Ženy na pranýři

Ženy na pranýři https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165633/bmid_zeny-na-pranyri-lVH-165633.jpg 5 213 63

Příběh se odehrává od února do června roku 1353. Je inspirovaný událostmi, které se tehdy staly v Brně, a v druhém plánu příběhu se promítají dějiny Čech a Moravy. V únoru zemřela druhá manželka krále Karla IV. a ten si hned domlouvá sňatek další. V únoru se také narodila dcera Kateřina markraběcímu páru Markétě Opavské a Janu Jindřichu Lucemburskému a hned se plánuje její zasnoubení. Hlavní linií příběhu je vztah manželů Ferreových a následně soudní proces s Jiřím Ferreem. Jiří Ferreus a jeho mladá žena Kateřina Smelclinová jsou příslušníky bohatých patricijských brněnských rodin. Ferreus se ke své ženě chová i na tehdejší poměry nehorázně. Krutě ji bije, nadává jí a všelijak ji psychicky trýzní. Tvrdí, že ji tak vychovává, když ji pořádně nevychovali rodiče. Kateřiny rodiče mu domlouvají, ale když to není platné, obrátí se na městkou radu o pomoc. Ta také Ferreovi domlouvá. Ferreus si ale z toho nic nedělá a ženu dál nekřesťansky bije. Ví, že na jeho straně je městské právo, které mu zaručuje beztrestnost ohledně chování ke své ženě. Přísežní jsou bezradní. Zbědované Kateřině se nakonec podaří z domu utéct a schová se u rodičů. Ferreus je žádá, aby mu ženu vydali zpátky. Kateřinina matka, spřízněná s vlivnými brněnskými rodinami naplánuje s matkami rodů, jak Ferrea společensky znemožnit a Kateřinu zachránit. Při rozhodne soudní proces za přítomnosti samotného markraběte. Druhou linií příběhu jsou osudy brněnského kata. Umírající vězeň, kterého měl původně popravit, mu svěří tajemství o velkém bohatství. Kat Hajo ho má téměř na dosah ruky, ale není jednoduché ho získat. Navíc mu právě zemřela žena, musí se postarat o své dvě děti a řešit případ měšťanky Magdaleny, která je odsouzená za vraždu svého starého manžela. O ukryté bohatství se zajímá i dominikánský mnich, který se ho snaží získat pro svůj řád. Zdá se, že podezřívá kata, že o celém případu něco ví. Je silný protivník, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého.... celý text

Isew
Isew
15.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla naprosto úžasná středověká jízda. Čtivé, zábavné, napínavé. Dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha tak vtáhla a bavila. Zajímavý kontext je, jak se dívalo na práva ženy ve středověku. V době osvíceného panovníka Karla IV., neměly ženy práva téměř žádná a poté, co na ně ztratil právo otec, získal na ně právo manžel, který byl téměř nepostižitelný. Mohl se svou ženou nakládat velmi špatně, téměř beztrestně. V této knize to nakonec dopadlo dobře, ale jen proto, že týraná žena byla z jedné nejbohatší rodiny v Brně. Směšné rozsudky, které jsou za domácí násilí a sexuální delikty i na dětech v současné době udělovány, mají prapůvod v historii. Ještě nás čeká dlouhá cesta, než násilí páchané na dětech a ženách bude trestáno adekvátně provinění a nebudou zohledňovány žádné okolnosti, protože násilí na bezbranných si žádné zohledňování nezaslouží.

evelýny
evelýny
26.08.2023 4 z 5

Lásky hra mámivá, osudu hra šálivá, však stará láska nerezaví.
Žárlivosti, chamtivosti dosti.
Kdo šíří zlo i pomluvy, ten na pranýř vždy patří.
A poslední slovo má mistr kat.

Historická fakta, učebnice dějepisu to není.
Krádeže, napětí, vražda, detektivní román to není.
Ztracený a nalezený poklad, pohádka to není.

Letem světem pokračuje ,,Sodoma a Gomora" v Brně. Tentokrát na pranýři propírá domácí násilí, nevěru, pomluvy. Kartami bravurně míchá sám brněnský kat. Je to povedený panáček, tenhle mistr Hajo. Přestože ,,osud má někdy chuť hrát s lidmi podivnou hru", tenhle mistr se svému osudu postavil tváří v tvář. Dobře nebo špatně? To už je na každém z nás.

A historie se stále opakuje. Někdy tragédie, někdy fraška.

