Tajemství skotské krve

Tajemství skotské krve https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380251/bmid_tajemstvi-skotske-krve-yPG-380251.jpg 3 51 21

Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rod Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že se nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat. Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů?... celý text

Přidat komentář

moudivlacek
08.11.2022 3 z 5

Taková malá jednohubka detektivky. Přesto se mi líbila, skotské příběhy mám moc ráda. A i když hned od začátku jsem tušila své a odhalila tajemství, děj slušně plynul. Ian je moc sympatický chlap a francouzský architekt ho skvěle doplňuje, chmurný hrabě a jeho minulost. Na konci jsem velmi ocenila autorův příspěvek, co je pravda a odkud čerpal do své knihy.

Haduwig
24.07.2022 3 z 5

Jednoduchý a docela čtivý příběh na jedno odpoledne se sympatickým hlavním hrdinou a to vše zasazené do viktoriánského Skotska. Nic víc nečekejte, nic víc tu nenajdete.


Wiolinka
08.07.2022 3 z 5

Dávám * hlavně za závěrečný epilog.
Knížku čtu na dovolený, doma bych asi nedočetla. Velmi jednoduché čtení takový Fantom Morrisvillu…

Staráknížka
12.06.2022 2 z 5

Lehoučké čtení pro odpoledne, konec mohl být trochu méně předvídatelný a napínavější. Přečtete a zapomenete.

orinka3
06.05.2022 3 z 5

Příjemné a dobrodružné čtení o záhadě rodinného sídla ve Skotsku. Tím lepší, že autor zná dobře Skotsko a ví, o čem píše. Je to nenáročné, ale zábavné a oddechové. Tajemství rodu, tajné chodby, vraždící chlupaté monstrum. Pěkně jsem si početla a odpočala si u toho. Čtivá knížka inteligentně napsaná.

Ciarra
08.11.2021 5 z 5

Knížka se četla dobře, je to taková detektivní oddechovka, nic náročného. Líbilo se mi na konci vysvětlení pojmů, dobové fotografie i doporučená literatura o Skotsku a jeho historii.

richard7959
24.08.2021 2 z 5

Co k této knize říct? Viktoriánské Skotsko, skotské zvyky a legendy, trocha historie, to všechno je zajímavé. Děj nenudil, i když byl od začátku průhledný. Přesto kniha není dobrá. Největším zklamáním je samotný konec příběhu - finální odhalení už znáte půl knihy dopředu a závěrečná akce je spíš k smíchu - naivní a hloupé jsou všechny pěstní konflikty, které jsou jak z Jamese Bonda. Co mi ale vadilo úplně nejvíc, byl způsob, jakým autor děj hnal kupředu. Jako by se snažil stihnout deadline odevzdání rukopisu a skákal po odstavcích jako kamzík na horách. Spousta zbytečnosti, které nemají s dějem nic společného - viz linka s doktorem v kupé. Ve výsledku to vypadá jako něco nedokončeného nebo trestuhodně odbytného. Promarněný potenciál. 40 %

Madi
28.02.2021

Nedočteno, nebavilo, pletla se mi jména.

Galadwen
07.11.2020 2 z 5

Slaboučký pokus o... nevím, příběh ve stylu gotického románu? Bohužel se moc nepovedlo. Čte se rychle, zápletka je ale předvídatelná a vyprávění nesoudržné (začátek nebo epizoda ve vlaku vůbec nejsou pořádně provázané s hlavní linií příběhu, což by se v románu dalo tolerovat, ale formát novely to zbytečně přetěžuje, hodně postav se jen tak mihne). Jsou tu samozřejmě všechny povinné prvky viktoriánského dobrodružství: mlha, tma, starý hrad, tajná chodba, kráska v ohrožení, monstrum... ale to prostě na zajímavou a dobrou knihu nestačí.
A redaktor by zasluhoval za uši, takovéto množství neodchycených začátečnických stylistických chyb (hlavně opakování slov) a věcných přehlédnutí se hned tak nevidí (všiml si někdo, že hraběnka se synem sice odjela na začátku k příbuzným na pevninu, ale pak se objeví jakoby nic u snídaně?).

