Forrest Forrest komentáře u knih

☰ menu

Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Čtivé a příběh má rozhodně spád. Jinak (za mě) celkem běžná detektivka i když se značně nadsazenou a dosti nereálnou zápletkou. Ovšem rozuzlení nemá daleko do závěru antické tragedie. Vlastně ani nevím proč ten název. Klekánice..
Závěr: čtivé a do určité míry napínavé čtení na dovolenou nebo k relaxaci

09.04.2024


Volání mrtvých Volání mrtvých Rebecca Netley

Trochu únavé a jakoby rozplizlé. Na druhou stranu kvalitně a plasticky popsané osoby a prostředí. Žádná "kečupárna" s potoky krve či detailním erotickým podbarvením.
Mě styl psaní paní Netlyové připomínal klasiky tohoto žánru. Sheridan La Fanu, E.A. Poe.
Závěr : příjemné čtení, ale nic neobvykle hodnotného

02.04.2024


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Výborně napsáno. K přečtení knihy mne inspiroval kniha o českém podsvětí, také od pana Klímy.
Je pravdou, že jsem se do "této" knihy "nezamiloval" hned po prvních stránkách, ale při popisu konkrétních kauz jsem kroutil hlavou a tajil dech.
Moc kvituji objektivitu a skutečnou nestrannost pana Šlachty. A taky si říkám oč jsou lepší ty polistopadové rádo by demokratické strany v jejich mocenských praktikách. A taky se ptám, zda-li je to i v současné době podobné.
Ale kdo mi odpoví? Nevím - nevím najde-li se ještě někdo tak odvážný a odhodlaný jako pan Šlachta

04.03.2024


České podsvětí Josefa Klímy České podsvětí Josefa Klímy Josef Klíma

Velmi dobře popsané prostředí zločinu po tzv. "sametové". Jsem pamětníkem těchto dob a byl jsem jak se říká také ve "státních službách".
Hodně jsem si i osvěžil paměť.
Pan Klíma podává obraz tehdejší doby velmi objektivně, poutavě a zároveň sděluje jisté poučení vzhledem k budoucnu. Díky za takové publicisty jako je on nebo pan Motl.

23.02.2024


Smrt za klášterní zdí Smrt za klášterní zdí Bedřich Březina

Celkem čtivé a do jisté míry i napínavé, nebýt rozvleklého líčení zednářských idejí a zásad pojetí světa a jejich konfrontace s katolicizmem.
Styl psaní a výběr tematiky románu mi poněkud připomínal některé jiné naše spisovatele konkrétně pány Stančíka nebo Urbana. Každopádně téma okultismu či ezoteriky je v současné době velmi atraktivní a žádané. No a pan Březina je určitě talentovaný spisovatel a doufám, že nezůstane u toho jediného počinu

28.01.2024


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Naprosto se shoduji s komentářem od "titanie". Román, který začíná dost poutavě až napínavě se v závěru stává růžovou idilickou limonádkou.
Některé skutečnosti a osudy jsou velmi-velmi nereálné.
Jinak ano, děj je svěží a má spád.

Za mne lehké, příjemné a pro čtenáře edice Harlequin nesmírně poutavé

02.01.2024


Cesta domů Cesta domů Sebastian Fitzek

Za mě poněkud schizofrení(zejména závěr), ale poutavé a svižné. Určitě se kniha bude líbit

01.12.2023


Smrt na kůru Smrt na kůru Dalibor Vácha

Ano, skvěle napsaná kniha. Zejména mi se líbilo psychologické rozpracování jednotlivých postav. Vylíčení jak snahy split zadaný úkol a následný drtivý psychický dopad na jednotlivé členy výsadků po tom jaký byl vyvinut teror na obyvatele protektorátu.
Autor se nevyhýbá ani motivaci zrady parašutisty Čurdy jehož jednání ač zavržení hodné určitě nebylo jeho prvoplánovaným počinem. Rovněž i plastické vykreslení dobové atmosféry protektorátu.
O výsadcích na území protektorátu i provední Atentátu samotného jsem přečetl spoustu knih a viděl nějaké filmy. Dodnes mi není úplně jasné kdo si Atentát vlastně "objednal" a proč. Ve hře je (bylo) více "zájemců". Nicméně stalo se a jeho význam byl naprosto zásadní.
Jenom mne v souvislosti s tímto napadá taková nejspíš hloupá úvaha.
Totiž pokud by je nezradil výsadkář Čurda anebo se jim a odboji nějak podařilo uniknout a akci přežít. Jak by celou záležitost pojal poválečný režim, zda by se jim dostalo uznání nebo zatracení.
Jeden z komentářů ke knize doporučil román Smrt na kůru, co by doporučenou či povinnou četbu. Jsem téhož názoru.

