Mrtví umí mluvit

Mrtví umí mluvit https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483570/bmid_mrtvi-umi-mluvit-LEj-483570.jpg 4 75 24

Cassie, asistentka v pitevně, už za svou praxi zažila leccos. Ovšem teď před ní na stole leží někdo, koho velmi dobře znala. Cassie je přesvědčená, že dokáže vnímat poslední myšlenky mrtvých, a teď cítí, že závěr patologa, dle kterého jde o nešťastnou náhodu, není správný. Vidí snad ve svém zármutku přeludy, nebo se její intuice nemýlí a na smrti paní E. je něco zlověstnějšího?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Body Language , 2020


více info...

Přidat komentář

sidonka
24.02.2024 4 z 5

Velmi sympatická hlavní hrdinka Cassie, která pracuje jako asistentka na pitevně poznává v jedné z "klientek" svou učitelku, ale její smrt se jí nezdá a pustí se do pátrání, kniha se čte krásně a příběh má spád

moudivlacek
20.07.2023 3 z 5

Příběh dívky Cassie, která se díky učitelce večerní školy odrazila od "dna" a nyní je asistentkou v márnici. A jednoho dne uvidí v práci i mrtvou učitelku. Prý nešťastná nehoda. Ale Cassie tomu nevěří a rozhodne se dobrat pravdy.
Z Cassie jsem cítila úctu k mrtvým, nedůvěru k živým. I to, jak i "úkolovka" patologa může ovlivnit mrtvé a i živé.


soukroma
29.04.2023 5 z 5

Líbilo se mi to, i když je tam trochu nadpřirozena a hlavní mladá hrdinka je hodně nekonvenční (černočerná, a navíc hotové "železářství", příměr z knihy), ale přitom velice profesionální pitevní asistentka, puntičkářsky pečlivá a empatická (nejen k mrtvým, ale hlavně pozůstalým).
Čtivé, ale není to rychlé čtení: z počátku hodně pitvání, ale nastolené dva různorodé zločiny a záhady jsou zajímavé a netradiční, vyžadující amatérské i policejní pátrání. Komplikované, napínavé, dramatické a smutné. Závěr skoro po všech stránkách nečekaný. A nepříliš tradiční je i místo děje: Camden Town.

"Zlost je siamské dvojče zármutku."

"Emoce jsou pohroma pro jasné uvažování."

veronika4001
15.03.2023 3 z 5

Je to zajímavé svým aspektem márnice a místy prokvetlými černými okamžiky. Líbila se mi scéna s paní E. jak otevřela oči, protože jsem začala vidět za tím něco víc; někde v koutku mého vědomí jsem si přála nadpřirozený jev, který by se táhl celou knihou a nakonec by příběh vytáhl do hororového žánru. Nestalo se tak, i když příběh byl ponurý a skličující, kdekdo by možná lehce znervózněl. Přesto se, podle mého názoru, jedná o oddychovou četbu, která není primárně určena pro ty, co chtějí nárazové napětí, protože toho je v knize dávkováno pouze pozvolna, s nepatrnými zákmity thrilleru. Příběh je skvěle zvládnutý až intuitivně zachycenou atmosférou márnice, obraznost temnoty a chladu se promítla dokonale a příběh byl tak vystaven na dobrých základech. Příběh mohl být strmější, zachycovat více akcí, vzestupy, pády, šikmé plochy a vzhledem k nevšedním místům a hrdince by stálo za to ho autorsky přehodnotit, resp. přepsat do hororového žánru, protože základem je horor, který se ale nakonec veden pomalu až rozplizle s umírněným sledem událostí a umenšenými akcemi přenáší k thrilleru až k hranicím detektivky. Škoda, mohlo to být zábavnější.

marekB78
02.03.2023 4 z 5

Kniha mě překvapila. Byla dobře napsaná, čtivá a celkem i napínavá. Hlavní hrdinka je taková svérázná a čtenář si jí musí zamilovat. Budu rád, když autorka napíše další knihu a touto hrdinkou :)

beruska
08.02.2023 5 z 5

Velmi zajímavá a čtivá kniha... Kdo miluje napětí a k tomu trochu tajemna, určitě doporučuji :)...
Ráda dám 5* :)

harena
09.01.2023 5 z 5

Povedená prvotina britské autorky. Hlavní hrdinkou je asistentka Cassie, která pracuje v pitevně , snaží se vypátrat, jestli se jedná o vraždu nebo nešťastnou náhodu a sama se ocitá v nebezpečí života. K zemřelým se chová s úctou a díky své empatii se do nich i dokáže vcítit ažse zdá, že čte myšlenky. Napínavé, má to spád a ta trošku tajemna tomu dodává zajímavost. Povedený thriller.

Dandulka
31.12.2022 5 z 5

Z počátku trochu pomalejší rozjezd, ale nakonec mě příběh chytil a závěr byl přímo strhující.

85098211
03.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Stejně jako moje oblíbená Olča (Olous1) v komentáři pode mnou jsem i já byla příjemně překvapená a kniha, kterou jsem poslouchala jako audio v němčině, se mi opravdu moc líbila. Cassie, která má polské kořeny, vyrůstala jen se svou babičkou, protože její rodiče zemřeli při nehodě. Nyní pracuje jako asistentka v pitevně, svou práci miluje a vůči mrtvým lidem je velmi milá. Proto dokáže vnímat dokonce i jejich myšlenky. Když se tedy na jejím pitevním stole objeví její bývalá učitelka - kterou nazývá zkráceně paní E. - nejenže je nejprve v šoku, ale také se brzy domnívá, že je něco špatně a její smrt nebyla pouhou nehodou. Kromě toho z pitevny zmizí tělo jednoho zemřelého muže. Na scénu tedy vstupuje policistka Phyllida Flyte, která je v Londýně nová a zpočátku Cassii pomáhá dost neochotně a nedobrovolně. Během vyšetřování si ale nakonec začnou rozumět a stanou se z nich víceméně kamarádky. A rozuzlení celého případu se mi líbilo také, takže knize jako takové nemám vůbec co vytknout ;-). A pokud bude pokračování - které už mimochodem bylo napsané a vydané, tak za sebe prohlašuji, že si ho určitě ujít nenechám! :-)))

Olous1
17.10.2022 5 z 5

Velké překvapení, autorka píše moc dobře. Trochu nadpřirozené, duchovní. Hlavní představitelka Cassie mi byla sympatická. Kniha má spád,za mě doporučuji...95%. Budu se těšit na další knihu od autorky.

Haduwig
29.07.2022 4 z 5

Jak již zaznělo - Cassie je velmi sympatická postava, kterou si oblíbíte, protože je chytrá, přirozená a má velké srdce a zajímavé zaměstnání. Zhruba do poloviny knihy jsem byla naprosto nadšená čtivým příběhem lehce okořeněným pár větami mrtvých, jenže pak se to zvrtlo a na mě už bylo rozuzlení příliš překombinované a přepálené. Pokračování si ujít nenechám, ale na plné hodnocení to není.

Januli
01.06.2022 3 z 5

I když mi byla hlavní hrdinka sympatická tak přesto mi kniha až tak neucarovala. Motiv a závěr pro mě nebyl až tak zajímavý . Leč příběh měl nějaký potenciál.

Kubajzz
21.05.2022 5 z 5

Hodně zajímavý námět. Knížka se mi četla dobře, nechybí napětí a má to spád. Rozhodně doporučuji.

Gracinka
16.05.2022 5 z 5

Brilantně napsané. Příběh mě od začátku vytáhnul do děje. Hlavní hrdinka mi byla moc sympatická. Hlavně svou empatii, inteligencí a houževnatostí.

KikinaK
04.05.2022 4 z 5

Tak tohle se mi líbilo ! Nenudila jsem se ani chvíli. A tak to má být. Rozhodně doporučuji.

alzbeta4340
13.04.2022 5 z 5

Šikovně napsaný příběh, ve kterém si čtenář může sám vybrat, zda se jedná o duchařinu nebo jen o silnou intuici hlavní hrdinky. Cassie je asistentka patologa a k mrtvým se snaží chovat vnímavě a s úctou. Když se na patologii dostanou ostatky její oblíbené učitelky, je si Cassie jistá, že něco není v pořádku...
Autorku si určitě pohlídám, bylo to pěkné čtení. 4,5 hvězdičky

katynka78
24.03.2022 3 z 5

Zaujal mě název knihy, protože tak nějak náležitosti kolem smrti jsou tajemné a mě to baví.
Anotace byla taky velmi zajímavá a tím pádem si mě kniha získala k přečtení.
V podstatě velmi průměrná detektivka, která je ale okořeněná právě tím, že hlavní hrdinka má obrovskou empatii a úctu k zesnulým. A to se mi moc líbilo. Nedovedu to ani popsat, ale myslím si, že by se takto měli chovat všichni ti, co se o zesnulé starají.
Další zajímavou věcí u hlavní hrdinky je, že její empatie je natolik silná, že vnímá myšlenky zesnulých, občas je slyší něco říct a na základě toho je o to víc citlivější.
A taky díky tomu může pomoct vyšetřit podezřelá úmrtí, která se v příběhu objevují.

A to je to, co tuto detektivku dělá jinou než jsou ostatní. Ale kdyby to tam nebylo, tak by to bylo slabší. Naštěstí tato originální myšlenka tam je a tím pádem je to zajímavé.

Zápletka ohledně jedné "podezřelé" smrti není až tak originální, ale autorka ji dokázala zamotat, že je ke konci překvapivá.
Líbilo, ale je to pořád ten střed.

Jenny46
14.03.2022 3 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem se začetla, ale nakonec příběh zajímavý trochu nadpřirozený...

Danago
10.03.2022 5 z 5

Knížka je hodně jiná , zvláštní a pro mě určitě velice originální. Autorka velice citlivě využívá určité tajemno a nadpřirozeno, které si každý čtenář může vysvětlit tak trošku po svém. Já duchařiny nevyhledávám, ale v této knize autorka použila náznaky určitých přeludů opravdu perfektně . Obě hlavní hrdinky jsou sympatické , jejich vztah je velice nejednoznačný a postupně se vyvíjí. Rozhodně si myslím, že by si kniha zasloužila volné pokračování. I když příběh je ukončen a uzavřen.

Cassie je přesvědčená, že dokáže vnímat poslední myšlenky mrtvých, nyní zemřela její mentorka a učitelka , člověk, který ji v jejím pohnutém a složitém mládí hodně pomohl a nasměroval ji správným směrem. Je to paní E.
Cassie cítí, že závěr patologa, dle kterého jde o nešťastnou náhodu, není správný. Rozhodne se následovat svoji intuici a nenechá tento případ jen nalézá nesrovnalosti o kterých informuje policii, tak se seznámí s policistkou , která jí zpočátku nedůvěřuje, ale později se přesvědčí, že v některých ohledech by mohla mít Cassie pravdu.
Pátrání, ale není jednoduché ani pro policistku.
Konec je překvapivý a neočekávaný.

jarmila7388
01.03.2022 5 z 5

Schválně jsem si ji koupila tu knížku výborny výběr.Stredni až nejnižší třída v Británii. Drogy, zabíjení,gangy.To vše tam je realita.Bezdomovci na ulicích. Škoda měl by být Volný další příběh Cassandry a Policajtka.