Brněnské Židovky

Brněnské Židovky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179641/mid_brnenske-zidovky-CgG-179641.jpg 4 199 60

Moravský markrabě Jan Jindřich zachraňuje své klatbou stižené manželství s Markétou Opavskou a sžívá se s Brnem, jehož součástí je i Židovská čtvrť. Rabín Jakob, který kromě svých dětí vychovává i schovanku Hester, spolupracuje s „židovským“ rychtářem a společně řeší zločiny, jichž se na sobě vzájemně dopustili Židé a křesťané. Mordechaj a jeho dcera Noba přežili dva pogromy a hledají útočiště v Brně, kde se zatím Židé a měšťané tolerovali. Blíží se však kritický den, který prověří sílu letitých vztahů...... celý text

evelýny
evelýny
10.03.2024 5 z 5

Pro pragocentričku je historie Brna velkou neznámou. Nedokážu posoudit, kde v tomto příběhu končí známá fakta a začíná fiktivní příběh.
Zpočátku se mi zdálo, že mi je servírovaná další ,,nuda v Brně", šmrncnutá středověkými zločiny a krutými tresty, nad kterými můj rozum zůstal na chvíli stát.
Přehršel nic neříkajících historických postav mě rozladil a tím hodnocení posouval k bodu mrazu.

Zdání však klame :-)

Postupně jsem byla vtažena do víru příběhů.
Intriky, spekulace, láska, nenávist, chamtivost, okrajově i nastíněna situace Židů.
Neměli to lehké, mocní i ubozí Markrabství moravského.

A co svět světem stojí, nemají to lehké příslušníci židovské rasy.

Přestože k označení detektivka, thriller má tento příběh opravdu daleko, mě si ziskal.

Bonusem je shrnutí historických faktů v epilogu.

Nashledanou tedy u Jeptišky pro markraběte...

Doporučuji tuto sérii číst postupně a s menší časovou prodlevou, neboť postavy se zde prolínají, žijí si vlastním životem a tím prověřují čtenářovu paměť. Moje paměť selhala :-)

P.S.: Tímto Praha zdraví zbytek světa :-)

Audiokniha: sériově informativně, široce artikulovaně čte Dušan Urban.

Le Chat
Le Chat
22.02.2024 4 z 5

Za mne jednoznačně nejslabší díl série (zejména první třetina knihy). Nakonec uděluji 4 hvězdičky.


hana1039
hana1039
19.11.2023 5 z 5

Audiokniha :
Není to žádná středověká detektivka,jen popisující tehdejší život, který měl své zákony a pravidla...asi je opravdu velký rozdíl mezi poslechem a klasickým čtením ... když vám to někdo předčítá,je to úplně jiný zážitek a já si to skutečně užívám a těším se na další díly v audiu !!!

Opatov
Opatov
15.11.2023 3 z 5

Další kniha z této série, podle mě nejslabší.
Předchozí díly se mi líbily mnohem víc. Celou knihou se prolínají židovské pogromy, ostatní dějové linky nejsou tak zajímavé.

prochajda
prochajda
21.06.2023 4 z 5

Zajímavé čtení o soužití křesťanů a židů v Brně ve 14.století za vlády moravského markraběte Jana Jindřicha. Kniha je spojena i s vyšetřováním tehdejších zločinů (krádeže, prodej dětí) a jejich opravdu drsných trestů na základě práva útrpného.

666Jitka
666Jitka
14.02.2023 5 z 5

I další díl této série mě opět velice rychle vtáhl do děje a mohla jsem sledovat život dalších obyvatel Brna v době vlády markraběte Jana Jindřicha. Autorka tentokrát čtenáři velice zajímavě přiblíží židovské obyčeje a náboženství. Kniha nevtíravě poukazuje na fakt, že to příslušníci židovské obce nikdy neměli lehké, protože odjakživa byli trnem v oku všech ostatních. Překvapily mě tresty, které se v té době nekompromisně udílely za různorodé zločiny - to byla teda fakt síla!

vlkcz
vlkcz
04.08.2022 4 z 5

Hodnocení jako u předchozích dílů. Tentokrát rozvláčný začátek se spoustou postav. Poté se děj rozběhne, ale Židovek se týká jenom zlomek děje, i když celý román se kolem antisemitismu točí. Myslím, že podává celkem věrný obraz, trochu boří mýtus osvíceného přítele krále Karla, arcibiskupa Arnošta z Pardubic.
I přes značný počet tiskových a korektorských chyb (ale u Moby to člověk prostě čeká), jsem si čtení užil.

