Metro 2033

Metro 2033 https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33191/bmid_metro-metro-2033-nOj-33191.jpg 4 3324 643

Metro série

1. díl >

Arťom žije se svým pěstounem ve spletitém labyrintu moskevského metra, na jediném místě na světě, kde je lidstvo po jaderné válce schopné alespoň zčásti přežívat. Jednotlivá lidská společenství živoří v šachtách metra, kde co stanice, to zvláštní komunita, jakýsi mikrostát se všemi svými ctnostmi a nešvary, které známe z každodenního života na zemském povrchu. Arťom se nachází na stanici, která je sice pokládána za jedno z bezpečnějších míst v obrovské síti tunelů, avšak tuto jistotu narušuje temná moc, jež hrozí zničit nejen chlapcovo útočiště, ale celé metro. Mladík, jenž kdysi porušil jedno ze základních přikázání života v metru, je nucen – aby odčinil svou vinu – putovat od jedné stanice ke druhé, projít celým moskevským metrem až do poslední stanice, kde žijí v ideálním společenském zřízení kazatelé. Ti údajně vlastní záhadný předmět, který Arťom musí získat, aby zachránil metro před zkázou, jež hrozí nejen zevnitř podzemního mikrosvěta, ale proniká sem i z povrchu v podobě temných sil... Autor za tento román obdržel prestižní evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007, jako nejlepší literární debut pro rok 2007. Román posloužil rovněž jako předloha k úspěšné počítačové hře Metro 2033 a hře Metro Last Light (2013).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Метро 2033 (Metro 2033) , 2005


více info...

ReziEngli
ReziEngli
11.03.2024 4 z 5

Tak můj velký sci-fi rest konečně "pokořen" co se týče prvního dílu. Na jednu stranu naprosto chápu, proč můj manžel v tom našel naprostou fascinaci, na druhou stranu já osobně jsem se se čtením maličko trápila. Neříkám, že mně to vyloženě nebavilo, ale na můj vkus je v té knize až příliš mnoho jmen, názvů a pojmů - a to jsem přečetla Marťana a Spasitele od Weira, které obsahují ještě technické parametry vesmírných lodí atd. Ale co se Glukhovkymu musí nechat, je že umí fakt dobře vyprávět. Nedávno jsem četla jeho novinku - Stanoviště, od které zatím mám jen první díl, ale určitě nezůstanu jenom u něj, a pořídím si další díly. Přišlo mi, že Stanoviště bylo takové ucelenější, srozumitelnější bych řekla? I když se více opíralo o fanatismus ... ale stejně jako série Metro se odehrává "v podzemí" :-) Co se týče Metra, trošku mi tu vadili někdy až hrozně dlouhé kapitoly, hlavně takové ty vycpávkové popisy, určitě by se to dalo trošičku "seškrtat".

Ale Metro 2033 je hrozně specifické, až vlastně dobře propracované. Jen složité. Člověk si musí na tu přemíru pojmů a jmen zvyknout, aby se dokázal dobře zorientovat v příběhu. Ale jo, vlastně mně to bavilo, i když jsem v tom byla strašně pomalá :D Navíc jsem prokládala audioknihu ebookem, protože na manželovy knihy se neodvažuji sahat :D

Určitě budu v sérii pokračovat, proto mně to zajímá, jak to bude dál s Arťomem, hlavně mně zajímá, co se stane se stanicí VDNCH, se strýčkem a dalšími obyvateli této stanice - zda se je podaří zachránit!

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Post apo román, ve kterém se lidé po zničující nukleární válce ukryli do metra. Sledujeme cestu hlavního hrdiny Arťoma, který ve snaze zachránit metro před invazí "ďáblů" putuje sítí metra a setkává se při tom s různými frakcemi zastávajícím i různé ideologie.

