Mladí lvi

Mladí lvi https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14494/bmid_mladi-lvi-twP-14494.jpg 5 171 34

Mladí lvi jsou bezesporu jedním z nejzdařilejších románů o druhé světové válce. V tomto po všech stránkách realistickém díle je absurdita války ukázána z rozdílných pohledů tří mladých mužů, které doba vtáhla do válečných událostí. Se zkušenostmi vynikajícího vypravěče líčí Shaw osudy čestného a idealisticky zásadového příslušníka americké židovské menšiny a jeho přítele liberálního intelektuála v uniformě. Spletité osudy obou Američanů se naplňují v střetnutí se zfanatizovaným příslušníkem hitlerovské armády. Dílo nepodává jen strhující svědectví o zápolení dvou armád na válčišti západní Evropy a severní Afriky, ale pokouší se dopátrat politických i lidských pohnutek, jež vedly jeho hrdiny k vyznávání fašismu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The young lions , 1948


více info...

Přidat komentář

denib
02.02.2024 5 z 5

Vychází nyní hodně knih o koncentračních táborech, uprchlících, odsunech. Tohle není ten případ. Tohle je starý a dobrý válečný román. Je o vojácích a je velmi velmi dobrý. A stáří mu nijak neškodí. Hlavní postavy jsou tři, vedlejších je ještě víc a chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala. Ale do všech jsem se nakonec dokázala vžít, tak dobře jsou popsané. Jsou to vojáci na obou stranách války, jsou to lidé s různou motivací, různou národností, s různým názorem, s různým životem... Rozhodně patří mezi nejlepší válečné romány, které jsem četla.

Iamblichos
26.11.2023 5 z 5

Jedna z najlepsich knih o druhej svetovej vojne - co som mal moznost citat


radimch
06.06.2023 5 z 5

Velmi, velmi dobrá kniha

soupik2012
08.05.2023 4 z 5

Psychologická sonda, pohled na válku očima třech charakterově zcela odlišných lidí. Příběh začíná již před válkou a tak máme možnost pomocí třech dějových linií, poznat povahové rysy všech třech hlavních hrdinů z tohoto románu. A díky válce, sledujeme jak se postupně jejich hlavní charakteristiky projevují v mravní stránce chování a jednání. I když se bezesporu jedná o válečný román, já jí vnímala pouze jako kulisu, která umožnila vyniknout změnám v chování, postoji k životu a vůbec celkově přiblížit jednotlivé vojáky na obou stranách této zbytečné války. V žádné válce nejsou vítězové a každý války chtivý jedinec by si to měl uvědomit. Knize samotné by prospělo lehké proškrtání. Některé pasáže jsou totiž velmi náročné na soustředění, protože jsou dosti popisné, ale přitom se toho zase tak moc neděje. Na druhé straně jsou zde neopakovatelné příběhy, které mi na vždy zůstanou zapsány v hlavě. Audiokniha je velice vydařená a opravdu dobře ji načetl pan Petr Neskusil.

Kabuky
05.06.2022 5 z 5

Výborný román.

intelektuálka
13.11.2020 5 z 5

Válečný román - a krutá obžaloba válečného násilí - a zbytečné oběti " mladých lvů "....

O tom vypovídá tato kniha mého oblíbeného autora - vyprávění vyzrálé a autentické ....

Pohled z hlediska tří mužů - Christian, Noe a Michael - různé osobnosti, různá místa válečných bojů - ale v podstatě jeden základ - přežití ....

" klidně nás nechávají stále znovu a znovu svádět stejné bitvy.... všechno zůstává stejné : písničky, uniformy, nepřátelé, porážky .... jen hroby jsou nové ...."

