Stín Xel'Nagů

Stín Xel'Nagů https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72911/bmid_stin-xel-nagu-ow4-72911.jpg 4 50 8

StarCraft série

< 2. díl >

Daleká budoucnost, 60 000 světelných let od planety Země. Nejednotná Konfederace terranských vyhnanců se ocitá uprostřed zuřící bitvy mezi záhadnými Protossy a nemilosrdným hejnem Zergů. Každá rasa usiluje o přežití ve válce, která otevírá úvodní kapitolu nejdůležitější části lidských dějin – nebo předpovídá její násilný a krvavý konec. (zdroj: legie.info) Bhekar Ro: ponurý a zapadlý svět kdesi na okraji Terranské samosprávy. Když však jedna zvláště zuřivá bouře odkryje záhadný artefakt mimozemského původu, planeta se rázem promění v nejcennější poklad terranského sektoru. Po artefaktu však touží i Zergové, stejně jako Protossové. Na Bhekar Ro se okamžitě vrhají bojechtivé armády, aby získaly zapomenuté tajemství nejmocnější rasy, jaká kdy existovala. Jaké je však skutečné dědictví Xel'Nagů? Je to dar nebo prokletí?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Shadow of the Xel'Naga , 2001


více info...

Přidat komentář

DK_Ronie
26.01.2024 4 z 5

Ze začátku jsem se nemohl začíst. Nakonec ale za mě poctivé čtyři hvězdy. Líbily se mi postavy (často známé z her), vyprávění z pohledu jednotlivých frakcí, suprové popisy jednotek/bojů. Trochu divoký závěr - možná to navazuje/odkazuje na něco z universa, co šlo trochu mimo mě.

GerhartRoth
26.10.2020 4 z 5

Rozhodně nejlepší co jsem zatím ze série Starcraft četl. Gabriel Mesta prostě to scifi umí. Hlavně postavy jsou oproti jiným dílům silná stránka. Více či méně ploché postavy byly nahrazeny takovými, které určitě neurazí.

Na rozdíl od dvou předchozí knih ze "série" je kouskem zlata. Člověk moc od knihy inspirované/doplňující hru nečeká, ale tato je určitě srovnatelná se skvělými knihami ze sesterské série Warcraft.


KobraCSGO
16.07.2020 5 z 5

Prostě Protossové :-)

Hadati
04.08.2017 3 z 5

Druhý příbě ze světa Starcraft se odehrává mezi hrami Starcraft I a datadiskem Starcraft: Broodwar. Tentokrát to není prosté převyprávění příběhu jedné z her, ale naopak zcela nově vymyšlený příběh. Druhý díl Starcraft řady nijak nenavazuje na ten první. Jsou zde sice postavy známé i z her jako je generál Duke nebo Královna čepelí, ale hlavní postavou je zde v celku obyčejná mladá dívka žijící na bezvýznamné kolonii. Závěr příběhu pak může být plný otazníků i pro čtenáře znalé herní předlohy, natož pro čtenáře, který hry neznají. Druhý díl je bohatší na akci, a i zde jsou popisovány vojenské jednotky známé z her. Pro hráče Starcraftu hodnotím tak 65 %, pro nehráče 60 %.

midloch
29.01.2017 2 z 5

Stejně jako Křížovou cestu, jsem i tuto knihu četl před lety těsně po jejím vydání a s klidem mohu říct, že je ještě horší než Křížová cesta. Nelogičnost postav je tak do očí bijící, až si člověk říká, kolik toho autor vypil během psaní...

between
03.05.2013 4 z 5

Khiha Křížová cesta, která tomu předchází, se mi líbila víc, ale přesto to bylo pěkné počtení.

Harry_
25.11.2012 4 z 5

Děj je naznačen výše.. Děj je vyprávěn očima všech stran. Lidi zastupují kolonisté, zejména Octavia Brenová a pak všudypřítomný generál Duke s Alfa eskadrou. Zergy pošle na planetu zmutovaná Kerrigenová. Protosse zastupuje neznámý Exekutor Koronis s Judikátorem Amdorem. Objeví se i Temný templář - Xerena. Ti všichni se zajímají o tajemný artefakt Xel Nagů.
V krátké době po sobě jsem přečetl třetí starcraftí knihu. Protože mohu porovnávat, jsem asi přísnější. Kniha si udržuje svou čtivost a přestože je tam jen pár známých postav, drží se schématu hry zejména odpovídajícími jednotkami, jejich popisem a nasazením, které hře odpovídá. Autor si přimyslel jen zmutovaného psa. Hezky popisuje důvod žravosti Zergů - sběr DNA pro soustavné vylepšování své rasy (něco jako Borgové ve světě Star Treku nebo Alieni). Nikdo však zatím nevysvětlil, proč čistě biologičtí Zergové potřebují plyn (budiž), ale hlavně anorganické krystaly?! (asi jen, aby hra byla vyvážená).
Co se týče slabých stránek, je to opět nedostatek nějakého hlubšího psychologického popisu postav, jednoduché věty, zkratkovitá komunikace postav, klišé obraty. Typická je "glorifikace" nějaké jednotky (nezničitelný krunýř, smrtící psionické čepele), kterou o řádek níž jedním šmahem zničí jiná jednotka. Také je vidět nadužívání rádobysilných přívlastků (litry krve, smečka zergů, zkázonosné zbraně..) a podobných infantilních obratů. Těžko říci, zda je to i v originále nebo způsobeno překladem. Kniha má podobný počet stran jako ostatní díly a přesto je rozdělena na 40 kapitol. Textu je tak objektivně méně, čte se to rychleji, děj je rozkouskován. Ideální kniha do metra se všemi svými výhodami a nevýhodami. Fanouška hry potěší, ale jako ukázku pro někoho, kdo StarCraft universum nezná bych knihu nevybral.

Snow
19.02.2012 4 z 5

První kniha kterou jsem ze ságy StarCraft četl. Už je to sice dávno, takže moc věcí nenapíšu, ale jedno přeci jen: Pokud máte svět SC v krvi minimálně tak jako já, knihu si jednoznačně musíte přečíst!

Štítky knihy

herní adaptace sci-fi

Autorovy další knížky

Gabriel Mesta (p)
americká, 1962
2007  77%Lovci Duny
2008  71%Píseční červi Duny
2006  75%Cesta k Duně
2003  89%Skrytá říše
2000  83%Atreidové

Kniha Stín Xel'Nagů je v

Přečtených103x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce68x
Chystám se číst13x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x