Kniha se mi celkově dost líbila, velmi oceňuji zejména velmi dobře vykreslenou neutěšenou atmosféru temných tunelů a ne o mnoho prosvětlenějších stanic. Z počátku mě bavilo i Arťomovo putování a setkávání s různými osobami. Nicméně v tomto ohledu toho bylo možná až příliš a zatimco na začátku byla náhodná shledání, která putování posouvala dál zajímavá, postupně se stávala rutinou a některá mi připadala už trochu odfláknutá. Jakoby ve zrychleném filmu (zejména stanice s krysími závody a následný průchod Hanzou). Asi bych ocenil trochu více akce a méně konverzací nad ideologiemi jednotlivých stanic. Těch je možná až příliš, jsou tam fašisti, komunisti,satanisti, fanatičtí křesťané apod. Ze všech skupin mě jednoznačně nejvíce bavily stoupenci Velkého červa. Líbily se mi také mysteriózní elementy, kdy ne vše bylo vysvětleno a spoustu toho zůstalo zastřeno rouškou tajemna.

Myslím, že i závěr se autorovi docela povedl a celkově dávám solidní 4/5. Nemám sice akutní nutkání ihned sáhnout po dalším díle, ale v budoucnu mě určitě nemine.


Veromika
Veromika
07.02.2024 4 z 5

Za mě skvělá kniha s tématem utopie, kdy se lidstvo musí uchýlit do podzemí, aby přežilo jaderné záření. Příběh se odehrává v Moskevském metru, kdy zastávky fungují jako města a pohybují se pomocí tunelů buď pěšky, nebo na ruční drezíně. Kniha je doplněna dvěma mapami, jedna ukazuje současné metro a druhá metro, ve kterém lidé přežívají. Moc hezky se četla, tedy poté co se prokoušete prvními 50 stránkami.

Peter73
Peter73
26.01.2024 5 z 5

Tak toto je základné dielo všetkých POSTAPO príbehov. Glukhovský vytvoril geniálne universum - priestory moskovského metra. Každá stanica predstavuje určitú skupinu ľudí, zriadenie, komunitu, ktoré spolu kooperujú, bojujú, alebo len prežívajú. Dej je zasadený do doby po "atómovej vojne", ľudstvo prežilo, resp. sa schovalo v útrobách metra v Moskve. (jeho dĺžka je aktuálne cca 415 km, a je v až hĺbke cez 80 m, toto v knihe nehľadajte to tam nie je, pomohol ujo Google). Atmosféra je to, čo robí túto knihu skvelou. Dej je pomerne jednoduchý a jednoznačný. Je pretkaný spôsobom života ľudí v tme, ich životom a adaptáciou človeka na permanentnú tmu a umelé osvetlenie. Kniha ma nadchla a som zvedavý kam ma posunie Metro 2034.

PastorMal13
PastorMal13
23.01.2024 5 z 5

Ke knize jsem se dostal po dohrání stejnojmenné hry a jsem za to rád. Ve hře je děj poměrně odlišný, přímočarejší a surovější. Samozřejmě že kniha je propracovanější a napínavější a ke všemu ohromně čtivá. Myslím, že autor výborně vystihl společnost živořící v moskevském metru.

PPardinio
PPardinio
20.01.2024 4 z 5

Sice nemám moc s čím v rámci žánru porovnávat, ale jsem přesvědčený, že se autorovi prvotina, kterou napsal v jeho mladém věku, opravdu povedla. Různá společenství na jednotlivých stanicích vykreslil poutavě. V podzemních linkách metra tak v jeho podání vznikal nový svět, malá společenství s rozdílným vnímáním postapokalyptických let a názory na život. Bavila mě konfrontace obyčejného chlapce z jedné okrajové stanice s osudy, které potkaly přeživší obyvatele rozlehlého moskevského metra. Některé náboženské pasáže mě malinko nudily, ale i ty dotvářely příběh. Děj se odehrává hlavně v podzemí, ale nejintenzivněji jsem vnímal výpravy na povrch. Hlavně Knihovníci byli tím správným kořením.
Přiznám se, že jsem toužil ochutnat ten speciální houbový čaj ze stanice VDNCh.

