Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna

Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241808/bmid_dobry-proti-severaku-kazda-sedma-vl-241808.jpg 4 148 41

Emmi a Leo série

>

Milostný román v e-mailech Dobrý proti severáku se stal krátce po svém vydání bestsellerem. Byl uveden v podobě rozhlasové i divadelní hry a v České republice se stal nejúspěšnějším představením v cyklu listování známého herce Lukáše Hejlíka. Kniha byla tak úspěšná, že autor dokonce na vytrvalé prosby čtenářů napsal druhý díl Každá sedmá vlna. Obou knih se jen v Německu prodalo přes tři miliony výtisků. Nyní vycházejí oba romány v jednom svazku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Host
Originální název:

Gut gegen Nordwind , 2006


více info...

Teddy2023
Teddy2023
18.01.2024 3 z 5

V minulosti už jednou přečtené v originále :) nyní jsem zvolila dobře namluvenou audioknihu - posluchač si připadal, že se nachází ve stejne mistnosti spolecne s Emmou a Leem.

ArkAngel
ArkAngel
25.10.2022 5 z 5

Dnes žijeme v digitální éře a byť byla kniha napsána v jejím prvopočátku, krásně ukazuje, jak podobné milostné dialogy mohou ve virtuálním prostředí fungovat. Celé to začalo přitom jako velké nedorozumění, ale proměnilo se to v něco pro pisatele možná nečekaného. Kniha (respektive knihy) nabízí mnoho úsměvných i silných momentů, kdy tím nejsilnějším je dle mého názoru závěr prvního dílu. Po jeho úspěchu samozřejmě přišel druhý, který už autor musel jak jinak uzavřít happy endem, ale i tak je druhá část velmi solidní, byť na první rozhodně nemá. Jako celek hodnotím dílo velmi pozitivně a rozhodně jej vezmu do ruky i znovu.


Haduwig
Haduwig
08.08.2022 3 z 5

Ale jo, věřím, že by se dalo se takto virtuálně a vzdáleně zamilovat, i že snaha propojit tento vztah s realitou je strastiplná s nejistým výsledkem. A nevadil by mi ani formát e-mailů, pokud by byl ale lépe zpracován (opakovaně se vracet v textu a hledat kdože to vlastně píše je docela otravné).

Zklamal mě tak asi samotný příběh, protože jsem moc nepochopila, kde se vzájemný cit vzal, z čeho pramenil a jak přežil tu spoustu nic neříkajících vět. Mám pocit, že ani Emmi ani Leo si nás k tělu moc nepustili a já si s jimi tak nevybudovala žádný vztah - jejich romanci jsem s nimi prožívala jako nezúčastněný divák, kterému je jedno, kam celý příběh směřuje. A to je za mě škoda.

5tužka
5tužka
18.07.2021 1 z 5

Trapná kniha bez špetky překvapení. Hned od začátku se dalo předpokládat, jak všechno dopadne. Dialogy příšerné, takhle se snad ani dva lidi spolu nemohou bavit. nechápu, jak se někomu mohla kniha líbit, natož z ní udělat trhák. Holý nevkus.

alzbeta2843
alzbeta2843
10.03.2021 5 z 5

Wau, kniha je tak premyslená a tak návykova, že som nemohla ísť ani spať. Veľmi sa mi páčil štýl písania, kedy musí čitateľ zapojovať svoju fantáziu a čítať medzi riadkami. Napriek tomu, to nie je náročné čítanie. Ide o knihu, ktorá sa zaradí medzi moje obľúbené už len preto, že ja sama som zažila takýto vzťah (ktorý pretrváva stále) a rada si spomínam na tie momenty návykové, kedy sa mi rozbúšilo srdce pri otváraní ikonky obálky.