Noe, proč jsi nevyslyšel varování :

P. S. Drž se od vojny co nejdál. NENÍ TO PRO LIDI.

MaKolar
28.09.2020 5 z 5

Na knihu jsem narazil úplně náhodou. Po přečtení pár stránek mě naprosto uchvátila a už nepustila. Kniha se zařadila mezi mé nejoblíbenější a troufám si ji srovnat s Bratrstvem neohořených. Konec je fenomenální a vykreslení jednotlivých postav (Noe, Christian a Michael) je geniální. Vím, že jsem ji nečetl naposledy!

JiříŠkorpík
22.05.2020 5 z 5

Kombinace literárního talentu a prožitků z front druhé světové války dala vzniknout této jedinečné reportáži o duši a životě obyčejných vojáků. Prokreslení charakterů hlavních postav je tak dokonalé, že si člověk říká, že u toho autor musel být. O to více mě zklamal film, člověk má při jeho sledování neustále chuť vykřikovat "tak to přeci v knize nebylo". Odpustil bych mu, že nepostihl všechny scény, které jsou v knize i ten hollywoodský závěr, ve kterém chybí poslední sarkastická slova četaře Diestl "Welcome to Germany", ale nedokážu pochopit jak autor mohl souhlasit se změnou postavy četaře Diestla, který je přesně charakterově opačný k Diestelovi v knize a to i jeho vztah k poručíkovi Hardenburgovi. Skvělá kniha, tečka.

grimik
16.05.2020 4 z 5

Jeden z nejlepších válečných románů, co jsem měl tu čest. V té spleti knih, které neustále vycházejí, vytěžujících válečnou tématiku do morku kostí, je toto kniha úplně jiného ražení. Zde nejsou na pořadu dne koncentrační tábory, zde nejsou v popředí zničené osudy bezbranných lidí, rodin, obyvatel mrazivou bezcitností nacismu. Tady jde o osudy tří mužů, kteří se, každý ze svých vlastních důvodů, stanou součástí válečné mašinérie coby zúčastnění vojáci, jehly v kupce sena. Kniha sleduje jejich život těsně před válkou, dobu kdy narukují a jejich první krůčky v armádě a to, jak válka postupně mění jejich charaktery až do dne, kdy se jejich dějové linky náhodou, na jediný, ale zásadní moment zkříží. Autor je skvělý vypravěč, literárně vyzrálý a jde o poctivé dílo z doby, kdy knihy, podle mého, ještě nepsal úplně každý, kdo "udrží pero", jak mi dnes někdy přijde.

OdvaznyMladyMuz
09.04.2020 5 z 5

Měl jsem v úmyslu napsat k tomuto špičkovému románu válečné literatury mnohé. Po dočtení jsem schopen napsat jen pár slov.

Pokud předpokládám, že na konci války se jednotlivé státy či národy dělí na vítěze a poražené, jak je to s jednotlivci? Z pohledu čtenáře jenž válkou neprošel, mám pocit, že jednotlivec z války v drtivé většině případů vyjde jako poražený, ať už je oficiálně na jakékoliv straně.

Tuhle knihu má smysl číst.

Sarriii
08.03.2020 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Čtivě a poutavě popsaný charakter a osudy hlavního hrdiny během války.

Tms636
21.11.2019 3 z 5

to na mne v 15 bylo těžší...

Jendis573
29.07.2019 5 z 5

Z mého pohledu úžasně napsaná kniha. Považuji ji za jednu z nejlepších knih mezi válečnými romány.

čef
16.11.2017 5 z 5

Asi těžko může být téma člověka ve válce zpracováno lépe a přesvědčivěji. S napětím, odporem a pohnutím jsem sledoval, jak rychle různé typy lidí odhazují svojí civilizovanou slupku a stávají se tím, čím opravdu jsou - ať už v dobrém nebo špatném. Až drtivě popsán vývoj myšlení německého národa od frenetického nadšení, přes úpornou snahu přežít až po dokonalé odmítání všeho a to vše nezkresleně, bez zjednodušování a s plným pochopením pro slabého člověka. Naprostý vrchol válečného románu.