vincek1
30.09.2019 2 z 5

Po přečtení knihy mám smíšené pocity. Příběh poměrně jednoduchý a rozhodně se, dle mého nejedná o detektivku. Jednotlivé části sestávají z prvků "rytířských" romantických románů s prvky tajemnosti, které jsou, ale dosti předvídatelné a připadali mně "umělé". Nechci odradit, ale to jsou mé pocity.

jarin58
25.08.2019 4 z 5

Začínám být milovníkem Skotska.Slušně napsané.

bagel
02.12.2018 2 z 5

Kniha mě moc nenadchla. Autor je určitě odborníkem na Skotsko a jeho dějiny, ale příběh za moc nestál.

ivana02
18.10.2018 4 z 5

To není pouhá napínavá povídka, která připomíná klasické horory z předminulého století. Závěr knihy se věnuje Skotským dějinám, ale hlavně zajímavost z různých oblastí, které se v knize vyskytly a autor je čtenáři objasňuje. Doporučila bych všem milovníkům Skotska.

mikika
25.09.2018 2 z 5

tak nevím. tohle mi na detektivku přišlo ukrutně slabé a na dobrodružný příběh dosti naivní. když zápletku uhodnete po přečtení anotace a první kapitoly, je něco špatně. nebo jsem už toho četla moc.

diamanttka
19.08.2018 3 z 5

kniha je vcelku čtivá děj předvídatelný čekala jsem asi víc

pichova.veru
01.08.2018 5 z 5

Skvělá, čtivá kniha. Miluji Skotsko!!!

MMacicekk
30.06.2018 4 z 5

Slušný a lehce nadprůměrný historický román s detektivní zápletkou, který se odehrává ve viktoriánském Skotsku na hradě Kilcarron, jenž je opředen tajemnem a děsivým prokletím. Je vidět, že autor se v problematice vyzná, příběh tím působí uvěřitelně. Bohužel detektivní práce je brzy upozaděna, což mě zklamalo, neboť se kniha prezentuje jako detektivka. Milovníci Skotska si však přijdou na své.

mariva
29.06.2018 4 z 5

Mám ráda knihy odehrávající se ve Skotsku a tahle mě okamžitě zlákala. Nad nadšenými komentáři tady na DK jsem ale zpočátku kroutila hlavou, protože jsem se nemohla hned začíst. Možná jsem se příliš zaměřila na Skotsko a tak mě pasáže z Afganistánu a Indie tolik nezaujaly. Jakmile ale děj nabral obrátky, nemohla jsem se už od knihy odtrhnout. Bylo to napínavé čtení a závěrečný historický výklad byl třešničkou na dortu.

Lokiz
13.06.2018 4 z 5

Knihu jsem si vybral hlavně kvůli skotské tématice. Skotsko mám osobně velmi rád a tak mě historický román z této oblasti velmi zajímal. Knížka je psaná příjemným poměrně přímočarým způsobem, který v některých chvílích dá vzpomenout na Aghatu Christie (hlavní postava mi například velmi připomíná Arthura Hastingse). Ději a ani jednotlivým postavám příběhu nechybí zajímavost, ale na knize je rozhodně znát, že jde o autorovu prvotinu v oblasti beletrie. Postavy jsou tedy trochu ploché a charaktery nejsou až tak prokreslené, jak by mohly být, ale vzhledem k nevelké délce knihy to lze prominout. Celý děj provází vcelku příjemná atmosféra záhady a tajemna a díky tomu lze knize odpustit menší dějové zkratky a nedostatečnou motivaci postav. Historický kontext knihy je asi její nejsilnější stránkou (a závěrečný skotský epilog je jedna z nejzajímavějších částí a je z nát, že na tomto poli si je autor mnohem jistější). Knihu tedy celkově hodnotím rozhodně pozitivně. Jedná se o příjemné víkendové nenáročné čtení, po kterém budete mít chuť pustit si nějaký dobový britský film, nebo si znovu přečíst nějakého klasického A.C. Doyla.

jamellinka
13.06.2018 5 z 5

Ještě nedávno by mě nenapadlo, že budu číst historickou knihu z oblasti Skotska od českého autora...a že se mi bude tak líbit! Skvělý trailer mě ale přesvědčil, rozhodně nelituji. Pokud si chcete přečíst něco oddechového a zároveň ale hezkého i napínavého, určitě jděte do Tajemství skotské krve! Nebudete litovat!