Haduwig Haduwig komentáře u knih

☰ menu

Já nevím Já nevím Barbara Abel

Já nevím - fakt nevím, jak se mi to podařilo dočíst, protože takovou nudu jsem dlouho nezažila. Styl psaní (když pomineme již několikrát zmiňované střídání časů) je neuvěřitelně rozvleklý, ostatně stejně jako příběh sám. Postavy - to je s prominutím jeden magor vedle druhého a jejich motivace je naprosto neuvěřitelná. Od této autorky se budu držet rozhodně dál!

25.09.2022 1 z 5


Tentokrát to bude jinak Tentokrát to bude jinak Alexandra Potter

Naprosto nenáročná, pohodová, romantická četba zakončená happy endem, kdy se všem splnila jejich přání. Navíc tu opravdu není ani ťuk, ale v rámci žánru je to poměrně zdařilý kousek - proto 4 hvězdy.

06.09.2022 4 z 5


Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Tentokrát mi kniha nesedla - jak jindy příběhy s Davidem hltám, tak tady jsem se dobrou polovinu knihy opravdu nutila ke čtení. Zbytek příběhu už sice měl nějaký spád, ale výsledný dojem není příliš příznivý a dal by se shrnout takto: díkybohu, mám to za sebou, zápletka byla až moc přitažená za vlasy a nějak se to celé vyřešilo. A teď rychle na něco jiného, ať si spravím chuť.

05.09.2022 2 z 5


Inkoustová stopa Inkoustová stopa Mel Starr

Tentokrát Hugha zastihneme nejen při vyšetřování zločinu, ale také při namlouvání děvčete. Je to milý dobrodružný příběh s detektivní i romantickou zápletkou, často okořeněný ironií a humorem. Bavila jsem se možná více než u předchozích dvou dílů a těším se na další pokračování.

11.08.2022 5 z 5


Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Ale jo, věřím, že by se dalo se takto virtuálně a vzdáleně zamilovat, i že snaha propojit tento vztah s realitou je strastiplná s nejistým výsledkem. A nevadil by mi ani formát e-mailů, pokud by byl ale lépe zpracován (opakovaně se vracet v textu a hledat kdože to vlastně píše je docela otravné).

Zklamal mě tak asi samotný příběh, protože jsem moc nepochopila, kde se vzájemný cit vzal, z čeho pramenil a jak přežil tu spoustu nic neříkajících vět. Mám pocit, že ani Emmi ani Leo si nás k tělu moc nepustili a já si s jimi tak nevybudovala žádný vztah - jejich romanci jsem s nimi prožívala jako nezúčastněný divák, kterému je jedno, kam celý příběh směřuje. A to je za mě škoda.

08.08.2022 3 z 5


Sestřičky v nesnázích Sestřičky v nesnázích Donna Douglas

(SPOILER) Je to milé, oddychové čtení, kdy všem sestřičkám přejete jen to nejlepší. Určitě se odreagujete, zasmějete, dojmete se a budete okouzleni krásným příběhem a prostředím. Je to takové pohlazení po duši.

A v takové případě je třeba nad příběhem moc nepřemýšlet, protože návaznost na první díl není příliš zdařilá - jeden příklad za všechny: Millie se Sebem řeší svůj vztah, aby dospěli k totožnému závěru jako na konci minulého dílu. Asi je třeba si nechat mezi díly větší časový odstup. Ale stejně si přečtu i ty další.

01.08.2022 4 z 5


Počátek zkázy Počátek zkázy James Rollins (p)

Ruku na srdce - Tucker i Kain jsou neuvěřitelně nepřemožitelní v sibiřském mrazu i v rozpálené jižní Africe a motivace hlavního padoucha mi unikla. Ale je to svižné, napínavé, místy zábavné a s dobrým koncem. Nepříliš náročné super čtení.