Dmjouuu
22.12.2016 5 z 5

Skvělý válečný román. Co mě nejvíce uchvátilo byl naprosto realistický a detailní popis veškerého dění - ve válce i mimo ni. Sympatické postavy a výborné finále.

Maulaví
21.07.2016

Skvělá kniha, skvělý byl i film s M. Brandem. Samozřejmě je vždy kniha podrobnější a dává prostor čtenáři si ji lépe vychutnat.

KLADIK
05.06.2016 5 z 5

Jsou knihy které čtenáře umlčí a není schopen najít slova jakkoliv. Jen přemýšlet. To jsou Mladí lvi.

zdennyrakky
30.05.2016 4 z 5

Nemůžu si pomoct, ale tahle kniha mi velmi připomíná Poslední kabriolet. Rozdíl je samozřejmě v tom, že tahle kniha je přímo o 2. světové válce, zatímco v Posledním kabrioletu představuje válka "pouze" hlavní, ale zdaleka ne jedinou etapu děje. Pokud jde o čtivost a řekněme výpovědní hodnotu, považuji obě knihy za srovnatelné. Myšlenkově jde Poslední kabriolet řekl bych ještě o fous holub, ale opravdu jen o fous. A není tam to, co mi občas malilinko překáželo tady, totiž určitá vykonstruovanost děje (některá setkání, která by ve skutečnosti byla velmi málo pravděpodobná, scéna, kdy se hloupí důstojníci od proviantu objeví zrovna ve chvíli, kdy mohou být využiti jako sebevražední figuranti pro odhalení německého kulometu, apod.). Takže: kniha opravdu skvělá, těch 500 stran rozhodně stojí za přečtení, vřele doporučuju... ale pět hvězdiček si pošetřím pro případ, že bych náhodou někdy narazil na nějakou ještě dokonalejší knihu.

mgeisselreiter
05.09.2015 3 z 5

Na románu je vidět, že autor ho nepsal spontálně, ale hodně s rozmyslem a plánovitě. To je trochu na škodu, protože větší část díla je ukecaná a popisná. Přitom Shaw umí psát velmi čtivě a poutavě, což ale v Mladých lvech nalezneme jen v malé míře.
Dílo je tak hlavně obrazem hrůz a nesmyslnosti válek. Nutno říct, že autor na mnoha místech ukazuje čtenáři mnoho zajímavého z 2. světové války a podává tak o tomto období nevšední svědectví. Je to jistě důležitý román v literárních dějinách, ale z pohledu čtenáře je místy až moc zdlouhavý a rozvláčný. Dějová linie je dost roztrhaná a nedrží tak čtenářovu pozornost, ten se občas ztrácí.
Film z roku 1958 jsem viděl před rokem a půl a hodnotím ho úplně stejně jako knihu, tedy 70% a jen 3*. 5.9.2015.

Aniga
17.08.2015 5 z 5

Nejsem z těch, kteří by toho nějak moc znali a zajímali se o druhou světovou válku, takže jsem nejprve nevěděla, zda vůbec budu schopna knihu přečíst, když mi chybí dost historických souvislostí. Jak jsem se jen mýlila! Již první kapitola je neuvěřitelně čtivá a rozhodně není jediná. Není to jen o válce, o utrpení samotných vojáků na bitevním poli, ale i o jejich vnitřních pocitech, čemu, komu a v co věří. Postupně se odkrývají charaktery jednotlivých postav na základě jejich prožitků, když mají smrt před sebou a jsou si vědomi, že za minutu mohou také oni již nebýt mezi živými a přesto chtějí žít nebo naopak smrt vyzývají a je jim jedno, co bude zítra, pokud zítra vůbec bude. Konec mi naprosto dostal, jak jen zbytečně to takto muselo skončit. Být na správném místě ve správný čas není snadné.
Dávám pět hvězdiček, jinak to nelze.