101evca
101evca
04.01.2024 3 z 5

Já se nemůžu rozhodnout, jak knihu hodnotit. Na jedné straně zde stojí svět tmy metra, kde ožívají nejrůznější tajemství, s dokonalou atmosférou stísněnosti, strachu a neznáma. A na druhé straně tento román neskutečně trpí neduhy většiny knih pro mladou generaci.

Předně hlavní postava nic neví, je věčně zmatená, a přesto všechno přežije bez jediného škrábnutí. Vysvětlení na konci mi přijde jako autorova panika, že je nesmrtelnost jeho hrdiny až příliš očividná (už proto, že je nesmysl, aby jím udané důvody byly možné). Přesto je tato chyba odpustitelná, protože bez hrdiny není kniha.

Mnohem horší problém pro mě představují postavy. Arťom se v metru setkává přesně s těmi typickými postavami jako v každém postapu bez fantazie. Jehovisty, zastánci nového náboženství, lidmi, kteří z hladu udělají všechno, vojáky, komunisty, učenci, chudáky, co chtějí za lepším, bohatými lidi, kteří chtějí chránit svůj lepší svět, a tak dále. Snad jen monstrum se mi líbilo.

Škoda, mohla ta být bomba.

Las_T
Las_T
22.12.2023 4 z 5

Opět případ, kdy kniha zdaleka překonává hru. Není to totiž příběh o zabijákovi, který se rozhodne v podzemí likvidovat démony. Je to cesta poznání o "farmáři", který se do toho celého jen omylem zapletl a teď musí poznávat barevnou náturu obyvatel moskevského metra. Paleta je přitom pestrá; komunisti, fašisti, kanibalové, fanatici či univerzitní profesoři a hlavně stalkeři. Mezi i těmi nejhoršími z nejhorších se však vždy najde někdo slušný, kdo dá Arťomovi lekci a lidsky mu pomůže. Na konci tedy máme úplně jinou postavu, která přemítá o marnosti boje proti strašnému osudu a vlastně i zpochybňuje zda ten nerovný boj stojí za to. Bylo tam samozřejmě i pár hluchých míst, ale je to vyrovnáno kvalitními zvraty a jedinečnou atmosférou klaustrofobického metra. Kamarádi mě těžce přemlouvají abych dal šanci aspoň tomu třetímu dílu, ale nevim nevim kvůli tomu hodnocení co to dostává jsem na vážkách.

ctenarTimSiFr
ctenarTimSiFr
26.10.2023 5 z 5

Parádně zpracován "svět metra" a téměř od začátku jsem měl pocit, že cestuji tunely společně s Arťomem.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
20.10.2023 5 z 5

Moskva po atomové válce, zbytky přeživších lidí se ukrývá v prostorách metra v Moskvě, každou stanici ovládá jiná sorta, komunisté, fašisté, náboženští fanatici, filozofové či jen obyčejní lidé, pro které je hlavní priorita přežít. Arťom odchází ze stanice VDNCH splnit poslání, které mu dal jeden z lovců ač sám netuší proč a z jakého důvodu, ale přesto putuje metrem do Polis, bájné stanice, ve které žijí lidé, kteří by mohli pomoci pozvednout lid. Ovšem cesta je plná nástrah a není lehké dojít na konec své cesty. Ovšem je Polis opravdu tou odpovědí na otázku anebo jen falešná stopa? Skvělý distopický román, trochu s nedůvěrou jsem do ruky bral tento postapokalyptický román, který mě přesvědčil, že stojí za to si ho přečíst.