31.07.2022 4 z 5


Mrtví umí mluvit Mrtví umí mluvit A.K. Turner

Jak již zaznělo - Cassie je velmi sympatická postava, kterou si oblíbíte, protože je chytrá, přirozená a má velké srdce a zajímavé zaměstnání. Zhruba do poloviny knihy jsem byla naprosto nadšená čtivým příběhem lehce okořeněným pár větami mrtvých, jenže pak se to zvrtlo a na mě už bylo rozuzlení příliš překombinované a přepálené. Pokračování si ujít nenechám, ale na plné hodnocení to není.

29.07.2022 4 z 5


Brněnské nevěstky Brněnské nevěstky Naďa Horáková

Příjemné oddychové čtení, které čtenáře zavede do Brna 14. století a dá nahlédnout do života různých společenských vrstev.

Rozhodně by neuškodilo, kdyby byly jednotlivé příběhy více propojené, přeci jen je děj roztříštěný na vícero postav a osudů. Ale čtivé to je, tak proč ne.

27.07.2022 4 z 5


Tajemství skotské krve Tajemství skotské krve Jan R. Hrdina (p)

Jednoduchý a docela čtivý příběh na jedno odpoledne se sympatickým hlavním hrdinou a to vše zasazené do viktoriánského Skotska. Nic víc nečekejte, nic víc tu nenajdete.

24.07.2022 3 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Podle hodnocení to skoro vypadá, že jsem četla jinou knihu než ostatní, protože mě nenadchla ani omylem. Největším, a vlastně asi jediným, problémem je to, že příběh nemá hlavní postavu a zápletku: je to Nela a její "tajemný" mlýn? Olga a její nevěrný manžel? Dominik / Renata / Radim / kadeřník / tři (!!!) detektivové .... výsledkem je to, že je tu pětkrát více postav, než je únosné, a každá se svým mini příběhem, který prostě musí být odfláknutý - vždyť tu není ani 300 stran. Do toho se všichni chovají fakt podivně a naivně a ve finále je mi úplně jedno, kdo koho zabil. Autorka mě tak úspěšně otrávila, že už se do jejích dalších počinů nepustím.

21.07.2022 1 z 5


Sestřičky Sestřičky Donna Douglas

Jeden by mohl namítnout, že by příběhu slušela trochu ucelenější forma, protože příhod, které zažijí "nejvěrnější přítelkyně" spolu, moc není, některé vedlejší linie stojí podivně stranou (Lucy?) a vedlejších postav je tolik, že není čas se všem věnovat tak, jak by bylo třeba (Constance a její závěrečné prozření).

Jenomže ono se to opravdu čte samo, jsou to správné holky, kterým fandíte od první stránky a celé to tak příjemně pohladí po duši, že po zaklapnutí knihy se budete usmívat nad milým příběhem ze zajímavého prostředí. A pak hned začnete zjišťovat, kde sehnat další díly.

18.07.2022 5 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Jedná se o velmi čtivý příběh s několika hádankami, trochou napětí a pár zajímavými střípky z historie a symbologie (o kterémžto oboru jsem nikdy dříve neslyšela). Co mi ale citelně chybělo jsou ilustrace - pokud jsou významy skryty v Poslední večeři nebo na hrobce Newtona, je opravdu škoda, že nám je kniha nereprodukuje. V tomto ohledu je film výrazně lepším médiem. A na závěr bych ocenila doušku vysvětlující co je opravdu pravdou a co zcela autorovou fikcí, jak jsem zvyklá třeba u Jamese Rollinse, to by rozhodně neuškodilo.

Závěrem - ráda jsem si knihu přečetla, ale v tomto případě byl příběh velice zdařile zfilmován a nepokládám za nutné se ke knize ještě vracet.

12.07.2022 4 z 5


Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Stuart Turton

(SPOILER) Dílo je to svým způsobem precizní, napínavé a neotřelé. Spolu s tím jde ale v ruce nutnost překonat pasáže, které jsou nudnější a komplikovanější. Zda čtenáři stojí za to číst celou knihu podruhé nechám na zvážení jednoho každého z nás.

