Farma zvířat
Farma zvířat je alegorický satirizující román George Orwella, ukazující formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Autor se důsledně vyhýbá vysvětlujícím komentářům, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinistickou degenerací Sovětského svazu. V příběhu se objevuje skupinka zvířat, která se vzbouří a vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Tento román byl napsán v průběhu 2. světové války a vydán srpnu roku 1945. Ačkoliv nebyl do konce 50. let příliš úspěšným, dnes je jedním z nejznámějších děl autora, stejně jako např. antiutopický román 1984.... celý text
Originální název: Animal Farm, 1945
Komentáře knihy Farma zvířat
Opravdu nadčasová kniha. První stránky mě nenadchly, ale pak... skvěle napsáno a nestačila jsem se divit, jako lidstvo jsme nenapravitelní a jsme schopni stàle dělat stejné chyby. Ovečky mám ráda, jen bychom neměli být stádem...
K Farmě zvířat asi stačí říct, že je děsivé a smutné, že i sedmdesát let po vydání je tak strašně aktuální...
I když kniha byla napsána před mnoha lety, stále má co nabídnout. Velmi dobře se četlo.
Vždycky jsem si tuto knihu chtěla přečíst, ale nebyla to priorita. Mám však tuto knihu s barevnou ořízkou a tak jsem si splnila bod čtenářské výzvy. Původně pořizováno kvůli dětem a myslím, že od druhého stupně je to knížka, která velmi dobře vysvětlí i jim, jak se věci mají.
Kniha je nyní snad ještě aktuálnější. Netušila jsem, že citát (parafrázuji) "Všichni jsou ji rovni, ale někteří jsou si rovnější." pochází z této knihy.
Celé čtení bylo velmi srozumitelné a, bohužel, velmi děsivé...
V momentě, kdy je kniha zakazována to většinou je dobrá kniha.
Četla jsem ilustrovanou verzi od Rybka Publishers s obrázky Iwana Kulika, krásný zážitek. Text je stále aktuální, i dnešni politika a režimy překrucuji pravdu k obrazu svému, rovný a rovnější apod. Stale důležita kniha
Tohle je naprosto geniální věc a přitom tak jednoduchá na strávení. Orwell se zde formou bajky rozhodne pustit do příběhu o snu o utopii,revoluci a následné degradaci tam kam to vlastně vždycky vsechno začne. Tuhle knihu bych rval teenagerům jako povinnost(což vzhledem k tloušťce knihy by nemusel být problém, přeci jen si můžou pustit skvěle namluvenou audioknihu panem Čtvrtníčkem a vedle toho pařit candy crush, zatímco čumí na tik tok),aby se zamezilo stupidnímu počínání dnešní doby,kdy je ve zvyku si do čela vlád rvát různé populisty,nácky a komouše. Nádherně zpracovaná kniha která ukazuje jak totalita vzniká vždy z dobrých pohnutek jen do doby než se chytřejší a vzdělanější rozhodnout využít manipulací a intrik k dosažení vlastních cílů. Vedle této knihy ještě určitě smlsnout rovnou samozřejmě i 1984!
Autor ve svém díle popisuje alegorickým způsobem to, čím je typická každá snaha, podmanit si druhé. Obdivuji vhled autora do situací které svět prožíval později, než on knihu psal.¨
Jana"12- 20. 5. 2021
Dlouho jsem se knize vyhýbal, nějak jsem se k ní nemohl dostat. A perfektní předzvěst budoucnosti, která se dnes již odehrála.
Interpretace Petrem Čtvrtníčkem je naprosto skvělá a perfektně sedí.
Neexistuje dílo chytlavěji a trefněji popisující klamavou roušku a plíživou destruktivitu totalitních režimů.
Orwell byl prostě génius. Je to příběh podobný Malému princi. Navenek působí jako jednoduchý příběh (skoro až určený spíš pro mladší čtenáře), ale když se zamyslíte nad náznaky a paralelami s událostmi v historii, zjistíte, že jde o varování, před kterým bychom neměli zavírat oči.
Taková Ezopova bajka 20. století. Ještě několik dní jsem přemýšlela nad její genialitu.
Svět, kde prasata najednou přebírají velení a všechny ostatní se nestačí divit, nabízí takovou dávku satiry, že by ji i váš tchán z fleku použil jako komentář k rodinným oslavám. Nenechte se zmást jednoduchým začátkem, protože i ten nejlínější čtenář tu rychle pochopí, že pod povrchem se vaří pořádná společenská polívka s příchutí ironie, co vám nedá spát. Atmosféra připomíná kombinaci politické frašky a drsného stand-upu, který místo mikrofonu drží pořádnou dávku zdravého rozumu. Jestli máte rády, když se vážné věci servírují s úsměvem a občas i trochou sarkasmu, tady bude radost kousat do každé stránky. Hravost a výpady proti všem, kdo si myslí, že svět je fér, jsou tak dokonale promyšlené, že po dočtení budete chtít zaklepat na vlastní dveře a zkontrolovat, kdo tam opravdu vládne. Připravte se na to, že se smích a zamyšlení pěkně potkají u jednoho stolu, a možná i začnete trochu víc podezírat svůj domácí řád. Opravdu nečekaný mix zábavy a ostré kritiky, který neurazí ani ty, co mají rády trochu té chytré drzosti.
Výborně napsaná kniha, která už je roky mou oblíbenou od doby, kdy jsem ji poprvé četla na střední.
"Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější."
Trefně napsaná, výstižná, pro mě místy úsměvná (s nadhledem). Výborná kniha!
Počúval som audio. Je to perfektné dielo, ktoré ukazuje ako dopadne revolúcia zvierat, keď sa vládnutia chopia prasce.
"Všetky zvieratá sú si rovné, no niektoré sú rovnejšie."
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
bajky satira zfilmováno anglická literatura alegorie podobenství rozhlasové zpracování politické romány komunistický režim anglické rományEric Arthur Blair také napsal(a)
| 2000 | Farma zvířat |

90 %
76 %
Farma zvířat
Audiokniha.
Poslechnuto za jediný den. Výborně jsem se bavil, zčásti jsem byl v šoku jak skutečně nadčasově je tahle knížka napsaná. Vzhledem k roku vydání originálu se události popsané ve farmě politicky udály u nás až pár let později.
Zařazeno do ČV 2026 - zvířecí hrdina.