vzpomínky na "telecí" léta. Nic hlubokého ani intelektuálního nečekejte. Nejvíce propracovaná a sympatická postava je kamarád Karel. Ostatní vedlejší postavy jsou jen takové štěky. Vypravěč je vykreslen jako zlomyslné a cynické sebestředné zvířátko. Konec poskytuje určitou naději na zmoudření a tedy i přípravu pro další díl.

Langy
28.07.2021 3 z 5

Kniha ve mně vzbudila emoce, což je účelem každého díla. Jenže nevím, jestli to jsou emoce kladné, nebo záporné. Kniha mě po literární stránce nenadchla. Byly tam světlé momenty a pár dobře použitých prvků. Znázornění pražské buzny se povedlo většinově, ale chyběl mi k rubu i líc. Nejraději bych skóre hodil přesně doprostřed na 2,5 hvězdy z pěti možných. Přiklonil jsem se nakonec ke hvězdám třem, jelikož popsat takto podrobně pražskou buznu dalo asi dost práce. Autor se s knižním hrdinou musí ztotožňovat (alespoň v nějakých pasážích), nebo je to dobře udělaná práce.
Znovu už po knize nesáhnu, ale na deštivé odpoledne po únavné práci to přišlo vhod.


Fanda74
20.04.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, otevřené, bez pretvarky, myslím že realita taková je, i když je to psáno s nadsázkou a takovou lehkostí.

l24601s
02.02.2021

Osobně musím říct, že mě kniha bavila, ale také je možné, že by se tak nestalo, kdybych v této komunitě neměla tolik skvělých přátel, a na zbytek (těch méně skvělých) to sedělo téměř přesně. Od knihy jsem ale už od začátku neměla příliš velká očekávání :)

lucifess
01.09.2020 3 z 5

Nebylo to vůbec špatné, začátek mě velmi bavil a bylo to velice vtipné. Ke konci už to bylo pořád jen to samé do kola a já ztrácela zájem. Dočetla jsem, ale další pokračování už bych do ruky nevzala, ani jako blog, stačilo. Každopádně díky za exkurzi do gay světa :)

uteklazreality
02.06.2020 2 z 5

... odhalení, hledání sebe sama, termix, jsem na kluky, trápení, koloběh života
.
Svět, který neznámé se nám leckdy hodnotí jednoduše. Máme přeci internet, kamarády s názorem a sami si k tomu něco přidáme. A na otázku: "Jaké to je být klukem, který má rád kluky?" ani já nedokážu odpovědět. Knížka mi dovolila nahlédnout, ale i tak mi to nestačí k tomu, abych mohla hodnotit nebo soudit životy druhých.
.
*Pražská buzna od Jiřího Markvarta*

michal7852
30.04.2020 4 z 5

Napsaná nespisovatelem... To asi vypoví hodně. Ale čtivo dobré, věrné :D

ondras666
17.01.2020 2 z 5

Pan Markvart to asi myslel dobře, když chtěl vytvořit tuhle postavu buzny. Ale myslel to jako fakt vážně?
Milan je pro mě od začátku namyšlený frajírek, který jen hledá, kde by koho ojel a kdo by jeho ojel. A svým sebestředným, ironickým způsobem si vybírá a hodnotí všechny kolem sebe.
Místy to bylo vtipné, ale místy až trapné. Ano, postava Milana je obrazem velké části pražské gay scény, což asi byl i účel ukázat. Za mě se to ale minulo účinkem a jen ukázal LGBT komunitu jako bandu idiotů, kde každý "š..á" s každým.
A to, že jako správná "buzna" musí psát blog, je snad jasný. To přeci jinak nejde. V dnešní době mě osobně to připadá, že kdo nic neumí, tak píše blog a pak ho vydá jako knížku. Tím autora nechci urážet a soudit, neznám ho. Ale další blogovou knihu si odpustím.

Rubbertrouble
12.11.2019 3 z 5

Jako blog mi to prislo vtipnejsi.

milan.krimsky
15.03.2019 5 z 5

co k tomu dodat, je to kniha spíše s homosexuální tématikou

Yorika
28.01.2019 3 z 5

Pro Milana je život jedna velká jízda.Milan je takový cynický a sobecký floutek, který má jediný problém.Jestli večer ojede vousatého Frantu nebo zajíčka Pepu.
Ale nepopírám, že to občas je i vtipné.Po třech deci vína.

Adelajda2012
23.12.2018 2 z 5

Cakala som trosicku hlbsi pohlad do gay-zivota. Hmm...nestalo sa. Ide skor o podrobny popis ako sa v tychto kruhoch zhana partner a (prevazne) sex. Pisane s nadsazkou a humorom. Celkom zabavne, ale ku koncu uz trochu jednotvarne citanie.

lipi
02.12.2018 2 z 5

Jednoduché, rychlé čtení, nicméně jde vidět, že to psal floutek, co o životě kromě buzního světa sponzorovaného rodiči ještě nic neví.

pastelka53
07.08.2018 3 z 5

Jednoduché čtení, které někoho nadchne a někoho urazí.
Tenhle přisprostlý rádoby deník mě bavil! Odpočinula jsem si, zasmála se a ráda se někdy k této knize vrátím.