04.09.2023 1 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Příjemné, ale nic kriminálně překvapujícího v průběhu děje. Spíš jsem nechápal pomalost té policejní dvojice vyšetřovatelů.
Naopak se mi líbilo vykreslení pocitů jednotlivých aktérů a atmosféry městečka vůbec. Možná ještě něco od autorky zkusím

26.08.2023


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

No, kniha nesporně čtivá, ale vnímavější čtenář začne zhruba po I. třetině tušit kdo je vrahem. Autor zřejmě dobře ovládá pravidla "dobrého Pátera Knoxe"
Jinak obsah a způsob provádění zločinů je značně za hranou fantazie a i motivace zločinu je jaksi-taksi dosti nepravděpodobná.
Ovšem jak jsem předeslal určitě si své konzumenty tohoto stylu najde. Za mne ničím významným, běžný detektivní román

26.08.2023


Dokud nás krev nerozdělí Dokud nás krev nerozdělí Petr Opršal

Kniha mne svou rozvláčností vypravování uspávala, až jsem ji ke spánku uložil sám. Zkusím ještě tu druhou knihu, třeba bude lepší

26.08.2023


Pohlednice z východu Pohlednice z východu Reyes Monforte

Ucházejí - čitelné, ale četl jsem hodnotnější

01.07.2023


Manželky nacistů - Ženy na špičce Hitlerova Německa Manželky nacistů - Ženy na špičce Hitlerova Německa James Wyllie

Velni zajímavé a čtivé

14.05.2023


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Z knihami o Osvětimi se roztrhl pytel. Přečetl jsem nějaké knihy o této době a odehrávající se v tomto nebo obdobném prostředí. Nedávno jsem četl "Houslistku z Osvětimi".
Příběh o "tatérovi" o poznání slabší. Nechci paní spisovatelku podzřívat, že by chtěla "rovněž přispět" do této oblasti literatury, ale moc se to nepovedlo. Román svým dějem a obsahem může snad i nahrávat popíračům holocaustu. ... i když Němci nemusli být tak radikální vůči židům, tak oni (židé) se ani v tom koncentráku zase tak španě přeci neměli...
Závěr : kniha se čte lehce, ale je mnoho jiných hodnotnějších. Přečíst-odložit-zapomenout.

22.04.2023


Zima světa Zima světa Ken Follett

Román není určitě špatný, ale pro mne slabší (niko-li objemem) nýbrž obsahem, oproti předcházejícímu dílu.
Pestrost děje, počáteční pestrost a dějový spád je v průběhu děje nahrazován docela suchopárným líčením politických proklamací. Samozřejmě z úhlu pohledu autora. Toto se mi nelíbilo, víte ta neobjektivnost a až cynismus a neúcta k opačné straně. Kritizoval jsem toto pojetí konečně i v románu NIKDY.
Jak už bylo napsáno osudy a příběhy hlavních hrdinů jsou více než-li dosti nevěrohodné. Dost pochybuji o takovém množství 4% mužů v námořní pěchotě Armády Spojených států. To jen tak na okraj, autor asi chtěl vyhovět trendu který je dnes žádán.
Na druhé straně mnoho historických událostí nebylo zmíněno vůbec nebo jen skutečně velmi marginálně. Olympiáda v Berlíně, obsazení Porýní, konference ve Wansee. O bitvě u Stalingradu nebo kurském oblouku se zmiňuje na několika řádcích a to ještě v souvislosti takové, že nebýt agenturních zpráv, tak by to rusové nejspíš prohráli.
Závěr:
Kniha není špatná, ale připadlo mi že autor rozmáchle a poutavě začal a pak se snažil khihu nějak ukončit. Jako by, a to je pouze můj názor, si uzmul příliš velké sousto a příběh působí nějak nevyváženě. Upřímně asi další díl číst nebudu, protože si jeho obsah dokážu představit.

02.04.2023 2 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Mě se spíš líbil palstický a výstižný popis osob. Příběh určitě nepostrádal určité progresivní napětí, ale to by asi tak bylo všechno. Protože jsem již v poněkud "předseniorátním" věku, tak mi stavba příběhu nějak matně připomínala kdysi kultovní horor Duch lesa.
Shrnutí: za mne příjemné lehce mrazivé čtení například do vlaku. A tam jej i po přečtení zanechat.

16.03.2023 1 z 5


Olympia Olympia Volker Kutscher

Opět vynikající román, ostatně jako všechny předcházející. Danke schön Herr KUTSCHER.

18.02.2023 5 z 5


Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

Atraktvní prostředí, atraktivní téma, svěží děj a spád, ale román Štavanice se líbil mnohem více.
Z mého pohledu příliš mnoho náhodných setkání spousty lidí na malém prostoru mi trochu připomínalo Fričovu Pytlákovu schovanku. Jenže to se právě asi dnes žádá.
Na závvěr snad jen přání aby autorka nezklouzla do jakési laciné formy feministického pojetí svých románů. I když i to je v současné době žádané.

18.02.2023 2 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Nebylo to špatné, ale román Drak spí se mi jevil jako mnohem lepší. Zkusím a uvidím.

18.02.2023


Tajný pohřeb v Anežčině Údolí Tajný pohřeb v Anežčině Údolí Roman Cílek

Maximálně vzít na cestu do vlaku. A nechat to tam

27.12.2022 odpad!