guardian
guardian
02.10.2023 5 z 5

Většinu času jsem se sama sebe ptala, v čem přesně tkví úspěch této knihy. Ano, při čtení jsem se vážně bála a v noci mě honily příšery, ale pořád mi to přišlo na bestseller tak nějak málo. ALE... význam knihy člověk pochopí až v samém závěru, kdy čtenářovi poslední odstavce naprosto vyrazí dech. I slzy ukáply. Až na samém konci člověk pochopí hloubku, obrovský filozofický a etický přínos knihy. Celé její poselství. Totálně mě to rozsekalo na maděru, že o tom budu ještě minimálně celou noc přemýšlet. PS: Pokud se chytnete uprostřed knihy s tím, že od toho dáte ruce pryč, vydržte. To nejdůležitější vážně čeká na konci.

olga8832
olga8832
25.09.2023 5 z 5

Celkem dobrý příběh, skvělé postapo sci-fi a ten závěr mě hodně dostal....

Benny215
Benny215
17.09.2023 1 z 5

Tohle prostě nedám asi to není můj žánr ale už je to druhá kniha od autora co jsem nedočetl pro mě velká nuda a zklamání.

Lele61
Lele61
20.08.2023 4 z 5

Zbytky lidské společnosti po ničivé jaderné válce jakž takž přežívají pouze v rozsáhlém labyrintu moskevského metra. Hlavním hrdinou je mladý Arťom, před kterým stojí nelehký úkol zachránit metro před totální zkázou, která mu reálně hrozí. Celkově jde o dobře napsaný a čtivý akční postapokalyptický sci-fi román i s určitým filozofickým přesahem.

Schläfer
Schläfer
30.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Nejlepší díl celé série líbí se mi, že Glukhovsky si s tím dal opravdu práci, všechny stanice ve skutečnosti existují a na každé to funguje trochu jinak některé jsou neutrální obchodníci v jiných vládnou komunisti a nacisti a jiné jsou opuštěné nebo dokonce prokleté. Hlavní postava Artyom žije se svým nevlastním otcem přezdívaný strýček Saša, který ho zachránil, když jeho stanici napadly krysy. Artyom má však dost života, který se furt opakuje to se však změní, když se jednoho dne objeví Hunter, který má svůj úkol a pověří Artyoma, že pokud se nevrátí musí se vydat do Polis a najít Mělnika. Nebudu, zde spoilerovat celý příběh, ale Artyom si toho během cesty zažije docela dost kniha má dost akčních scén a hodně filozofie a funguje to skvěle. Občas mi běhal i mráz po zádech jak autor skvělé zvládl atmosféru třeba během kapitoly, kdy se Artyom musí dostat na stanici a jediná cesta vede skrz povrch, kde je silná radiace avšak místní obyvatelé nemají nezvané návštěvníky rádi nebo návštěva knihovny a jejich obyvatel. Jediné co mě štve, že Glukhovsky nedokázal navázat následující dva díly do podobné podoby, kdy bojové scény byli téměř odstraněny a bylo přidáno ještě víc filozofování, ale zase na druhou stranu dal taky dalším autorům námět a začali vznikat knihy s podobnou tématikou a vzniklo jich docela dost u nás jsou však zatím přeloženy jen 2 Mramorový ráj a Ke Světlu. Kniha má skvělou atmosféru a obsah v ní je vyváženej, takže se nudit rozhodně nebudete pokud hledáte dobré scifi toto je jedno z nich a stojí za to si ho přečíst.

Kllara
Kllara
24.07.2023 5 z 5

Metro 2033 je velmi akční, dobrodružné a místy přímo děsivé. Nejedná se však pouze o nějaký plytký román, naopak, dokáže přijmout k zamyšlení prostřednictvím různých filozofických úvah, kterými se Arťom občas zaobírá. V průběhu četby mě zároveň nepřestávala ohromovat autorova fantazie a schopnost vykreslit postavy tak, aby mi na nich záleželo. Pokud bych však měla uvést nejsilnější stránku této knihy, je jí oblak tajemna, do kterého je zahalena, a který si zvládla udržet až do samotného konce, což se opravdu málokdy podaří! Velice poutavý čtivý příběh.