DriftBooks
27.07.2018 3 z 5

Jeden můj dobrý kamarád je buzna. Osobně mu říkám Velkej Buzna. A on mě občas počastuje nějakým tím buznovským dárkem. Naposledy třeba knihou Pražskej buzna. K padesátinám. Předpokládám, že ho k tomu inspirovala věta z anotace: „v knize je přichystán i přehled toho, co byste jako začínající buzna měli vědět, pro případ, že by vás konvenční heterosexuální život začal nudit.“ On totiž, coby neúnavný apoštol homosexuality, hlásá, že teplý jsou všichni chlapi, jenom někteří to ještě neví. I já zatím žiju v blažené nevědomosti…

Jo – říkat buznám buzna je prý v poho. Píše se to v té knize… Napsal jí buzna. Jak jinak…

Chvíli jsem váhal, zda knihu do čtenářského deníčku vůbec zařadit. Zda se k tomu, že jsem ji četl vůbec přiznat. Zejména když jsem v recenzích našel perličky typu – skvělá kniha pro fandy teplého čtení – knížka jim poslouží i pro seznamování na veřejnosti (protože, upřímně, když v šalině – pro Pražáky v tramvaji – někdo drží knihu s názvem Pražská buzna, je dost pravděpodobné, že nebude úplně hetero). Aha…?! Knihu jsem tedy raději četl pouze doma, abych náhodou někde na veřejnosti nevzbuzoval plané naděje… A nakonec jsem se dobře pobavil. Takové příjemné odlehčení od veškeré té seriózní heterosexuality... ehm...

Je nutné říct, že to skutečně není čtení pro každého. Nahlédnout do toho pražského buzince je pro neznalého trochu zjevení. Tipoval bych, že pokud si ji přečte nějaký mladý hledač sama sebe, žijící kdesi na maloměstě, nebo nedej Bože na vsi, tak si svůj coming out rozhodně na dlouho rozmyslí… Kniha je opravdu velmi vtipná. Ovšem docela sžíravě. Nemilosrdně. Tak nějak hodně… pražsky.

Tak jsem to tedy přečetl, chvílemi se smál nahlas, a co si budeme povídat – v hetero světě to vlastně zas tak moc jinak nefunguje…

Puntíkatýhrnek
29.04.2018 2 z 5

Nemohu říct, že by mě přečtení téhle knížky duševně nějak výrazně obohatilo...maximálně jsem si ujasnila, jak jsem ráda, že jsem hetero...

St.Evelin
21.03.2018 3 z 5

Je to úplně něco jiného, takovou knihu jsem ještě nečetla :-) Místy vtipná, to určitě ano, některé pasáže mě pobavily velmi ;-)
Za polovinou knihy jsem už ale v duchu odpočítávala počet stran do konce. Kniha je zajímavou sondou a popisem coming outu, o tom žádná, ale já jsem přeci jen spíš romantická duše :-) - pouziti vulgarismů mi přišlo ke konci opravdu prvoplánové, prostě ať je to sprosté, bude se o tom mluvit, stejně jako povrchnost Milana.

TomTomis
13.03.2018 3 z 5

Konečně dočteno. Musím říci, že jsem se místy sice bavil, ale čím víc jsem se blížil konci knihy, o to víc jsem se těšil, kdy už bude konec. Hrdina myslí pouze na jedno. Sex je zřejmě jedniná věc, co ho baví. Pokud by takto žily všechny buzny v Praze, musí to být hodně jednotvárný život, kdy se vám vše smrskne na to, kdo má jaké nářadí v kalhotech...

Inouš
11.01.2018 2 z 5

Jednoduché a zábavné čtení. Rozhodně nic intelektuálně náročného. Má očekávání Pražská buzna naprosto splnila.

Jizi
29.12.2017 3 z 5

Nejvtipnější kniha letošního roku. Na kostru blogu (takže ne, není to souborné vydání blogových zápisků, jak je teď děsně - v naprosto debilní - módě) je nabalený celý životní příběh Milana, kuřbuřta z maloměsta, který si ze sebe a z druhých umí dělat naprosto nekorektní, cynickou, hodně drsnou a pro mě tím pádem totálně boží srandu.
Pokud nejste a) zarytý homofob nebo b) skautík, jemuž při byť jen zaslechnutí sprostého slova prasknou ušní bubínky a sleze zubní sklovina nebo c) obojí, což mnohdy značí, že jste stejně jen buzna, co si to ještě nestihla uvědomit / nechce si to připustit, a nejste extra přecitlivělí, budete se bavit. Dozvíte se totiž spoustu věcí, který by vás asi ani nenapadly (jak to chodí v gay sauně? Proč je dobrý dávat si bacha na chlapce, kterým smrdí prsty rybinou? Kdo dělá ráno snídani? Jak vypadá gay trojka? A je Roger fakt pes?), byť tedy za cenu, že už se na kakaový věneček nikdy nedokážete dívat stejně.

Štítky knihy

homosexualita ze života gayové LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Jiří Markvart
česká, 1989
2016  73%Pražská buzna

Kniha Pražská buzna je v

Právě čtených2x
Přečtených197x
Čtenářské výzvě64x
Doporučených4x
Knihotéce56x
Chystám se číst93x
Chci si koupit26x