GerhartRoth GerhartRoth komentáře u knih

☰ menu

Nepřátelé státu: Přátelé svobody Nepřátelé státu: Přátelé svobody Josef Tětek

Ač není kniha žádný gigant v počtu stránek, tak mi dala pohled do životů zajímavých osobností, které již mnohdy stovky let zpět bojovali za myšlenku svobody. Děkuji pane Tětek a těším se na další vaše dílo, které si s radostí přidám do své knihovničky.

14.06.2021 5 z 5


Cynik Cynik Jiří Kulhánek

Pokračování skvělé post-apo scifárny z pera pana Kulhánka. Stejně jako jsem doporučoval u předchozího dílu. Výborný styl psaní, který naprosto adoruji, takže opět mohu doporučit všem, kterým se líbil první díl a rozhodně by jste toto dílo neměli vynechat.

23.03.2021 4 z 5


Dobrák Dobrák Jiří Kulhánek

Pro mě již nostalgické dílo, které jsem četl někdy ve dvanácti letech, když jsem jej objevil schováno mezi sci-fi literaturou. Knihu jsem si zamiloval z mnoha různých důvodů, které se velmi trefili do toho, co může chlapec tomhle věku bavit.

Nedávno jsem se k ní dostal znova a musím říct, že ač o spoustu let starší, tak stále mě baví, i když už asi z jiných důvodů. Nemůžu panu Kulhánkovi odepřít jeho velmi unikátní styl psaní, který si asi užije každý.

Pokud jste ještě nečetli a přemýšlíte o přečtení, tak mohu doporučit s tím, že pokud máte rádi tvorbu pana Kotlety, tak zde se určitě také najdete. Výborné post-apo scifi zasazené do našich luhů a hájů.

23.03.2021 4 z 5


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Opět výborná práce pana Kmenty. Shrnutí Babišovo, čti Burešovo, politické kariéry, afér a hezké hromádky mafiánských praktik. Jediná vada na kráse pro mě byl mnohdy až moc dlouhý výčet majetku a jeho zisku. Jinak mohu ale naprosto doporučit těm, kdo by se chtěli dozvědět co vlastně za člověka nám právě vládne.

30.12.2020 4 z 5


Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Výborné nahlédnutí do politického života Miloše Zemana včetně všech afér. Knize nemám moc to vytknout ve svém žánru definitivně a Kmenta zde odvedl výbornou práci.

30.12.2020 5 z 5


To To Stephen King

První dílo od Kinga které jsem četl a musím říct, že zatím i nejlepší. Ke knize mě přilákal film, který nesahá knize ani po kotníky. Atmosféra, vývoj postav i samotné To je naprosto perfektní.

Doporučím všem fanouškům horrorů, ale ti nejspíš tenhle magnum opus četli.

28.10.2020 5 z 5


H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů Howard Phillips Lovecraft

Naprostý základ pro fanoušky moderního horroru. Lovecraftova mytologie není jen tak bezdůvodně základem a inspirací pro mnoho dalších děl.

28.10.2020 5 z 5


Rychlost temnoty Rychlost temnoty Tracy Hickman

Určitě nejslabší ze tří prvních knih doplňujících herní sérii Starcraft. Postavy jsou, kromě té hlavní, ploché a nezajímavé. Zápletka neurazí, ale není to zrovna pramen originality. To hlavní co hru drží je temná atmosféra, které vybojovala pro knihu třetí hvězdičku.

Určitě nelituji času stráveného u knihy, ikdyž se po předchozí očekával více. No což, fanouškům hry ji doporučím a fanouškům scifi, kteří opravdu neví co číst dál taky.

26.10.2020 3 z 5


Stín Xel'Nagů Stín Xel'Nagů Gabriel Mesta (p)

Rozhodně nejlepší co jsem zatím ze série Starcraft četl. Gabriel Mesta prostě to scifi umí. Hlavně postavy jsou oproti jiným dílům silná stránka. Více či méně ploché postavy byly nahrazeny takovými, které určitě neurazí.

Na rozdíl od dvou předchozí knih ze "série" je kouskem zlata. Člověk moc od knihy inspirované/doplňující hru nečeká, ale tato je určitě srovnatelná se skvělými knihami ze sesterské série Warcraft.

26.10.2020 4 z 5


Křížová cesta Křížová cesta Jeff Grubb

Přemýšlel jsem chvíli, jak začít a na jazyk mi přišla slova „Not great, not terrible“. Sám nemůžu říct, že jsem si tuhle knihu neužil a že by to nebyl příjemně strávený čas, ale prostě tomu něco chybělo.

Určitě je to výborný způsob jak doplnit lore stejnojmenné hry, ale je to prostě slabší oproti sesterské sérii Warcraft. I přes to to všem fanouškům hry doporučím a pokud hru neznáte/nehrajete, ale máte rádi scifi, tak vás předem varuji od toho nečekat veledílo.

26.10.2020 3 z 5


Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Výborná kniha se vším co jsem od dalšího dílu Metra očekával. Lehká filozofie, skvěle zvládnuté akční a dramatické části a samozřejmě výborně vykreslené postavy.

Asi není moc co dodat. Prostě další Metro, které by si každý fanoušek Postapo zasazení měl přečíst.

25.10.2020 5 z 5


Anarchokapitalismus Anarchokapitalismus Urza (p)

Ať už k anarcho kapitalismu inklinujete nebo ne, tak vám knihu doporučím. Výborné na zamyšlení nad svobodou, kapitalismem i sám sebou.

22.08.2020 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Dokud bude komunismus ohrožovat svobodu jedinců, tak bude dílo Farma zvířat aktuální. Není potřeba více dodávat. Můžu jen doporučit.

20.08.2020 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Opravdu mistrovské dílo, které jsem přečetl na jeden zátach, což se mi u takhle dlouhé knihy rozhodně nestává často. Genialitu díla podtrhává, že většina politického spektra knihu respektuje a často cituje.

Doporučuji všem co se trochu zajímájí o svět kolem sebe a je to jedna z těch knih, která vám pomůže se na události kolem sebe dívat trochu jinak.

20.08.2020 5 z 5


Antikrist Antikrist Friedrich Nietzsche

Filozifické dílo, které je psáno energicka, tak aby člověka skutečně zasáhlo. Sám jej považuji za pilíř své životní filozofie a určitě ho může jen doporučit.

18.08.2020 5 z 5


Arthas: Zrod krále Lichů Arthas: Zrod krále Lichů Christie Golden

Příběh Arthase byl vždy můj oblíbený a tady máme knihu, která ho zpracovává výborně. Sám v tom nevidím jen doplnění příběhu, ale knihu která by mohla obstát sama bez potřeby her.

Stejně jako Vůdce klanů bych jí doporučil všem hráčům World of Warcraft nebo původních RTS strategií. Jako fantasy knihu nadchne definitivně i mnoho fanoušků high fantasy.

18.08.2020 4 z 5


Vládce klanů Vládce klanů Christie Golden

Možná je to tím, že to byla v dětství první kniha, kterou jsem skutečně jedním dechem přečetl nebo tím, že je to skutečně výborné dílo.

Knihu bych doporučil všem hráčům World of Warcraft a milovnáci high fantasy zde určitě zklamaní též nebudou.

18.08.2020 4 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Kniha je skutečně slabší než první díl, jak už říkají mnohé komentáře níže, ale já sám bych to tak bledě neviděl. Přecejen si kniha zachovává svou skvělou atmosféru a pro mě tak zábavné hledání smyslu života. Kniha je tentokrát vyprávěna z pohledu dvou velmi rozdílných hrdinů, což mělo svůj potenciál, ale tady je spíše naškodu.

I přes to dávám knize čtyři hvězdičky. Knihu jsem četl s nadšením, ikdyž se mi narozdíl od minulého dílu nestalo, že bych četl až do pozdních hodin.

Knihu doporučuji všem milovníkům postapa a také lidé co si minulý díl zamilovali, ikdyž ti si tohle dílo ujít nenechají.

18.08.2020 4 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Je libo nějaké to tajemnou, trocha nihilismu a pořádná dávka postapo moskvy? To je přesně Metro 2033. Nebál bych se ho nazvat Eposem o hledání smyslu život na okraji konce světa. Status knihy bych řekl, že je dnes téměř legendární už jen díky třem skvělým hrám.

Hlavního hrdinu člověk prostě nemůže mít nerad a vedlejší postavy, které vám předloží skvělé pohledy na život v metru a i na celou jejich filozofii bytí. Občasný hate na autoritářské režimy, jenž straší lidstvo i v jeho těžkých okamžicích. Jednoduše skvělej dryák všeho co já rád.

Knihu přečetl jedním dechem a nemůžu než doporučit.

18.08.2020 5 z 5


Ať vejde ten pravý Ať vejde ten pravý John Ajvide Lindqvist

Kniha mě naprosto okouzlila, ať už svým surovým zpracováním nebo skvělými a velmi dobře uvěřitelnými postavami. Můžu doporučit všem milovníkům horroru, kteří se nebojí trochy toho severního mrazu.

18.08.2020 5 z 5