Rozari
Rozari
08.03.2021 5 z 5

Nedávno jsem si na knihu vzpomněla, četla jsem ji už dříve. Zaujala mě proto, že se mi cca před 14 lety stalo něco podobného :-) Omylem mi přišel e-mail, který psal někdo svému bratrovi, pak po nějaké době znovu, tak jsem pisatele upozornila a začali jsme si dopisovat. Ale nedošlo to tak daleko jako v knize, potkala jsem svého budoucího manžela a e-maily s neznámým pro mě pak už nebyly tolik zajímavé :-)
Kniha je zábavná, vtipná, pro mě ze života, oddechovka.

m_pastorka
m_pastorka
31.08.2020 3 z 5

Forma zajímavá, obsah za mě už tak moc ne. Musím říct, že hlavní hrdinka Emmi si mě nezískala, přišla mi dost otravná. Pokud to člověk míní jako oddechovou jednohubku, tak proč ne. Tahle kniha mi neuvázne v paměti.

Skřítek77
Skřítek77
12.08.2020 4 z 5

Milostný román v emailech? Ale ano, jde to. Napsáno velmi uvěřitelně, takže celou dobu máte pocit jako byste tajně četli cizí poštu. Pokud tedy hluboce ve svém nitru skrýváte touhu nahlížet do cizích životů, pusťte se do této knihy. Obě hlavní postavy v emailech popisují hlavně své pocity, takže je tam velmi málo klasického děje, popisů míst, událostí, což může někomu vadit. Mně se to líbilo, protože to ponechávalo prostor pro moji fantazii...

ladyka
ladyka
06.08.2020 5 z 5

První část jsem poslouchala jako audioknížku a musím říct, že mě velmi zaujala. Originální a vtipné dialogy ve virtuálním světě, ale ty emoce jsou velmi skutečné, až bolí... Vůbec se nedivím, že si čtenáři vyžádali pokračování, ani já mu neodolala. Forma audioknihy mě bavila sice víc než "papírové čtení", ale příběh a vyústění jako takové za mě nemělo chybu. Bezva čtení!

Kiki22
Kiki22
05.03.2020 5 z 5

Hodně reálné, úžasně napsané, příběh o lásce, jaká by měla být. Nejistota, vnitřní boj rozumu a citů, nalomená psychika. Emmi a Leo mě neskutečně vzali za srdce. Bod dotyku Emmi je pro mě snad ta nejromantičtější věc, o jaké jsem četla. Knihu jsem si koupila hlavně proto, že mě zajímala její forma - jaké to bude, když je to celé jen jako korespondence? Báječné!

pip11
pip11
20.01.2020 4 z 5

Niterný náhled do pocitů a prožívání dvou lidí, kteří spolu komunikují přes e maily. Kam je to celé zavede… Od samého začátku je to velmi čtivá a taky zvláštní kniha.

aktijnov
aktijnov
03.01.2020 3 z 5

Z prvního dílu jsem byla nadšená a škoda, že jsem to po jeho přečtení neodložila a nezůstala u dobrého pocitu. Druhý díl jsem dočetla už jenom z povinnosti... Emmi mi chvílemi připadala jako rozmazlené ješitné dítě, které neví, co chce a moc ráda manipuluje. Konec jak z amerického filmu...

jeani001
jeani001
02.08.2019 5 z 5

Tuto knihu mi doporučila kamarádka, nebýt jí, ani bych se do čtení nepouštěla. Celé je to napsané pouze stylem emailů, tak jakou to asi může mít kvalitu, pomyslela jsem si.
Takže takto skeptická jsem se pustila do čtení s tím, že tomu dám maximálně pár stran.
No, musím teda říct, že jsem nejen nepřestala číst, ale dokonce jsem se trapně chichotala, potutelně usmívala, chvílemi mračila a celkově tak prožívala celý příběh, že jsem přejela zastávku, zapomněla se navečeřet a zhltla jsem obě knihy na jeden zátah. A bylo to boží!!! Skvělé!!!
Takže pokud hledáte knihu plnou narážek, popichování a sarkasmu, přesto citlivou, milou a krásnou, je to ona!
Doporučuji!!!

