Obálka knihy Brněnské nevěstky

Komentáře knihy Brněnské nevěstky

Pedro72
26.05.2026

Pokud chcete vhled do života v Brně za markraběte Jan Jindřicha, pak je tato kniha dobrá volba. Autorka detailně pracuje s topografií města, poučeně využívá historické postavy a zdařile konstruuje postavy příběhu. Zachycuje, resp. rekonstruuje sociální rozdíly ve společnosti, od nevěstek a městské chudiny až po mocné a bohaté. Vložení postavy "soukromého detektiva" je samozřejmě anachronismus, ale ta je potřebná, protože rychtář by se se zločinem a jeho vyšetřováním určitě takhle "nemazal". Takže je spousta důvodů si knížku přečíst.
A teď troška skepse, chcete-li zůstat pozitivní, nemusíte to číst dál. Knížce chybí literární elegance a jazyk je poněkud tvrdý a popisný. A chybí tu informační střídmost, často se člověk dozví spoustu zbytných detailů jako třeba na kterou stranu bordelu se host posadil. Popisy lidí a míst jsou často repetitivní, psychologie postav (včetně klíčových) je spíše plochá a vyjádřená spíš konáním než myšlením. Pohříchu vysoký počet postav autorka řeší školometských opakováním funkce-jméno-odkud (rytíř Marek z Erlachu apod.), aby se v nich čtenář neztratil.
A troška historického hnidopišení: Lucemburské Brno nebyl jazykový český monolit, jak to v knize vypadá. Jazyková a etnická pestrost byla mnohem větší (v tomto ohledu se snad něco ukáže v další knize Brněnské židovky) provázaný se sociálním vrstvami. Mnoho postav by si spolu asi ani nedokázalo plnohodnotně promluvit bez tlumočníka.

Misabi
23.03.2026

Moje první kniha od této autorky, rozhodně ne poslední. Kniha se mi moc líbila, poutavý děj, popis tehdejší doby, historické postavy i vymyšlené osoby. Při četbě jsem litovala život nevěstek v tehdejší době, byl to velmi těžký život.

be_pa
12.01.2026

Výborná série. Moc se mi líbila. Poutavý děj, napínavé zápletky, historické postavy i reálie. Až mi bylo smutno při představě, jak těžký byl tehdejší život.
Kam se hrabou jednoduché středověké detektivky, např. pana Vondrušky.

hankapimi
20.12.2025

Mimořádně dobře se četlo, paní autorka mne hladce přesunula do Brna ve 14. století, kde jsem také dlouho žila. Mezi bohatou šlechtu, patricie, obchodníky, řemeslníky i doroty, jak nevěstkám říkali ctihodní občané. Mezi nimi byly první oběti moru, cholery neštovic, úplavice a hříných nemocí. Nikdo o ně nestojí a ony nemají sílu svůj osud změnit. Smekám před paní Horákovou pomyslný klobouk, kolik historických pramenů, publikací, materiálů a map musela prostudovat a na výsledku tohoto skvělého románu je to znát. Málokdy popřeji knize plný počet, ale tady musím. A jdu celá natěšení na další díl Mocných a ubohých.

LuckaK.088
05.11.2025

Další skvělý historický román od paní Horákové. Na začátku by některé mohlo odradit množství postav a jmen, ale vytrvejte, vše se pak usadí, propojí a vy se ocitnete v Brně 14. století a přes napínavé osudy jednotlivých postav se dozvíte mnoho místních a dobových zajímavostí. Především o postavení a roli nevěstek, měšťanů, patricijů a také o vydání statuty brněnských nevěstek Markétou Opavskou. Za mě mohu doporučit - poutavě napsáno, zajímavé historické okénko. Těším se na další díl Ženy na pranýři.

Vestička
01.08.2025

Moc hezký, realistický a zároveň napínavý příběh, s poměrně nečekaným, i když logickým vysvětlením. A také sociální studie o nevěstkách ze čtrnáctého století. I když nakonec si přece jen autorka neodpustila tu úlitbu pro měkkosrdcaté, a některé ženy opravdu skončí celkem pohádkově. připomínku bych snad měla jen k trochu kostrbatým dialogům, a těch lidí bylo taky na jednu knihu až až.

Neo1tex
12.07.2025

Vynikající. Pokud nejste z Brna nebo k němu nemáte vztah, uberte si půl hvězdičky, ale i přesto je to skvělé čtení.

Paulika419
08.07.2025

Opět to autorka románu dobře rozehrála.Moc mě kniha bavila a s pozitivními názory ostatních čtenářů rozhodně souhlasím.Škoda že neměla více stran.

HanulkaK.
25.06.2025

Nejdřív jsem měla problém s velkým množstvím postav, ale nakonec mě vtáhla do děje a moc bavila. Doufám, že se s postavami setkám i v dalším díle této série.

Hradčiatko
22.06.2025

ČV 18/18. Fakt sa mi mimoriadne dobre čítala, zaujala ma a som veľmi rada, že som si ju vybrala vďaka výzve a určite si rada prečítam aj iné diela autorky. Postavy si ma získali a napriek rýchlemu striedaniu viacerých dejových liniek bol ústredný motív natoľko spojitý, že všetko dávalo jasný zmysel. Som viac než spokojná :)

Zelený.úval
27.05.2025

Ze začátku jsem měla problém se orientovat a bylo tam příliš jmen, ve kterých jsem se ztrácela. Nakonec jsem se ale do příběhu začetla, bavil mě a byla jsem zvědavá, jak to dopadne.

rilajaan
22.03.2025

Poutavě podaná historická detektivka, která vám poskytne i spoustu historických informací. Což velmi oceňuji.