Amneris
Amneris
02.11.2021 4 z 5

Stejně jako u dvou předchozích dílů, i tady se čtenář setkává s markrabětem Janem Jindřichem a jeho manželkou Markétou a dalšími známými postavami. Tento díl je však doplněn židovskou komunitou, která se díky třem zločinům dostává do popředí a musí si zajistit svoji bezpečnost před křesťany, kteří nejsou úplně nadšení, že také obývají město Brno... Ačkoliv motivy zločinů byly zajímavé, tak mi tento díl tolik nesedl jako první dva. Snad buse poslední čtvrtý lepší :-)

Alizon
Alizon
26.04.2021 4 z 5

Velmi ctive a srdce Brnaka opet zaplesalo. Dej se tentokrat toci kolem zidovske ctvrti a jejich vztahu s mestem. Autorka se podle doslovu inspirovala tremi skutecnymi soudnimi pripady, ktere se v te dobe (ne ovsem ve stejnem roce) v Brne staly a zajimave okolo nich vystavila dej knihy. Nejedna se ani tak o historickou detektivku - protoze pachatele jsou od zacatku znami - jako spise historickou "soudnicku" - s pravem utrpnym k tomu.

zouharov
zouharov
28.01.2021 5 z 5

Knížka mě bavila. Byla bych ráda, kdyby autorka přidala ještě nějakou do této série - Mocní a ubozí Markrabství moravského. Ostatní knížky od autorky mě už tolik nezaujali.

aktijnov
aktijnov
24.06.2020 4 z 5

Dočteno na druhý pokus. Před několika měsíci mě kniha vůbec nezaujala, teď přečtena jedním dechem.

Skawin
Skawin
04.06.2020 4 z 5

Velmi hezky zpracované historické téma z dob Karla IV. Základem románu jsou tři "zločiny", které se staly v Brně.

Prateri
Prateri
04.05.2020 5 z 5

Pěkný historický román, mnoho postav, ale orientovala jsem se v nich dobře. Nechybí ani soudy a odsouzení, útrpné právo, kat a trest. Ke cti mocným města Brna patří snaha udržet vztahy mezi Židy a Brňany na přijatelné úrovni, i když v mnoha případech za tím stál strach z postihu Karla IV.. Židovky tam také mají svůj prostor, ale ne tak veliký, jak by se podle názvu knihy očekávalo. Milovníci historických románů zklamáni nebudou.

kape97
kape97
03.05.2020 5 z 5

Čím více knih jsem do autorky o středověkém Brně přečetla, tím víc mám pocit, že své bydliště vůbec neznám. Knihy jsou úžasné. Čtu je vždy jedním dechem.

broskev28
broskev28
10.04.2020 4 z 5

Paní Horákovou jsem doposud neznala a její historickou sérii už vůbec ne. Takže jsem naskočila do třetí části a nelituju. Jak zmiňují mnohé komentáře, kniha si nehraje na klasickou detektivku, působí spíše jako historické pojednání, které je pro lepší čtivost doplněno detailnějšími osudy, jednáním i city některých postav.
To ale nic nemění na faktu, že knížka podává zajímavý obraz města Brna za vlády Karla IV. a že název knihy opravdu příliš nekoresponduje s obsahem. Osudy Židů v českém království ale určitě zaujmou - já jsem třeba vůbec netušila, že jejich provinění měl soudit pouze král a že město, které nezabránilo pogromu na svou židovskou komunitu, bylo přísně finančně potrestáno (i když chápu, jak účelové tohle nařízení bylo; koneckonců je to v knize několikrát zmíněno). Z tohoto pohledu - a v kontextu tehdejší evropské politiky - zaslouží občané a hlavně radní města Brna určitě uznání.
Překvapily mě přísné tresty, zvláště u prvního zločinu. Ekonomická a především právní samostatnost třeba paní Maruše svědčí o významném zrovnoprávnění žen-podnikatelek, řekli bychom dnes. A kolik ženských hrdinek v epilogu zemřelo při porodu - nějak se nechce věřit ujišťování, že je to naprosto přirozená záležitost a netřeba se jí obávat; byly doby, kdy tomu tak rozhodně nebylo . . .
Takže já určitě doporučuju!

hanzmb
hanzmb
21.03.2020 4 z 5

Asi nejlepší díl, spíš už 4,5*. Zase se nejedná o detektivku, ale o historický román, v jehož rámci je popisováno mimo jiné několik kriminálních případů. Hodně též pomohlo to, že se spisovatelka oprostila od stylu románů pro ženy. Chlapi už nejsou jen omezení surovci, jak tomu bylo především v 2. díle. Co bych vytkl je zbytečně široký záběr, kdy pak nezbývá prostor pro detailnější popis. Klidně bych si uměl představit i 2 knihy. Třeba osamostatněním Unsova příběhu.

Tirisa
Tirisa
29.11.2019 5 z 5

Jsem opět nadšená a teď už hurá na, pro mě, poslední díl. I když každá z knih je uzavřená a vždy řeší jiné případy, stejně bych si sérii příště radši přečetla tak, jak jde za sebou časově a ne tak jak byly knihy napsány. Přece jen je zde všem knihám společná postava Jana Jindřicha a pár dalších, u kterých mě ruší, že nejdříc čtu, jak Markéta porodila, v další knize Markéta není ještě ani těhotná atd. atd. Ale jinak převládá naprosté nadšení a já i tento díl vřele doporučuji.

avbrno
avbrno
06.08.2019 5 z 5

Výborným stylem napsaná kniha pro milovníky historie, pro Brňáky zvláště.

kvetinkabrno
kvetinkabrno
10.02.2019 5 z 5

Úžasné počteníčko...

Richisa
Richisa
08.02.2019 5 z 5

Zase výborná práce paní spisovatelky. Kromě toho, že mě příběh bavil jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí z Brna 14. století. Obzvláště mě potěšily zmínky z historie hradů Obřany a Horákov, jejichž zbytky (dá - li se to tak vůbec nazvat) dobře znám, ale jejich historii vůbec.