Audiokniha: artikulovaně splývavě čte Dušan Urban

Poznámka: dodatečně zvyšuji svoje hodnocení, protože příběh brněnského kata mě donutil přemýšlet. A to se cení. :-)


Le Chat
Le Chat
03.08.2023 5 z 5

Jsem opravdu NADŠENÁ! Líbil se mi i první díl série Brněnské nevěstky, ale Ženy na pranýři jsou ještě LEPŠÍ. Doporučuji, v duchu uděluji rovnou 10 hvězdiček a hned se pustím do Jeptišky pro markraběte. A určitě si přečtu i Brněnské Židovky. ;-)

ArwenAragorn
ArwenAragorn
27.07.2023 4 z 5

80%
Vtom kat položil meč zpět na látku tak, aby ho měla Magdalena na očích. Udiveně meč pozorovala.
Hajo se na ni podíval a pak hlasitě zvolal, aby ho slyšeli přísežní a rychtář Jakub z Rohru.
"Magdaleno, nabízím ti vykoupení tvého hříchu a zločinu. Staň se mojí ženou."
_____________________________________________________________________________________________________________
Výborné! Ti, co mě sledují vědí, že historické knížky nečtu. Do téhle jsem se ale pustila a jsem spokojená. O to víc, že se děj odehrává v Brně. Další díly si ráda přečtu.
Doporučuji!

renefer
renefer
29.06.2023 3 z 5

Bylo to dost nezáživné. Nějak jsem se nemohla začíst nebo se ztotožnit s některou z postav. Nikdo mi nebyl vyloženě sympatický, vlastně mi bylo úplně jedno, co se s kým stane, hlavně, aby se to už stalo. Kdyby to nebyl historický román z Brna, tak bych ty tři * nedala.

hana1039
hana1039
25.06.2023 5 z 5

Audiokniha:
Málokdy si přečtu/ poslechnu tenhle žánr,zkusila jsem tuto knihu a absolutně nelituji... zajímavé a taky v té době strastiplné příběhy žen, které neměly žádné právo v manželství,byly v úplném područí a pokud byly provdány za takového násilníka,jako v této knize,tak to bylo peklo...poslech skvělý,pro mě to byl zase úplně jiný zážitek...

666Jitka
666Jitka
23.11.2022 5 z 5

Také druhý díl této série se mi pěkně četl a moc se mi líbil. Autorka člověku zdařile přiblíží město Brno v polovině 14.století a poukáže na některé nedostatky právního systému - tentokrát se jedná o domácí násilí, které v té době nebylo dostatečně právně ošetřeno, a manžel si mohl se ženou v podstatě dělat, co chtěl např. jí brutálně bít a týrat. Přiblížen je také život a práce mistrů popravčích, kteří byli spolu se svou rodinou a pomocníky v té době vnímáni jako ti nejposlednější na žebříčku společnosti. Dějová linka románu podle skutečných událostí je poutavá, propletence vztahů mezi lidmi jsou zajímavé, ne však přehnané a čtenář se rozhodně nenudí. Musím pochválit, že tentokrát byly kapitoly lépe odděleny. Pravopisné chyby však pořád tlučou do očí a číslo 19. se římsky IXX opravdu nepíše.

Haduwig
Haduwig
13.06.2022 4 z 5

Jedná se o čtivý příběh s kapkou napětí a detektivní zápletkou, nechybí tu velmi sympatické postavy, jejich zamotané životní příběhy, ani poutavý vhled do každodenního života poloviny 14. století, a to napříč společenskými vrstvami. A ač to mám do Brna přes celou republiku, moc ráda se do jeho středověké podoby opět vrátím.

Co celou knihu trochu sráží je fakt, že tak dobrý příběh by si zasloužil o něco lepší formu vyprávění - chtělo by to ubrat vedlejších postav, a to o hodně, a neobjasňovat nutně životní příběh každé z nich, příběh to nikam neposune a čtenáře jen zahltí. A zároveň mi moc nevyhovovalo kouskování děje - co chvilku bez většího významu skočíme k jiným postavám a na další stránce už zase jinde jsme, je to jiná vesnice. Zkrátka to působí tak, že by se autorka potřebovala trochu vypsat, pak to bude dokonalé.

prochajda
prochajda
02.04.2022 4 z 5

Pěkný starobrněnský román se spoustou postav. Příběh mladičké Kateřiny Ferreové a jejího manžela hrubiána a chuděry Magdaleny, která pomohla svému muži od umírání v bolesti a stala se ženou kata Haja, ovšem ten miloval šlojířnici Hedviku. Co všechno museli brněnští přísežní řešit, jaké žaloby a ty tresty....opravdu zajímavé čtení. V pozadí příběhů se hledá ztracený klenot krále Karla IV z Dominikánského kláštera a oslavy narození Kateřiny Moravské. Určitě si přečtu další díl série.