Kochy84
Kochy84
02.07.2023 5 z 5

Kdysi jsem podobně hltal "Hlídky", takový ten magický a zároveň nepříjemně povědomý a blízký svět. Tak jen doufám, že Ghlukovskemu nehrábne stejně jako Lukjanenkovi.
Jsme v roce 2033, na povrchu se nedá vydržet a život zůstal ve stanicích metra pod Moskvou. Možná i v jiných městech, ale to se v Moskvě dneska už nedá zjistit. (Plzeň má smůlu, i když takové pivovarské podzemí... No nic. )
Hlavní hrdina Arťom, mimochodem vůbec nezávidím tomu kdo musel všema deseti celou knihu sázet, já když mám napsat "ť", trpím. a tady je tak desetkrát na stránce.. k věci. Hlavní hrdina Arťom se ocitá před úkolem. V první polovině knihy sledujeme klasickou "Odysseu" někoho, kdo byl nuceny opustit svůj domov a potkává nejrůznější subkultury, v části druhé už je potřeba nějakého většího cíle (něco jako posbírat pár siláků a jít hodit prsten do nějaké hory nebo co) načež v úplném závěru přichází...... Neřeknu vám to, přečtěte si to!
Funguje to skvěle. Dmitry má dar popisovat, ze stránek úplně kape tísnivá atmosféra uzavřených tunelů, trosek a zmutovaných živočichů. Potkáme se s drezinou s komunisty, se stanicí plnou nácků i kanibalů věřících v obřího červa.
Těším se na další díly a po závěru tohohle jsem zvědavý jaké vůbec budou.

E.T.007
E.T.007
19.06.2023 4 z 5

Zaujímavé čítanie. Miestami je dej trochu rozťahaný a tým pádom trochu nezáživný, ale inak sa mi to páčilo.

jezo31
jezo31
08.06.2023 5 z 5

Najskôr som prečítal knihu a keďže som aj hráč tak som si potom zapol aj hru... a po pár minútach ju so sklamaním vypol... Hra možno nie je zlá ale v nastavení myšlienok, ktoré som mal po prečítaní tejto knihy je prosto kniha neporovnateľne lepšia (+ má celkom dobrý preklad do slovenčiny). Má zaujímavý príbeh a fantastický svet, celkom dynamický dej sem-tam prešpikovaný filozofickými myšlienkami, postavami ktoré sa nemusia už viackrát na ďalších stránkach objaviť a veľké plus je, že kniha sa číta sama keďže chcete vedieť čo bude ďalej...

mirek93
mirek93
30.05.2023 5 z 5

Skvěle napsána kniha. Je o mladíkovi co žije na jedné stanici metra a je to v podstatě jeho cely svět a nikdo mu kvůli jeho bezpečí nedovolí opustit svou domovskou stanici a z nějakého důvodu, který nechci zde říkat, musí projít celé metro. Potká se se spoustou lidi, každý člověk má svůj příběh a své názory a legendy o metru, které hlavnímu hrdinovi předává a ten se snaží z nich si vytvořit obrazu o pro něj tajemnému světu metra a světa na povrchu.


Metro se skládá ze spousty stanic, z nichž je každá naprosto jiná - jiný režim, úroveň žití, apod. Na cestě zažije spoustu dobrodružství i nebezpečí, o kterých se mu předtím ani nezdálo.


Zdálo se mi přehnané do jaké úrovně živočichové po radiaci zmutovali. Dle nějakých věci co jsem o tom četl, je to asi nemožné. Kde furt lidi berou všechno vybavení - kulky apod i po tak dlouhé době v metru. Vím co se píše v knize, ale k tak se mi to proste jeví nepravděpodobné. Nebo mi přijde divné kolik různých speciálních a rozdílných režimů by se v relativně malém Metru vytvořilo, ale chápu, že autor chtěl zde právě aplikovat nějaké své filozofické úvahy.


Rozhodně, ale knihu doporučuji. Má skvělý příběh i filozofický přesah. I když jsou pokračování celkem špatně hodnocené, uvažuji, že si přečtu i je.