Honza23 Honza23 komentáře u knih

☰ menu

Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Asi nejsem tak rozmlsaný jako zbytek hodnotících, ale mě tahle kniha učarovala. Upřímně nechápu, proč má tak nízké hodnocení, ale o to víc se těším na pokračování. Žánrově bych pak knihu neřadil mezi detektivky, ale mezi thrillery, neboť mě tak dlouho držela v napětí, až se mě po jejím dočtení držela husina ještě notnou chvíli. Navíc zde čtenář nejde v příběhu po boku detektiva, ale příbuzné oběti. Dvě časové roviny jsou pak též skvělý nápad a moje fantazie si v tom libovala - jako bych sledoval skvěle sestříhaný film. Knihu tak mohu jen a jen doporučit.

12.09.2023 5 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Po delší době povedenější keplerovka. Často mi běhal mráz po zádech z pocitu bezmoci nad utrpením obětí a přál jsem si, ať je vrah co nejrychleji dopaden. Navíc už to nebylo tak zbrkle hollywoodské, ačkoliv ani tady se autor ve dvou pasážích nevyhnul tomu, aby vzduchem létalo celé okolí. Nicméně i v tomto případě si dovolím jedno negativní hodnocení, a to že se nejedná o severskou detektivku. Než hledání vraha po malých stopách se čtenář častěji brodí potoky krve.

11.08.2023 4 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Po sérii keplerovek jsem opět přesedlal k Harrymu a jsem naprosto nadšen. Konečně opět kniha, kdy člověk louská vraha a soustředí se na každý detail. Navíc, když si mě Nesbo, jakožto čtenáře, opět povodil a nenechal mne uhádnout vraha. Za mě 5 hvězdiček za fantastický děj, jelikož nejsem takový puritán jako někteří hodnotící, abych snižoval hodnocení jen za to, že se v ději nachází homosexuálové.

11.06.2023 5 z 5


Lazar Lazar Lars Kepler

Celkem zajímavé čtení. Tedy až do finále, které autoři totálně zazdili. Celou dobu je nám předkládána honba za až superhrdinským padouchem, který je na závěr dopaden jak naprostý amatér. Závěr, který zní jakoby autorům zbyly poslední dvě stránky, kde to musí "nějak" dopsat, zkazil celkový dojem z jinak obstojného díla. Navíc mám dojem, že až na jedno dílo, se autoři točí v kruhu a neumí napsat něco alespoň trochu jiného. A jak už někdo v komentáři napsal, není to detektivka, nýbrž morbidní román. Snad bude další dílo lepším počinem.

15.05.2023 2 z 5


Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Zajímavá zápletka, na můj vkus však až moc velký "akčňák" s holywoodským záporákem. Každopádně pokračuji dál, protože se knížky čtou perfektně.

26.01.2022 3 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Z knihy mám smíšené pocity, jinými slovy jsem četl lepší severské kriminálky, ale také i horší. Fabian Risk mi v této knize přišel jako běžný policejní pochůzkář a jako čtenář jsem si ho nebyl schopen zařadit mezi hrdinu rozplétající sériové vraždy. Naopak mě zaujala dánská policistka, které však bylo věnováno na můj vkus proklatě málo času. Závěr knihy pak byl strhující, nicméně vyznělo mi to, jako by autor chtěl mít knihu co nejrychleji za sebou, a zatímco první vraždy rozepisoval téměř do detailů, poslední vzal šmahem (viz Epilog, který vypadá, jako by autor zapomněl povraždit zbylé lidi, a na popud nakladatele jen napsal jejich osud na jednu stránku). Těžko říct, zda pokračování série je už lepší, já však nebudu ten, kdo to bude zjišťovat. Přesto děkuji pane Ahnheme za zajímavé čtení - neurazí, ale bohužel ani nenadchlo.

17.02.2021 3 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Moje prvotina co se Keplera týče a asi jsem se zamiloval do sériových vražd :D (myšleno do jejich detektivního luštění). Do příběhu jsem se vžil, četlo se to jedním dechem a po celou dobu čtení mi lezl mráz po zádech. Jdu vypláchnout písek z očí, který mi tam naházel Písečný muž, nadechnu se a hurá do další "keplerovky".

05.11.2020 5 z 5


Nezapomeň na zlé časy Nezapomeň na zlé časy Günter Koschorrek

Úžasné, místy až mrazivé vyprávění z pohledu vojáka poražené armády, který během bojů na východní frontě zažil všemožné válečné útrapy. Tyto příběhy z tzv. "první linie" mne vždy fascinovaly svou syrovostí, kdy čtenáři při čtení běhá mráz po zádech z pocitu, jako by se těch bojů sám účastnil.

01.09.2020 5 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Pamatuji, když jsem si od Nesba přečetl jako první knihu Sněhuláka. Byla to jediná kniha, kde jsem uhádl vraha. V Žízni jsem byl ale tak blízko, že mi listy knihy jen létaly před očima, jak jsem byl nedočkavý. Avšak i zde Nesbo prokázal své umění zápletky a dramatu a mé detektivní snažení rozmetal na posledních stránkách. Palec nahoru pane autore, tyhle knihy jsou víc než droga a já chci s každou další víc a víc. Osobně tuto knihu srovnávám právě se Sněhulákem, tedy absolutní špička série HH.

22.11.2018 5 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Tolik různých vražd, různých potencionálních vrahů, osobní záležitosti Harryho. A navrch závěr, který nabádá k pokračování v dalším díle. Pokud srovnám toto dílo s (pro mne až doteď nejlepším) Sněhulákem, musím uznat, že Policie se překonala. Můj tip na vraha mi vydržel téměř do poslední chvíle, ale Nesbø opět nezklamal.

22.05.2016 5 z 5


Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Na můj vkus slabší dílo. Drogová témata nejsou mým šálkem kávy. Za vinu však dávám laťku, kterou nastavil Sněhulák a očekávání před Policií.

22.05.2016 3 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Po Sněhulákovi, se nemohu ubránit srovnání s Levhartem. Vraždy zde již nejsou tak propracované a jejich motiv mě taktéž příliš neuzemnil. Nicméně se mi líbilo, že autor přidal další "vedlejší" děje, kdy se soupeřilo o nadvládu při vyšetřování vražd nebo nepříjemné Harryho osobní záležitosti. Nicméně na 5 hvězdiček to není, to bych Sněhulákovi musel domalovat šestou.

25.07.2015 4 z 5


Každý umírá sám - Mrazivým severem za svobodou Každý umírá sám - Mrazivým severem za svobodou David Armine Howarth

Neuvěřitelné drama napsané poutavým stylem. Člověku se až nechce věřit, že něco takového lze přežít. Drsnost severské krajiny a vůle člověka v této krajině přežít, navíc s Němci za zády, toť ingredience k dokonalému dílu. Navíc nutno smeknout před obětavostí a ochotou místních lidí, kteří se nebáli riskovat životy své i svých blízkých, jen aby pomohli neznámému člověku a zapojili se i malým dílem do boje proti nacismu.

14.07.2014 5 z 5


Za Volhou není země Za Volhou není země Vasilij Grossman

Kniha byla zpočátku neskutečně nudná. Dvě třetiny autor rozebírá život obyvatel Stalingradu, popisuje pocity každého strýce, tetičky, ale i nějakých těch známých, co si kdo o kom myslí, jak kdo uvažuje, jak vypadá kdejaký pokoj, až se z toho čtenáři motá hlava. Samotná bitva a tedy i napínavý a čtivý obsah knihy nastává až po protrpěných 500 stranách. Velice často autor putuje po celém Rusku spolu s jednotlivými postavami, které si člověk musí dávat těžce do souvislosti, a samotná Stalingradská bitva se z mlhy vynořuje až na pár posledních stranách. Kniha pro někoho možná zajímavá, já se v tom však topil, ztrácel a až poslední strany mě probudily.

28.04.2014 3 z 5


S Paulusem k Volze S Paulusem k Volze Wilhelm Adam

Jedinečná kniha, která popisuje události vedoucí ke katastrofě Stalingradské bitvy z pohledu německého vojáka. Autor se nebojí odpovědnosti a spoluviny za události v letech 1942/1943, tudíž se jedná o nezkreslenou knihu podávající skutečné informace snad největší lidské tragédie. Kniha je psána velice poutavě, skoro až formou deníku. Nechybí přímá řeč ani dějové okamžiky, vskutku to nejlepší, co může tento žánr nabídnout.

28.04.2014 5 z 5


Živí a mrtví Živí a mrtví Konstantin Simonov (p)

Skvělé líčení o napadení Sovětského svazu Němci. Ostatně takto pojatých knich je velmi málo, a proto je tato kniha mnou velmi oceňována. Ostatně děj popisovaný z pohledu novináře, ze kterého se vzápětí po napadení stane voják v přední linii, neustále se probíjející obklíčením a k tomu všemu osobní strasti a problémy po ztrátě legitimace, takový děj nenechá nikoho, aby u knihy usnul.

03.04.2013 4 z 5


Křižáci na západě Křižáci na západě Stefan Heym

Celou dobu mě děj držel poněkud ve střehu. Zprvu se zdály být kapitoly bez větší souvislosti, ale člověk se nenudil. Ke konci však dostal děj grády, smyčka byla rozpletena a já se mohu nyní jen rozplývat blahem, jak skvělé je to dílo. Vřele doporočuji.

03.04.2013 5 z 5


Smrt si říká Engelchen Smrt si říká Engelchen Ladislav Mňačko

Tohle je ta nejkrásnější a nejúžasnější knížka s tématikou 2. sv. války, jakou jsem měl možnost číst. Jsem rád, že se mi něco podobného mohlo dostat do rukou.

09.11.2012 5 z 5


Mladí lvi Mladí lvi Irwin Shaw

je to první válečný román do kterýho jsem se zakousl...a už nepustil :)

09.11.2012 3 z 5