houbaaa houbaaa komentáře u knih

☰ menu

Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Tak to jsem opravdu nečekal! Na knihu jsem narazil úplně náhodou, ale asi osudově, aby mi otevřela oči a ukázala, že bych v testech Hanse Roslinga dopadl hůř než šimpanz.

25.07.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Fujtajxl, ani se mi to nechce komentovat!

25.05.2023 1 z 5


Les, čtyři otázky, život a já Les, čtyři otázky, život a já Tessa Randau

Nebylo to zlé, čtyři jednoduché otázky mají smysl a učitě by si je měl každý položit, ale paní vypravěčka mě dost provokovala, hlavně tím, jak se pořád chtěl vyspat a prospat celý den, a přišla mi svým způsobem i dost sobecká. Tím mi byla protivná a knihu tak hodnotím pouze jako průměr.

06.05.2023 3 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Události vyvolávající emoce a vztek z bezpráví i po tolika letech. Jako témeř místní, z Karviné, jsem něco o Životicích slyšel, ale až teď jsem poprvé viděl celý obraz a detaily, které se Karin povedlo oživit v poměrně útlé knížce velice čtivou formou.

02.05.2023 5 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Kniha popisující události tisíce let staré, které jsou však aktuálnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Nahlédnutí do života ve starověku pro mě bylo velice osvěžující a všechny hvězdy si tato kniha bez debat zaslouží. Minimálně už jen kvůli jejímu rozsahu.

31.12.2022 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Jakožto místnímu mi kniha učarovala, ale myslím, že i nekarviňákům se příběh musí líbit. Až se nechce věřit, co naši předci všechno museli zvládnout, naše dnešní problémy s tímto vypadají jako malichernosti.

14.08.2022 5 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Humor Ládi Zibury mi prostě sedí a snad u žádných jiných knih se mi ještě nestalo, že bych se zasmál při čtení nahlas a manželka se mě ptala, jestli jsem normální :-)

Putování po Česku je příjemnou sondou do naší národní nátury a přestože spousta míst, které Láďa navštíví, je notoricky známá, i tak jsem se výborně bavil a dověděl i něco nového. Za mě jasných pět hvězd!

25.01.2022 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Hodně smutné a zajímavé téma zároveň. Kniha dává možnost nahlédnout do osudů lidí a systému fungování v zemi, o které se toho ví tak málo. Doporučuji přečíst každému komu připadá, že se má špatně!

26.07.2021 5 z 5


Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Mám rád Jižní Čechy a knihy Jiřího Hájíčka jsou mi sympatické. Pohodová, čtivá oddechovka, která si na nic nehraje! Kniha má zvláštní atmosféru, která je mi něčím blízká, ale nedokážu popsat čím.

08.07.2021 4 z 5


Království Království Jo Nesbø

Slovy klasika...Série o Harry Holeovi tě ohromí Karle, ale tohle, tohle tě dojme...Nemůžu si pomoct, ale neholeovky se mi čtou vždycky lépe. Stejně jako před tím Syn, tak i teď Království, se čtou jedním dechem a jeden přemýšlí, kde na to všechno ten Nesbo vlastně chodí a co se mu všechno musí honit v hlavě. Jestli on nakonec taky nebude docela podivín.

06.05.2021 5 z 5


Jak nepřijít o peníze aneb průvodce v dobách bouřlivých Jak nepřijít o peníze aneb průvodce v dobách bouřlivých Vladimír Pikora

Základní myšlenka knihy se neustále opakuje a ať je sebevíc pravdivá, časem už jsem některé pasáže přeskakoval. Bohužel se nedočtete jak z této patálie ven a poslední kapitola na závěr, která jakože radí, kam peníze investovat, je zde podle mě jen pro to, aby kniha dostála svému názvu. Přestože jsem se něco málo nového dozvěděl, po Robotovi na konci tunelu od stejné dvojice, jsem byl lehce zklamán.

23.02.2021 3 z 5


Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Cestování není jen o nahánění zážitků a návštěvě co nejvíce míst, ale i o rozjímání a přemýšlení během cesty samotné. Jaké jsou osudy lidí, které potkávám a kam mě posouvá vztah s lidmi, s nimiž cestuji? Cestě, která není sdílená s ostatními, vždy něco chybí. Tereza si tyto vjemy z cest zaznamenává a dává tak nahlédnout do svých pocitů, jenž během dobrodružství prožívá. Hvězda navíc za krásné zpracování knihy a fotografie.

11.02.2021 4 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Poněkud netypický King, kterého přečtete na posezení. Příjemná oddechovka, nic víc, nic míň!

17.01.2021


Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy Adam Chroust

Musím se přiznat, že až do spatření této knihy jsem o panu Stinglovi nikdy neslyšel a nikdy od něj ani nic nečetl. Přesto mě jeho životní příběh velice uchvátil a dověděl jsem se o zajímavých místech naší planety tak, jak je zažil a viděl on a dnes už s velkou pravděpodobností v této podobě nikdo nepozná. Taky jsem však mohl alespoň trochu nahlédnout do osudu člověka skromného, ušlechtilého, inteligentního, toužícího objevovat svět, až mě mrzí, že o lidech jako byl on (nebo např. stále žijící Miroslav Zikmund případně David Attenborough) se veřejnost nedozvídá ve větší míře, protože jsou svými postoji hodni následování.

29.12.2020 5 z 5


Básně Básně J. H. Krchovský (p)

Moje nejoblíbenější básnická sbírka. Punk až na půdu!

29.12.2020 5 z 5


Pivařka 2 Pivařka 2 kolektiv autorů

Povinná četba pro všechny domovarníky! Všechno jasně napsané, nakopla mě k rozjezdu...

29.12.2020 5 z 5


Budujme stát - pro 40,000.000 lidí Budujme stát - pro 40,000.000 lidí Jan Antonín Baťa

Téměř 90 let stará kniha, která je stále aktuální. Pan Baťa měl skvělou vizi a podobné lidi bychom potřebovali jako sůl i v dnešní době. Škoda, že nám dějiny nedaly více času tuto vizi začít realizovat. Dnes jsme mohli žít v úplně jiné zemi. Takto máme před sebou stále stejné problémy, které znal i pan Baťa. Není čas, začít jeho ideje šířit právě teď?

11.11.2020 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Tři generace obyvatel Karvinska vylíčené v překvapivě čtivém historickém románu. Všechny podstatné události té doby jsou zde přiblíženy čtenáři na životních osudech několika rodin. Kniha mě chytla od první kapitoly a v podstatě ani jednou jsem se nenudil. Možná na to mělo vliv i to, že z tohoto regionu pocházím a všechna místa i historii z vyprávění prarodičů znám. Nemůžu dát jinak než plný počet hvězd.

01.10.2020 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Myslím, že vše již bylo napsáno níže. Pohádka pro dospělé, která vám na první čtení neodhalí všechno a proto je fajn si ji přečíst vždy po pár letech znova, a pak zase znova a tak dále. Postupem věku v ní budete schopni najít víc než při předchozím čtení.

17.07.2020 5 z 5


Démanty noci Démanty noci Arnošt Lustig

Velice náročná kniha, ve které jsem se dosti ztrácel a dočetl ji pouze kvůli čtenářské výzvě s tématem holocaustu. Jediným pro mě světlým momentem byla poslední povídka "Chvíle hned po ránu", ve které byly dosti surově vylíčeny ve vzpomínkách události právě uplynulých válečných let. Jinak bych zájemcům o tuto tématiku doporučil za sebe určitě jinou knihu.

01.07.2020 2 z 5