Na konci mě tak mrzí, že celému "Blackheath systému" moc nerozumím - dva nejtěžší zločinci vyšetřují vraždu a pamatují si jen 24 hodin? To je nějaký trest? A ani Morový doktor neví, kdo je vlastně Evelyn Hardcastlová? A těch otázek je víc. Buď se tedy měly zodpovědět všechny, anebo se ten svět neměl vysvětlovat vůbec.

Přesto je to tak podivuhodné čtivo, že stojí za přečtení.

08.07.2022 4 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

(SPOILER) Od B. A. Paris je to takový průměr. Sice se rychle začtu, ubíhá to a je to napínavé, ale postupem času se Alice projeví jako ne příliš chytrá a sympatická postava. Do toho podezřívá úplně všechny, až je jasné, že to bude ten, koho jediného nepodezřívá. Thomasovo (Johnovo) motivy a Alicina fascinace Ninou jsou už jen vedlejší podivnosti.

08.07.2022 3 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Po prvních pěti stranách víte, že Nina skončí se Sebastianem, jen je třeba u toho překonat nějakou tu překážku. Zcela nenáročný a pohodový příběh, který má potěšit vaši romantickou stránku - nečekám nic víc.

Jenže i takovýto příběh může být napsaný alespoň dobře - buď vykreslíte sympatické hlavní postavy, nebo dopřejete hlavnímu hrdinovi nějaké prozření, nebo čtenáře naprosto okouzlíte Paříží... A místo toho tu zbyla dvojice chovající se jako dva puberťáci, naprosto příšerné dialogy (žádný chlap prostě nemluví jako Sebastian), nebetyčná naivita a hloupost přesahující i žánr červené knihovny nejhoršího ražení... Nevěřím, že to píšu, ale to i Penelope Bloom má sympatičtější postavy.

Jediné, co to mohlo zachránit, by bylo, kdyby Nina skončila s Alexem, zatraceně, ten chlap jí koupil všechny zákusky v cukrárně!

01.07.2022 2 z 5


Poslední místo, kam se podíváš Poslední místo, kam se podíváš Kristen Lepionka

Knihu jsem četla hned po Údolí mrtvých, takže podobná zápletka a hlavním hrdinou byl také soukromý vyšetřovatel - David Raker je navíc skvělý, takže jsem k Roxaně přistupovala s notnou dávkou skepse, že to tedy nějak přelouskám, když už jí mám doma jakou dobu.

A Lepionka mi připravila naprosto parádní jízdu s velmi uvěřitelnou Roxanou, skvělými vedlejšími postavami, spoustou nezdaru ve vyšetřování a napínavým koncem. Za to moc díky a těším se na další pokračování!

22.06.2022 5 z 5


Saturnin zasahuje Saturnin zasahuje Miroslav Macek

Přečteno za horkého letního dne - párkrát jsem se zasmála a pokochala se krásnou češtinou. Ale není to nic jiného, než vyprávění více či méně známých anektod náhodně řazených za sebe bez jakékoli přidané hodnoty. Jen ty anekdoty zkrátka vypráví pan Oulický a jeho přátelé.

18.06.2022 3 z 5


Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Pecka, jako obvykle - má to spád, napětí, uěřitelné postavy a skvělého Davida.

Jen mě na rozdíl od ostatních čtenářů neděsil ani tak pachatel (podobné šílence jsem již v knihách potkala), jako přístup policie k Leane a ostatním obětem. To se mi nečetlo dobře.

18.06.2022 5 z 5


Dominika na cestě Japonskem Dominika na cestě Japonskem Dominika Gawliczková

Já mám z knihy trochu rozporuplné pocity. Je to fajn čtivo, rychle to utíká (poslední část cesty se spíš rovnou přeskočila), je tu vtip a pěkné fotky, a to je asi tak všechno. A teď to ALE - s Dominikou jsem slyšela několik rozhovorů a ty mě bavily opravdu hodně. Má skvělý nadhled, smysl pro humor, otevřenou mysl a její vyprávění je prostě super jízda, jenže tuhle energii a zápal z knihy prostě necítím. A je to škoda, protože Dominika má rozhodně o čem vyprávět.

16.06.2022 3 z 5