Rup
Rup
15.02.2022 1 z 5

Je až zarážející, kolik lidí v momentě, kdy rozeznají písmenka na klávesnici, nabyde přesvědčení, že jsou vyvoleni stát se spisovateli. Velká škoda, že si autorka, po prostudování historických pramenů, nenašla čas seznámit se rovněž s literaturou a s rodným jazykem. Postavy bez života, děj plytký, příběhy těžko uvěřitelné, jazyk bezduchý; bez invence, nápadu, vtipu, myšlenky. Proč dávám jednu hvězdu, jen bozi vědí. Snad, že mám slabost pro něžné pohlaví.

Amneris
Amneris
13.10.2021 5 z 5

Stejně jako u prvního dílu jsem se obávala velkého množství postav, ale opět vše do sebe skvěle zapadlo. Paní Horáková prostě tyhle historické romány umí psát a člověk jen čte a čte, až je na konci. Sice jsem mi přišlo zvláštní, že druhý díl vlastně předchází časově prvnímu dílu, ale i tak jsou Ženy na pranýři skvělým počtením. Těším se na pokračování.

kvetuse3368
kvetuse3368
19.03.2021 5 z 5

Pěkný, dobře napsaný příběh, vtáhl mne děje, a nemohla jsem odtrhnout od knihy.

Lenča75
Lenča75
21.01.2021 5 z 5

Moc se mi líbila, psaná nenáročně, tím mám na mysli, že u spousty historických knih se ztrácím v postavách a děj mi přijde mnohdy zdlouhavý a nezáživný, opravdu oddechové čtení z naší historie. Myslím, že to od autorky nebude poslední kniha.

Felidae
Felidae
26.10.2020 5 z 5

Umně napsaná oddechovka.

tittanie
tittanie
29.07.2020

Perfektní historický román. Krásné postavy a příběh.

soukroma
soukroma
25.06.2020 5 z 5

Po několika odložených nezáživných románech z naší historie, plných jmen, jmen a zase jmen, jsem se konečně dočkala románu čtivého, byť těch jmen tam zase bylo habaděj. Ale všechna jména do sebe zapadala, byla objasněná, včetně příbuzenských vazeb, a že ty byly vskutku komplikované v době vlády Karla IV. (rok 1353, od smrti Anny Falcké do sňatku s Annou Svídnickou) a moravského markraběte Jana Jindřicha. O tom druhém jsem toho věděla pramálo, stejně jako o situaci na Moravě ve 14. století - román mi pomohl se dobře zorientovat a ocenit tehdejší pozici Brna.
Čtivost si autorka zaručila hned několika dramatickými až tajemnými lidskými příběhy, většinou drsnějšího rázu (včetně ženy na pranýři), které byly napínavé až do samotného konce. Postavy byly živé, ze všech vrstev (od šlechty, přes měšťanstvo, po služky a katovu rodinu), prostředí, vykonávání práva, kultura, vše vykresleno velmi věrohodně.
Líbilo, autorku povedu v patrnosti, až mne zase popadne mlsná na historické romány z českých a moravských zemí.
(Samozřejmě by to nesměla být MOBA, aby se výsledný knižní produkt obešel bez chyb a překlepů.) 90%

kape97
kape97
20.02.2020 5 z 5

Nestává se mi často, že se mi druhý díl knihy líbí stejně nebo dokonce víc než ten první a tady se to stalo. Smekám před autorkou. Těším se na další díly, snad budou stejně dobré jako první dva.

aktijnov
aktijnov
26.12.2019 4 z 5

Tentokrát jsem byla docela nadšená. Sice mi chvíli trvalo se začíst, ale pak už jsem se nemohla odtrhnout... "Nevěstky" se mi tolik nelíbily.

Tirisa
Tirisa
14.11.2019 5 z 5

Šla jsem do toho velmi nejistě, jelikož se do historických knížek málokdy začtu, ale tohle byla bomba a už se těším na další díly.

ještěrka38
ještěrka38
09.09.2019 4 z 5

Příběh hezký, ale těch chyb gramatických.