triatlet
triatlet
21.07.2019 4 z 5

věc: doporučení

Na základě doporučení od jedné kolegyně si druhá kolegyně koupila vydání s oběma díly a půjčila mi ho.
Oběma jsem už poděkoval, zatím jen esemeskou, ale knížku určitě ještě probereme.
Čtivost je zaručena - takže podobně jako jedna z postav jsem korespondenci, která tvoří 1. díl, přečetl na zátah. A pokračování druhý den.
Líbil se mi nádech tajemství, které meily obsahují. Místy se objevila příjemná nadsázka, ironie. Pobavila mě narážka na Ptáky v trní.
Příběh mi trochu připomněl Podivuhodný život osamělého pošťáka - https://www.databazeknih.cz/knihy/postak-bilodo-podivuhodny-zivot-osameleho-postaka-356462?odb=1.
Ocenění zaslouží i překladatelka Ivana Kratochvílová.

xmilek
xmilek
10.06.2019 5 z 5

Pod zdánlivě nic neříkajícím názvem se objevuje příběh dvou lidí, které emailová náhoda svede dohromady. Je to reálné, je to uskutečnitelné a může se to stát každému z nás. Emailová pohádka pro dospělé.

bekule
bekule
13.04.2019 5 z 5

Knihu jsem zhltla během necelých dvou dnů, a to mi námět není vůbec blízký, spíš naopak.
Ani jsem netušila že jsem si vlastně půjčila dvě knihy v jedné, což bylo nakonec jenom dobře protože se zakončením prvního dílu jsem byla spokojená, a nemít oba díly v jednom asi bych po pokračování raději nesáhla. Ale nakonec po dočtení celé knihy nelituji, jo dopadlo to přesně tak jak mělo. V Severáku mě víc líbil Leo a Sedmá vlna byla jednoznačne Emina. Jen Pamely a dětí mi bylo líto, v případě Bernarda si myslím že si hodně svou netečností zavinil sám. BOD DOTEKU mě dostal

jentakněkdo
jentakněkdo
05.01.2019

Přečteno jedním dechem. Neodtrhla jsem se (a ne že bych se nějak zvlášť snažila). A není to jeden z těch laciných milostných příběhů, tohle má něco do sebe. Možná kvůli té nedořečenosti (můžeme si jen domýšlet, co se dělo mezi emailovou komunikací nebo při osobním setkání postav příběhu), možná kvůli zvláštní formě, kterou autor zvolil.

sgjoli
sgjoli
07.10.2018 5 z 5

U této knihy se mi utvrdilo mé přesvědčení o tom, že kniha se může sestávat jen z rozhovorů bez jakýchkoliv popisů a přitom dokáže nabídnout čtenářům mnoho. V případě této knihy to je příběh dvou lidí zmítaných emocemi a ocitajících se před morálními otázkami, jaké dopady má jejich nově vzniklý vztah na jejich okolí. Zajímavě se zde načíná otázka, zda mají virtuální vztahy šanci přežít v reálném světě. To se mi v dnešní době zdá jako aktuální téma a autor ho zpracoval velmi dobře. Knihu jsem si užila.

Tedyla
Tedyla
23.09.2018 5 z 5

Výborná, velmi vtipná knížka. Přečtena jedním dechem.

asam
asam
14.06.2018 5 z 5

Zajímavá a nápaditá forma - e-maily- chvílemi vtipné, a chvílemi odpovědi nic neříkající. Fakt je, že jsem knihu četla rychle, tak jak přicházely e-maily. Někdy jsem nestíhala postřehnout, kdo to vlastně píše. musela jsem se vrátit. Nejsem příznivce " červené knihovny" - přesto se dobře čte, o tom, že má někdo někoho rád. A v horkém létě jsou takovéto knížky osvěžením

Štítky knihy

rakouská literatura milostné vztahy elektronická pošta, e-mail

Autorovy další knížky

Daniel Glattauer
rakouská, 1960
2010  82%Dobrý proti severáku
2015  85%Není zač
2013  73%Navždy tvůj
2015  84%Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna
2012  76%Každá sedmá vlna

Kniha Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna je v

Právě čtených2x
Přečtených186x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených17x
Knihotéce56x
Chystám se číst43x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x