Antikrist přehled
Pokus o kritiku kresťanstva. Klasické dielo filozofickej literatúry. Kritika náboženstva, založená na princípoch nemeckej „filozofie života“. Kritika nie je ani tak cieľom racionálnej argumentácie alebo nebodaj vyvracania náboženstva, ale predmet psychologickej analýzy.
Štítky knihy:
filozofie německá literatura kritika náboženství Vydáno: 2003 , Iris (SK)Originální název: Der Antichrist, 1895
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Antikrist" od Friedricha Nietzscheho vyvolává silné a rozporuplné reakce. Mnozí čtenáři obdivují jeho kritiku křesťanství, kterou považují za odvážnou a provokativní. Někteří vidí v jeho slovech inspiraci a výzvu k zamyšlení nad vírou a morálkou. Jiní však považují jeho styl za agresivní a plný nenávisti, což je odrazuje. Kritika je často vnímána jako příliš jednostranná a nedostatečně podložená argumenty. Přesto se "Antikrist" řadí mezi významná díla, která stále vyvolávají diskusi o náboženství a jeho hodnotách. Více v komentářích.
Komu by se kniha Antikrist mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o filozofii a náboženství
- Milovníci kontroverzních a provokativních textů
- Ti, kteří hledají alternativní pohled na víru a morálku
- Studující filozofické myšlenky a jejich dopad na společnost
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antikrist. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 44 komentářůSouvisející novinky - Antikrist (0)
Kniha Antikrist v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 16x |
| v Přečtených | 417x |
| ve Čtenářské výzvě | 11x |
| v Doporučených | 19x |
| v Mé knihovně | 203x |
| v Chystám se číst | 186x |
| v Chci si koupit | 46x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Friedrich Nietzsche také napsal(a)
| 2003 | Antikrist |
| 1996 | Mimo dobro a zlo |
| 2019 | Tak pravil Zarathustra |
| 2010 | O pravdě a lži ve smyslu nikoli morálním |
| 2002 | Genealogie morálky: polemika |

100 %
30 %
Antikrist
Nejsem filozof a Nietzscheho znám jen okrajově, nebudu se zde tedy pouštět do rozboru obsahu a myšlenek FN, spíš si tu odložím pár subjektivních poznámek. Především mi kniha přišla jako takový překotný, až automatický text, chrlený bez nějaké větší uspořádanosti a rozhodně s určitou mírou naštvanosti. Těžko říct, proč FN otočil svou naštvanost právě proti křesťanům, ale nejspíš to souviselo s dobovým ovzduším a zpětně to lze asi těžko dohlédnout.
Některé myšlenky, ač alespoň částečně proargumentované, je skutěčně těžší přijmout případně vůbec s nimi nějak vnitřně diskutovat (absence soucitu, nerovnost lidí, nadřazenost silných, apod), nicméně obecně je to vlastně zajímavé takové úvahy sledovat. Asi si ještě přečtu něco dalšího, abych nebyl tak zaskočen a mimo :)