Morgaine07
05.03.2025

(SPOILER) Kniha byla napínavá od začátku do konce. Četla se velice rychle a nemůžu ji nic vytknout, naopak. Byla opravdu úžasná. Líbila se mi postava Markéty Opavské a nakonec i Žofie.

soupik2012
19.01.2025 audiokniha

Mé první seznámení s autorkou a přiznávám, že jsem poslech této audioknihy již několikrát odložila, protože jsem k této knize přistupovala s určitým despektem. Měla jsem totiž strach, že půjde o další kopii pana Vondrušky. Naštěstí se tak nestalo. Paní Horáková nesepsala historickou pohádku, ale historický román s detektivní záplatkou. Z počátku jsem se v ději špatně orientovala, postav je opravdu mnoho, ale především audiokniha ignoruje jednotlivé odstavce a tak je velmi důležité plně se soustředit na poslech. Příběh plný intrik nás zavede do brlohů nevěstek, vykonávajících svoji profesi v Brně ve 14. století. Ocenila jsem věrohodnost příběhu i chování jednotlivých postav. Audiokniha příliš vydařená není. Jenom velmi průměrně ji načetl pan Dušan Urban.

Maki229
30.12.2024

Oceňuji práci paní Horákové při zjišťování středověkého práva, popis běžného života v té době všech vrstev včetně nevěstek. Také se mi líbil příběh Žofie.
Styl psaní mi ale nesedl a také mi připadalo zbytečné zmiňovat některé historické osoby, které s příběhem nemají co do činění a dle mého skromného mínění navíc nepřesně. To se ovšem netýká Jana Jindřich a Markéty Opavské, kteří tam nemohou chybět se všemi lidmi okolo včetně sympatického vyšetřovatele Marka.

mataj
14.12.2024

Pro mě to bylo velice příjemné překvapení, jelikož jsem dosud od této autorky nic nečetla. Detektivky, a to i historické jsou mým oblíbeným žánrem a zde nechybělo napětí, zajímavé prostředí i překvapení. Ráda si přečtu i další knihy z této série.

lalela
28.11.2024

Opět skvělý historický román z prostředí Brna. Je až s podivem, kolik se toho člověk dozvěděl z této knížky, o nevěstkách, jak to chodilo v nevěstincích. Zajímavé pro mě bylo i to, jak to vůbec chodilo v rodinách. Nádherně popsaný tehdejší život.

Danago
18.11.2024

Moc hezká knížka. Sice jsem se zpočátku chvílemi zoufala kolik je tu postav, ale postupně jsem se v nich vyznala. Kulisy středověkého Brna byly pro mě velké plus. Čtení jsem si moc užila.

Vojslava
22.09.2024

Postav jako na orloji, detektivka i příběh, středověk příjemně podložený evidentním studiem literatury, ale spád takový, že mne žádná postava až tak úplně "nedostala", byť některé k tomu neměly daleko. Rozhodně je to však příjemné čtení, takže v sérii budu pokračovat, na podzimní pozdní večery k čaji dobrá vyhlídka...

lucie.svobodova
31.08.2024

Historický román zasazený do středověkého Brna, který nabízí napínavý příběh plný intrik, zločinu a tajemství.

Jedná se o první knížku ze série Mocní a ubozí Markrabství moravského - historické detektivní romány z okolí Brna a celkově Moravy.

Hlavním hrdinou je Marek z Erlachu, důvěrník markraběte Jana Jindřicha Lucemburského a velitel družiny, který se na žádost markraběnky Markéty Opavské pouští do vyšetřování tajemné smrti mladé dívky a hledání otce jejího dítěte.

V lese se totiž našla umírající dívka v zakrvácených šatech a její novorozeně, které bylo zabaleno do pleny se symbolem patricijského rodu Anshelmů. Dítěte se ujímá přímo Markéta Opavská.

Kdo je ona dívka? A proč je na pleně vyšito “A, když jde o iniciálu, kterou používá výhradně rod Anshelmů?

Zvládne být Marek při vyšetřování diskrétní, aby se situace nerozkřikla po celém Brně?

Kniha mistrně vykresluje středověkou atmosféru Brna, včetně jeho temných zákoutí, jako je například kopec Puhlík, kde pobývá ta největší “spodina - nevěstky, kriminálníci,…
Dozví se zde něco o dívce? Byla jednou z nich? Zná ji někdo?

Při pátrání se nedopatřením stal svědkem domlouvání vraždy, i vraždy samotné - vše ale jen poslouchal z úkrytu.
Jeho pátrání se tedy rozrůstá o další úkoly, nemůže to nechat přeci jen tak být.

Autorka zobrazuje kontrast mezi chudobou a bohatstvím v tehdejší společnosti. Příběh odhaluje nejen kruté osudy žen, ale také spletité vztahy mezi brněnskými patriciji, jejichž životy jsou plné pokrytectví a lží.

Román je inspirovaný skutečnou událostí, což pro mě knize dává ještě o něco větší rozměr.

Můžete se těšit na důkladně propracované postavy, přičemž Marek z Erlachu je sympatickým hrdinou, který svou inteligencí a odvahou čelí nebezpečí a neodbytným otázkám.

Občas jsem byla trochu zamotaná ve jménech, protože postav není zrovna nejméně, ale nakonec jsem se vždy zorientovala .

Milovníci historických detektivek jistě ocení detailní popisy a atmosféru, kterou Naďa dokázala vytvořit.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi